Програма економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2022 рік (далі – Програма), затверджена рішенням 15 сесії обласної Ради 8 скликання від 24 грудня 2021 року №287, розроблена відповідно до засад Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2027 року (затверджена рішенням 42 сесії 7 скликання Вінницької обласної Ради від 21 лютого 2020 року №921), в якій визначено ключові пріоритети та завдання розвитку Вінниччини.

Головною метою Програми є забезпечення економічно-соціального розвитку області шляхом створення необхідних умов для структурних зрушень в економіці, ефективного використання внутрішнього природно-ресурсного потенціалу, підвищення зайнятості населення, формування позитивного іміджу регіону, забезпечення якості та загальної доступності публічних послуг, підвищення добробуту та стимулювання гармонійного розвитку населення.

Досягнення поставленої мети здійснюється шляхом реалізації пріоритетів у визначених цілях, а саме: реалізація державної політики в галузях оборонної роботи та забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян; захист населення і територій області від наслідків надзвичайних ситуацій та забезпечення функціонування територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту; забезпечення умов сталого економічного розвитку, зростання конкурентоспроможності економіки області.; розвиток людського капіталу та підвищення стандартів життя населення; екологічна безпека навколишнього середовища; розвиток громадянського суспільства.

 

Основні показники, що характеризують економічний

та соціальний розвиток області:

  • протягом звітного періоду до зведеного бюджету області надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 10 730,5 млн грн, або 77,7 % плану на рік та 107,9 % до планових показників на 9 місяців 2022 року, понад план отримано 784,6 млн грн доходів;
  • сума надходжень доходів без міжбюджетних трансфертів до місцевих бюджетів області (загальний і спеціальний фонди) за 9 місяців 2022 року збільшилася на 23,3 %, у т. ч. до загального фонду місцевих бюджетів області надходження збільшилися на 25,6 %;

-     сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 9 місяців 2022 року порівнюючи з відповідним періодом 2021 року збільшилася на 9,4% і становить 3883,5 млн грн;

  • індекс промислової продукції за січень-липень 2022 року становить 91,1%;
  • за січень-вересень 2022 року до грудня 2021 року індекс споживчих цін становив 118,9% до грудня 2021 року (1 місце серед регіонів України);
  • ІІ місце серед обласних державних адміністрацій України за кількістю закупівель через електронну систему ProZorro;
  • обсяг експорту товарів збільшився на 29,2% і становить 884,7 млн дол. США (за січень-серпень 2022 року);
  • обсяг імпорту товарів зменшився на 15,5% і становить 360,0 млн дол. США (за січень-серпень 2022 року);
  • баланс зовнішньої торгівлі є позитивним, сальдо балансу становить 524,7 млн дол. США (за січень-серпень 2022 року).

 

ЦІЛЬ 1: РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ГАЛУЗЯХ ОБОРОННОЇ РОБОТИ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ, ПРАВОПОРЯДКУ, ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН.

Пріоритет 1. Забезпечення виконання повноважень, передбачених законодавством, у галузі оборони та мобілізаційної підготовки.

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України завдання в галузі оборонної роботи з 24 лютого 2022 року набули в діяльності обласної військової адміністрації особливого статусу невідкладності та першочерговості, пріоритетності та актуальності.

Обласною військовою адміністрацією на території області продовжено проведення заходів щодо:

  • забезпечення, в межах повноважень, виконання заходів ведення територіальної оборони, діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій області в умовах особливого періоду тощо;
  • спільно з військовим командуванням організовано виконання визначених заходів правового режиму воєнного стану;
  • здійснено надання всебічної допомоги силам безпеки та силам оборони Вінниччини та інших регіонів.

Завдяки вжитим заходам обороноздатність Вінницької області суттєво покращилась.

 

Продовжено роботу щодо забезпечення розміщення підрозділів окремої бригади територіальної оборони у кожному районі області. Для облаштування місць їх розташування спрямовано 18,3 млн грн, зокрема з обласного бюджету – 3 млн грн, з місцевих бюджетів територіальних громад – 15,3 млн грн.

З уведенням правового режиму воєнного стану керівництвом обласної військової адміністрації:

організовано укомплектування бригади ТрО особовим складом, озброєнням та військовою технікою;

спільно з військовим командуванням утворено комендатуру Вінницької області та міста Вінниці, також 6 комендатур районів;

утворено інформаційно-аналітичний центр обласної військової адміністрації для підвищення ефективності інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття управлінських рішень органів виконавчої влади, правоохоронних органів та військових формувань;

складено плани та забезпечено охорону і оборону населених пунктів області визначеними силами і засобами;

розгорнуто систему блокпостів та опорних пунктів на території області;

забезпечено охорону і оборону та інженерний захист важливих об’єктів критичної інфраструктури області;

проведено заходи із утворення, організації діяльності, бойової підготовки добровольчих формувань територіальних громад;

інші заходи сприяння зміцненню обороноздатності держави.

Ужито невідкладних заходів щодо створення умов для розміщення управління та підрозділів окремої бригади територіальної оборони. З цією метою за рахунок виділених коштів проведено проєктувальні та інженерно-будівельні роботи щодо відновлення місць постійної дислокації підрозділів бригади територіальної оборони, зокрема виготовлено технічну документацію для проведення капітального ремонту будівель та споруд, відновлено водопостачання, здійснено поточний та капітальний ремонт приміщень, інженерних мереж, закуплено військове майно тощо.

В умовах широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України організовано заходи з інженерного облаштування та будівництва фортифікаційних споруд на території області. З цією метою визначено місця їх облаштування, організовано залучення спеціальної техніки, безоплатно передано бригаді територіальної оборони понад 11 тис. куб. м лісоматеріалів. Запроваджено трудову повинність для працездатних осіб на період виконання робіт.

 

Обласною та районними військовими адміністраціями за період дії правового режиму воєнного стану проведено значну роботу щодо пошуку та надання у користування новоутвореним підрозділам сил безпеки та сил оборони, приміщень для їх розміщення на території області.

Так, з початку повномасштабної військової агресії проти України спільними наказами обласної (районних) військової адміністрації та військового командування для зазначених цілей виділено приміщення 79 установ, організацій та підприємств області.

Спільними наказами начальників районних військових адміністрацій області та відповідного військового командування, рішеннями органів місцевого самоврядування для розміщення військових частин виділено ще 69 об’єктів.

У період дії правового режиму воєнного стану обласною військовою адміністрацією надана матеріальна допомога підрозділам сил безпеки та сил оборони, зокрема:

  1. Безоплатно передано в якості гуманітарної допомоги:

автомобільної техніки                      – 12 од.

продовольства                                   – 98 палет

військового спорядження та майна – 215 палет

 

  1. Відчужено або вилучено для потреб оборони:

автомобільної техніки                      – 249 од.

лісоматеріалів                                   – 11 420 м³

мішків для піску                                – 2860 од.

ліжок двоярусних                                       – 305 од.

електроінструменту                          – 6 од.

 

  1. Закуплено та передано з матеріального резерву області майна різноманітного призначення на загальну суму 1,185 млн грн.

 

У зв’язку з широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України та запровадженням правового режиму воєнного стану заходи щодо забезпечення чергових призовів громадян на строкову військову службу та відбір громадян на військову службу за контрактом у 2022 році не здійснювались.

 

Пріоритет 2. Підвищення суспільної правосвідомості та попередження злочинності.

Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області (далі – ГУНП) спільно з правоохоронними органами та органами місцевого самоврядування реалізовуються спільні заходи по забезпеченню правопорядку та публічної безпеки в області, що у свою чергу впливає на соціально-економічний розвиток регіону.

Одним з інструментів вирішення наявних проблем розвитку сфери правоохоронної діяльності стало впровадження проєкту Національної поліції України «Поліцейський офіцер громади» та відкриття поліцейських станцій в територіальних громадах.

В області функціонують 4 центри безпеки та 61 поліцейська станція, з яких 18 – розпочали свою роботу під час воєнного стану.

Для реалізації намічених завдань надалі особливу увагу у 2022 році зосереджено на додержанні законності в діяльності поліцейських, удосконаленні взаємодії з органами місцевої влади, громадськими організаціями, покращенні стану управлінської діяльності, підвищенні якості проведення оперативно-профілактичних заходів, зокрема за такими напрямами:

- протидія незаконному обігу вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин - майже вдвічі збільшено викриття фактів незаконного поводження зі зброєю (48,3%, 129 проти 87 м.р.), у т. ч. з вогнепальною (47,8%, 102 проти 69 у минулому році); повідомлено про підозру у вчинені 84 кримінальних правопорушень вказаної категорії (у 2021 р. - 58), їх питома вага складає 86%. За закінченим досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень з незаконного обігу вилучено: 10 одиниць автоматичної зброї, 20 нарізної, 17 переробленої на вогнепальну, 15 іншої вогнепальної зброї, 88 гранат, 2 гранатомети.

- проведення профілактичних заходів з метою запобігання злочинності – в цілодобовому режимі розгорнуто роботу Ситуаційного центру для відслідковування та аналізу ситуації, що відбувається на території області, з метою прийняття скоординованих рішень із іншими силами безпеки і оборони регіону; щоденно, на виконання завдань по забезпеченню правового режиму воєнного стану залучається у середньому 820 працівників поліції (що складає 25% від особового складу поліції гарнізону області), решта поліцейських виконують завдання щодо реагування на звернення та повідомлення громадян, оперативно-розшукової діяльності, досудового слідства та забезпечення діяльності поліції; завдяки організації посиленого патрулювання зменшилась кількість кримінальних правопорушень, вчинених у публічних місцях. Так, зареєстровано 242 такі злочини, що становить 3,3% від загальної кількості облікованих кримінальних правопорушень за цей період (7 тис. 232), також менше стало правопорушень на вулицях парках і скверах.

- забезпечення відкритості інформаційної політики, оперативне надання фахових коментарів щодо резонансних подій та висвітлення в ЗМІ інформації про діяльність поліції з метою зміцнення довіри населення - за інформаційної підтримки відділу комунікації ГУНП на сайтах регіональних ЗМІ вийшло понад 450 матеріалів, на центральних сайтах - близько 100. У регіональних та центральних ЗМІ опубліковано 250 матеріалів про роботу поліції, в тому числі: 27 – на телебаченні; 62 – у пресі, 112 – розміщено на офіційних сайтах ГУНП та НПУ.

- покращення оперативності та якості реагування на явища криміногенного характеру, забезпечення контролю за криміногенною ситуацією, недопущення її загострення – у поточному році відбувається зниження на 16% кількості реєстрації заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події на території області; найбільше заяв і повідомлень розглянуто групами реагування патрульної поліції – 33% (45,2 тис.), працівниками превенції – 18% (25,2 тис.), працівниками слідства – 9% (12,1 тис.), працівниками дізнання – 4,4% (6,3 тис.) та кримінальної поліції – 5,7% (7,8 тис.).

Для забезпечення оперативного реагування і охорони публічної безпеки та порядку, на території області щоденно залучається 413 нарядів поліції, з яких: 217 – автопатрулів, 196 – піших (до 24.02.2022 – 263 нарядів, з них: 150 – автопатрулів та 113 – піші). Щодобово на автошляхах області несуть службу 70 патрульних нарядів поліції (55 – ГРПП та 14 – УПП ДПП, з яких 8 – на дорогах державного значення).

- удосконалення та поширення на території області комплексної інтелектуальної системи відеоспостереження з потужною аналітичною складовою - системно проводяться заходи з розбудови системи відеонагляду та відеоаналітики області; загальна кількість камер розташованих на території області становить – 3,25 тис. шт., з них: 560 – відомчі, 1,36 тис. – встановлені органами виконавчої влади (муніципальні), 1,33 тис. – інших суб’єктів господарювання (приватні).

У приміщенні ситуаційної зали ГУНП, в режимі реального часу транслюється відеозображення з 730 шт. муніципальних відеокамер встановлених на території міста Вінниця в рамках виконання проєкту «Безпечне місто», а також міст: м.Жмеринка – 6 шт., м. Хмільник – 12 шт. та м. Ладижин – 4 шт.

- вжиття комплексних превентивних заходів у сфері безпеки дорожнього руху щодо зниження рівня аварійності на автошляхах - на вулично-дорожній мережі області зареєстровано 2,1 тис. дорожньо-транспортних пригод, що на 17% менше ніж за аналогічний період минулого року (2588). За вказаний період зареєстровано 429 ДТП із загиблими та/або травмованими, що майже на рівні аналогічного періоду минулого року (424 ДТП).

- ліквідація небезпечних організованих груп та злочинних організацій у тому числі тих, які діють у сфері торгівлі людьми, суспільної моралі та нелегальної міграції, а також причетних до незаконного обігу наркотиків - слідчими ГУНП закінчено та направлено до суду обвинувальні акти у 12 кримінальних провадженнях відносно 43 учасників організованих злочинних груп за вчинення ними 37 злочинів (за аналогічний період минулого року – 10 проваджень відносно 39 учасників ОЗГ за вчинення ними 107 злочинів); за закінченими кримінальними провадженнями встановлено суму завданих злочинними діями учасників ОЗГ збитків – 3,5 млн грн, які добровільно не відшкодовувалися. Разом з тим, накладено арешт на майно підозрюваних на загальну суму 4,6 млн грн, у т. ч. вилучено майна з числа арештованого – 255,7 тис. грн.

 

ЦІЛЬ 2. ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ І ТЕРИТОРІЙ ОБЛАСТІ ВІД НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ПІДСИСТЕМИ ЄДИНОЇ ДЕРЖАВНОЇ СИСТЕМИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ.

 

Пріоритет 1. Підвищення спроможності регіону попереджувати, реагувати та ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій.

Відповідно до класифікатора надзвичайних ситуацій в області зареєстрована 1 надзвичайна ситуація об’єктового рівня, природного характеру, пов’язана з окремим випадком особливо небезпечного інфекційного захворювання сільськогосподарських тварин (африканська чума свиней).

Протягом звітного періоду в області проведено:

  • 19 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких розглядалося 39 питань, з яких направлені на: попередження виникнення надзвичайних ситуацій – 24; ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій – 4 та загальні питання – 11;
  • у період з 07 по 10 червня 2022 року комісією Об’єкта №1 Кабінету Міністрів України здійснено комплексну перевірку щодо стану функціонування запасних пунктів управління обласної державної адміністрації, оцінка «готові до виконання завдань за призначенням»;
  • у період з 19 по 30 липня 2022 року комісією Кабінету Міністрів України здійснено комплексну перевірку щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки та діяльності аварійно-рятувальних служб у Вінницькій області;
  • 2 штабних тренування органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в умовах паводку, пропуску льодоходу і повені та підготовки до осінньо-зимового періоду;
  • штабні тренування органів управління цивільного захисту Ладижинської територіальної громади, Тростянецької територіальної громади, Бершадської територіальної громади Гайсинського району за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспоруді Ладижинської ТЕС»;
  • штабні тренування органів управління цивільного захисту Могилів-Подільського району, Ямпільської територіальної громади за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту громади та району при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспорудах Новодністровського каскаду ГЕС»;
  • штабні тренування органів управління цивільного захисту Вінницького району та Калинівської і Стрижавської територіальної громади за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади з організації евакуації населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на арсеналі зберігання ракет та боєприпасів Міністерства оборони України» (28 квітня);
  • щотижневі перевірки наявності та якості прямого телефонного зв’язку між оперативним черговим пункту управління облдержадміністрації та черговим військової частини А 1119 та А0310;
  • три квартальні технічні перевірки працездатності внутрішньообласної системи централізованого оповіщення області з міського та позаміського запасних пунктів управління;
  • проведення заходів щодо проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту - в області на обліку перебуває 819 захисних споруд цивільного захисту (107 сховищ, 712 протирадіаційних укриттів) та 781 найпростіше укриття.

Постійно проводились просвітницькі заходи щодо запобігання поширення на території області коронавірусу COVID-19 в інтернет-виданнях – 20000 матеріалів, друкованих виданнях – 4700 матеріалів, радіо – 537 виступів, телебачення  1230 відеосюжетів.

Проводився комплекс протипожежних заходів у пожежонебезпечний період в лісах та на сільськогосподарських угіддях.

За 9 місяців 2022 року в порівняні з минулим роком в області стан з пожежами характеризується наступними основними показниками:

зареєстровано 1798 пожеж (-45,9%);

загинуло внаслідок пожеж 55 людей (+44,7%), з них 3 дитини;

травмовано на пожежах 36 осіб (0%);

врятовано 16 осіб (-30,4%);

прямі збитки, завдані пожежами в порівнянні з аналогічним періодом 2021 роком збільшились та склали 62,7 млн грн (+35,0%);

побічні збитки, завдані пожежами, зменшились у 0,9 рази та склали 228,5 млн грн (-1,6%).

