Сьогодні, 21 вересня, у м. Вінниця у рамках проєкту «Вдосконалення законодавчої бази та спроможності Уряду України та організацій громадянського суспільства ефективно співпрацювати» відбувся семінар-тренінг з основ розробки та застосування стандартів незалежного врядування для організацій громадянського суспільства.

Партнерами проєкту є Офіс Президента України та Міністерство молоді та спорту України у співпраці з ІСАР Єднання, Українським Форумом Благодійників та Українською Біржею Благодійності.

У заході взяли участь представники органів державної влади та організацій громадянського суспільства з Вінницької, Хмельницької та Житомирської областей.

Проєкт спрямовано на надання місцевим організаціям громадянського суспільства знань щодо забезпечення відповідності їх діяльності місії та статуту організації з метою налагодження більш ефективної комунікації та співпраці з місцевими органами влади на основі принципів прозорості та підзвітності.

«Сьогодні громадськість готова перейняти на себе частину функцій органів державної влади, але при цьому влада має бути впевнена, що організації громадянського суспільства зможуть надані функції виконувати ефективно та вчасно. Саме цьому сприятиме запровадження стандартів незалежного врядування, які передбачать наявність етичного кодексу поведінки та ефективної системи внутрішнього менеджменту, розподіл повноважень на основі принципів прозорості та підзвітності. Громадські об’єднання мають бути максимально професійними у своїй діяльності, системними та дієвими», – зазначила представниця Офісу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Ольга Озьорна.

«Міністерство молоді та спорту України – одне з перших, яке почало надавати кошти організаціям громадянського суспільства для виконання Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Ми розуміли, що наша основна мета – це не сильні проєкти. Проєкти можна скопіювати та запозичити. Наш пріоритет – самодостатні та професійні громадські об’єднання, яким під силу реалізувати найбільш складні та креативні проєкти. І у цьому нам допоможе запровадження стандартів незалежного врядування», – відзначив представник Міністерства молоді та спорту України Дмитро Донченко.

Учасники семінару-тренінгу мали змогу попрацювати у групах із сертифікованими тренерами та отримати відповідні знання з розробки та застосування стандартів незалежного врядування для організацій громадянського суспільства, які вони зможуть використати під час професійної діяльності.