19 березня 2019 року в рамках  співпраці  між  відділенням НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) та Департаментом соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА (далі – Департамент) в приміщенні Відділення  було проведено чергове засідання «круглого столу», в роботі якого взяли участь фахівці Відділення та представники Департаменту.            

Учасники обговорили ряд актуальних питань, а саме:

  • динаміка заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях області;
  • стан соціально-трудових відносин на підприємствах, що перебувають у Базі даних конфліктогенних підприємств області та системі запобігання Відділення;
  • стан і динаміку соціально-трудових відносин на підприємствах електротранспорту міста.

В ході зустрічі було проаналізовано загальний стан соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств області, основні проблемні питання діяльності цих підприємств, що спричинили несвоєчасну виплату поточної заробітної плати. За  статистичними   даними станом  на 01.03.2019 року  загальна сума боргу із виплати заробітної плати по області становила 16543,0 тис. грн., з них 5638,1 тис. грн. – на економічно активних підприємствах;  9955,5 тис. грн. –  на підприємствах-банкрутах; 949,4 тис. грн. –  на підприємствах, які призупинили  господарську діяльність. До попереднього місяця заборгованість із виплати заробітної плати  зросла на 10,2%, до  початку  року відбувся ріст боргів на 39,3%.

Особливу увагу сторін було приділено ситуації на підприємствах, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності та перебувають у системі запобігання виникненню КТС (К) Відділення. Зокрема, обговорено причини зростання заборгованості із заробітної плати у ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону» (на 30%), ТОВ «Віндор» (на 56,3%) та ДП «Юрковецький спиртовий завод» (на 4,2%), а також  заходи, що вживаються для її погашення.

Також в зв’язку з підготовкою комплексного аналізу стану соціально-трудових відносин на підприємствах міського електричного транспорту, де упродовж 2016-2018 років відділення НСПП сприяло вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів), запобігало їх виникненню та здійснювало заходи щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин під час проведення найманими працівниками акцій соціального протесту, страйків учасниками обговорено стан і динаміку соціально-трудових відносин на підприємствах електротранспорту міста, проблемні питання та перспективи розвитку галузі.

У підсумку сторони досягли домовленості щодо планів подальшої взаємодії, узгодивши можливість організації спільних виїзних засідань та семінарів.