Щоденно в області в середньому виникало 7 пожеж, економічні втрати від яких становили 846 тис. грн.

Аналіз пожеж на об’єктах суб’єктів господарювання, профілактику на яких здійснюють органи державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки, свідчить про зменшення кількості пожеж на підприємствах, в організаціях та закладах порівняно з 2021 роком. Загальна кількість таких пожеж, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилась та становить 15 випадків проти 33 (-54,5%), що складає 0,8% від загальної кількості пожеж. Збиток від них становить 22 млн 736 тис. грн.(+56,4%), що становить 9,9% від загального збитку. Внаслідок пожеж на підконтрольних об’єктах загинула 1 людина проти 0 за аналогічний період минулого року.

Найбільше пожеж виникає в житловому секторі (житлові будинки, дачі, тощо) і становить 883 (49,1%) від  загальної кількості, проти 958 в минулому році (-18,7%), якими нанесений збиток на суму 83,8 млн грн.

Аналізуючи причини, від яких виникають пожежі, слід відзначити їх найбільшу кількість від необережного поводження з вогнем - 1006 пожеж або 56,1% від загальної кількості пожеж.

З початку 2022 року в області на об`єктах екосистеми виникло 499 пожеж на площі 420,2 га, що становить 27,7% від загальної кількості пожеж в поточному році, проти 1743 пожеж за аналогічний період минулого року (-71,4%). Внаслідок пожеж завдано матеріального збитку на загальну суму 25,9 млн грн.

Впродовж 9 місяців 2022 року проводилась робота щодо забезпечення пожежної безпеки в природних екосистемах, так влаштовано 388 км мінералізованих смуг та проведено відновлення 945 км, перекрито 352 позапланових дороги. Біля доріг встановлено 212 попереджуючих аншлагів та плакатів.

Через ЗМІ проводилась роз’яснювальна робота з населенням про дотримання вимог пожежної безпеки в лісах та відповідальність за їх порушення.

З метою виявлення та притягнення порушників правил пожежної безпеки в лісогосподарських підприємствах є в наявності 16 постійно діючих рейдових бригад, які забезпеченні легковим автотранспортом, що оснащений GPS-системами. В поточному році спільно з працівниками Національної поліції проведено 491 рейд з метою виявлення порушників Правил пожежної безпеки. Проводились пожежно-профілактичні відпрацювання населених пунктів, під час яких здійснено подвірні обходи для роз'яснення правил пожежної безпеки у побуті, в т. ч. у екосистемах, виступи у трудових колективах на підприємствах, в установах та організаціях.

З початку 2022 року на території області проведено 239 пожежно-профілактичних відпрацювань об’єднаних територіальних громад та старостинських округів, якими охоплено 326 населених пунктів.

 

ЦІЛЬ 3. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УМОВ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ. ЗРОСТАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ ОБЛАСТІ.

 

Пріоритет 1. Розвиток промислового комплексу, активізація інноваційних процесів та створення сприятливих умов для посилення інвестиційної діяльності в області.

За попередніми даними індекс промислової продукції за січень-липень 2022 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року становить 91,1%. У січні-липні 2022 року проти відповідного періоду минулого року збільшили виробництво промислової продукції підприємства легкої промисловості (155,9%), підприємства з виробництва основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (122,7%) та з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (101,4%).

Разом з тим, за обсягами виробництва інші підприємства переробної промисловості не досягли рівня відповідного періоду минулого року, а саме: машинобудування – на 39,8 %, з виробництва готових металевих виробів, крім машин і устаткування – на 34,3%, з виготовлення виробів з деревини – на 31,0%, з виробництва будматеріалів – на 30,4%, з виробництва хімічних речовин та хімічної продукції – 12,0%. Індекс промислової продукції добувної галузі за січень-липень поточного року становить 51,4%, а з постачання електроенергії – 85%.

У січні-липні 2022 року промисловими підприємствами області реалізовано готової продукції (товарів, послуг) на суму 51,19 млрд грн.

У 2022 році приватними інвесторами на Вінниччині продовжується реалізація 87 довгострокових інвестиційних проєктів, термін впровадження яких закінчується у 2024 році, на загальну суму 2,2 млрд грн, а це створення 1451 нового робочого місця.

 

Пріоритет 2. Сталий розвиток аграрного виробництва, розширення сфери органічного виробництва та активізація сільськогосподарської дорадчої діяльності.

Агропромисловий комплекс Вінниччини продовжує виконання своїх функцій щодо забезпечення продовольчої безпеки регіону.

Сільгоспвиробники області проводять комплекс осінньо-польових робіт. За оперативними даними станом на 13.10.2022 року по всіх категоріях господарств зібрано зернових та зернобобових культур на площі 451,9 тис. га (56,2 %), намолочено 1935,2 тис. тонн зерна при середній урожайності 42,8 ц/га. В тому числі кукурудзу на зерно зібрано на площі 40,1 тис. га (10,2 %), намолочено – 160,5 тис. тонн при урожайності 40,0 ц/га (у 2021 році – 93,7 ц/га).

Також продовжується збирання технічних культур. Соняшник зібрано на площі 167,4 тис. га (51,1 %), намолочено – 354,0 тис. тонн при середній урожайності 21,1 ц/га (у 2021 році – 32,0 ц/га). Сої зібрано на площі 25,8 тис. га (24,5 %), намолочено – 45,2 тис. тонн при урожайності 17,5 ц/га (у 2021 році – 28,4 ц/га). Цукрових буряків викопано на площі 17,4 тис. га (40,2 %), накопано – 730,6 тис. тонн при середній урожайності 419,9 ц/га (у 2021 році – 464,9 ц/га).

За оперативною інформацією в області працює 5 цукрових заводів: ТОВ «ПК «Зоря Поділля» ВП «Гайсинський цукровий завод», ТОВ «Цукорагропром» філія «Жданівський цукровий завод», ПрАТ «ПК «Поділля» ВП «Крижопільський цукровий завод», ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» ВП «Цукровий завод», ТОВ «Юзефо-Миколаївська АПК» ВП «Михайлинський цукровий завод». Станом на 07 жовтня 2022 року всього вироблено 35,9 тис. тонн цукру.

Сільгоспвиробники області проводять посів озимих культур під урожай 2023 року. За оперативними даними по всіх категоріях господарств озимих зернових культур посіяно на площі 106,0 тис. га, що становить 34,9 % до прогнозу. В тому числі озимої пшениці посіяно на площі 83,4 тис. га (30,2 % до прогнозу); озимого ячменю – 20,8 тис. га (82,9 % до прогнозу); озимого жита – 1,8 тис. га (85,7 % до прогнозу). Завершено посів озимого ріпаку, якого посіяно на площі 80,0 тис. га, що становить 100 % до прогнозу.

З метою забезпечення продовольчої безпеки навесні 2022 року в області в територіальних громадах активно впроваджувалась громадська ініціатива «Сади Перемоги», завдяки якій зросли площі посадки картоплі та овочів. Площі під картоплею в поточному році становлять 105,6 тис. га, що на 3,8 тис. га більше попереднього року. Площі під овочами зросли на 0,3 тис. га і становлять 25,3 тис. га. Наразі завершується збір вирощеного врожаю.

Також в поточному році в області розпочато реалізацію проєкту «Українська картопля», мета якого відродити національні продуктивні і смакові традиції вітчизняного картоплярства. В поточному році сортовий насіннєвий матеріал картоплі посаджено на площі близько 100 га на землях наукових установ Вінниччини та суб’єктів господарювання.

Для забезпечення виробництва екологічно - чистих сільськогосподарських культур в області працює 64 оператори органічного ринку, з них 56 операторів – виробників сільськогосподарської продукції; 5 операторів в сфері торгівлі; 3 оператора – по реалізації засобів захисту рослин. Органічне виробництво розгорнуто на загальній земельній площі 3559 га з урахуванням перехідного періоду, в тому числі 2513 га мають органічний статус. Основними напрямками роботи є вирощування зернових, технічних, плодово-ягідних та лікарських культур.

В галузі тваринництва станом на 1 жовтня 2022 року в усіх категоріях господарств утримувалось 214,6 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 105,4 тис. голів корів, 189,7 тис. голів свиней, 37,9 тис. голів овець та кіз, 38,5 млн голів птиці. У порівнянні до аналогічного періоду минулого року чисельність великої рогатої худоби скоротилась на 4,7 %, корів - на 9,4%, свиней - на 9,9%. Поголів’я овець та кіз збільшилось на 1,6%, птиці – на 0,4 %.

За січень-вересень 2022 року в усіх категоріях господарств вироблено 486,4 тис. тонн молока, 478,9 млн шт. яєць, реалізовано на забій сільськогосподарських тварин в живій масі в обсязі 481,4 тис. тонн. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року реалізація тварин на забій збільшилась на 0,2 %, виробництво молока скоротилось на 6,4 %, яєць – на 16,4 %.

 

Пріоритет 3. Підтримка розвитку малих, середніх форм господарювання на селі та їх об’єднань.

З метою підтримки сільськогосподарських товаровиробників на період проведення весняно-польових робіт, а також для активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану, станом на 31.05.2022 року сільськогосподарськими виробниками Вінниччини було залучено кредитних коштів на суму 2,9 млрд грн, в т. ч. 2,1 млрд грн в рамках програми державних гарантій «Доступні кредити 5-7-9 %». З 1 червня 2022 року по 3 жовтня 2022 року для забезпечення збиральних робіт 1566 сільськогосподарських виробників області залучили кредитних ресурсів по всіх програмах кредитування на суму 3,5 млрд грн, в тому числі 4,0 млн грн в рамках програми державних гарантій «Доступні кредити 5-7-9 %».

В умовах воєнного стану підтримка сільгоспвиробників здійснюється за грантовими програмами на розвиток садівництва, тепличного господарства та здійснення переробки виробленої продукції. Разом з тим, для малих сільгоспвиробників через державний аграрний реєстр можна подати заявку на отримання бюджетної субсидії на одиницю оброблювальних угідь в розмірі 3100 грн на 1 га та бюджетну дотацію за утримання корів в розмірі 5300 грн на одну корову. Станом на 23.09.2022 року 505 сільгосптоваровиробників області подали заявки на отримання бюджетної субсидії та 92 сільгосптоваровиробники на отримання бюджетної дотації.

Обласною військовою адміністрацією проведено 6 інформаційних заходів за участю територіальних громад області, сільськогосподарських товаровиробників та інших зацікавлених осіб щодо функціонування Державного аграрного реєстру та напрямів державної підтримки агропромислового комплексу в 2022 році.

В області продовжується реалізація проєкту щодо створення сімейних молочних ферм в рамках спільного проекту Уряду Швеції та ПРООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку». Наразі, 7 сімейних фермерських господарств приймають участь в реалізації проекту.

З метою розвитку дорадництва в вересні 2022 року в Центрі інтеграції з виробництва, підвищення кваліфікації та дорадництва Вінницького національного аграрного університету пройшло кваліфікаційне навчання сільськогосподарського дорадника 18 фахівців. Всього в області працюють дві дорадчі служби: Споживче товариство „Вінницька обласна сільськогосподарська дорадча служба „Агродорада” та громадська організація «Національний центр сільськогосподарського дорадництва та консалтингу «Досвід», які надають дорадчі послуги аграріям Вінниччини. В Реєстрі  сільськогосподарських дорадників та експертів – дорадників зареєстровано 61 сільськогосподарський дорадник та 13 експертів-дорадників, які надають інформаційно-дорадчі послуги сільгоспвиробникам.

 

Пріоритет 5. Впровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій в системі життєзабезпечення населених пунктів.

Протягом 9 місяців 2022 року в рамках Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2017-2022 роки виконано роботи по переведенню котелень на альтернативні види палива на 7 об’єктах, а саме:

  • опалювальний пункт адміністративного приміщення в смт. Теплик, замінено газовий котел на твердопаливний потужністю 100 кВт;
  • у Жмеринській територіальній громаді у закладі дошкільної освіти у селі Мартинівка для переоснащення з газового на альтернативні види палива встановлено додатковий твердопаливний котел потужністю 40 кВт;
  • у Погребищенській територіальній громаді здійснено дооснащення та переоснащення з газового на альтернативний вид опалення трьох закладів у школах сіл Бухни, Гопчиця та у закладі дошкільної освіти № 1 м. Погребища загальною потужністю котлів 596 кВт;
  • у Гніванській територіальній громаді у закладі освіти здійснено переоснащення на альтернативне опалення, встановлено твердопаливний котел потужністю 100 кВт;
  • у Іллінецькій територіальній громаді в опалювальному пункті школи села Тягун з метою економії використання природного газу, додатково встановлено твердопаливний котел потужністю 80 кВт.

Крім того, по 5 котельнях, які раніше використовували природний газ, розконсервовано твердопаливні котли, проведено їх ремонт та підготовлено до експлуатації. Ще по 3 котельнях заплановано додаткове встановлення теплових насосів.

Відповідно до наказу Начальника обласної військової адміністрації від 27 червня 2022 року № 846 кожною територіальною громадою розроблено та затверджено Антикризові плани реагування на випадок припинення газопостачання, в яких змодельовані ситуації відсутності енергоносіїв та порядок дій органів і служб на підпорядкованих територіях.

Крім того, відпрацьовано додаткові заходи для захисту населення та забезпечення теплопостачання.

Щодо споживання природного газу, за 9 місяців 2022 року усіма категоріями споживачів (населення, бюджет, промисловість, теплопостачальні підприємства, релігійні організації) спожито 335,71 млн м. куб природного газу, що на 8,3 % менше у поточному році.

Протягом 2022 року на території області побудовано 3 сонячних електростанції. Так, загальна їх кількість зросла до 96, встановлена фактична потужність станом на кінець І півріччя 2022 року становить 284,6 МВт.

Наразі на території області працює 31 мала гідроелектростанція встановленою потужністю 24,187 МВт.

Зазначені об’єкти альтернативної енергетики протягом І півріччя 2022  року згенерували  154,767 млн кВт/год.

На території області також працює 3 біогазові установки встановленою потужністю 18,199 МВт та 2 когенераційні установки встановленою потужністю 1,615 МВт, які протягом І півріччя 2022 року згенерували 53,6 млн кВт/год електричної енергії.

На виконання Програми дій Уряду за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги «Реформа у сфері енергоефективності в Україні» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в області створено Базу даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель. Організовано відповідну роботу за безпосередньої участі структурних підрозділів ОВА та закладів обласного підпорядкування та здійснюється щомісячне внесення інформації про спожиті енергоносії в розрізі кожної будівлі обласних бюджетних установ.

Проведена робота щодо формування переліку будівель обласних закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, культури для подальшого внесення ними до системи енергомоніторингу ICE показників споживання енергоресурсів.

 

Пріоритет 6. Подальше формування позитивного інвестиційного іміджу області.

З початком збройної агресії рф стало актуальним питання переміщення підприємств з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, в безпечні регіони України. Для цього Урядом в березні було запущено програму з релокації українських виробництв за підтримки держави.

На виконання розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 березня 2022 року №246-р та з метою вжиття невідкладних заходів, пов’язаних із переміщенням виробничих потужностей суб’єктів господарювання із територій, де ведуться або є загроза ведення бойових дій, у Вінницьку область, наказом начальника обласної військової адміністрації Борзова С.С. створено робочу групу з питання релокації та супроводу таких суб’єктів господарювання.

З початку дії програми сформовано інформаційну базу вільних виробничих приміщень та інших приміщень різної форми власності, різного розміру та характеристик, яка налічує наразі понад 300 пропозицій.

Станом на 01 жовтня 2022 року через систему edocs  було опрацьовано 431 заявка від підприємств, яким надано пропозиції щодо розміщення, .

На територію Вінницької області за програмою уряду релоковано 41 підприємство (32 підприємства та 9 ФОП), з них 28 підприємств працюють на новій локації, 6 підприємств здійснюють монтаж обладнання на нових локаціях, 7 підприємств перевезли обладнання та/або товари на зберігання.

Галузева структура релокованих підприємств: переробна промисловість – 53,66%; торгівля – 21,95%; транспорт – 7,32%; надання послуг – 17,07%.

Підприємства переїхали з Маріуполя, Києва, Краматорська, Сєвєродонецька, Харкова, Дніпра, Херсона та Чернігова. Ряд підприємств перевезли частину власного персоналу, а деякі здійснюють набір серед місцевих жителів та з числа офіційно зареєстрованих безробітних через центри зайнятості.

