15 квітня 2019 року у приміщенні відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) відбулась нарада-семінар за участю працівників Відділення, трудових арбітрів та посередників НСПП.

Відкрив засідання начальник Відділення Б.Мусієнко, який повідомив, що фахівці Відділення з метою визначення рівня соціальної напруги, своєчасного здійснення заходів щодо стабілізації трудових відносин між найманими працівниками і роботодавцями та попередження виникнення конфліктів постійно здійснювали моніторинг стану СТВ на підприємствах, установах, організаціях області. Присутніх було ознайомлено з результатами роботи Відділення за I квартал 2019 року, обговорено об`єктивні та суб`єктивні чинники ускладнення стану СТВ. Б.Мусієнко наголосив на необхідності активізації роботи щодо виявлення конфліктних ситуацій у трудових колективах області з метою упередження загострення конфлікту та виникнення КТС (к).

Головний спеціаліст Відділення Ю.Сімонишина акцентувала увагу присутніх на стані СТВ у трудових колективах підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності та перебувають у системі запобігання виникненню КТС (к). Зокрема, обговорено причини зростання заборгованості із заробітної плати у ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону», ТОВ «Віндор» та ДП «Юрковецький спиртовий завод», а також  заходи, що вживаються для її погашення. Учасниками  «круглого столу» було внесено відповідні пропозиції   щодо  підготовки Прогнозу можливого стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів ) на підприємствах, установах, організаціях вінницької області у ІІ півріччі 2019 року.

Також в ході засідання було обговорено результати  проведеного в березні 2019 року комплексного аналізу стану соціально-трудових відносин на підприємствах міського електричного транспорту, де упродовж 2016-2018 років відділення НСПП сприяло вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів), запобігало їх виникненню та здійснювало заходи щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин під час проведення найманими працівниками акцій соціального протесту, страйків.

Продовжила роботу наради-семінару головний спеціаліст Відділення О.Богословська, яка презентувала посібник «Методичні матеріали з питань підвищення рівня правової освіти сторін соціального діалогу», розроблений фахівцями Відділення на основі власного досвіду роботи у співпраці з соціальними партнерами. Учасники наради-семінару взяли активну участь в обговоренні представлених матеріалів, обмінялись думками та надали пропозиції, які будуть враховані Відділенням у подальшій роботі.

По завершенню наради-семінару начальник Відділення подякував всім присутнім за участь у засіданні та порекомендував здійснити підписку видання «Бюлетень Національної служби посередництва і примирення» на 2019 рік.