Понад 800 людей з 15 країн світу, 12 релігійних конфесій, представників влади, дипломатичного корпусу, військових, волонтерів, капеланів, ветеранів та спортсменів об’єднав Національний молитовний сніданок, який вперше пройшов під патронатом Президента України Володимира Зеленського. У центрі уваги сніданку було прагнення до миру, справедливості та перемоги України у війні з російським агресором. Учасники заходу молилися за українських військових, їхні родини, а також за звільнення окупованих територій.

Зі словами підтримки до українського народу звернулися спікер Палати представників Сполучених Штатів Америки Майк Джонсон, колишній віцепрезидент США Майк Пенс, Конгресмен США Дон Бекон , співголова Української групи Конгресу Браян Фіцпатрік.

«Ми молимося за подальшу силу української армії, безпеку українського народу та міцний мир на вашій батьківщині», – зазначив спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон.

Пенс у зверненні наголосив, що понад два роки український народ мужньо протистоїть неспровокованому та безсовісному вторгненню нації, яка вчетверо більша за населенням і вдесятеро – за економічною потужністю. «Через кордони, континенти й мови ми зібралися разом, щоб просити Бога принести мир, справедливість і перемогу для народу України», – зауважив Пенс.

У відеоформаті з вітальним словом до учасників Національного молитовного сніданку, зокрема, звернулися члени Палати представників Конгресу США Роберт Адерхольт, Майк Квіглі, Тім Волберг, Хуан Варгас, Джеррі Моран та капелан Палати представників Маргарет Кіббен, сенатори Джеймс Ленкфорд, Річард Блюменталь, Стів Дейнс, капелан Сенату адмірал Баррі Блек, а також глави 56 релігійних місій і церков з усього світу.

В рамках молитовного сніданку відбувся гуманітарний форум, який було поділено на дві дискусійні панелі: “Дитинство має термін дії: Bring Kids Back”: присвячена темі викрадення та депортації українських дітей до росії, а також зусиллям з їх повернення додому. Під час панелі було представлено виставку”Bring Kids Back” з дитячими малюнками, а також виступили родини, чиї діти повернулися з депортації, та психологи, які працюють з постраждалими сім’ями.

Друга панель була присвячена релігійній свободі в Україні та її переслідування на окупованих територіях, де обговорювалися злочини проти свободи совісті, гоніння на українських священників та руйнування релігійних споруд. Модерував панель Віктор Єленський, Голова Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті.

“Усі ці знущання росія робить послідовно, і послідовно доводить, що вона є одним із найбільших ворогів поряд, імовірно, з Північною Кореєю, одним із найбільших ворогів релігійної свободи у світі. Уже з часів широкомасштабної війни вони вбили понад 40 священників. Деякі з них, як священник ПЦУ Дударенко, були в літургійному одязі. Вони зруйнували вже 630 культових споруд — молитовних будинків, мечетей, синагог, кладовищ та інших сакральних об’єктів. Там, куди приходить російська федерація, там закінчується релігійна свобода”, — заявив Голова ДЕСС.

“Основне звернення, з яким я хочу виступити сьогодні, — це не тільки підтримка. Я віддав свій голос за ті церкви, які переслідуються в Україні на окупованих територіях. Ті молитви, які ми виголошуємо, — це прагнення не тільки миру, а ще й справедливості, адже ми знаємо, що на окупованих територіях відбуваються вбивства просто зараз. Будівлі церков були знищені, майно — конфісковане. Ми знаємо, що паству та їхніх наставників переслідують і вбивають, і головне те, що це відбувається день у день”, — сказав представник правозахисної організації Defenders of raith and freedom Гері Маркс.

Напередодні молитовного сніданку з російського полону повернулися два українських священники – Богдан Гелета та Іван Левицький. Обмін вдалося здійснити за посередництва Ватикана. Проте, і донині сотні вірних та священнослужителів, у тому числі й кримські мусульмани, все ще залишаються бранцями.

Національний молитовний сніданок став потужним символом єднання та віри українського народу, солідарності з ним широких кіл міжнародної громадськості, зарубіжних політиків, громадських діячів у молитві за мир, справедливість та перемогу України.

Такі молитовні сніданки відбуваються не лише в Києві. Традиційним захід став для майже 90 міст і громад України.3

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС