26 березня 2019 року начальник відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) Б.Мусієнко, відповідно до плану роботи з підвищення рівня правової культури на 2019 рік та місячного плану роботи Відділення, взяв участь у черговому постійнодіючому семінарі з питань правової роботи з працівниками юридичних служб територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій, державних підприємств, установ, організацій. Семінар було проведено на базі Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області.

Начальник Відділення Б.Мусієнко виступив з доповіддю: «Діяльність відділення НСПП у Вінницькій області з підвищення рівня правової освіти учасників соціального діалогу». Б.Мусієнко ознайомив учасників семінару з основними напрямками роботи Відділення з питань правоосвітньої діяльності, наголосивши, що робота з підвищення рівня правової освіти сторін соціального діалогу є одним із важливих завдань Національної служби посередництва і примирення та має на меті розширення кола правових знань, підвищення рівня правосвідомості та формування правової культури роботодавців, профспілкових організацій, найманих працівників та усіх зацікавлених сторін соціального діалогу.

Метою роботи з підвищення рівня правової освіти, зазначив Б.Мусієнко, є зниження рівня конфіктогенності, уникнення порушень законодавства з питань ведення соціального діалогу та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), досягнення взаєморозуміння та соціальної злагоди.

Б. Мусієнко у своєму виступі навів приклади з практики роботи Відділення, акцентувавши увагу на позитивному досвіді співпраці та взаємодії з Вінницькою координаційно-методичною радою з правової освіти населення, Головним територіальним управлінням юстиції у Вінницькій області, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної допомоги у Вінницькій області, Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області, громадськими об’єднаннями, освітніми та культурними закладами.

Так, Відділення сприяє поширенню правових знань через спільну організацію правоосвітніх заходів («круглих столів», семінарів, лекцій), організовує роз’яснювальну роботу у засобах масової інформації, на інтернет-ресурсах, готує методичні рекомендації, інформаційні бюлетені, розповсюджує друковану продукцію (буклети, плакати, листівки). Фахівці Відділення надають правову допомогу в питаннях практичного застосування норм трудового законодавства шляхом роботи зі зверненнями громадян, надання консультативної допомоги тощо. До цієї роботи активно залучаються інформаційно-консультаційні центри НСПП у Вінницькій області, трудові арбітри та посередники.

Крім того, присутніх було ознайомлено з функціями Національної служби посередництва і примирення з питань проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності сторін соціального діалогу. Б.Мусієнко зазначив, що Відділення для забезпечення успішного та ефективного здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні, проводить активну правоосвітню роботу зі сторонами профспілок та організацій роботодавців. Результатом такої роботи стало підтвердження репрезентативності 89 організацій у Вінницькій області.

По завершенню виступу Б.Мусієнко відповів на усі запитання слухачів та ознайомив із Бюлетенем Національної служби посередництва і примирення.