Упродовж 2018 року фахівці відділення НСПП у Вінницькій області   (далі - Відділення) постійно здійснювали моніторинг стану соціально-трудових відносин, аналізували причини його ускладнення, інформували та надавали пропозиції  відповідним органам  державної влади, сторонам соціального діалогу щодо своєчасного вирішення та запобігання виникненню колективних трудових спорів, попередження акцій соціального протесту, прогнозували можливі зміни соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).

На стан і динаміку соціально-трудових відносин в області суттєво впливають результати виробничої діяльності, фінансово-економічний стан підприємств, рівень оплати праці найманих працівників, а також дотримання роботодавцями вимог законодавства про працю та умов колективного трудового договору. Варто зауважити, що на підприємствах, в установах, організаціях Вінницької області упродовж 2018 року спостерігався порівняно невисокий рівень конфліктності. Про це свідчить відносно незначна кількість колективних трудових спорів (1) та  відсутність акцій соціального протесту і страйків.

Всього Відділення упродовж 2018 року сприяло врегулюванню 28 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин, що виникли на 19 підприємствах та установах області на виробничому рівні, 22 із яких виникли з початку року. Результатом роботи Відділення за 2018 рік по запобіганню виникнення КТС(к) стало усунення чинників дестабілізації 18 випадків соціально-трудових відносин, що виникли на 16 підприємствах та в установах Вінницької області. 

Посилену увагу Відділення приділяло підприємствам, установам та організаціям, де відповідно моніторингу  існує ймовірність соціального напруження та зафіксовано ускладнений чи загострений стан соціально-трудових відносин.  Зокрема, це підприємства, де триває процедура відновлення платоспроможності підприємства або визнання його банкрутом. З початку року взято на облік по запобіганню виникненню КТС (к) 11 випадків дестабілізації стану СТВ на підприємствах області, де триває процедура розпорядження майном або санації із загальною сумою боргу по заробітній платі 7,5 млн.грн. На кінець звітного періоду у системі запобігання виникненню КТС (к) залишається 5 таких випадків дестабілізації із непогашеною заборгованістю в сумі 2,9 млн.грн. (з них 1,9 млн.грн. – заборгованість, що стала причиною дестабілізації стану СТВ).

Важливим напрямком роботи Відділення є підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин з метою покращення рівня правових знань з питань соціально-трудових відносин та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), уникнення порушень законодавства у процесі вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Так, Відділення співпрацювало із засобами масової інформації, зокрема з газетами «Вінниччина» та «Вінницька газета», де у рубриці «Правове поле» було розміщено 8 статей з роз’ясненнями актуальних питань трудового законодавства.  На сайті НСПП розміщено 47 інформацій, на сайтах сторін соціального діалогу – 33 інформації.

Також у рамках підвищення рівня правової культури працівники Відділення брали активну участь у засіданнях Ради Федерації профспілок та Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців, «круглих столах», нарадах, інформаційних зустрічах тощо. Крім того, з представниками профспілкових організацій та організацій роботодавців фахівці Відділення продовжували правопросвітницьку роботу щодо проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності.

 Також з метою покращення рівня правових знань з питань регулювання соціально-трудових відносин та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) Відділення продовжувало активно співпрацювати з навчальними закладами Вінниччини. Особливо активна співпраця здійснювалась із Донецьким національним університетом ім. В.Стуса, на базі якого було проведено І Всеукраїнські ігри з трудового права з трудового арбітражу. Відділення виступило співорганізатором заходу. У ході підготовки було проведено значну організаційну та методичну роботу із залученням арбітрів та посередників НСПП. Метою проведення заходу стала популяризація діяльності НСПП та розширення знань учасників заходу з питань вирішення КТС (к).

Крім того, у вищих навчальних закладах (Вінницька академія неперервної освіти, Донецький національний університет ім. В.Стуса, Вінницький інститут «МАУП»), фахівцями Відділення прочитано лекції з питань вирішення КТС(к) та ведення соціального діалогу (всього – 6 заходів).

Також Відділення активізувало свою співпрацю з Головним управлінням юстиції у Вінницькій області, беручи активну участь у Всеукраїнському правопросвітницькому проекті «Я маю право» (участь та виступи на семінарах, конференціях, розробка інформаційних матеріалів тощо).

Упродовж 2018 р. фахівці Відділення здійснювали організаційно-методичну роботу з арбітрами та посередниками НСПП. Так, упродовж звітного періоду проведено 4 семінари-наради з арбітрами та посередниками НСПП. Арбітри та посередники брали участь у конференціях, «круглих столах», нарадах, семінарах з учасниками соціального діалогу, представниками інформаційно-консультаційних центрів. Також вони брали участь в обговоренні реалізації законодавчих та нормативно-правових актів з питань вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів). За активної участі представників позаштатних інституцій було розроблено Методичні рекомендації сторонам соціально-трудових відносин та інформаційні матеріали для сторін соціального діалогу (буклети, плакати тощо).