Сьогодні, 19 травня, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації спільно з Вінницькою обласною правозахисною організацією «Джерело надії» у рамках Тижня Відкритого Уряду (17–21 травня 2021 року) провели засідання круглого столу (за допомогою сервісу для організації онлайн-конференцій та відеозв’язку Zoom) «Обговорення особливостей Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року».

У засіданні круглого столу взяли участь представники Вінницької обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, районних державних адміністрацій, місцевих інституцій громадянського суспільства, дотичних до даного питання.

«Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» спрямована на розвиток демократії, підвищення рівня відкритості діяльності органів публічної влади, покращення якості державного управління, посилення взаємодії з громадянами, інститутами громадянського суспільства, бізнесом. Сьогодні в Україні збільшується кількість електронних послуг, покращується система прозорих закупівель, спрощується доступ до інформації – це все свідчення того, що дана ініціатива працює та потребує подальшого системного впровадження», – зазначила у вступному слові до учасників круглого столу директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк.

«Уже стало гарною традицією, що країни-учасниці ініціативи разом із неурядовими організаціями розробляють відповідні плани дій і спільно їх виконують, звітують про виконання та систематизують усе нові та нові напрацювання в даному напрямку», – відзначила модераторка заходу, виконавча директорка ВОПО «Джерело надії» Христина Орлова.

Метою Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року є вдосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі в умовах децентралізації з урахуванням міжнародних стандартів, чинного законодавства України, а також підвищення ефективної взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості.

За словами начальника управління сімейної політики та оздоровлення Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної державної адміністрації Світлани Ярмоленко, протягом 2020 року в області зареєстровано 12017 звернень стосовно домашнього насильства.

Як зазначив заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Олександр Пшук, наразі спостерігається тенденція щодо зменшення кількості звернень громадян до поліції за фактом домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

«Багато громадян не звертаються до правоохоронних органів, ті ж, хто звертаються, часто не надають пояснення та не пишуть відповідні заяви, адже не бажають розголосу», – пояснює він.

Тренерка ВОПО «Джерело надії», експертка-консультантка з питань розбудови муніципальної системи запобігання й протидії домашньому насильству Яніна Кравченко розповіла про особливості нової Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року та про заходи, які здійснюються громадськими організаціями для запобігання домашньому насильству на Вінниччині.

Зупинимо домашнє насильство та насильство за ознакою статі РАЗОМ!