Українське суспільство на шляху впровадження однієї зі значущих та ключових інституційних реформ – реформи державного управління. Мають бути  удосконалені підходи до системи прийняття стратегічних рішень та формування галузевих і регіональних кейсів.

В цьому процесі електронна демократія, або за офіційною назвою – «Е-урядування» забезпечує ефективну взаємодію між державними та громадськими структурами, базами даних, реєстрами, архівами; вона покращує обмін інформацією для прийняття якісних рішень, значно пришвидшує їх розгляд.

Повсюдно нині відбуваються навчальні тренінги, дискусії щодо впровадження інструментів електронного документообігу, управління та надання послуг. Один з таких відбувся 15 листопада в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації органів державної влади, місцевого самоврядування держпідприємств, установ і організацій Вінницької області.

Ініціатором тренінгу виступила Хмільницька районна громадська організація «ПРАВО», яка реалізує на теренах області проєкт «Електронна демократія: інформуємо, навчаємо, аналізуємо», що став одним із переможців конкурсу проєктів Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації в рамках підтримки проєктів інститутів громадянського суспільства у 2019 році.

В семінарі взяли участь представники органів державної влади і місцевого самоврядування з 15 районів області.

Віталій Дорох  під час тренінгу презентував свою монографію – навчальний посібник «Електронна демократія: від «А» до «Я»: методичні рекомендації щодо нормативно-правового забезпечення впровадження інструментів електронної демократії».

«Наше головне завдання – створити належні умови для розвитку електронної демократії у Вінницький області. Проаналізувавши основні виклики та проблеми у даній сфері ми створили методичний посібник для працівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадських організацій, який включає у себе практичні рекомендації з використання ключових інструментів електронної демократії, зокрема таких, як консультації з громадськістю, електронні петиції, громадський бюджет та інші», – зазначив голова Хмільницької районної громадської організації «ПРАВО», керівник проєкту Віталій Дорох.

Присутність в сучасному житті великої кількості інформаційних «цифрових» технологій та необхідність забезпечення прозорості у наданні адміністративних і державних послуг вимагає залучення сучасних технологічних механізмів, яким і є електронне урядування. Очікуваний результат від нього – це налагодження електронної взаємодії між різними інформаційними ресурсами та реєстрами, що неодмінно покращить комунікації в процесі прийняття управлінських рішень.