24 жовтня 2018 року головний спеціаліст відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) О. Богословська здійснила виїзд до смт. Тростянець. У ході виїзду було проведено робочу зустріч із начальником управління праці та соціального захисту населення Тростянецької районної державної адміністрації, головою інформаційно-консультаційного центру Томін Н. Підчас зустрічі було обговорено ситуацію у ДП "Тростянецький спиртовий завод" смт. Тростянець та наголошено на необхідності оперативного інформування у разі підготовки та проведення несанкціонованих акцій протесту на підприємстві.

Крім того, було надано консультативно-правову допомогу інформаційно-консультаційному центру щодо дотримання законодавства про працю, зокрема Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)". Також було надано методичні матеріали (інформаційний плакат, листівки, інформаційний бюлетень) для розміщення на стенді управління праці та соціального захисту населення Тростянецької районної державної адміністрації з метою підвищення рівня правової освіти.

Разом з представниками управління праці та соціального захисту населення Тростянецької районної державної адміністрації було проведено узгоджувальну зустріч на ДП "Тростянецький спиртовий завод" смт. Тростянець. Стан соціально-трудових відносин на підприємстві неодноразово перебував на обліку Відділення. Крім того, Відділення сприяло вирішенню двох колективних трудових спорів (конфліктів) на даному підприємстві.

Причина загострення стану соціально-трудових відносин - заборгованість із заробітної плати (станом на 01.10.2018 складала 574,9 тис. грн. перед 53 працівниками). Дирекцією ДП "Тростянецький спиртовий завод" було розроблено графік погашення заборгованості, згідно з яким підприємство зобов’язувалось повністю погасити борги на 01.09.2018 року. Проте перерозподіл коштів на незаплановані стягнення заборгованість став причиною невиконання графіка, що й призвело до загострення стану соціально-трудових відносин.

З метою спрямування конфлікту у правове русло, О. Богословська надала необхідні роз’яснення та рекомендації щодо порядку формування і висунення вимог найманими працівниками та вступу у колективний трудовий спір (конфлікт). Керівник підприємства, в свою чергу, надав новий графік, згідно з яким, заборгованість заплановано погасити до 01.01.2019 року.

По завершенню зустрічі було досягнуто домовленості про подальше взаємне інформування та взаємодію з управлінням праці та соціального захисту населення Тростянецької районної державної адміністрації. Відділення і надалі вживатиме всіх необхідних заходів, спрямованих на стабілізацію соціально-трудових відносин на ДП «Тростянецький спиртовий завод».