В рамках  співпраці  між  відділенням НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) та Департаментом соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА (далі – Департамент) 20 червня 2019 року в приміщенні Відділення  було проведено чергове засідання «круглого столу», в роботі якого взяли участь фахівці Відділення та представники Департаменту.            

Сторонами було проаналізовано фінансово-економічні та соціально-трудові  показники   області, обговорено динаміку заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях області, а також стан соціально-трудових відносин на підприємствах, що перебувають у Базі даних конфліктогенних підприємств області та системі запобігання Відділення. Зокрема, було розглянуто та проаналізовано статистичні дані, надані Управлінням, відповідно до яких станом на 1 червня 2019 року загальна сума заборгованості із заробітної плати у Вінницькій області становила 17022,0 тис.грн, в тому числі на економічно активних підприємствах 5314,5 тис.грн (31,2% від загальної суми заборгованості), на підприємствах-банкрутах – 10758,3тис.грн. (63,2%).

Особливу увагу було приділено стану СТВ у трудовому колективі ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону». Підприємство перебуває в системі запобігання виникненню КТС (К) з лютого п.р. в зв`язку із наявністю розбіжностей, а саме заборгованістю із виплати заробітної плати та незабезпеченням найманих працівників продуктивною зайнятістю. 

В.о. начальника Відділення О.Богословська поінформувала про роботу щодо стабілізації конфліктної ситуації на підприємстві в рамках заходів по запобіганню виникненню КТС (К), а саме: консультування сторін соціального діалогу з питань застосування чинних законодавчих і нормативно-правових актів, роз’яснення щодо висунення вимог найманих працівників, співпраця та взаємне інформування з профспілковим комітетом задля налагодження та розвитку соціального діалогу. Результатом проведеної роботи стало погашення 23,6% заборгованої заробітної плати.

У підсумку проведеного «круглого столу» були погоджені спільні плани взаємодії з метою попередження випадків ускладнення стану соціально-трудових відносин та здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).