Практика роботи Відділення НСПП у Вінницькій області (далі - Відділення) підтверджує необхідність та важливість проведення заходів щодо підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин та інформування широкого кола громадськості про результати своєї діяльності.

З метою формування правової культури роботодавців та найманих працівників, покращення рівня правових знань щодо реєстрації та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), уникнення порушень законодавства у процесі вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), фахівці Відділення проводили активну роботу з підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин. До основних форм та методів такої роботи належать: надання консультацій, рекомендацій, роз’яснень у засобах масової інформації, розробка та розповсюдження методичних матеріалів, проведення навчальних семінарів, «круглих столів», нарад, конференцій тощо.

Відтак, з метою інформування широкого кола громадськості про діяльність НСПП та Відділення систематично направлялися статті для розміщення на сайті НСПП та сайті Вінницької обласної державної адміністрації. Загалом з початку року на сайті НСПП було розміщено 33 інформації, на сайті ОДА - 24. Крім того, 6 коментарів фахівців Відділення з питань трудового законодавства було розміщено на шпальтах обласної газет «Вінниччина» та міської «Вінницька газета». Щоквартально Відділенням готувався інформаційний бюлетень, який було надіслано місцевим органам виконавчої влади та самоврядування, профспілковим об’єднанням та об’єднанням роботодавців, а також інформаційно-консультаційним центрам НСГТП, що діють на базі управлінь праці та соціального захисту населення місцевих РДА. Крім того, працівниками розроблено та розповсюджено буклет «Соціальний діалог - шлях до стабільності соціально-трудових відносин. 20 років діяльності. Досвід співпраці» та плакати для розміщення на стендах з інформацією про функції, завдання НСПП, результати роботи і контакти Відділення.     . '

Упродовж січня-серпня 2018 року проводилась організаційно-методична робота з арбітрами та посередниками НСПП. Так, фахівцями Відділення проведено 2 семінари-наради з арбітрами та посередниками НСПП. Крім того, арбітри та посередники брали участь у конференціях, «круглих столах», нарадах, семінарах з учасниками соціального діалогу, представниками інформаційно-консультаційних центрів.

Здійсненню заходів Відділення по підвищенню рівня правової культури, а також взаємодії і обміну інформацією про стан СТВ у трудових колективах області з метою своєчасного реагування на соціальні загострення, суттєво сприяла співпраця з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування, організаціями роботодавців і профспілок, освітніми закладами та громадськими організаціями. Для реалізації цих завдань Відділенням було підписано ряд угод про співпрацю, якими визначено основні напрямки спільної діяльності. Зокрема, підписано угоди з Департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, Управлінням Державної служби з питань праці у Вінницькій області, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, Федерацією профспілок Вінницької області, Вінницьким обласним об’єднанням організацій роботодавців, Донецьким національним університетом ім. Василя Стуса. В межах такої співпраці фахівці Відділення періодично проводять або приймають участь у різноманітних правоосвітницьких заходах своїх соціальних партнерів, де мають можливість надати розроблені методично-інформаційні матеріали для сторін соціально-трудових відносин. Так, упродовж січня - серпня п.р. фахівцями Відділення було проведено 4 навчально- практичні семінари та 11 «круглих столів», взято участь у 4 нарадах, 8 семінарах, З конференціях, 12 «круглих столах».

З метою поширення інформації про основні завдання Національної служби посередництва і примирення, популяризації своєї діяльності, підвищення правосвідомості, покращення рівня правових знань з питань регулювання соціально-трудових відносин та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) Відділення продовжує активно співпрацювати з вищими навчальними закладами Вінниччини. Зокрема, з Вінницькою академією неперервної освіти, Вінницькою філією «Університет сучасних знань», Донецьким Національним університетом ім. Василя Стуса.

Крім того, Відділення запровадило нові форми підвищення рівня правової освіти. Працівниками Відділення було проведено підготовчу роботу, розроблено проект та підписано Меморандум про співпрацю з громадським об’єднанням «Подільський центр медіації». У рамках Меморандуму було проведено ряд робочих зустрічей, «круглий стіл», взято участь у конференції з обговорення стандартів етичної поведінки медіатора, проаналізовано можливість використання методів медіаторства у практиці трудових арбітрів та посередників.

Слід зазначити, що робота Відділення по підвищенню рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин сприяє поліпшенню соціального клімату у трудових колективах області. Так, упродовж останніх 5 років на території області не зареєстровано жодної несанкціонованої акції соціального протесту. Значно зменшено кількість колективних трудових спорів, спричинених порушенням трудового законодавства. Тільки упродовж січня-серпня п.р. вдалося попередити виникнення КТС (к) у 11 випадках дестабілізації стану соціально-трудових відносин, а в результаті запобігання виникненню КТС (к) було погашено близько 7,5 млн.грн.