З 18 по 20 червня 2024 року у Страсбурзі відбулося 9-те Пленарне засідання Керівного комітету Ради Європи з питань боротьби з дискримінацією, різноманітності та інклюзії (CDADI). Україну на засіданні представляв Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський. Він презентував український досвід у сфері боротьби з дискримінацією та розвитку інклюзії.

Учасники засідання обговорили широкий спектр питань, пов’язаних з боротьбою з дискримінацією в різних сферах життя, забезпеченням та розвитком різноманітності та інклюзивності суспільств європейських країн.

Перший день засідання розпочався з урочистого відкриття Тижня Ради Європи щодо боротьби з мовою ворожнечі “No Hate Speech Week”. До заходу, крім членів CDADI, долучилися представники національних органів влади, громадянського суспільства, науки та бізнесу.

Під час засідання учасники розглянули результати та перспективи обміну думками щодо антисемітизму та інших форм нетерпимості та ненависті на основі релігії.

Важливі моменти засідання:

  • Презентація дослідження “Роми та мандрівники”:презентовано дорожню карту для реалізації програм розвитку потенціалу включення історії ромів і мандрівників до шкільних навчальних програм в Європі. Матеріали дослідження можуть бути використані й в українських школах.
  • Обговорення результатів та продовження обміну думками щодо “Антисемітизму та інших форм нетерпимості та ненависті на основі релігії”:CDADI приєднав документ з резюме та результатами обміну думками до звіту зустрічі та планує передати його Комітету Міністрів РЄ для подальшої імплементації країнами-членами.
  • Робоча група з питань захисту регіональних та міноритарних мов:CDADI започаткував роботу групи, яка досліджуватиме проблемні питання у цій сфері та визначатиме кращі практики в країнах-членах.
  • Обмін думками щодо концепції інтеграції рівності:вирішено, що Комітет міністрів РЄ має звернутися до CDADI з проханням про продовження імплементації Рейк’явіцької декларації РЄ щодо впровадження концепції інтеграції рівності на всіх етапах політичного процесу.
  • Обговорення роботи робочих органів РЄ: CDADI заслухав звіти від Європейської Комісії проти Расизму та Нетерпимості (ECRI), Комітету Експертів з Міжкультурної Інклузії (ADI-INT) та Комітету Експертів зі Штучного Інтелекту (GEC/ADI-AI).
  • Нагородження за досконалість у журналістиці:Молоді журналісти з Європи, які своїми публікаціями сприяють позитивному іміджу ромів та маргіналізованих груп, отримали нагороди за “Етичне висвітлення життя ромів і боротьбу з расизмом та антициганськими настроями через ЗМІ”. Серед нагороджених була й журналістка з України.

Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський виступив в ході 6 робочих сесій засідання CDADI. Він розповів про те, як в Україні забезпечується залучення відповідних національних органів влади до роботи CDADI, запропонував шляхи збільшення впливу роботи Комітету та відповів на питання щодо координації роботи CDADI в Україні та на рівні держав-членів.

За підсумками 9-го Пленарного засідання CDADI було прийнято ряд важливих рішень, спрямованих на посилення боротьби з дискримінацією, сприяння різноманітності та інклюзії в європейських суспільствах. Україна, як активний учасник CDADI, продовжуватиме відігравати важливу роль у цій роботі.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.