Наразі на базах релокованих підприємств вже створено майже 600 робочих місць.

Загалом по області 278 роботодавців взяли на робочі місця 585 внутрішньо переміщених осіб, скориставшись програмою компенсації витрат на оплату праці (Постанова КМУ №331).

 

 

 

Пріоритет 7. Розвиток сфери торгівлі та послуг

В умовах воєнного стану галузь торгівлі області одна із перших відчула наслідки війни: зокрема руйнування логістичних ланцюгів постачання, дефіцит основних соціально значущих товарів, зростання цін. Однак зусиллями Уряду, обласної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання наразі в торгових мережах наявні всі соціально значущі товари за доступними цінами не зважаючи на наявність інфляційних процесів.

Незважаючи на несприятливу інвестиційну ситуацію у 2022 році завершено реконструкцію магазину мережі фудмаркетів ТОВ «ТМ «Айва» в м.Вінниця, Хмельницьке шосе, 15 (10 нових робочих місць), 2 цехів напівфабрикатів та 5 магазинів у м.Козятин а також 1 магазину техніки,1 пекарні та 2 закладів харчування в Тульчинській територіальній громаді. У м.Липовець відбулось відкриття нового магазину ТОВ «АТБ-Маркет» (36 нових робочих місць) та магазину будівельних товарів.

Розвивається мережа фірмової торгівлі місцевих товаровиробників, зокрема ПрАТ «Літинський молокозавод» ТМ «Білозгар», ФОП Бондарук Ю.В.                        ТМ «Бондарукові ковбаси», ТОВ «Солодка Мрія-Вінниця» ТМ «Солодка Мрія», ТОВ «Ковінько-ковбаси» ТМ «Ковбаскофф» та ПрАТ «МХП» ТМ «Наша ряба», ПрАТ «ВІННИЦЬКА КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА» ТМ ROSHEN.

Широкий асортимент товарів побутової хімії представлений в таких торговельних мережах як: «Шик і Блиск», «Я-Господиня», «EVA» та «Watsons».

Місцеві мережі товарів для дітей «КУЗЯ» та «ПУЗЯ» реалізують товари профільного асортименту.

Продовжують успішну діяльність як національні так і місцеві продуктові торговельні мережі, такі як: ТОВ «Сільпо-Фуд» (супермаркети «Сільпо»),                ТОВ «АТБ-Маркет» (супермаркети «АТБ-Маркет»), ТОВ «Альянс Основа» (супермаркети «Основа», продуктові магазини «Домашній маркет»),                     ТОВ - НВП «Аргон» (гіпермаркети «Грош», супермаркети «Грош Експрес», дискаунтери «Пан Економ»); ФОП Вихристюк О.І (делікатес-маркети «Україночка»), ТОВ «ТМ «Айва» (супермаркети «Айва»).

Найпотужнішими торговими об’єктами на території області є гіпермаркети національної торгової мережі ТОВ «Епіцентр К» та торговельний центр міжнародної оптової компанії METRO Cash and Carry (в Україні ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна»).

 

Аналізуючи цінову ситуацію в області, слід зазначити, що в період воєнного стану зростання цін відбулося майже на всі основні товари та послуги.

Так, за даними Державної служби статистики України індекс споживчих цін за січень-вересень 2022 року до грудня 2021 року по Вінницькій області становив 118,9% (по Україні – 121,8%). Серед регіонів України за цим показником область займає 1 місце.

У вересні 2022 року в області середні ціни на 15 з 25 найменувань соціально значущих товарів є нижчими від середніх по Україні.

По таких продуктах харчування як яловичина, свинина, крупи гречані ціни в області є значно нижчими ніж в середньому по Україні: на 7,21 грн/кг, 6,61 грн/кг, 6,09 грн/кг відповідно. На окремі продукти ціни є вищими ніж середні по Україні зокрема на: сири м’які жирні на 7,94 грн/кг, ковбаси варені першого ґатунку на 5,87 грн/кг, сметана жирністю до 15% включно на 4,36 грн/кг.

Основними факторами зростання цін на продукти харчування є підвищення курсу валют, руйнування логістичних ланцюгів, підвищення вартості пального, а також зростання світового попиту на продовольчі товари.

 

Пріоритет 8. Створення сприятливих умов розвитку малого та середнього бізнесу.

За даними Головного Управління Державної податкової служби у Вінницькій області в області діє понад 78 тис. суб`єктів малого підприємництва, з них 11353 - малих підприємств, 67484 - фізичних осіб підприємців. Одним із головних завдань розвитку малого бізнесу залишається вирішення питань зайнятості населення. Всього в малому підприємництві області зайнято понад 150 тис. осіб, що становить четверту частину економічно-активного населення області.

Малий бізнес продовжує відігравати важливу роль у формуванні місцевих бюджетів та характеризується позитивною динамікою в частині їх наповнення. Сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 9 місяців 2022 року становить 3883,5 млн грн, або 23,7 % від загальних обсягів надходжень, що на 9,4% більше ніж за 9 місяців 2021 року.

Сума надходжень до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 9 місяців 2022 року проти відповідного періоду 2021 року зросла на 10,7%, або на 221,4 млн грн і становить 2289,5 млн грн, а їх частка в загальному обсязі надходжень до місцевих бюджетів складає майже 23,2 %.

Від суб’єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), надходження до бюджету за 9 місяців 2022 року зросли на 111,2 млн грн або на 12,8% і вони складають 980,6 млн грн, що становить 10,0% від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів.

Не зважаючи на військовий стан, держава посилює підтримку малого бізнесу. Окрім Державної програми «5-7-9», яка надала можливість вінницькому бізнесу отримати понад 8,2 млрд грн пільгових кредитів, з 1 липня поточного року в рамках урядової програми «єРобота» грантові кошти на розвиток та започаткування власного бізнесу.  отримають 85 заявників із Вінницької області на загальну суму понад 19 млн. грн, що передбачає створення 157 нових робочих місць.

 

В області діє 49 центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), 6 - територіальних відділень, 117 - віддалених робочих місць (ВРМ), 2 - мобільних ЦНАП та 6 - мобільних кейсів.

З початку року відкрито 2 нових ЦНАП (Уланівська та Ободівська сільські територіальні громади), 1 територіальний підрозділ (с. Гранів Краснопільської сільської територіальної громади) та створено 36 віддалених робочих місць ЦНАП.

Роботу ЦНАП забезпечують 531 особа персоналу, в т. ч. 382 адміністратора та 149 державних реєстраторів.

За 9 місяців 2022 року суб’єктам звернення через ЦНАП надано 790 785 адміністративних послуг, що на 1,04% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року.

Кількість наданих послуг на 1 тис. населення області за 9 місяців 2022 року складає 525 послуг проти 501 у відповідному періоді 2021 року.

За надання адміністративних послуг до місцевих бюджетів надійшло майже 84,0 млн грн, що на 13,6 млн грн або на 19,2% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року.

В умовах воєнного стану оформлення та видача паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється в 8 ЦНАП області: Вінницької, Гайсинської, Жмеринської, Калинівської, Козятинської, Немирівської, Агрономічної та Якушинецької територіальних громад.

Послуги з видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів здійснюються в 4 ЦНАП Вінницької, Жмеринської, Калинівської та Козятинської міських територіальних громад.

 

Пріоритет 9. Розвиток транспортної інфраструктури.

В умовах воєнного стану основним завданням у сфері дорожнього господарства є забезпечення належного експлуатаційного стану мережі доріг загального користування, безпеки дорожнього руху та транспортного сполучення.

У 2022 році на ремонт та експлуатаційне утримання доріг загального користування місцевого значення передбачено 1398,1 млн грн коштів державного дорожнього фонду. В межах зазначеного фінансового ресурсу заплановано реалізацію 23 проєктів з капітального та поточного середнього ремонту доріг протяжністю 70,3 км та мостів протяжністю 232,7 п м, заходи з експлуатаційного утримання. Проте, протягом січня – вересня 2022 року надійшло 162,0 млн грн коштів державного дорожнього фонду, з яких освоєно 67,7 млн грн. Враховуючи зазначене, реалізація проєктів в умовах обмеженого фінансування є неможливим.

У 2022 році проводиться робота з забезпечення транспортною інфраструктурою потреб регіону в пасажирських та вантажних перевезеннях. В області продовжують функціонувати 437 внутрішньообласних міжміських і приміських маршрутів, 575 приміських маршрутів, які не виходять за межі території району, та близько 100 міських маршрутів.

Послуги з перевезення пасажирів автобусами надають більше 100 суб’єктів господарювання, які використовують близько 1,5 тис. автобусів. На автобусних маршрутах загального користування працюють 110 автобусів пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями.

У зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою та змінами до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» в частині організатора пасажирських перевезень, проводиться робота з оновлення маршрутної мережі та формуванням реєстру договорів, укладених з районними військовими адміністраціями, для подальшої організації пасажирських перевезень та забезпечення транспортним сполученням населення області. Проведено роботу з перевізниками щодо забезпечення перевезення військовослужбовців після відновлення у закладах охорони здоров’я за пред’явленими виписними епікризами з медичної картки стаціонарного хворого.

Проводиться спільна робота з відділом державного нагляду (контролю) у Вінницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті щодо посилення контролю за дотриманням перевізниками чинного законодавства з питань пасажирських перевезень та забезпечення здійснення системного контролю габаритно-вагових параметрів транспортних засобів.

 

Пріоритет 10. Подальший розвиток міжнародного та транскордонного співробітництва.

В області реалізується 6 угод про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво із регіонами Республіки Польща, Чеської Республіки, Румунії та Республіки Молдова. У травні поточного року було розірвані угоди про міжрегіональне співробітництво із Вітебським, Гродненським та Мінським обласними виконавчими комітетами республіки білорусь.

З метою підвищення іміджу області за кордоном, презентації її економічного, агропромислового, інвестиційного, наукового, культурного та туристичного потенціалу, 19-20 січня організовано візит Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського. Під час візиту обговорено можливості в рамках двостороннього співробітництва, зокрема залучення спеціалістів Вінниччини до освітніх програм, які пропонує Ізраїльське агентство з міжнародного співробітництва в галузі розвитку в Міністерстві закордонних справ MASHAV, а також залучення Вінниччини до проектів і програм Посольства Держави Ізраїль в Україні в галузі охорони здоров'я, електроенергетики, будівництва і реконструкції об’єктів соціальної інфраструктури. Також в рамках візиту відбулась передача засобів індивідуального захисту та витратних матеріалів  для боротьби проти COVID-19 для Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні.

З метою інформування бізнесу про програми підтримки та підвищення експортного потенціалу Вінницької області, 17 лютого 2022 року обласною державною адміністрацією спільно з Українською асоціацією бізнесу і торгівлі (UBTA) проведено конференцію «Інструменти розширення експортних можливостей українських виробників. Можливості UBTA для бізнесу в розрізі нових світових трендів». Учасниками конференції стали місцеві аграрні виробники, у тому числі крафтові, представники підприємств переробного та енергетичного сектору.

З моменту повномасштабного вторгнення рф на територію України всі заплановані заходи міжнародного характеру було відмінено або відтерміновано до мирного часу, а пріоритети міжнародного співробітництва змінились. Адже Вінницька область стала транзитною областю та прийняла одну з найбільших кількостей переселенців, а також стала медичним хабом для поранених військових та цивільних із зони бойових дій.

З метою ознайомлення із соціально-економічною ситуацією в регіоні, вирішення гуманітарних потреб внутрішньо переміщених осіб, забезпечення закладів охорони здоров’я та залучення допомоги для ліквідації наслідків ракетних ударів по об’єктах інфраструктури області організовано візити представників дипломатичних місій, зокрема:

-     делегації Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення (ECHO);

-     координаторки систем ООН в Україні;

-     Генерального Секретаря представництва ГУАМ в Україні Алтая Ефендієва та представників дипломатичних місій з Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, Іспанії, Туреччини, Грузії, Китаю, Норвегії та Молдови;

-     парламентського секретаря Міністерства оборони Латвійської  Республіки Байби Блоднієце;

-     Надзвичайних і Повноважних Послів Республіки Молдова та Латвійської Республіки в Україні.

Обласна військова адміністрація зосередила свою увагу на координації напрямів допомоги та швидкому реагуванні на наявні виклики. З лютого поточного року проведено низку зустрічей із міжнародними гуманітарними організаціями, яких, станом на вересень, понад 15 працює на території області, а саме: Всесвітня продовольча програма ООН, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Управління ООН з координації гуманітарних справ, Міжнародна організація з міграції, Міжнародний комітет Червоного Хреста, Французька Міжнародна гуманітарна організація ACTED, Лікарі без кордонів, ЮНІСЕФ, Всесвітня організація охорони здоров’я та інші.

Міжнародні організації та місії працюють як за напрямом грошової допомоги (кеш), так і за іншими – надання продуктів харчування, непродовольчої гуманітарної допомоги, облаштування місць перебування ВПО. Також, допомога надається пораненим цивільним і військовим, родинам, в яких проживають люди з інвалідністю, найбільш вразливими категоріям населення. Крім того, міжнародні місії продовжують забезпечували медикаментами медичні заклади, організовувати виїзні мобільні бригади з лікарями для роботи із постраждалими від війни тощо.

З перших днів війни свою підтримку Вінниччині надали також регіони-партнери, зокрема:

-     Свєнтокшиське воєводство Республіки Польща передало дві партії гуманітарної допомоги (тактичні аптечки, термоковдри, спальні мішки, термофольгу, намети, гігієнічні засоби, харчові пайки з довгим терміном зберігання, продукти тривалого зберігання), перерахувало кошти на рахунок благодійного фонду «Подільська громада» та прийняло групу з 30 дітей;

-     Лодзинське воєводство Республіки Польща передало 5 партій гуманітарного вантажу (медикаменти, продукти харчування, засоби гігієни, одяг, спальні мішки, шкільне приладдя) та автомобіль швидкої допомоги марки Mercedes-Benz Sprinter для Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф разом із ліками, медичним обладнанням, медичними засобами та засобами гігієни; прийняло 49 дітей з сімей військовослужбовців Вінницької області;

-     Мазовецьке воєводство Республіки Польща передало спеціальний санітарний автомобіль марки Renault Trafic для КНП «Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня Вінницької обласної Ради»  разом із ліками та медичними засобами; прийняло 28 дітей;

-     Ясський повіт Румунії передав одну партію гуманітарної допомоги                   (продукти харчування, матраци, аптечки першої допомоги, пледи, спальники, засоби гігієни) на суму 100 тис. лей та прийняв групу з 38 дітей та супроводжуючих (тренерів) з Вінницької обласної федерації з художньої гімнастики;

-     Ліберецький край Чеської Республіки передав 5 партій гуманітарної допомоги (продукти харчування, засоби гігієни, одяг; для військового госпіталю: медикаменти, витратні матеріали, засоби захисту для військових, дизель генератор ATLAS COPCO QAS 100 KVa/80kw; для Головного управління ДСНС у Вінницькій області 378  комплектів спецодягу) та грошову допомогу на рахунок благодійного фонду «Подільська громада» у сумі 1 млн євро. Окрім того, на рахунок Благодійного фонду перерахували кошти староства та містечка Ліберецького краю. Також регіон прийняв 44 дитини-сироти з Вінницького та Жмеринського обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та Брацлавської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів.

6-9 липня, з метою обговорення ключових можливостей взаємодії і надання допомоги для регіону, Вінниччину відвідали гетьман Ліберецького краю Мартін Пута та член регіональної ради, директор управління охорони здоров’я Владімір Ріхтер. Під час візиту делегати ознайомились з роботою обласного гуманітарного продовольчого складу, відвідали «Соціальні майстерні для людей з інвалідністю», Могилів-Подільську ОЛІЛ та кардіоцентр з метою корегування подальшої допомоги від Ліберецького краю відповідно до потреб Вінницької області.

 

Пріоритет 11. Покращення стану зайнятості населення на всіх рівнях.

Вплив на ринок праці, так як і на економіку регіону, мала військова агресія та запровадження воєнного стану в Україні, вимушена внутрішня та зовнішня міграція, що вимагало  вжиття заходів для збереження стабільності на ринку праці.

Протягом січня-вересня 2022 року до обласної служби зайнятості за пошуком роботи звернулось 46,2 тис. осіб, з них – 42,1 тис. осіб мали статус безробітного (на 9,7 тис. осіб менше, ніж в минулому році).

