Сьогодні, 28 квітня, у пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації відбулося засідання обласної комісії з реабілітації на якому розглянуто 100 заяв про визнання особи реабілітованою чи потерпілою від репресій.

«Основною метаю діяльності обласної комісії з реабілітації, що утворена та діє при обласній державній адміністрації, залишається відновлення історичної справедливості. Комісія працює відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років». Тисячі українців було вбито, депортовано, засуджено з політичних мотивів, репресовано тоталітарним режимом. Полишено честі й гідності. Сьогодні ми працюємо над поверненням їм чесного ім’я. Реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, яке вони вчинили, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання», – зазначила директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації Світлана Василюк.

Члени обласної комісії з реабілітації розглянули на засіданні 100 заяв та відповідний пакет документів до них, поданих представником Українського інституту національної памяті Валерієм Лацибою про визнання осіб реабілітованими чи потерпілими від репресій.

За результатами обговорення та наступного голосування найближчим часом будуть підготовлені відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної зі справ. Справи буде передано до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.