Звіт про періодичне відстеження результативності дії регуляторного акту

 

Розпорядження Голови облдержадміністрації «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» від  2 грудня 2008 року № 493 із змінами, внесеними розпорядженням Голови облдержадміністрації від 29 квітня 2011 року № 207 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від  2 грудня 2008 року №493»

 

Статус документів: розпорядження Голови обласної державної адміністрації

Номери документів: № 493

Дата прийняття: 2 грудня 2008 року.

 

Мета регулювання: недопущення необґрунтованого зростання торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування.

 

Мета дослідження: мета періодичного дослідження полягає у визначенні ефективності  регуляторного акту – розпорядження Голови обласної державної адміністрації  «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» від  2 грудня 2008 року № 493 (із змінами) шляхом  аналізу діяльності суб’єктів господарювання області.

 

МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Статус дослідження: періодичне

Відстеження результативності дії регуляторного акту проведено Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної військової адміністрації 19-23 грудня 2022 року.

Метод дослідження – аналіз статистичних даних.

 

Показниками результативності (індикаторами ефективності) дії розпорядження Голови облдержадміністрації від 2 грудня 2008 року № 493 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування»  (із змінами) були визначені:

індекс споживчих цін на послуги їдалень;

рівень роздрібних цін на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах;

кількість суб’єктів господарювання, від яких надійшли скарги.

При здійсненні періодичного відстеження були використані дані моніторингу роздрібних цін та торговельних надбавок по комунальних підприємствах «Меридіан» та «Школяр», що надають послуги по харчуванню дітей у загальноосвітніх школах міста Вінниці, а також по закладах громадського харчування Вінницького національного аграрного університету.

Аналіз статистичних даних, а саме значень показника «Індекс споживчих цін на послуги, які надають їдальні», свідчить про те, що вартість послуг закладів громадського харчування за черговий період відстеження майже не змінилась.

Так, за 2019 рік показник «Ціни на послуги ресторанів, кав’ярень та закладів швидкого харчування» в середньому склав 100,0 %, за 2020 рік –100,6 %, за 2021 рік – 100,3%, тоді як індекс споживчих цін за відповідні періоди становив 102,4 %, 102,9 % та 108,7 %.

Моніторинг роздрібних цін та торговельних надбавок на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, проведений Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної військової адміністрації показав, що дані установи та підприємства використовують торговельні надбавки в межах від 15% до 25%, тобто, не перевищують граничних розмірів торговельних надбавок, встановлених розпорядженням Голови облдержадміністрації від 29 квітня 2011 року № 207.  

 

Таблиця 1

 

Моніторинг роздрібних цін та торговельних надбавок на підприємствах громадського харчування по продуктах, що реалізуються в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах станом на 01 грудня 2022 року

 

№ п/п

Назва товару

Одиниця виміру

Розмір торговельних надбавок %

Вінницький національний аграрний університет

ДКПГХ «Меридіан»

КП «Школяр»

 

Хліб та хлібобулочні вироби, крім власного виробництва

 

 

 

 

1.

Хліб з борошна пшеничного 1 гат.

1бух.

-

-

15

2.

Хліб з суміші борошна пшеничного та житнього

1бух.

-

-

15

 

Кондитерські вироби, придбані на стороні для подальшого продажу без додаткової обробки (за номенклатурою)

 

 

 

 

3.

Печиво «золоте кільце» 125 г

1 шт.

25

-

-

4.

Печиво «Дукат» 1 кг

1 шт.

25

-

-

5.

Печиво «Супер-Контік» 30-100 г

1 шт.

25

-

-

6.

Печиво «Тростинка» 1 кг

1 шт.

25

-

-

7.

Печиво Північне

1 кг

-

-

25

8.

Печиво Вівсяне

1 кг

-

-

25

9.

Вафлі «Ролс»

1 шт.

25

-

-

10.

Вафлі «Артек»

1 шт.

25

-

-

11.

Шоколад «Міленіум» 32-100 гр

1 шт.

25

-

-

 

Соки, фруктові і мінеральні води, плодово-ягідні напої, крім власного виробництва (за номенклатурою)

 

 

 

 

12.

Сік «Ранок» 1 л; 0,2 л

л

25

-

-

13

Сік «Соки України» 1 л; 0,2 л

л

25

25

25

14.

Вода питна газована 0,5л; 1,5 л

л

25

-

-

15.

Вода питна негазована 0,5 л

л

25

-

23

16.

Вода питна артезіанська 6,0 л

л

25

-

-

17.

Напій «Караван»

Апельсиновий 0,5 л

л

25

-

-

18.

Напій «Караван»

Ананасовий 1,5 л

л

25

-

-

 

Фрукти, ягоди, баштанні культури, горіхи, цитрусові та субтропічні плоди у натуральному вигляді (без подальшої кулінарної обробки) (за видами)

 

 

 

 

19.

Яблука

1 кг

-

25

25

20.

Лимони

1 кг

-

25

25

21.

Банани

1 кг

-

25

-

22.

Апельсини

1 кг

-

25

25

 

Застосування навчальними закладами торговельних надбавок, в межах встановленого розпорядженням рівня, дозволяє запобігти необґрунтованому зростанню вартості харчування в студентських та шкільних буфетах.

Необхідно відзначити, що за інформацією, наданою Вінницьким державним педагогічним університетом, Вінницьким національним технічним університетом та Вінницьким міжрегіональним вищим професійним училищем (колишнє ПТУ № 4), їдальні цих навчальних закладів не реалізовували покупні продукти громадського харчування, по яких проводився моніторинг роздрібних цін та торговельних надбавок у зв’язку з проведенням навчального процесу онлайн.

За період дії розпорядження Голови облдержадміністрації «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» від  2 грудня 2008 року № 493 (із змінами) скарг від суб’єктів господарювання та населення, пов’язаних із запровадженням вказаного розпорядження в Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної військової адміністрації не надходило.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області в 2020-2022 роках не проводились перевірки суб’єктів  господарювання щодо дотримання ними вимог вищевказаного розпорядження у зв'язку з перенесенням планових перевірок на наступні періоди.

Таким чином, затверджені даним розпорядженням граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування у розмірі від 15% до 25% на купівельну продукцію, яка реалізується в установах громадського харчування загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, дозволили створити умови для унеможливлення необґрунтованого підвищення цін на продукцію громадського харчування, що забезпечує належний рівень цін для школярів та студентів, і разом з тим не заважає суб’єктам господарювання здійснювати господарську діяльність, в тому числі реалізацію продуктів харчування в навчальних закладах.

Результати дослідження підтверджують ефективність дії розпорядження Голови облдержадміністрації від  2 грудня 2008 року № 493 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок)  на продукцію громадського харчування» (із змінами, внесеними розпорядженням Голови облдержадміністрації від 29 квітня 2011 року № 207 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 2 грудня 2008 року № 493»)  і на даному етапі не потребують подальшого внесення змін до нього.

 

 Директор Департаменту 

Ігор ЦЕХАНОВСЬКИЙ