Сьогодні, 28 грудня, у пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації відбулося чергове засідання обласної комісії з реабілітації на якому розглянуто 103 заяви про визнання особи реабілітованою чи потерпілою від репресій.

«Наша історія складна, суперечлива і досить драматична. Тисячі українців було вбито, депортовано, засуджено з політичних мотивів, репресовано радянським тоталітарним режимом. Сьогодні нашим обов’язком залишається відновлення історичної справедливості, честі й гідності репресованих українців», – відзначила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації Світлана Юзвак.

Члени обласної комісії з реабілітації розглянули на засіданні заяви та відповідний пакет документів до них, поданих представником Українського інституту національної памяті Валерієм Лацибою про визнання осіб реабілітованими чи потерпілими від репресій.

Опрацювавши пакет документів, робоча група комісії перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що всі громадяни репресовані позасудовими органами, зокрема за постановами Трійки Управління народного комісаріату внутрішніх справ по Вінницькій області та Об’єднаного державного політичного управління.

Відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, яке вони вчинили, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання.

За результатами обговорення та наступного голосування найближчим часом будуть підготовлені відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної зі справ про надання статусу реабілітованої особи. Справи передадуть до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.

Підбиваючи підсумки роботи обласної комісії з реабілітації за 2022 рік, секретар комісії Микола Вижга зазначив, що протягом року проведено 4 засідання на яких розглянуто 430 заяв для наступного розгляду їх по суті Національною комісією з реабілітації.

Загалом за час існування обласної комісії з реабілітації при обласній державній адміністрації розглянуто 1726 заяв.

Організаційне забезпечення роботи та інформаційний супровід діяльності комісії здійснюється Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації.