19 червня 2018 року в рамках  співпраці  між  відділенням НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) та Департаментом соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА (далі – Департамент)  в. о. начальника  Відділення О.Богословською було проведено робочу зустріч, в якій взяли участь начальник  управління праці та сімейної політики Департаменту І.Курдеша, головний спеціаліст відділу праці та соціально-трудових відносин управління праці та сімейної політики Департаменту Т.Матвієнко.

Метою зустрічі було обговорення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях області в зв’язку із наявною заборгованістю із виплати заробітної плати. Також було  детально розглянуто ситуацію, що склалася на спиртових заводах області в зв’язку з оголошенням безстрокової акції протесту працівниками спиртзаводів, які входять до складу державного підприємства «Укрспирт».

В ході зустрічі І.Курдеша повідомила, що згідно статистичних даних станом на 1 червня 2018р. на підприємствах Вінницької області загальна сума заборгованості становила 17,9 млн.грн., в т.ч. на економічно активних підприємствах – 6,5 млн.грн. (36,3% від загальної суми заборгованості). Однак, згідно проведеного моніторингу станом на 19.06.2018 року по області значно зменшилася сума заборгованої заробітної плати найманим працівникам економічно активних підприємств за рахунок повного погашення заборгованості одним з найбільших боржників (ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону») в сумі 5,4 млн.грн.

В.о.начальника Відділення  О.Богословська поінформувала про роботу Відділення з підприємствами-боржниками,  що перебувають у Базі даних конфліктогенних підприємств області та системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) Відділення. Особливої уваги заслуговує стан СТВ на підприємствах, де триває процедура відновлення платоспроможності підприємства або визнання його банкрутом. Станом на 01.06.2018 року по області налічується 19 таких підприємств із сумою боргу 10,4 млн.грн. (58,4% від загальної суми заборгованості по області). З початку року Відділенням взято на облік по запобіганню виникненню КТС (к) 6 випадків дестабілізації стану СТВ на підприємствах області, де триває процедура розпорядження майном або санації із загальною сумою боргу по заробітній платі понад 5 млн.грн.

Також, з огляду на оголошенням безстрокової акції протесту працівниками спиртзаводів, які входять до складу державного підприємства «Укрспирт», учасниками було обговорено ситуацію, що склалася на спиртових заводах області. В зв’язку з існуванням заборгованості із виплати заробітної плати, Відділенням відслідковується ситуація на вищевказаних підприємствах. На сьогоднішній день їх фінансово-економічне становище дає підстави прогнозувати вірогідність виникнення конфліктних ситуацій у  трудових колективах, зважаючи на те, що 7 підприємств перебувають у стадії банкрутства, 4 – працюють періодично, виконуючи лише разові замовлення. І. Курдеша зазначила, що у травні п.р. за результатами засідання комісії Вінницької ОДА з питань погашення заборгованості заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат в області було створено робочу групу для вирішення проблемних питань спиртових підприємств-банкрутів для вироблення конкретних рекомендацій, які будуть передані керівництву ДП «Укрспирт».

У підсумку проведеної робочої зустрічі сторонами було досягнуто домовленості щодо взаємного інформування про загострення стану соціально-трудових відносин та виникнення акцій соціального протесту на території області для спільного та результативного реагування. Зокрема, особливу увагу було приділено спільним заходам, що вживатимуться сторонами за умови ускладнення стану соціально-трудових відносин на  підприємствах області, які перебувають в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) Відділення та Базі даних конфліктогенних підприємств області. Також, було домовлено про організацію спільних виїзних засідань, семінарів в рамках ведення правороз`яснювальної роботи, поширення правових знань з питань соціально-трудових відносин та практики вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).