Майже 40,0 тис. осіб, або кожні дев’ять з десяти зареєстрованих безробітних отримували допомогу по безробіттю, середній розмір її у січні-вересні 2022 року склав 4646 грн.

Протягом січня-вересня 2022 року вдалося повернути до продуктивної зайнятості 14,8 тис. громадян, які звернулись за пошуком роботи до обласної служби зайнятості. З них 13,1 тис. – зареєстровані безробітні, 1,7 тис. осіб - працевлаштовані до набуття ними статусу безробітного. Рівень працевлаштування безробітних – 31,3% (середній рівень працевлаштування безробітних по державі – 24,8%).

Протягом січня-вересня 2022 року прийнято рішення про виплату роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 174 особи з числа безробітних, які працевлаштовані за направленням служби зайнятості на нові робочі місця.

Загальна кількість вакансій склала майже 16,6 тис. одиниць.

Для підвищення конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці, отримали ваучери на навчання, перенавчання та перепідготовку за кошти служби зайнятості 4 особи.

Актуальними питаннями сьогодення є робота з внутрішньо переміщеними особами, їх швидке забезпечення постійною зайнятістю. У січні-вересні 2022 року послугами обласної служби зайнятості скористався 3431 громадянин з числа внутрішньо переміщених осіб, які отримали довідку про облік переміщеної особи, вдалося працевлаштувати 688 шукачів роботи; шукають роботу за допомогою служби зайнятості на кінець звітного періоду - 1244 безробітних.

Послуги безробітним та роботодавцям у звітному періоді надавались як при особистому відвідуванні, так і в онлайн режимі: протягом січня-вересня 2022 року зареєструвалося в електронному кабінеті шукача роботи 5176 осіб та створено 987 електронних кабінетів роботодавця. Проведено 3147 групових заходів (семінарів, презентацій послуг, групових консультацій, тренінгів тощо), задіяно 28,4 тис. безробітних, з них: 282 онлайн-заходів для майже 2,6 тис. безробітних; проведено 1145 тренінгів та вебінарів, охоплено 9,9 тис. безробітних, з них: в режимі онлайн 162 групових заходів для 1,4 тис. безробітних. Проведено 206 виїзних заходів у територіальні громади області, охоплено 1441 мешканця територіальних громад, зокрема 32 цільових заходи для 650 внутрішньо переміщених осіб.

Станом на 1 жовтня 2022 р. у пошуку роботи в обласній службі зайнятості перебувало 11,5 тис. безробітних громадян, 10,6 тис. з них – отримували допомогу по безробіттю. Заявлених вакансій на цю дату – 1,1 тис.- на відповідну дату минулого року  2,2 тис., на кожне вільне робоче місце претендує, у середньому, 10 безробітних.

 

У березні 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні». Протягом квітня-вересня 2022 року прийнято 419 рішень про надання компенсації роботодавцям за працевлаштування 607 шукачів роботи з числа внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01 жовтня 2022 року отримано заявок на суму 7,1 млн грн, перераховано роботодавцям компенсацію витрат за кожну працевлаштовану особу 7,0 млн грн.

Станом на 01 жовтня 2022 року до Вінницької обласної служби зайнятості через «Дія» за програмою мікрогрантів надійшло 444 звернення від фізичних та юридичних осіб, з 129 кандидатами, які мають позитивну оцінку банку проведені співбесіди. На основі результатів співбесід Державним центром зайнятості прийнято 85 позитивних рішень на суму 19,0 млн грн. Серед напрямків підприємництва, в яких заявники планують реалізувати себе, виділяються як розповсюджені (торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, вирощування сільськогосподарської продукції, пошиття одягу, відкриття кафе та кав'ярень, пекарень) так і мало поширені (виробництво катерів, виготовлення настільних ігор).

 

ЦІЛЬ 4. РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА ПІДВИЩЕННЯ СТАНДАРТІВ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ.

 

Пріоритет 1. Забезпечення високих стандартів навчання, активізація співпраці у сфері освіти і науки.

Станом на 30 вересня 2022 року в області функціонують 610 закладів дошкільної освіти (юридичні особи) та 637 закладів загальної середньої освіти, в тому числі: 82 опорних заклади та 126 їх філій; 21 заклад загальної середньої освіти обласної комунальної власності з цілодобовим перебуванням дітей.

В умовах повномасштабної збройної агресії росії та запровадження в Україні правового режиму воєнного стану з 24 лютого 2022 року майже всі заклади перейшли на дистанційне навчання. В закладах дошкільної освіти, в яких були облаштовані укриття, починаючи з травня було організовано роботу чергових груп для дітей, батьки яких працюють на підприємствах критичної інфраструктури.

Заклади загальної середньої освіти області забезпечили доступ до освіти 5,3 тис. дітей з числа внутрішньо переміщених. Водночас понад 19,5 тис. здобувачів освіти та 466 педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти області виїхали за межі держави. Також 3-4 березня 2022 року було здійснено евакуацію 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчалися та проживали в пансіонах закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування до Республіки Польща та Чеської Республіки. За кордоном для дітей були створені комфортні умови для їх перебування, дистанційного навчання та дозвілля.

Спільними зусиллями обласної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування та закладів освіти було забезпечено організоване завершення 2021-2022 навчального року.

Свідоцтва про здобуття базової середньої освіти отримали 15,5 тис. дітей, Свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти отримали 8,4 тис. випускників.

Вперше було апробовано механізм передачі документів про освіту за кордон через дипломатичні установи України. Було передано 34 документи.

У 2022 році через воєнні дії в Україні було скасовано проведення традиційних вступних випробувань до закладів вищої освіти, відповідно втратив чинність наказ, що регламентував проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Для вступу на перший курс закладів вищої освіти використовувалися результати національного мультипредметного тесту (НМТ).

В області функціонувало: 17 тимчасових екзаменаційних центрів основної сесії,11 тимчасових екзаменаційних центрів додаткової сесії та 8 тимчасових екзаменаційних центрів спеціальної сесії НМТ.

За оперативними даними органів управління освітою територіальних громад станом на 01 жовтня 2022 року інклюзивне навчання організовано на базі 394 закладів загальної середньої освіти та 136 закладів дошкільної освіти. Відповідно до освітніх запитів дітей з особливими освітніми потребами інклюзивне навчання здійснюється у 1103 класах (1387 дітей) та в 227 дошкільних групах (344 дитини).

Перехід на дистанційне навчання закладів загальної середньої освіти, відсутність корекційно-розвиткових занять, напруга в суспільстві мали суттєвий вплив на психоемоційний стан дітей з особливими освітніми потребами. Після розширення повноважень активніше до процесу проведення корекційно-розвиткових занять долучилися інклюзивно-ресурсні центри. Фахівцями (консультантами) центрів, за період з 24 лютого до кінця червня 2022 року, було проведено 19306 корекційно-розвиткових занять, що для порівняння в 15 разів більше ніж за другий семестр 2020-2021 навчального року.

З дотриманням всіх вимог щодо створення безпечного освітнього простору в умовах правового режиму воєнного стану з 06 червня до 19 липня 2022 року було організовано роботу літніх відпочинкових змін на базі закладів позашкільної освіти обласної комунальної власності. На базі 4 закладів було задіяно 232 дитини, з яких 100 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб.

Станом на 30 вересня 2022 року в області функціонувало 28 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, в яких навчалося 11,8 тис. здобувачів освіти.

У 2022 випущено 4742 кваліфікованих робітників, в т. ч. 124 фахівці, які направлені на підприємства, в установи, організації, із якими укладені угоди.

На базі закладів професійно-технічної освіти області діють 24 навчально-практичні центри, оснащені сучасним обладнанням та технікою (5 аграрного профілю; 8 – будівельного; 2 – сфери послуг; 1 – залізничного профілю; 8 – промислового).

В 2022 році в області функціонували 37 закладів вищої та фахової передвищої освіти: 25 закладів фахової передвищої освіти та 12 закладів вищої освіти, з яких 4 мають статус національного.

В 2022 році в закладах вищої освіти навчалося 33560 студентів, у закладах фахової передвищої освіти – 14828. Навчальний процес забезпечують 9317 працівників, зокрема 4865 викладачів, з яких 2238 мають науковий ступінь та 1689 – вчене звання.

Функціонує заклад післядипломної педагогічної освіти Комунальний заклад вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти», в якому щороку проходять підвищення кваліфікації більше 20 тис. педагогічних працівників.

Впродовж 8 років на території міста Вінниці функціонує тимчасово переведений Донецький національний університет ім. Василя Стуса. Внаслідок повномасштабної військової агресії рф 24 лютого 2022 року до Вінниччини було переміщено:

Каховський агротехнологічний фаховий;

ВСП Краматорський фаховий коледж промисловості, інформаційних технологій та бізнесу Донбаської державної машинобудівної академії»;

Новокаховський приладобудівний фаховий коледж;

Харківський національний університет Повітряних Сил ім. Кожедуба;

Харківський національний університет внутрішніх справ;

Національна медична військова академія;

Національна академія Національної гвардії України.

 

Пріоритет 2. Дооснащення газових котелень котлами на альтернативних видах палива та виведення їх з підвальних приміщень в закладах загальної середньої освіти.

Протягом звітного періоду здійснювалася робота щодо облаштування укриттів та створення безпечних умов перебування працівників та здобувачів освіти у закладах освіти області.

У 2022 році в закладах загальної середньої освіти області функціонує 624 котельні, в тому числі: на твердому паливі – 444; на газу – 180.

Централізоване опалення у 54 закладах, електроопалення у 20 закладах, пічне опалення у 94 закладах, біопаливо у 19 закладах.

У закладах професійної (професійно-технічної) освіти: на балансі 20 закладів рахується 36 котельнь (17 – на газу, 15 – на твердому паливі, 4 – електро); 8 закладів опалюються централізовано.

У всіх закладах області реалізуються заходи з підготовки котельних господарств до опалювального сезону 2022/2023 рр., а саме:

    поновлюються дозволи на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки в котельнях;

      проводиться черговий технічний огляд котлів;

      проводиться чергове налагоджування технологічної сигналізації і автоматики безпеки котлів сертифікованими організаціями;

      проводиться заміна мережних насосів та поточний ремонт приміщень котелень.

Продовжується робота щодо забезпечення усіх закладів освіти області вугіллям, дровами та іншими видами палива.

Станом на 01 жовтня 2022 року середньообласний показник забезпеченості складає:

вугіллям на весь опалювальний період 2022/2023 н.р. – 78%;

дровами на весь опалювальний період 2022/2023 н.р. – 68%.

 

Пріоритет 3. Покращення матеріально-технічної бази та створення нового освітнього середовища в закладах освіти.

У 2022 році внаслідок 3-х ракетних ударів російською федерацією, в тій чи іншій мірі пошкодження отримали: 8 закладів дошкільної, 4 загальної середньої, 1 професійної (професійно-технічної), 2 фахової передвищої та 1 вищої освіти. Загальна орієнтовна сума завданих збитків складає 42,9 млн грн.

Завершено відновлювані роботи у 5 закладах: 1 заклад дошкільної та 2 заклади загальної середньої освіти (Калинівська міська територіальна громада) та по одному закладу професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти (Вінницька міська територіальна громада).

 

У 2022 році в області підвіз учнів до закладів освіти здійснювався 341 шкільним автобусом (17 спеціальних шкільних автобусів) та 61 одиницею орендованого транспорту.

У 2021-2022 навчальному році потребувало підвозу 22 306 учнів. Фактично забезпечено підвозом 21 949 учнів (98,4 %), з них:

16459 учнів – шкільними автобусами;

2741 учень – орендованими транспортними засобами (за кошти місцевих бюджетів);

1829 учнів – рейсовими, маршрутними транспортними засобами (безкоштовно, на пільгових умовах ),

920 учнів – іншим транспортом (за кошти батьків).

З початком повномасштабної збройної агресії росії та запровадження в Україні правового режиму воєнного стану з 24 лютого 2022 року на потреби ЗСУ було передано 76 шкільних автобусів.

Станом на 30 вересня 2022 року за рахунок місцевих бюджетів було придбано 2 шкільних автобуси (Тростянецька та Брацлавська територіальні громади), загальна потреба у придбанні шкільних автобусів складає 146 одиниць.

 

Пріоритет 4. Створення конкурентоспроможного середовища в межах єдиного медичного простору.

У 2022 році було продовжено виконання капітального ремонту приміщень четвертого поверху пологового будинку Вінницької міської лікарні «Центр матері та дитини», вартість виконаних робіт - 459,9 тис. грн.

За відсутністю фінансування роботи з реконструкції інших об’єктів не виконувалися.

 

 

 

 

 

Пріоритет 5. Зниження смертності хворих області від серцево-судинної патології шляхом реалізації субпроєкту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, яка направлена на покращення медичної допомоги із серцево-судинною патологією».

У рамках впровадження регіонального субпроєкту за рахунок обох джерел фінансування ( Світовий банк, обласний бюджет) проведено 397 планових коронарографій хворим 1 черги обласного реєстру хворих із серцево-судинною патологією. У 54,2% хворих виявлена патологія коронарних судин. Із зазначеної кількості обстежених хворих 40 % пацієнтів з «критичним станом судин (закриття прохідності ≥ 90%)» простентовані безкоштовно під час планової коронарографії. На планове оперативне втручання направлено 13,1% планово обстежених хворих.

Станом на 01 жовтня 2022 року у КНП « Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» здійснено всього 1016 коронарографії (в т. ч. 41,7% ургентних). Всього операцій стентувань коронарних судин 596 (в т. ч. 55,9% ургентних).

Спільно із спеціалістами Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М .Амосова у КНП « Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» за 9 місяців 2022 року прооперовано 49 хворих на «відкритому серці».

За кошти Світового банку в рамках субпроєкту в КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» облаштовано нову операційну, в якій протягом 2022 року проведено 132 операції.

Вибірка коштів з початку впровадження субпроєкту складає 15 358,5 тис. дол. США (48,3% від суми позики – 31 808,257 дол. США) / 416 349,0 тис. грн, з них:

  • 12 148,4 тис. дол. США/ 331 437,9 тис. грн (2 договори) сплачено за будівництво нової будівлі Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології та інжинірингові консалтингові послуги супроводу будівництва, зокрема:
  • будівництво – 11 169,1 тис. дол. США / 303 878,8 тис. грн;
  • інжинірингові консалтингові послуги супроводу будівництва – 979,3 тис. дол. США / 27 558,1 тис. грн.

 

Пріоритет 6. Створення якісної системи спеціалізованої інфекційної допомоги пацієнтам області. Відкриття обласного центру інфекційних хвороб.

У комунальному некомерційному підприємстві Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб» створено два інфекційні відділення. У поточному році на розбудову Центру витрачено 19,8 млн грн, з них: на обладнання – 19,8 млн грн. А саме закуплено:

апарати ШВЛ (13 од.)– 9,5 млн грн,

комп'ютерний томограф – 18,7 млн грн,

модульний монітор пацієнта (6 од.) – 146,0 тис. грн,

рентгенологічний апарат – 2,6 млн грн.

Проведено ремонтні роботи у приміщеннях Центру. Лабораторія Центру отримала Сертифікат про технічну компетентність. Клінічний Центр інфекційних хвороб офіційно нагороджений статусом «Вибір країни» 2022.

Станом на 01.10.2022 на базі закладу розгорнуто 230 ліжок, в тому числі для лікування пацієнтів з COVID-19 -200, 14 ліжок в палаті інтенсивної терапії. За звітний період проліковано 889 пацієнтів.

 

 

Пріоритет 7. Соціальний захист окремих категорій громадян.

На території Вінницької області функціонує 63 «фронт»-офіси з надання адміністративних послуг соціального характеру.

З впровадженням воєнного стану в Україні всі територіальні громади області продовжують здійснювати безперебійний прийом документів для призначення різних видів державних допомог, пільг та житлових субсидій із використанням ПК «Соціальна громада», що забезпечує стабільну роботу управлінь соціального захисту населення райвійськадміністрацій.

Протягом 9 місяців 2022 року кількість сформованих справ, переданих відповідному органу соціального захисту населення із застосуванням Програмного комплексу, становить 209 313, а саме: соціальні допомоги - 68 150, пільги - 10 808, субсидії – 52 411, інше -77 944.

Кількість електронних справ, за якими органом соціального захисту населення прийнято рішення про призначення (відмову у призначені) соціальних виплат складає 180 528, а саме: соціальні допомоги – 53 247, пільги - 8095, субсидії – 41 242, інше -77 944.

