«Online медіа-школа для голів ОТГ» – освітній проєкт громадської організації «Асоціація євроклубів Вінниччини», який цьогоріч став одним з переможців конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка у 2020 році за рахунок коштів обласного бюджету.

Завершення процесу децентралізації в Україні веде до необхідності покращення інформаційної політики, яка існує в місцевих громадах, вимагає високого рівня компетенцій у сфері медіаграмотності як голови громади, так і його пресслужби.

«Проєкт задуманий як своєрідна підтримка інформаційної політики місцевих громад Вінниччини шляхом підвищення рівня медіаграмотності працівників виконавчих органів місцевих громад. Це дозволить налагодити комунікацію, більш ефективний діалог і співпрацю між місцевою владою та громадою, а також у повній мірі забезпечити проведення консультації з громадськістю з того чи іншого важливого питання державної та місцевої політики», – зазначила голова громадської організації «Асоціація євроклубів Вінниччини» Єлизавета Савчук.

За її словами, очільник місцевої громади повинен орієнтуватися в інформаційних потоках, що його оточують, об’єктивно оцінювати отриману інформацію з точки зору походження, джерела, способу передачі, обсягу, цільової аудиторії, емоційного забарвлення, достовірності, повноти, авторства, цілей та завдань. Окрім того, вміти генерувати достовірну інформацію, що відповідає поставленим завданням і не шкодить досягненню цілей, а також оцінити ефективність реалізованої інформаційної політики у громаді.

«Для підвищення рівня медіаграмотності голови місцевих громад, як і будь-які інші дорослі люди на керівник посадах, абсолютно не мають часу. Щоб подолати цей бар’єр, потрібно, щоб у керівника навчання не забирало багато часу, зусиль та забезпечувало максимальну практичну спрямованість. Враховуючи принципи андрагогіки (освіти дорослих), підготовлений збірник кейсів передбачає можливість навчання у будь-який зручний час. Навчальний матеріал буде розміщено у відкритому доступі в мережі Інтернет, популяризований через соціальні мережі, зокрема Facebook та Instagram, та адресно розісланий всім головам місцевих громад Вінницької області», – відзначив керівник проєкту Олександр Неприцький.

Так, з розробленим навчальним матеріалом зможуть працювати не лише керівники громад, але й інші державні службовці, представники органів місцевого самоврядування, що вважатимуть корисним для себе підвищити рівень медіаграмотності для подальшого професійного зростання.