З метою підготовки комплексного аналізу стану соціально-трудових відносин на підприємствах міського електричного транспорту, де упродовж 2016-2018 років відділення НСПП сприяло вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів), запобігало їх виникненню та здійснювало заходи щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин під час проведення найманими працівниками акцій соціального протесту, страйків (далі – Комплексний аналіз), відділенням НСПП у Вінницькій області (далі - Відділення) здійснюється систематизація та аналіз необхідної інформації.

Єдиним перевізником, яким надаються послуги перевезень міським електротранспортом в області, є комунальне підприємство «Вінницька транспортна компанія» м.Вінниця (далі – КП «ВТК»). Слід зазначити, що упродовж своєї діяльності Відділення систематично сприяло стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємстві. Так,  КП «ВТК» неодноразово перебувало в системі запобігання виникненню КТС (К) та Базі даних конфліктогенних підприємств області через наявність дестабілізаційних чинників, а саме порушення термінів виплати поточної заробітної плати, недотримання розміру мінімальної заробітної плати стосовно окремих категорій працівників підприємства, застосування практики скороченого робочого часу та відпустки без збереження заробітної плати тощо. Сторонам надавалися консультації та роз`яснення під час проведення акцій соціального протесту та при сприянні вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) між найманими працівниками та адміністрацією підприємства. Завдяки співпраці з адміністрацією та профспілковим комітетом підприємства, залученню місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування вдавалося домогтися швидкого та результативного вирішення конфліктних ситуацій.

З метою отримання інформації для підготовки Комплексного аналізу 20 березня 2019 року фахівцями Відділення було проведено робочу зустріч із представниками КП «ВТК», де обговорено фінансово-господарську діяльність та соціально-економічний стан підприємства, перспективи його розвитку та основні проблеми, окреслено можливі шлях їх вирішення.

Одночасно фахівці Відділення провели зустріч із заступником голови Вінницької обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України (далі - Профспілка) О.Сільницьким. Слід зазначити, що між Профспілкою та Відділенням  налагоджено продуктивну співпрацю у сфері стабілізації стану соціально-трудових відносин при виникненні конфліктних ситуацій на підприємствах житлово-комунальної галузі. До того ж, нещодавно профспілка отримала свідоцтво про відповідність критеріям репрезентативності.

Учасниками зустрічі було проаналізовано стан виконання колективних договорів на КП «ВТК» за попередні роки та урахування в колективному договорі на 2019 рік норм Генеральної та галузевих угод. Також було обговорено можливі причини ускладнень стану СТВ у трудовому колективі підприємства.

Результати проведених зустрічей та отримані інформаційні матеріали будуть використані при підготовці комплексного аналізу та подальшому моніторингу стану СТВ на підприємствах міста.