 

Видатки на виплату державних адресних допомог по області за 9 місяців 2022 року склали 2,1 млрд грн. Кількість отримувачів державних адресних допомог, які отримали виплати, становить понад 91,7 тис. осіб, а саме:

  • державної допомоги сім’ям з дітьми (допомога у зв'язку з вагітністю та пологами; допомога при народженні дитини; допомога при усиновленні дитини; допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; допомога на дітей одиноким матерям; допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність)- 36,7 тис. осіб;
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям – 10,1 тис. осіб;
  • державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю – 20,0 тис. осіб;
  • тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме – 418 осіб;
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним -3,0 тис. осіб;
  • допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях – 8,0 тис. осіб;
  • щомісячної адресної компенсаційної виплати одному з батьків (усиновлювачів), опікуну дитини до трьох років «муніципальна няня» - 123 особи;
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» - 235 батьків-вихователів на 603 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування;
  • соціальної допомоги на утримання 5 дітей в сім’ї патронатного вихователя – 2 особи;
  • щомісячної адресної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю -7,5 тис. осіб та допомога на догляд -2,2 тис. осіб;
  • тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату – 1,0 тис. осіб;
  • компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю і групи, а також за особою яка досягла 80 річного віку – 2,4 тис. осіб.

Грошова компенсація вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» - 5,4 тис. родинам новонароджених;

одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» - отримано родинами новонароджених 2256 шт. пакунків;

Послугою «Е-малятко» скористались 2831 мешканець області, з них призначено 2518:

- допомогу при народженні дитини - 1627 осіб,

- грошову компенсацію «пакунок малюка» - 862 особи,

- допомогу на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях – 29 особам.

Починаючи з 24.02.2022 в області транзитом було офіційно розміщено понад 500 тис. осіб. З них станом на 01.10.2022 в області на обліку перебуває понад 181 тис. внутрішньо переміщених осіб. Серед загальної кількості внутрішньо переміщених осіб 28 тис. - пенсіонерів, 6,4 тис. - осіб з інвалідністю та 54,5 тис. дітей.

За 9 місяців 2022 року допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам нараховано та виплачено на загальну суму 1,66 млрд грн для 594,5 тис. виплат.

 

Загальна сума компенсації з державного бюджету за житлово-комунальні послуги тим, хто безоплатно прихистив внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій чи зон проведення воєнних (бойових) дій, складає 11,4 млн грн за березень – серпень поточного року на 13,3 тис. виплат. Компенсацію виплачено за березень - червень 2022 року з державного бюджету на суму 7,3 млн грн для 8,9 тис. виплат.

Загальна сума компенсації за рахунок міжнародних організацій складає 28,6 млрд грн за квітень – серпень поточного року на 17,6 тис. виплат. Компенсацію виплачено за квітень – липень 2022 року на суму 24,1 млрд грн на 14,9 тис. виплат за рахунок міжнародних організацій.

 

Одним із видів соціальної допомоги окремим категоріям громадян є виплата соціальних стипендії студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти. За 9 місяців 2022 року соціальну стипендію виплачено 1597 студентам на загальну суму 22,5 млн грн, а саме:

- 296 дитині, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа;

- 10 особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- 28 особам з інвалідністю внаслідок війни, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та їх дітей (до закінчення дітьми навчання, у такому закладі, але не довше до досягнення 23 років);

- 698 учасникам Революції Гідності, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та їх дітям;

- 15 дітям, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення АТО;

- 163 дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи;

- 266 дітям з інвалідністю та особам з інвалідністю І-ІІІ групи;

- 96 особам, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- 4 дітям, померлих учасникам Революції Гідності, учасників бойових дій, або осіб з інвалідністю внаслідок війни;

- 18 особам, які стали студентами протягом 3 років після здобуття базової та/або повної загальної середньої освіти, батьки яких є шахтарями, що мають не менше 15 років стажу підземної роботи;

- 3 студентам з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей виплачена соціальна стипендія Верховної Ради України.

 

Житлову субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу за 8 місяців 2022 року отримали 137,8 тисяч домогосподарств на загальну суму 843,8 млн грн.

Субсидії на житлово-комунальні послуги призначено 108,4 тис. домогосподарствам, сума нарахувань становить 756,1 млн грн.

Субсидії на тверде паливо та скраплений газ призначено 29,3 тис. домогосподарствам, сума нарахувань становить 87,7 млн грн.

За вересень 2022 року житлову субсидію нараховано для виплати Пенсійним фондом України у грошовій формі 48,4 тис. домогосподарствам на суму 12,9 млн грн, з них:

на тверде паливо 1,3 тис. домогосподарств на суму 3,0 млн грн;

на житлово-комунальні послуги 47,1 тис. домогосподарствам на суму 9,9 млн грн.

За січень - серпень 2022 року здійснено 185 тис. виплат особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу в грошовій готівковій формі на загальну суму 154,9 млн грн.

За січень - серпень 2022 року здійснено 297 тис. виплат особам, які мають право на пільги на житлово-комунальні послуги в грошовій безготівковій формі на загальну суму 106,8 млн грн.

За вересень 2022 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу нараховано 34,3 тис. особам в грошовій готівковій формі на загальну суму 21,9 млн грн, для виплати Пенсійним фондом України.

Пільги на житлово-комунальні послуги в грошовій безготівковій формі за вересень 2022 року нараховано 41,8 тис. пільговикам на загальну суму 7,4 млн грн.

 

Станом на 01 жовтня 2022 року видатки державного бюджету на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи становили 30,8 млн грн, соціальна підтримка держави надається 17,2 тис. постраждалим особам, серед них:

-   3 901 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у т. ч., 1366 осіб з інвалідністю, пов’язаною з Чорнобильською катастрофою;

-   11 921 потерпілий від аварії на Чорнобильській АЕС, у т. ч., 1 476 осіб, яким встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та 9079 потерпілих дітей;

-   61 особа з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та катастроф, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт;

-   1 227 дружин (чоловік) померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Станом на 01 жовтня 2022 року в області проведена заміна 3, 2 тис. посвідчень, що складає 99,1 % від загальної кількості тих, що підлягають заміні.

На санаторно-курортне лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та дітей, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою» передбачено 5,9 млн грн (670 путівок – 77% від потреби).

Станом на 01 жовтня 2022 року санаторно курортним лікуванням забезпечено 117 осіб (999 тис. грн); грошову компенсацію замість санаторно-курортного лікування отримала 261 особа (176, 7 тис. грн) – потребу на 2022 рік закрито.

 

В області станом на 01 жовтня 2022 року проживає 37 987 ветеранів війни (3775 осіб з інвалідністю внаслідок війни; 22 441 учасників бойових дій; 6 041 учасник війни, 5 730 членів сімей загиблих та померлих ветеранів війни).

У 2022 році щорічну разову грошову допомогу до 5 травня отримали 15 807 осіб, на суму 23,5 млн грн, що є 90% від загальної суми виділених коштів. З них ветеранів АТО/ООС 11 355 осіб на суму 16,5 млн грн.

Сформовано потребу у коштах (22,05 млн грн) для виплати грошової компенсації для придбання житла 17 особам з інвалідністю внаслідок війни, які перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування станом на 01.04.2022.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.06.2021 № 573-р «Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей на 2021 рік» та від 24.11.2021 року № 1482-р Вінницькій області передбачено кошти субвенцій на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для 1 особи з інвалідністю внаслідок війни на загальну суму 1,7 млн грн. У 2022 році кошти субвенції використані повністю.

 

В області проживає 110 тисяч осіб, яким встановлено групу інвалідності та функціонують соціально - транспортні служби для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, так зване «Соціальне таксі» при 14 територіальних центрах соціального обслуговування/ центрах надання соціальних послуг. Протягом 9 місяців 2022 року зазначеними службами надано 3115 транспортних послуг 385 особам з інвалідністю.

Станом на 01 жовтня 2022 року особам з інвалідністю передано у власність 28 гуманітарних автомобілів та 13 автомобілів отриманих за кошти державного бюджету, які перебували у користуванні зазначених осіб більше 10 років.

Членами сімей померлих осіб з інвалідністю переоформлено у власність 6 автомобілів, отриманих за кошти державного бюджету та 9 гуманітарних автомобілів.

 

Пріоритет 8 Соціальна підтримка учасників АТО/ООС та їх сімей, сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, а також сімей героїв Небесної Сотні з Вінниччини, а також ветеранів війни.

Станом на 01 жовтня 2022 року в області з числа ветеранів війни, які перебували в зоні АТО/ООС, отримали статус учасника бойових дій 17 763 особи; особи з інвалідністю внаслідок війни – 892 особи; учасників війни - 33 особи; постраждалих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту – 37 осіб, членів сімей загиблих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту - 5 осіб.

Відповідно до Обласної цільової програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2022–2026 роки, затвердженої рішенням 15 сесії обласної Ради 8 скликання від 24.12.2021 №298, за підтримки обласного бюджету у 2022 році надано одноразову матеріальну допомогу для здійснення почесної церемонії поховання на загальну суму 17,3 млн грн.

У 2022 році здійснено виплату щорічної матеріальної допомоги членам сімей загиблих/постраждалих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту у зв’язку з річницею подій на Майдані 18-20.02.2014 за рахунок коштів обласного бюджету, яку здійснено 5 членам сімей загиблих Героїв Небесної Сотні на загальну суму 15,0 тис. грн та 33 постраждалим особам на загальну суму 33,0 тис. грн в рамках виконання заходів Комплексної цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2022–2026 роки, затвердженої рішенням 37 сесії обласної Ради від 24.12.2021 № 300.

За рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, компенсаційну виплату за належні для отримання жилі приміщення деяким категорія осіб виплачено:

  • 9 сім’ям (2 сім’ям загиблих та 7 сім’ям осіб з інвалідністю внаслідок війни І-II групи) на загальну суму 9 497,1 тис. грн (житло придбали 4 особи з інвалідністю на суму 5,3 млн грн),
  • 4 сім’ям учасників бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб - на загальну суму 5,5 млн грн, (кошти субвенції використані в повному обсязі),
  • 1 особі з числа членів сімей загиблих учасників Революції Гідності - 623,5 тис. грн.

 

Пріоритет 9. Забезпечення земельними ділянками військовослужбовців, які беруть учать у АТО/ООС.

В 2022 році накази про надання дозволів на розробку документації із землеустрою та надання у власність земельних ділянок учасникам АТО (ООС), Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області не приймалися, оскільки Законом України від 28.04.2021 року № 1423-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (переважна більшість норм якого набрала чинність 27.05.2021 року), визначено, які саме землі державної власності, що розташовані за межами населених пунктів у межах територіальних громад, вважаються землями комунальної власності таких громад, розпорядження якими належить до повноважень відповідних органів місцевого самоврядування.

Відповідно до пункту 24 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель визначених підпунктами «а» - «е» даного пункту.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять  у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

 

Пріоритет 10. Профілактика соціального сирітства, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та створення умов виховання дітей, наближених до сімейних.

За 9 місяців 2022 року на обліку служб у справах дітей області перебувало 1 773 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах; з них впродовж року взято на такий облік 445 дітей та знято - 328 дітей, у зв’язку із усуненням умов та обставин, які стали підставою для взяття дітей на облік.

З метою попередження скоєння дітьми правопорушень надано допомогу (вжито координаційні заходи) щодо покращення сімейного виховання 477 сім’ям, в яких виховується 787 дітей, загалом проведено 932 профілактичних бесіди з дітьми.

Службами у справах дітей області упродовж 9 місяців 2022 року проведено за участі представників територіальних підрозділів Національної поліції, органів місцевого самоврядування, інших структур, дотичних до питань захисту дітей, 1365 профілактичних заходи «Діти вулиці», «Розважальні заклади», «Неблагополучна сім’я», під час яких було виявлено 756 дітей. Із загальної кількості виявлених дітей 6 – вживали спиртні напої. Під час проведення рейдів обстежено 2804 сім’ї, попереджено 1245 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 96 батьків.

Однією з форм профілактики соціального сирітства є забезпечення захисту житлових та майнових прав дітей. В області проводиться системна робота з цих питань. Службою у справах дітей обласної військової адміністрації в межах повноважень реалізуються заходи щодо захисту житлових, майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

За оперативними даними служб у справах дітей на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та на соціальному квартирному обліку перебуває 359 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років.

В організаційно-методичному управлінні служби у справах дітей облдержадміністрації знаходяться комунальні заклади: «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», з плановою місткістю ― 40 місць та «Жмеринський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», з плановою місткістю ― 25 місць (далі ― Центри).

Протягом 9 місяців 2022 року з метою надання комплексу послуг соціально-психологічної реабілітації у Центри направлено 37 дітей. Всього в закладах протягом зазначеного періоду поточного 2022 року перебувало (стаціонарно) 97 дітей. Серед них, 5 дітей (1 хлопчик та 4 дівчинки), які перебувають на обліку служб у справах дітей з підстави жорстокого поводження або загрози його вчинення.

Станом на 01 жовтня 2022 року у Центрах проживають та проходять соціально-психологічну реабілітацію 60 дітей.

З метою забезпечення захисту дітей у період дії воєнного стану тимчасово було переміщено за межі України 44 дитини-вихованця, які перебували у Центрах. На сьогодні всіх дітей вже повернуто на територію України.

Станом на 01 жовтня 2022 року на обліку служб у справах дітей області перебуває 64 дитини з причини жорстокого поводження, або загрози його вчинення (з них 60 ― домашнього насильства). Протягом 9 місяців 2022 року постраждало 63 дитини з 51 сім’ї.

Єдиний електронний банк даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім'ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів (далі - Єдина інформаційно-аналітична система «Діти») функціонує у 6 міських територіальних громадах області та службах у справах дітей обласної та районних військових адміністрацій.

Станом на 01 жовтня 2022 року у Базі даних Єдиної інформаційно-аналітичної система «Діти» (далі – ЄІАС) створено 55 нових облікових засобів служб у справах дітей сільських, селищних, міських рад. На центральний рівень надіслані заявки на підключення користувачів однієї міської, трьох служб у справах дітей сільських, селищних рад та 5 пакетів документів на створення облікового запису служби у справах дітей у ЄІАС.

З початку року в регіоні усиновлено 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

громадянами України – 10

іноземними громадянами – 7.

Cтаном на 01 жовтня 2022 року на первинному обліку служб у справах дітей області перебувало 2266 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 2120 в сім’ях громадян України (1625 під опікою, піклуванням, 495 в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу), що складає 93,6% до загальної кількості таких дітей.

Протягом 9 місяців 2022 року продовжувалась робота по реалізації права кожної дитини на сімейне оточення. З початку 2022 року статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, набуло 263 дитини.

Впродовж 2022 року до сімейних форм виховання влаштовано 235 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (196 – під опіку, піклування, 39 в ПС, ДБСТ).

В області функціонує 65 дитячих будинків сімейного типу та 114 прийомних сімей, в яких виховуються 622 дитини-сироти, дитини, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

На території області перебуває 54 424 внутрішньо переміщені дитини. Станом на 01 жовтня 2022 року згідно з розпорядженнями голів районних військових адміністрацій та рішеннями голів міських рад міст обласного значення 468 дітям/особам надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

На даний час у зв’язку з військовою агресією рф  в області перебуває  143 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, які  переміщені до 32 громад області із 11 регіонів України, всі вони мають законних представників. Так, в області 3 дитячих будинки сімейного типу (21 дитина-вихованець), 13 прийомних сімей (31 прийомна дитина), 60 сімей опікунів/піклувальників (91 дитина), які перемістились з інших територій у зв’язку з військовою агресією рф.

В 2022 році в області функціонували 2 патронатні сім’ї, до яких з метою тимчасового догляду, виховання та реабілітації влаштовано 3 дітей. Крім того, у червні 2022 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено навчання кандидатів у патронатні вихователі та їх помічників для 2 сімейних пар.

В умовах воєнного стану до регіону перемістилась 1 сім’я патронатного вихователя з Донецької області, у якій проживають 4 неповнолітні та малолітні вихованці, що перебувають на обліку дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах.

 

Пріоритет 11. Забезпечення ефективної роботи у сфері підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, попередження торгівлі людьми, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

В області проживають13560 багатодітних сімей, в яких виховуються 46312 дітей, з них: 10083 сім’ї, в яких виховуються троє дітей; 2207 сімей, в яких виховуються четверо дітей; 800 сімей, в яких виховуються п’ятеро дітей; 256 сімей, в яких виховуються шестеро дітей; 107 сімей, в яких виховуються семеро дітей; 50 сімей, в яких виховуються восьмеро дітей; 32 сім’ї, в яких виховуються дев’ятеро дітей; 25 сімей, в яких виховуються десятеро і більше дітей.

