Сьогодні, 2 грудня, відбулося чергове засідання обласної комісії з реабілітації при обласній державній адміністрації.

Враховуючи вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» засідання відбувалося у онлайн режимі за допомогою сервісу для організації онлайн-конференцій та відеозв'язку Zoom.

«У цьому році – це четверте засідання. Комісією розглянуто більше півтисячі заяв про визнання особи реабілітованою чи потерпілою від репресій. При цьому, жоден підсумковий висновок за результатами розгляду заяв не був повернутий Національною комісією про реабілітацію нам на доопрацювання. Опрацьовані та відповідним чином оформлені комісією дані будуть внесені до чергового тому книги «Реабілітовані Історією. Вінницька область», – зазначила директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк.

Розглянувши на засіданні 180 заяв та відповідний пакет документів до них, комісія перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що всі громадяни – репресовані позасудовими органами, зокрема за постановою Трійки УНКВС (Управління народного комісаріату внутрішніх справ) та за рішенням Особливої наради при Державному політичному управлінні.

Відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, яке вони вчинили, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання.

Комісією одноголосно прийнято рішення про те, що всі репресовані особи підлягають реабілітації. Відповідні обґрунтовані пропозиції щодо кожної з 180 справ будуть передані до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по-суті.

Нагадаємо, що організаційне забезпечення та інформаційний супровід діяльності комісії здійснюється Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

Інформація про діяльність обласної комісії з реабілітації при обласній державній адміністрації систематично розміщується на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Обласна комісія з реабілітації».