21 січня 2019 року в приміщенні Відділення  було проведено засідання «круглого столу», в роботі якого взяли участь фахівці відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення), представники Департаменту соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА (далі – Департамент) та Донецького національного університету ім. Василя Стуса (далі - ДоНУ).

Першочергово під час засідання було обговорено стан соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях області, де можливе виникнення КТС (к) в зв’язку із наявною заборгованістю із виплати заробітної плати та інших дестабілізаційних чинників, з метою відповідного реагування. Згідно статистичних даних станом  на 01.01.2019 р. на підприємствах Вінницької області загальна сума заборгованості становила 11,9 млн.грн., у порівнянні до 01.01.2018 вона зросла на 1,0% за рахунок збільшення заборгованості на підприємствах-банкрутах.

Начальник Відділення  Б.Мусієнко поінформував про роботу Відділення з підприємствами-боржниками,  що перебувають у Базі даних конфліктогенних підприємств області та системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) Відділення. Він зазначив, що особливої уваги заслуговує стан СТВ на підприємствах, де триває процедура відновлення платоспроможності підприємства або визнання його банкрутом, оскільки сума заборгованої заробітної плати на вищевказаних підприємствах станом на 1 січня 2019 року складає 85,7% від загальної суми заборгованості, що значно перевищує борги економічно активних підприємств. На обліку Відділення по запобіганню виникненню КТС (к) наразі перебуває 6 випадків дестабілізації стану СТВ на підприємствах області, де триває процедура розпорядження майном або санації із загальною сумою боргу по заробітній платі понад 3 млн.грн. Працівникам вищезазначених підприємств Відділенням неодноразово рекомендовано вирішувати розбіжності шляхом вступу у КТС(К), надавалися рекомендації та консультації відповідно до чинного законодавства.

Також учасниками засідання було проаналізовано результати співпраці упродовж 2018 року. Так, завдяки спільним заходам покращено моніторинг стану СТВ у районах області шляхом взаємного обміну інформацією, посилено зв’язок з інформаційно-консультаційними центрами НСПП. Зокрема, здійснювалося спільне вивчення випадків дестабілізації на «проблемних» підприємствах, за результатами якого стан СТВ вищевказаних підприємств було взято на облік Відділення по запобіганню виникненню КТС (к). А в рамках здійснення заходів по підвищенню правової культури представниками Департаменту при проведенні семінарів, робочих зустрічей, виїзних засідань було розповсюджено буклети та плакати з інформацією про функції, завдання НСПП, результати роботи і контакти Відділення. 

Також за співпрацю під час проведення у листопаді 2018 року I Всеукраїнських змагань з трудового арбітражу, співорганізаторами якого виступили Національна служба посередництва і примирення, Відділення та ДоНУ, начальник Відділення подякував заступнику декана з наукової роботи юридичного факультету, доценту кафедри цивільного права і процесу ДоНУ, кандидату юридичних наук, трудовому арбітру НСПП Л.Амелічевій. Б.Мусієнко зазначив, що позитивний досвід проведення подібних заходів спонукає до пошуку нових форм співпраці і  висловив сподівання на подальшу реалізацію сумісних проектів. В зв’язку з цим, учасники обговорили можливість залучення представників Департаменту до спільних заходів Відділення та  ДоНУ.

У підсумку проведеного «круглого столу» сторонами було обговорено напрямки співпраці у 2019 році, зокрема щодо взаємного інформування про загострення стану соціально-трудових відносин та виникнення акцій соціального протесту на території області для спільного та результативного реагування. Також увагу було приділено спільним заходам по підвищенню рівня правової освіти. Крім того, оскільки представники Департаменту І.Курдеша та С.Москалюк є членами комісії з питань оцінки відповідності критеріям репрезентативності, було обговорено дату наступного засідання для підтвердження оцінки відповідності критеріям репрезентативності  Вінницької обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України.