Протягом 9 місяців 2022 року районними військовими адміністраціями та виконавчими органами міських рад видано 1321 посвідчення батьків багатодітної сім’ї та 3174 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.

У 2022 році підготовлено 24 подання щодо присвоєння жінкам почесного звання України «Мати-героїня».

Протягом 2022 року працівники центрів соціальних служб та інших надавачів соціальних послуг забезпечували надання послуги соціального супроводу 112 прийомним сім’ям, в яких виховується 215 прийомних дітей, 63 дитячим будинкам сімейного типу, в яких перебуває 391 дитина-вихованець, та 271 сім’ї опікунів та піклувальників, в яких виховується 382 підопічних дітей.

В рамках реалізації пілотного проєкту «Барнахус» в області проведено 14 допитів в 7 кримінальних провадженнях, якими охоплено 14 дітей віковою категорією 6 – 18 років Хмільницького, Гайсинського, Могилів-Подільського районів та м. Вінниця. Під час воєнного стану Центр продовжує свою роботу. З 24 лютого 2022 року розширився перелік категорій дітей, з якими проведено допити, а саме: діти, які постраждали внаслідок військової агресії російської федерації проти України. Загалом під час воєнного стану в Барнахусі допитали 10 дітей, з яких 6 потерпіли від ракетного обстрілу 14.07.2022 року в м. Вінниця.

В рамках проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей, постраждалих від насильства» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні 26 – 27 липня 2022 року відбулась стратегічна сесія «Напрацювання механізмів реалізації пілотного проєкту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус)». Охоплено 27 осіб.

В області функціонує 12 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, 3 притулки, 2 денні центри, 5 кризових кімнат та 8 служб первинного соціально-психологічного консультування, які фінансуються за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів. На виконання Наказу начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова від 16 червня 2022 року №701 в області додатково створено 16 мультидисциплінарних мобільних команд соціально-психологічної допомоги з можливістю надання розширеного спектру послуг з орієнтацією на обслуговування, в тому числі ВПО.

У звітному періоді 2022 року роботою надавачів соціальних послуг області охоплено 1490 сімей, члени яких постраждали від домашнього насильства. За результатами оцінювання потреб у 304 сім’ях цієї категорії виявлено складні життєві обставини, з них охоплено послугою соціального супроводу – 160.

В області функціонує комунальний заклад «Обласний комплексний центр надання соціальних послуг» (далі – Центр), клієнтами якого є особи, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Притулок розрахований на одночасне перебування 30 осіб.

З 01 січня 2022 року по 28 вересня 2022 року послугами відділення надання соціальних послуг особам/дітям/сім’ям, які постраждали від насильства скористались 28 жінок та 48 дітей, з них 27 хлопчиків та 21 дівчинка. Протягом 9 місяців 2022 року жінки отримали 1760 послуг, зокрема 1620 соціальних послуг, 134 психологічні консультації, 6 юридичних консультацій. Діти отримали 162 послуги: 37 психологічних консультацій, 125 соціальних послуг.

З 01 лютого 2022 року функціонує Відділення-притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, який є структурним підрозділом комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Тульчинської міської ради (далі – Відділення-притулок). Відділення-притулок розрахований на одночасне перебування 16 осіб. Протягом 9 місяців 2022 року в ньому перебували 2 жінки та 4 дітей.

 

Пріоритет 12. Покращення ефективності системи соціального забезпечення, обслуговування та надання соціальних послуг населенню.

В системі соціального захисту населення області функціонують: комунальна установа «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», Тиврівський обласний будинок-інтернат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, 5 психоневрологічних будинків-інтернатів, в тому числі спецвідділення геріатричного профілю; 2 заклади інституційного догляду та виховання дітей системи соціального захисту населення. Заклади розраховані для проживання 1830 підопічних та вихованців.

Станом на 01 жовтня 2022 року в інтернатних закладах фактично проживало 1808 осіб, що становить 98,8 % наповненості та надаються соціальні послуги стаціонарного догляду за особами, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності.

З початку повномасштабного вторгнення військових сил російської федерації на територію України 24 лютого 2022 року, кількість клієнтів інтернатних закладів зростає у зв’язку з прийняттям та розміщенням внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01 липня 2022 року в інтернатні заклади області прийнято 158 внутрішньо-переміщених осіб, із: Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Київської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей.

Найбільшу кількість евакуйованих осіб прийнято із Донецької області.

Загалом в комунальних закладах системи соціального захисту населення станом на 01 жовтня 2022 року перебуває/проживає 1941 клієнтів.

В області діють 43 центри надання соціальних послуг, при яких функціонують 13 відділень надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання (стаціонарний догляд), 38 відділень соціальної допомоги вдома (догляду вдома), 10 відділень організації надання грошової та натуральної допомоги (натуральна допомога) та 21 відділення соціальної роботи з сім’ями/особами, які перебувають в складних життєвих обставинах (соціальний супровід).

Також 18 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), у складі яких створено 10 стаціонарних відділення постійного перебування/проживання (стаціонарний догляд), 20 відділень соціальної допомоги вдома (догляду вдома), 18 відділень організації надання грошової та натуральної допомоги (натуральна допомога) та 2 відділення соціальної роботи з сім’ями/особами, які перебувають в складних життєвих обставинах (соціальний супровід).

У 2 територіальних громадах області (Краснопільська сільська, Кунківська сільська), в яких не створено комунальних надавачів соціальних послуг - укладено договір з сусідніми територіальними громадами для надання соціальних послуг шляхом надання субвенції на вищезазначені цілі.

В області соціальну послугу догляду вдома отримує майже 13,9 тис. осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

 

Пріоритет 13. Реалізація програм доступного житла в області.

В області діє «Комплексна регіональна програма пільгового довготермінового кредитування громадян, які потребують поліпшення житлових умов у Вінницькій області на 2018-2022 роки», затверджена рішенням 24 сесії 7 скликання обласної Ради від 28 вересня 2017 року № 465.

За 9 місяців 2022 року у зв’язку з відсутністю фінансування кредити на придбання житла в рамках зазначеної Програми не надавались.

 

Пріоритет 14. Забезпечення всіх категорій споживачів питною водою, приведеною до стандартів якості.

З метою забезпечення стабільної санітарної та епідемічної ситуації в області під час воєнного стану Вінницьким обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України щоденно проводиться моніторинг якості та безпечності питної води, що споживає населення області.

Якість питної води контролюється за санітарно-хімічними показниками (11 показників органічного та хімічного забруднення), мікробіологічними (4 показники бактеріального забруднення) та радіологічними (наявність радіонуклідів цезію та стронцію).

Лабораторно досліджено 13378 проб води з водогонів області на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники. За результатами досліджень 17,8% та 7,1% відповідно з відхиленнями від норми.

За ініціативи органів місцевого самоврядування представниками Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з Вінницьким обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України проведено 5 комплексних перевірок водопостачальних підприємств області.

В територіальних громадах відбулось 18 нарад та засідань робочих груп щодо визначення переліку альтернативних (резервних) джерел водопостачання, проведення їх інвентаризації та паспортизації. Робота в даному напрямку продовжується.

В області під постійним контролем перебувають криниці громадського використання, як альтернативні джерела водопостачання на випадок непередбачуваних ситуацій в умовах воєнного часу. Систематично проводиться їх обстеження, дезинфекція та за необхідності – ремонт і чищення.

Результати лабораторного контролю стану якості питної води та інформування населення щодо заходів з профілактики гострих кишкових захворювань, харчових токсикоінфекцій, ботулізму постійно оприлюднюються шляхом розміщення на офіційних сайтах та в засобах масової інформації.

Питання стану забезпечення населення області якісною питною водою було висвітлено по радіо – 23 рази, по телебаченню – 4, публікацій в ЗМІ – 41, підготовлено 34 прес-релізів, 19 санбюлетнів та 206 інформацій оприлюднено на сайтах області.

 

Пріоритет 15. Реалізація заходів з розвитку фізичної культури та спорту.

В області забезпечено функціонування 54 спортивних шкіл (48 ДЮСШ та 6 СДЮСШОР).

З 54 спортивних шкіл: 7 – мають вищу категорію, з яких 6-ти Міністерством надано статус спеціалізованої, 7 – першу категорію, 13 – другу категорію, 27 спортивних шкіл – без категорії.

В області забезпечено розвиток 72 видів спорту, серед яких 25 – літніх олімпійських, 2 – зимових олімпійських, 27 – неолімпійських видів спорту та 18 видів спорту серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями, що дало можливість до занять видами спорту залучити 23122 особи. У спортивних школах підтримується розвиток 43 видів спорту.

Згідно з календарним планом в умовах воєнного стану проведено 92 обласних спортивних заходів, зокрема 67 чемпіонатів, Кубків області та турнірів, навчально-тренувальних зборів – 25, в яких взяли участь близько 3 тис. осіб; здійснено184 відрядження спортсменів на змагання всеукраїнського та міжнародного рівнів (77– всеукраїнського, 107 – міжнародного). Спортивними організаціями області за звітний період поточного року підготовлено 16 спортсменів І розряду, 27 кандидатів у майстри спорту, звання «майстер спорту України» присвоєно 9 спортсменам, «майстер спорту України міжнародного классу» – 2, «Заслужений майстер спорту України» – 4, «Заслужений тренер України» – 4 тренерам.

07-17 липня 2022 року у м. Бермінгем, штат Алабама, США проходили ХІ-Всесвітні ігри, де спортсмени Вінниччини з неолімпійських видів спорту здобули золоті медалі:

сумо – Важа Даіаурі (у середній ваговій категорії до 115 кг);

спортивна акробатика – Богдан  Пограничний та Данило Стецюк (чоловіча пара, виконували 3 вправи: баланс, динамічна, комбінована).

Протягом звітного періоду 13-ти ветеранам спорту виплачувались стипендії на загальну суму 63 тис. щомісячно, переможцям та призерам ХІІІ Зимових Паралімпійських ігор 2022 року в м. Пекін (КНР) 4 спортсменам і 1 тренеру надано одноразові грошові винагороди за високі спортивні результати на міжнародних змаганнях, призначено стипендії 32 провідним спортсменам області.

 

Пріоритет 16. Збереження культурної спадщини, сприяння розвитку культури і мистецтв та креативних індустрій. Залучення міжнародної співпраці у культурній сфері. Створення належних умов для збереження та розширення доступу громадян до документів Національного архівного фонду.

Протягом 9 місяців 2022 року укладено 14 охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини (їх частини) з власниками (користувачами) пам’яток.

Завершена робота по наповненню електронної бази нерухомих об’єктів культурної спадщини - занесено 4330 об’єктів.

 

Державний архів Вінницької області у поточному році підготував 77249 цифрових копій документів Національного архівного фонду України.

 

Станом на 01 жовтня 2022 року мережа закладів культури області становить 2038 установ, з них 13 - обласного підпорядкування. Діяльність галузі забезпечують 6,5 тис. працівників, в т. ч. 1183 працівники в закладах культури і мистецтв обласного підпорядкування, що залишається на рівні відповідного періоду минулого року.

Закладами культури і мистецтв області проведено низку культурно-мистецьких та просвітницьких заходів з нагоди державних свят та ювілейних дат в історії держави: 1034-ї річниці хрещення Київської Русі – України, Дня пам’яті захисників України, 81-ми роковинами від початку трагічних подій у Бабиному Яру тощо.

За час збройної агресії росії проти України галузь культури Вінниччини стала потужною складовою підняття морально-психологічного стану мешканців територіальних громад області, внутрішньо-переміщених осіб та військових ЗСУ. Впродовж 9 місяців 2022 року працівниками закладів культури було проведено низку мистецьких заходів патріотичного спрямування, організовано 26 концертів, 46 культурно-мистецьких заходів, у т. ч. - 1 міжнародний та 2 всеукраїнських, підготовлено 146 відео- та фотосюжетів, відеороликів, фотопрезентацій, 54 вистави, 22 виставки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, 75 майстер-класів тощо.

З метою популяризації української культури серед європейських глядачів, у партнерстві з Міністерством культури Молдови, представництвом Європи у Молдові, Посольством Румунії, Посольством Швеції та Посольством Нідерландів, Подільській камерний хор «Леонтович-капелла» взяв участь у міжнародному культурному проєкті, організованому Молдавським національним молодіжним оркестром. Під час запланованих концертів, за участі понад 100 музикантів із Молдови, Румунії та інших європейських країн, відбулось спільне виконання 9 симфонії Л. Бетховена, як символа солідарності та миру в усьому світі.

У рамках комплексного пакету заходів Федерального фонду культури Німеччини та Goethe-Institut для пом’якшення наслідків агресивної війни росії проти України театр ім. М.Садовського став переможцем стипендіальної програми екстреної допомоги працівникам культури України та отримав кошти в розмірі 2,0 тис. євро на постановку нової вистави німецького драматурга О.Борхерта «За зачиненими дверима».

 

Пріоритет 17. Розвиток туристичної галузі.

За 9 місяців 2022 року сума надходжень до місцевих бюджетів від туристичного збору в області становила 2,3 млн грн, що у 1,4 рази більше відповідного періоду минулого року.

З метою розвитку та промоції туристичної галузі, а також підвищення рівня обізнаності населення області та України щодо туристичних цікавинок Вінниччини, протягом звітного періоду проводилась робота з територіальними громадами області та суб’єктами туристичної галузі щодо організації та проведення заходів для населення області та вимушено переміщених осіб:

  • визначено туристичні об’єкти, які можна відвідувати під час воєнного стану;
  • спільно з ГО «Подільська асоціація гідів та екскурсоводів» до Дня Незалежності України впроваджено історико-патріотичного проєкт «Вінниччина – Батьківщина героїв!», спрямований на підвищення рівня обізнаності історії, культури, звичаїв та традицій України і нашого краю (розроблено три маршрути). Частину коштів від проведених екскурсій ГО «Подільська асоціація гідів та екскурсоводів!» вже перерахувала на підтримку Збройних сил України;
  • розроблялися нові маршрути культурно-пізнавального спрямування серед школярів та студентів, що покращить рівень обізнаності історії та визначних пам’яток Вінниччини.

З метою розширення туристичних потоків у регіоні створюються нові та удосконалюються існуючі туристичні дестинації.

На території Жмеринської громади функціонує сімейна пасіка «Сім’я», де проводяться цікаві екскурсії, майстер-класи з виготовлення печива та свічок, дегустація продуктів бджільництва, створено альтанку для проведення різноманітних атракцій.

На фермі «Равликова Долина», окрім екскурсії, пропонується дегустація, майстер-класи та інші розваги. Також облаштована відпочинкова зона з альтанкими.

Садиба «Подільська родина» в с. Гайове є яскравим прикладом зеленого туризму.

У Хмільницькій громаді діє Центр сільського туризму «Квітуча оселя». У зеленій садибі постійно проводяться патріотичні заходи, майстер-класи з приготування національних страв та ознайомлення з культурою та традиціями нашого краю.

Створено нові зелені садиби, де пропонується затишний відпочинок:

"Садок вишневий" у с. Буша Ямпільської територіальної громади,

«Білий Маяк» у Літинській громаді.

Розпочала свою роботу нова локація «Голубе озеро» розташована у мальовничій місцині поблизу затопленого кар’єру в Гніванській територіальній громаді, де встановлено 10 комфортних наметів (глемпів) з усіма зручностями та комфортними умовами.

На соціальних сторінках в мережі Інтернет проводиться популяризація туристичної галузі Вінниччини та регулярно готуються інформації про привабливі туристичні об’єкти територіальних громад області.

 

Пріоритет 18. Сприяння розвитку вітчизняного книговидання та розповсюдження, популяризації читання.

Протягом 9 місяців 2022 року надано фінансову підтримку редакційно-видавничим групам:

  • «Реабілітовані історією» - 716,2 тис. грн
  • «Книга Пам’яті України» - 416,9 тис. грн
  • «Звід пам’яток історії та культури Вінницької області» - 703,8 тис. грн.

Протягом звітного періоду редакційно-видавничою групою по підготовці та виданню обласної книги «Реабілітовані історією» продовжено роботу по науково-методичному опрацюванню архівних матеріалів до книги «Реабілітовані історією», пошуково-видавничим агентством «Книга Пам’яті України» здійснювався збір матеріалів для книги про вінничан, які загинули під час російсько-української війни, робочою групою тому Зводу пам’яток історії та культури Вінницької області готувалися матеріали до книги «Пам’ятки історії та культури Вінницької області. Вінницький район».

