25 липня 2018 року начальник відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) Б. Мусієнко провів узгоджувальну зустріч із головою профспілки ПрАТ "Гніванський завод спецзалізобетону" м. Гнівань Тиврівського району Л. Щульпак щодо стану соціально-трудових відносин на підприємстві.

Крім того, Б. Мусієнко провів робочу зустріч з керівництвом Гніванської міської ради: міським головою В. Кулешовим та його заступником О. Яковець, під час якої було обговорено ситуацію у ПрАТ "Гніванський завод спецзалізобетону" та наголошено на необхідності обміну інформацією з метою недопущення несанкціонованих акцій протесту, стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємстві.

Стан соціально-трудових відносин у ПрАТ "Гніванський завод спецзалізобетону" ‑ стратегічного підприємства області, що знаходиться у підпорядкуванні ПАТ "Укрзалізниця", неодноразово перебував на обліку Відділення.

Причина загострення стану соціально-трудових відносин – незабезпечення продуктивною зайнятістю та значна заборгованість із заробітної плати (станом на 01.07.2018 складала 1,5 млн. грн. – найбільша заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах у Вінницькій області).

ПрАТ "Гніванський завод спецзалізобетону" знаходиться у скрутному фінансовому становищі внаслідок судового процесу за позовом ТОВ "Завод метизних виробів" (слідство триває за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 258-5 Кримінального кодексу України) та накладення арешту з 11.12.2017 року на усі банківські рахунки підприємства. Це призвело до зростання соціальної напруги у трудовому колективі.

Слід зазначити, що фахівці Відділення вживали всі необхідні заходи для спрямування конфліктної ситуації у правове русло: здійснювали постійний моніторинг стану соціально-трудових відносин, надавали необхідні консультації та рекомендації сторонам соціально-трудових відносин, проводили узгоджувальні зустрічі з профспілковим комітетом, співпрацювали з управлінням соціальної політики Тиврівської районної державної адміністрації.

Питання погашення заробітної плати розглядалось на обласній тимчасовій комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення) пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за участю начальника Відділення. Завдяки вищезазначеним діям вдалося стабілізувати стан соціально-трудових відносин.

Голова профспілкового комітету ПрАТ "Гніванський завод спецзалізобетону" Л. Щульпак надала інформацію про те,що на підприємстві поступово зростає соціальна напруга, оскільки виробнича діяльність не відновлена (підприємство працює у режимі неповного робочого дня, можливе подальше зростання поточної заборгованості).

Зважаючи на дані обставини, Б. Мусієнко надав необхідні роз’яснення та рекомендації щодо порядку формування і висунення вимог найманими працівниками та вступу у КТС(К).

Л. Щульпак у свою чергу зазначила, що керівництво підприємства та профспілковий комітет ведуть постійні перемовини з ПАТ "Укрзалізниця" щодо шляхів стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємстві.

По завершенню зустрічі було досягнуто домовленості про взаємне оперативне інформування та співпрацю. Фахівці Відділення продовжують вживати всі необхідні заходи для запобігання виникненню КТС(К) на даному підприємстві, а у разі виникнення КТС(К) – спрямування його у правове русло та недопущення несанкціонованих акцій протесту.