10 листопада 2018 року з нагоди 20-ї річниці з дня утворення Національної служби посередництва і примирення у м.Вінниці було проведено I Всеукраїнські змагання з трудового арбітражу з трудового права (далі - Змагання), співорганізаторами якого виступили Національна служба посередництва і примирення, відділення НСПП у Вінницькій області (далі - Відділення) та Донецький національний університет імені Василя Стуса (далі - ДоНУ). Метою проведення заходу стала популяризації діяльності Національної служби посередництва і примирення,  підвищення рівня правових знань з питань соціально-трудових відносин, вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

У заході взяв участь як почесний гість та член журі С.Гербеда, заступник Голови Національної служби посередництва і примирення, який привітав учасників Змагань та зазначив, що організований  захід є гарною нагодою для учасників поспілкуватися в межах професійного майданчика, поглибивши  свої теоретичні знання з трудового права, а також набути практичних навичок з питань розгляду і вирішення колективних трудових спорів (конфліктів). Також за внесення вагомого вкладу в сприяння діяльності Національної служби посередництва і примирення, підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин та з нагоди 20-ї річниці з дня заснування Національної служби посередництва і примирення С.Гербеда нагородив   почесною грамотою НСПП ректора ДоНУ Р.Гринюка,  який,  зі  свого боку, висловив подяку та сподівання, що  інноваційний формат змагань, розроблений організаторами конкурсу, в подальшому стане однією із складових підготовки юристів-фахівців з трудового права.

До організації заходу також залучилися Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Центр проблем імплементації європейського соціального права, Львівський національний університет ім. Івана Франка, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, Сумський національний аграрний університет. Вінницька обласна державна адміністрація.

Учасниками Змагань стали команди студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах України за юридичними спеціальностями. Завдання розроблялися на основі реальних справ, що розглядалися в минулому або розглядаються в даний час трудовими арбітражами із залученням практикуючих трудових арбітрів, науковців-спеціалістів у галузі трудового права.

Цікавою інновацією виявилося започаткування дискусійного майданчика з проблем вирішення колективних трудових спорів, де фахівці в галузі трудового права, трудові арбітри НСПП мали змогу поділитися досвідом вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), а студенти-учасники змагань отримати відповіді на свої запитання  та набути додаткових теоретичних навичок залагодження трудових конфліктів.

За результатами 2-х турів, 1-й з яких – це конкурс письмових робіт, 2-й – усні виступи команд у процесі відтворення засідання трудового арбітражу, було визначено команди-переможці.

Командам-учасникам змагань було видано сертифікати, а командам-переможцям дипломи 1-го, 2-го, 3-го ступенів і відповідні кубки, а також призові премії від партнерів. Студентам, які за результатами змагань стали переможцями у номінаціях «Найкращий представник роботодавця у трудовому арбітражі» і «Найкращий представник найманих працівників у трудовому арбітражі» також видано дипломи, кубки і призові премії.

В свою чергу, С.Гербеда,  відзначив почесною грамотою НСПП учасника змагань, який проявив  глибокі знання нормативно-правових актів Національної служби посередництва і примирення, творчі ідеї,  логіку і ерудицію,  вміння швидко знаходити правильне рішення, креативний підхід до захисту правових позицій сторін соціально-трудових відносин. Також заступник Голови НСПП висловив сподівання на подальшу співпрацю  організаторам, які об’єднали свої сили задля реалізації цього непересічного освітнього проекту.

На згадку про участь у I Всеукраїнських змаганнях з трудового арбітражу з трудового права організатори, партнери та учасники отримали відповідні презентаційні матеріали.