Надано фінансову підтримку комунальній установі «Видавничий дім «Моя Вінниччина» на суму 1125,7 тис. грн. що дало можливість забезпечити підготовку до друку книги серії «Моя Вінниччина».

За участю письменників, громадськості та представників засобів масової інформації у поточному році проведено 3 презентації україномовних книг, виданих коштом обласного бюджету. На шпальтах місцевих друкованих видань, у програмах радіо, телебачення та у соцмережах постійно поширюється інформація про видані книги та їх презентацію.

За клопотаннями навчальних закладів, військових частин значну кількість книг, виданих коштом обласного бюджету, передано для поповнення бібліотечних фондів цих установ.

Україномовні книги, у т. ч. дитячі, у звітному періоді через волонтерів передано вимушеним переселенцям, які тимчасово проживають в Латвії, Естонії, Польщі та США.

На виконання Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» протягом 9 місяців 2022 року здійснено оплату послуг з висвітлення діяльності органів влади у сумі 375,6 тис. грн.

 

Відповідно до рішення 27 чергової сесії Вінницької обласної Ради 8 скликання від 29 липня 2022 року № 390 «Про перейменування Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва» обласну універсальну наукову бібліотеку перейменовано та затверджено новий Статут закладу.

У бібліотеках проведено понад 80 творчих акцій, культурно-освітніх, інформаційно-просвітницьких та інших заходів, в тому числі онлайн. Зокрема, з нагоди державних свят проведено: круглі столи «День Української Державності – утвердження історичної справедливості» та «Незалежність України: досягнення та перспективи» за участі істориків, краєзнавців, представників влади та органів місцевого самоврядування, громадськості міста.

Освітню діяльність в області забезпечують 54 мистецькі школи, які надають освітні послуги 10641 учням області, з них: 31 учень з числа внутрішньо переміщених осіб, 1729 учнів навчаються на пільговій основі, в т. ч. 93 учня з особливими освітніми потребами.

У ході підготовки закладів до організації 2022-2023 навчального року облаштовано 31 укриття. Очно працюють 9 закладів, у 29 мистецьких школах - змішана форма навчання, у 16 закладах – дистанційний формат.

Впродовж 9 місяців 2022 року в 27 закладах культури області проведено 5 капітальних та 24 поточних ремонтних робіт на загальну суму 928,2 тис. грн. Зокрема:

виконано роботи в закладах культури Калинівського району (538,40 тис. грн.), здійснено капітальний ремонт даху в Нападівському та обладнання внутрішньої вбиральні в Люлинецькому будинках культури;

відремонтовано покрівлі дитячих музичних шкіл Мурованокуриловецької СТГ (86,3 тис. грн);

виготовлено проектно- кошторисну документацію на утеплення фасаду Шаргородської ТГ (49,9 тис. грн).

За рахунок спонсорських коштів здійснено поточні ремонти внутрішніх приміщень в Гайсинській, Пішанській, Ямпільській, обладнання внутрішньої вбиральні в Шпиківській, ремонт водостічної системи Немирівської дитячих музичних школах (понад 140,0 тис. грн). Виготовлено проектно-кошторисну документацію на ремонт покрівлі міського будинку культури «Лада» Ладижинська МТГ (30,0 тис. грн). Здійснено поточний ремонт фасаду кінотеатру «Мир» Гайсинської МТГ (використано 20,0 тис. грн з місцевого бюджету).

Відповідна робота здійснена в закладах культури обласного підпорядкування. В рамках програми «Велика реставрація» розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2021 року № 1248-р у 2021 році виділено субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на ремонт «Музично-драматичний театр ім. М.Садовського» по вул. Театральній, 13, в сумі 6005,23 тис грн. Об’єкт є перехідним на 2022 рік. Станом на 01 липня 2022 року освоєно 1,8 млн грн, ремонтні роботи завершені.

Загальна сума на здійснення ремонтно-реставраційних робіт за перше півріччя 2022 року складає 1,8 млн грн.

На придбання музичних інструментів, звукопідсилювальної апаратури, аудіовізуальної техніки, оргтехніки, меблів, сценічних костюмів, станом на 01 вересня 2022 року використано 429,9 тис. грн.

 

Пріоритет 19. Забезпечення міжконфесійної та міжнаціональної злагоди в області.

У складних умовах повномасштабної агресії у області зберігається міжетнічне та міжконфесійне порозуміння та злагода. Голови національно-культурних товариств та релігійних організацій, розуміючи потреби держави та області в умовах військового стану відмовилися від проведення культурно-мистецьких та духовно-просвітницьких заходів, підтримка проведення яких передбачалася «Програмою підтримки діяльності національно-культурних товариств області, забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини та співпраці із закордонними українцями на період 2021-2024 роки». У 2022 році за рахунок коштів, передбачених Програмою забезпечено функціонування Центру національних культур Вінниччини, а саме - 47,7 тис. грн на комунальні та експлуатаційні витрати.

 

ЦІЛЬ 5. ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

Обласний фонд охорони навколишнього природного середовища

У 2022 році планування та фінансування природоохоронних заходів з обласного бюджету не здійснювалося, оскільки Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища, затверджене рішенням 26 сесії обласної Ради 6 скликання від 22 липня 2014 року № 719, втратило чинність згідно з рішенням 15 сесії обласної Ради 8 скликання від 24 грудня 2021 року № 288 «Про обласний бюджет Вінницької області на 2022 рік».

 

Пріоритет 1. Забезпечення санітарного та екологічного благополуччя.

За інформацією Державного підприємства Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства на виконання «Обласної програми досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012 – 2025 роки» (далі − Програма) проведено заходи з відтворення лісів на площі 784 га, висаджено 3,7 млн садивних місць. Створено 77,7 га нових лісів та інших лісонасаджень переважно на деградованих землях.

Для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій у лісових масивах, Вінницькою обласною військовою адміністрацією видано наказ від 28 березня 2022 року № 210 «Про встановлення заборони на відвідування лісів населенням».

Проводяться заходи з підтримки діяльності 34 лісівничих еколого-просвітницьких центрів та 58 лісівничих еколого-просвітницьких пунктів, а також 50 учнівських лісництва, які функціонують на базі державних лісогосподарських підприємств, що координуються Вінницьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 року № 827 «Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря» розроблено та відправлено на погодження до Міндовкілля проєкт регіональної «Програми державного моніторингу у галузі охорони повітря на 2022-2026 роки для зони «Вінницька».

Проведено 5 вебсемінарів інформаційного характеру, надано16 експертних консультацій для територіальних громад та громадських організацій. На базі національного природного парку «Кармелюкове Поділля» проведено круглий стіл щодо охорони навколишнього природного середовища, збереження біо- та ландшафтного різноманіття.

Протягом 2022 року підготовлено 23 висновки з оцінки впливу на довкілля (ОВД) і допустимості ведення планованої діяльності та складено 39 звітів із стратегічної екологічної оцінки (СЕО).

 

З метою забезпечення санітарного благополуччя територій проводиться роздільне збирання та сортування побутових відходів в громадах області. Так, на території Вінницької, Калинівської, Козятинської, Барської, Муровано Куриловецької громад впроваджується система сортування побутових відходів, що в свою чергу зменшує навантаження на існуючі полігони твердих побутових відходів. Збір вторинної сировини позитивно впливає на стан навколишнього природного середовища. В свою чергу реалізація такої сировини дозволяє отримати додаткові фінансові ресурси для розвитку комунальних підприємств. Яскравим прикладом такої діяльності є Іллінецька територіальна громада, на сміттєпереробному комплексі якої створено цех з переробки поліетиленових пляшок. Придбання у 2021 році утилізатора для спалення побутових відходів, що не підлягають переробці, дозволить завершити «життєдіяльність» побутових відходів.

 

Пріоритет 2. Збереження ландшафтного та біотичного різноманіття.

Станом на 01.10.2022 в області нараховується 433 об’єктів природно-заповідного фонду (43 загальнодержавного значення, з них 1 національний природний парк та 389 місцевого значення, з них 4 регіональних ландшафтних парки) загальною площею 60197,3 га, що складає 2,27 % від площі області. Досить низький в порівнянні з іншими областями України відсоток площі заповідного фонду зумовлений високим ступенем сільськогосподарської освоєності території області (76,0% від загальної площі).

У звітному періоді погоджено дозвільну документацію щодо розширення меж території Національного парку «Кармелюкове Поділля» на 112,4 га в межах Чечельницького району Вінницької області відповідно до Указу Президента України від 23 березня 2021 року №111/2021.

Підготовлено документацію щодо розширення на 12 га площі об’єкту природно-заповідного фонду Ільківський став у Вінницькому районі.

Проводиться моніторинг можливості створення ще 3 об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

За звітний період розглянуто та погоджено 19 переліків заходів з поліпшення санітарного стану лісів на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду. Погоджено 2 ліміти на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та затверджено 4 ліміти на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

В зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою переоформлено 56 пакетів документів природоохоронної документації.

Проводяться консультації щодо забезпечення фінансування розроблення технічної документації та встановлення меж об’єктів природно-заповідного фонду коштами місцевих бюджетів територіальних громад.

Проведено виїзні обліки мисливських тварин та популяцій водно-болотних птахів. Розроблено пропозиції щодо їх збереження та відновлення.

 

Пріоритет 3. Збереження та раціональне використання водних ресурсів. Якісна питна вода в кожній громаді.

Басейновою лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління Південного Бугу здійснюється регулярний гідрохімічний контроль за станом питних водозаборів Вінниччини.

Для захисту від підтоплення територій, з метою забезпечення протипаводкових, берегоукріплювальних, протиселевих, протизсувних заходів органами виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечується розроблення відповідних проєктів із залученням коштів місцевих бюджетів різних рівнів.

З метою запровадження раціонального водокористування та водовідведення:

проведено заміну/ремонт водопровідних мереж –20,0 км;

проведено заміну/ ремонт каналізаційних мереж –4,7 км;

підготовлено водопровідних насосних станцій –28 од.;

підготовлено каналізаційних насосних станцій –25 од.;

підготовлено свердловин –190 од..

В області створено робочу групу, яка проводить вибіркове обстеження водоохоронних зон і прибережних захисних смуг уздовж водних об'єктів з метою моніторингу дотримання законодавства природоохоронного та земельного законодавства.

 

Для питного водопостачання в регіоні використовуються відкриті поверхневі водні об’єкти та підземні джерела. В якості джерел централізованого питного водопостачання використовуються відкриті водойми (річки) на п’яти водогонах (у містах Вінниця, Калинівка, Хмільник, Ладижин, Козятин), на які припадає 85% всієї спожитої води в області.

Частка населених пунктів області, охоплених послугами централізованого водопостачання, становить 26,8%, в тому числі: міста та селища міського типу - 100%, села - 24,5%.

Однак, тільки 42,5% міського та сільського населення мають доступ до систем централізованого водопостачання. Решта споживачів забезпечуються питною водою із підземних джерел (свердловин, каптажних криниць), загальна кількість яких становить 429 од.

В області в 63 територіальних громадах послуги з централізованого водопостачання та водовідведення надають 74 суб’єкта господарювання різних форм власності, які розташовані в містах, селищах, селах області, та отримали відповідні ліцензії на право провадження господарської діяльності.

З метою вирішення проблемних питань в сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення обласною військовою адміністрацією вживаються заходи щодо залучення коштів міжнародних фінансових організацій та інших джерел фінансування.

Комунальне підприємство «Вінницяоблводоканал» співпрацює із Міжнародним банком реконструкції та розвитку в рамках Другого проєкту розвитку міської інфраструктури та залучає кошти на реалізацію проєктів з реконструкції магістральних мереж водопостачання м. Вінниці. Також укладено Меморандум про співпрацю щодо розвитку системи водопостачання та водовідведення м. Вінниці із Акціонерним товариством спрощеного типу «БЕТЕН Енженьєрі», Франція.

За рахунок кредитних коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку в сумі 28,4 млн грн КП «Вінницяоблводоканал» у 2022 році було проведено реконструкцію магістральної мережі у м. Вінниці.

 

ЦІЛЬ 6. РОЗВИТОК ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

 

Пріоритет 1. Інформаційне забезпечення державної політики, підвищення ролі засобів масової інформації у становленні громадянського суспільства та рівня взаємодії органів місцевої влади із засобами масової інформації та інститутами громадянського суспільства.

Протягом 9 місяців 2022 року надано сприяння щодо проведення 23 консультацій з громадськістю щодо рішень органів виконавчої влади у формі публічного громадського обговорення (розділ «Громадянське суспільство», рубрика «Консультації з громадськістю» офіційного вебсайту обласної військової адміністрації).

Оприлюднення проектів нормативно-правових актів та рішень органів виконавчої влади здійснюється в установленому порядку на офіційних вебсайтах органів виконавчої влади у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Консультації з громадськістю» та в інший прийнятний спосіб.

Налагоджено ефективний діалог та співпрацю з громадською радою при обласній державній адміністрації.

Протягом звітного періоду громадською радою розглядалися актуальні питання стосовно:

  • допомоги Збройним силам України та підрозділам територіальної оборони;
  • підтримки внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Вінницької області (сприяння у пошуку житла та отриманні гуманітарної допомоги);
  • розвитку на Вінниччині інституту сільськогосподарського дорадництва як одного з існуючих механізмів забезпечення продовольчої безпеки України.

Здійснюється організаційна підтримка та інформаційний супровід діяльності громадської ради при обласній військовій адміністрації.

Інформація про діяльність громадської ради систематично розміщується на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Громадська рада».

 

Пріоритет 2. Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування патріота і громадянина.

Для сприяння соціальній інтеграції молоді з числа внутрішньо переміщених осіб, проведено 4 міні-феста «Будь молодим – живи активно!». Участь у заходах взяли 160 осіб з числа молоді Вінниччини та молоді переселенці з Запорізької, Миколаївської, Харківської, Донецької, Луганської, Херсонської областей, які наразі проживають у Вінницькій, Калинівській, Жмеринській, Лука-Мелешківській, Сутисківській громадах. Для фінансування проекту було залучено кошти міжнародних партнерів.

Для зміцнення фізичного та психологічного здоров’я молодих переселенців, налагодження нових соціальних зав’язків, організовано спортивний захід «Let’s go raft» - сплав Воробіївськими порогами.

У вересні 2022 року за рахунок зібраних у 2021 році коштів в сумі 404,8 тис. грн обласного етапу Всеукраїнської акції «Серце до серця» відбулася передача обладнання, а саме: шприцевих насосів одноканальних М300 та двоканальних М500, - Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні, Вінницькій обласній дитячій клінічній інфекційній лікарні та Вінницькій міській клінічній лікарні «Центр матері і дитини».

Задля сприяння розвитку та популяризації молодіжного технічного скаутського руху, у ВОМЦ «Квадрат» двічі на тиждень проводиться інформаційно-просвітницький, науково-технічний проєкт «3D Modeling Workshop» - теоретичний та практичний курс 3Д моделювання з використанням популярних 3Д середовищ та 3Д принтерів Ultimaker2+, та науково – технічний проект «Open Day in FABLAB Kvadrat», де учасники та учасниці ознайомлюються з концепцією та можливостями, які пропонує наукова лабораторія.

 

Пріоритет 3. Забезпечення конституційних прав та інтересів громадян. Посилення заходів щодо запобігання корупції.

В січні та липні 2022 року відбулись засідання Комісії обласної військової адміністрації з оцінки корупційних ризиків на яких розглядались питання щодо оцінка виконання відповідно в 2021 році та першому півріччі 2022 року заходів антикорупційної програми Вінницької обласної державної адміністрації на 2021–2022 роки (далі – Програма).

За результатами проведеного моніторингу Програми встановлено, що в структурних підрозділах обласної військової адміністрації, її апарату, підприємствах, установах та організаціям, які належать до сфери її управління, заходи, передбачені Програмою в 2021 році та першому півріччі 2022 року, виконані у повному обсязі. За результатами роботи ухвалено рішення стосовно визнання виконання заходів Програми на належному рівні.

В обласній військовій адміністрації створені та функціонують внутрішні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» працівниками обласної військової адміністрації:

1) телефонна лінія «Гаряча лінія Голови обласної державної адміністрації з питань запобігання та виявлення корупції» (0432) 65-17-61;

2) електронна поштова скринька: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

3) на офіційному вебсайті розміщений банер «Повідомлення про корупційні правопорушення, правопорушення пов’язанні з корупцією, інші порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» (форма для заповнення повідомлення).

Протягом січня – вересня 2022 року на електронну поштову скриньку надійшло 8 повідомлень, громадянам надані необхідні роз’яснення.

Суб’єктам декларування апарату обласної військової адміністрації, її структурних підрозділах, підприємствах, установах, організаціях, які належать до сфери її управління (Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області», Державне підприємство «Архітектурно-будівельний інжиніринг», Вінницький обласний центр соціальних служб), районних військових адміністраціях надавалась методична та консультаційна допомога в заповненні декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, врегулювання конфлікту інтересів, подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та інших питань.

Протягом січня – вересня 2022 року в режимі  відеоконференцій проведено ряд навчань на тему:

1) Фінансовий контроль згідно із Законом України «Про запобігання корупції» (для працівників апарату, структурних підрозділів обласної військової адміністрації);

2) Вимоги, обмеження та заборони на державній службі згідно із Законом України «Про запобігання корупції» (для працівників апарату, структурних підрозділів обласної військової адміністрації);

3) Формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» (для працівників апарату, структурних підрозділів обласної військової адміністрації, підприємств, установ, організацій, які належать до сфери її управління);

4) Вимоги, обмеження та заборони у діяльності посадових осіб юридичних осіб публічного права згідно із Законом України «Про запобігання корупції» (для працівників підприємств, установ, організацій, які належать до сфери управління обласної військової адміністрації).

В умовах військової агресії російської федерації проти України важливу роль відіграє ефективне запобігання та протидія колабораційній діяльності, яка завжди здійснюється в умовах конфлікту інтересів. У зв’язку з цим повідомлено працівників апарату, структурних підрозділів обласної військової адміністрації, підприємств, установ, організацій, які належать до сфери її управління про кримінальну відповідальність за таку діяльність та надав інформацію яким чином можна повідомити про виявлення фактів колабораційної діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Згідно з інформацією Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області протягом січня-вересня 2022 року:

  • кількість протоколів про правопорушення пов’язані з корупцією, направлених до суду у звітному періоді (без повторно направлених) – 314; притягнуто судом до відповідальності (штраф) - 71 особа; сума накладеного штрафу становить 110 тис. грн;
  • направлено до суду з обвинувальним актом 87 кримінальних правопорушень, кримінальні проваджень за якими закінчені розслідування; сума матеріальних збитків становить 5,2 млн грн; відшкодовано 177,7 тис. грн.

 

Пріоритет 4. Проведення аналізу ефективного використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм.

На даному етапі впровадження та застосування програмно-цільвого методу (ПЦМ) стала виразною потреба у вдосконаленні процедур та механізмів, відходу від формально-паперових аспектів його впровадження та концентрації уваги на досягненні суспільно-бажаних цілей при використанні обмежених обсягів бюджетних коштів.

Також, з 2021 року складання і виконання всіх місцевих бюджетів області здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA». Вказана система постійно вдосконалюється і доповнюється.

У Вінницькій області вся закупівля товарів, робіт та послуг за кошти місцевих бюджетів, зокрема,  вартістю понад 50 тис. грн здійснюється через електрону систему PROZORRO.

Здійснюється публікація даних про використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм в засобах масової інформації (електронних та друкованих), інформування на брифінгах, прес-конференціях, тощо.

Все це сприяє забезпеченню постійного доступу громадськості до інформації з питань використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм та підвищення рівня прозорості та публічності використання бюджетних коштів, покращенню ефективності їх використання під час виконання обласних програм.

За звітними даними за 9 місяців 2022 року до зведеного бюджету області (загальний і спеціальний фонди) надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 10 730,5 млн грн, або 77,7 % плану на рік та 107,9% до планових показників на 9 місяців, понад план отримано 784,6 млн грн доходів. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження доходів місцевих бюджетів збільшились на 2 026,0 млн грн, або на 23,3 %.

Крім того, до загального та спеціального фондів зведеного бюджету області отримано 4 231,8 млн грн дотацій та субвенцій з державного бюджету, або 61,5 % плану на рік та 79,6 % плану на 9 місяців, недоотримано до плану 1081,9 млн грн субвенцій з держбюджету в основному капітального спрямування (по спеціальному фонду), зокрема, субвенції на ремонт і будівництва доріг та субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я. Порівняно з аналогічним періодом 2021 року надходження дотацій та субвенцій з державного бюджету зменшились на 852,8 млн грн, або на 16,8 % за рахунок зменшення надходжень субвенцій спеціального фонду.

З врахуванням всіх міжбюджетних трансфертів (субвенцій, дотацій) з державного бюджету зведений бюджет області по доходах загального і спеціального фондів отримав 14 962,3 млн грн, або 72,3 % плану на рік (план 20 693,6 млн грн) та 98,1 % плану на 9 місяців 2022 року (план 15 259,5 млн грн), і порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 1 173,2 млн грн, або на 8,5 %.

Дохідну частину загального фонду бюджету до плану на 9 місяців 2022 року виконано по 39-ти (з 70-ти) бюджетах адміністративно-територіальних одиниць (бюджетів територіальних громад, районних та обласного бюджетів), зокрема виконано всі районні бюджети та обласний бюджет. Не виконано 31 бюджет територіальних громад внаслідок зменшення надходжень податків від суб’єктів господарювання під час воєнного стану в країні.

За 9 місяців 2022 року до спеціального фонду зведеного бюджету області надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 718,1 млн грн, або 114,1 % плану на рік за розписами місцевих бюджетів та 160,0 % до планових показників на 9 місяців, і порівняно з відповідним періодом минулого року зменшились на 17,5 млн грн, або на 2,4 %. З них, доходів бюджету розвитку надійшло 59,5 млн грн, або 60,8 % плану на рік та 111,1 % до планових показників на 9 місяців. Порівняно з січнем-вереснем 2021 року надходження до бюджету розвитку зменшились на 27,3 млн грн, або на 31,5 %.

За 9 місяців поточного року по зведеному бюджету області (загальний і спеціальний фонди) проведено видатків у сумі 12 397,8 млн грн, або 57,0 % плану на рік з врахуванням змін та 77,8 % до планових показників на 9 місяців, і зменшились проти аналогічного періоду минулого року на 631,9 млн грн, або на 4,8 % за рахунок зменшення капітальних видатків. Зокрема, капітальних видатків проведено у сумі 596,3 млн грн, або 19,1 % плану на рік зі змінами та 29,8 % до планових показників на 9 місяців, це менше проти 9-ти місяців минулого року на 938,0 млн грн, або на 61,1 %.

В першу чергу кошти зведеного бюджету спрямовувались на фінансування захищених статей видатків: за січень-вересень 2022 року на зазначені цілі використано 10 069,7 млн грн, що становить 81,2 % усіх видатків загального і спеціального фондів, у т. ч. на зарплату (з нарахуваннями) працівникам бюджетних установ - 7 495,5 млн грн, або 60,5 % усіх видатків.

На фінансування соціально-культурної сфери за 9 місяців 2022 року було використано 9040,3 млн грн, що становить 72,9 % усіх видатків загального і спеціального фондів. З них, на освіту використано 6 852,1 млн грн (проти аналогічного періоду минулого року збільшення на 143,8 млн грн, або на 2,1 %), на охорону здоров’я – 801,4 млн грн (зменшення проти 9-ти місяців 2021 року на 72,3 млн грн, або на 8,3 %), на соціальний захист та соціальне забезпечення – 738,5 млн грн (збільшення проти січня-вересня 2021 року на 80,5 млн грн, або на 12,2 %), на культуру – 430,0 млн грн (збільшення проти аналогічного періоду минулого року на 5,8 млн грн, або на 1,4 %), на фізкультуру і спорт – 218,3 млн грн (збільшення проти січня-вересня 2021 року на 4,1 млн грн, або на 1,9 %).

Крім того, за січень-вересень 2022 року на житлово-комунальне господарство використано 766,7 млн грн (проти аналогічного періоду минулого року збільшились на 35,6 млн грн, або на 4,9 %), на будівництво та регіональний розвиток – 65,1 млн грн (зменшення проти січня-вересня 2021 року на 322,4 млн грн, або на 83,1 %), на утримання та розвиток автомобільних доріг – 151,4 млн грн (зменшення проти аналогічного періоду минулого року на 748,1 млн грн, або на 83,2 %).

Зокрема, за 9 місяців 2022 року проведено 11 309,3 млн грн видатків загального фонду, або 63,9 % плану на рік з врахуванням змін, та 85,3 % до планових показників на 9 місяців і проти аналогічного періоду 2021 року збільшились на 555,4 млн грн, або на 5,2%.

Видатків спеціального фонду проведено в обсязі 1 088,6 млн грн, або 26,7 % плану на рік з врахуванням змін, та 40,8 % до планових показників на 9 місяців і проти аналогічного періоду минулого року зменшились на 1 187,3 млн грн, або на 52,2 %.

В основному забезпечується фінансування захищених статей бюджету, зокрема повнота та своєчасність виплати заробітної плати з нарахуваннями, розрахунків за спожиті енергоносії, виплат населенню по соціальному забезпеченню (стипендій, пільгових пенсій тощо). За оперативними даними простроченої кредиторської заборгованості із зазначених виплат немає.

 

Пріоритет 5. Забезпечення територіальними громадами розробки програм (заходів) комплексного розвитку територій.

За підтримки країн-донорів в області протягом січня-вересня 2022 року впроваджувався ряд проєктів, направлених на соціально-економічний розвиток громад, а саме:

-   «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку», в рамках якої надається підтримка в розбудові спроможності об’єднаних територіальних громад області. Програма «U-LEAD з Європою» як в мирний час, так і під час військової агресії російської федерації продовжує свою роботу та надає невідкладну допомогу 10 громадам-партнерам, які наразі приймають в себе велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Базовий набір товарів (намети, ліжка, спальні мішки, карімати, ковдри, гігієнічні набори, баки для води, генератори електричного струму, вуличні освітлювачі), який отримують громади буде використано для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

-   Продовжилась реалізація проєкту міжнародної технічної допомоги «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика для сталого розвитку міста Гнівань», що фінансується Європейським Союзом у рамках ініціативи EU4Energy та Програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP).

-   Хмільницька територіальна громада була успішно вибрана серед інших громад як учасниця конкурсу на отримання технічної допомоги від Проектів «Угода мерів – Схід». Працівниками оформлені та подані для вивчення та оцінки інвестиційні пропозиції.

-   У Вінницькій міській громаді в рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконується німецькою урядовою компанією «GIZ», у серпні-листопаді 2022 року реалізовується програма «Розробка кризового плану житлового будівництва у Вінницькій громаді». Метою є визначення де, скільки і якого житла може бути створено у громаді, а також пошук можливих моделей доступного житла. Проєкт передбачає проведення досліджень та опитувань щодо потреб у житлі та покращенні житлових умов мешканців громади та ВПО, які зареєстровані у громаді.

Крім того, окремі громади області підготували проєкти, фінансування яких може здійснюватися за рахунок субвенції в межах «Програми з відновлення України» в рамках відбору, оголошеного Мінрегіоном.

 

Пріоритет 6. Розвиток самодостатніх і спроможних територіальних громад.

Надходження доходів до загального фонду бюджетів територіальних громад за 9 місяців 2022 рік, порівняно з відповідним періодом минулого року (у співставних умовах) зросли на 1415,5 млн грн або на 20,1%, зокрема по таких важливих джерелах, як податок на доходи фізичних осіб – на 1361,0 млн грн або на 29,9%, єдиний податок – на 95,5 млн грн або на 9,1%, адміністративні послуги – на 13,8 млн грн або на 19,7%.

По платі за землю порівняно з 9 місяцями 2021 року спостерігається спад надходжень на 22,0 млн. грн або на 2,8%.

У цілому по місцевих бюджетах області за 9 місяців 2022 року порівняно з відповідним періодом минулого року (у співставних умовах) темпи приросту доходів загального фонду зросли на 1759,1 млн грн або на 21,3%, у т. ч. по бюджетах територіальних громад – на 1415,5 млн грн або на 20,1%, по обласному бюджету – на 344,4 млн грн або на 28,5%, а по районних бюджетах - зменшились на 0,8 млн грн або на 30,3%.

Бюджетна децентралізація та розширення повноважень територіальних громад сприяє підвищенню фінансової самостійності місцевих бюджетів та зміцненню їх самодостатності.

 

Пріоритет 7. Впровадження технологій е-урядування та е-демократії в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону

В області протягом звітного періоду систематично здійснювались заходи із кібербезпеки та кіберзахисту інформаційних ресурсів та інформаційно-комунікаційної системи обласної військової адміністрації, з метою забезпечення їх безперебійної роботи.

Забезпечено адміністрування та безперебійну роботу системи корпоративної пошти обласної військової адміністрації, до якої підключено працівників апарату обласної військової адміністрації, її структурних підрозділів, районних військових адміністрацій та окремих територіальних громад області.

Здійснено технічний супровід та своєчасне наповнення інформацією офіційного вебсайту обласної військової адміністрації, як одного з елементів електронного урядування та електронної демократії, з метою висвітлення інформації про діяльність обласної військової адміністрації, її структурних підрозділів.

Забезпечено технічний супровід системи електронного документообігу, впровадженої в апараті обласної військової адміністрації та її структурних підрозділах, відповідно до вимог законодавства.

Здійснено підтримку сервісу ІР телефонії, впровадженого в апараті обласної військової адміністрації.

Забезпечено оприлюднення та систематичне оновлення наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

Також в області вживались заходи із впровадження у територіальних громадах інструментів е-демократії, таких як: е-петиції, е-звернення, е-консультації, бюджет участі на власних офіційних вебсайтах та за допомого платформи електронної демократії (е-dem). На сьогодні інструмент е-петиції запроваджено у 49 територіальних громадах області, е-звернення - у 30 громадах, е-консультації - у 10 громадах та бюджет участі - у 9 громадах.

Окрім цього, повідомляємо, що у вересні поточного року наказом Начальника обласної військової адміністрації затверджено Регіональну комплексну програму інформатизації «Електронна Вінниччина» на 2022-2024 роки (наказ від 07 вересня 2022 року № 1789), яка містить низку заходів, спрямованих на подальший розвиток е-урядування та е-демократії в області.

 

Пріоритет 8. Створення та розвиток геоінформаційної системи управління та містобудівного кадастру Вінницької області.

За 9 місяців 2022 року внесено в базу 115 об’єктів містобудування, які будуть в подальшому враховані при оновлені Схеми планування території області та для врахування при розробленні Схеми планування території України. При внесенні відомостей до бази даних містобудівного кадастру області видається містобудівна кадастрова довідка, яка містить містобудівні регламенти на забудову земельної ділянки, в тому числі обов’язкову умову щодо забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення згідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

У зв'язку з поширенням COVID-19 засідання архітектурно-містобудівної ради проводяться в онлайн-режимі. Для забезпечення доступу членів ради до матеріалів містобудівної документації, що розглядаються, а також для проведення захисту розробником, усі кресленики прив'язуються через ГІС містобудівного кадастру області та публікуються на окремому порталі для подальшого розгляду (прив'язано 54 проекти містобудівної документації).

На звернення Київської обласної військової адміністрації щодо наявних пропозицій стосовно розміщення просторових об’єктів в межах Вінницької області для взаємоузгодження місцевих і державних інтересів під час розроблення проекту Програми комплексного відновлення Київської області для подолання наслідків військової агресії російської федерації проти України, підготовлено та надано відповідні пропозиції, в тому числі Витяги (9 арк.) із містобудівної документації — Схеми планування території Вінницької області.

Внесено інформацію до бази містобудівного кадастру про розроблення містобудівної документації, на яку надаються державні вимоги та підготовлено до розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Стрижавської ТГ Витяги (14 арк.) із містобудівної документації — Схеми планування території області, Схем планування території Вінницького та бувшого Літинського районів.

Підготовлено до розроблення Детальних планів території 25 Витягів із містобудівної документації - Схеми планування території області, із зазначенням функціональної зони території, в межах якої розташована земельна ділянка, та обмежень у використанні території для містобудівних потреб.

Систематично здійснюється конвертація та прив’язка до геоінформаційної системи містобудівного кадастру електронних версій містобудівної документації для її подальшої публікації на Геопорталі - у зв’язку з агресією російської федерації, тимчасово закритий.

Тривають онлайн - семінари з представниками Мінцифри, окремими органами місцевого самоврядування області, Закарпатською, Полтавською та Одеською облдержадміністраціями щодо реалізації експериментального (пілотного) проекту запровадження Єдиного державного реєстру адрес та Реєстру будівель та споруд.