2 серпня 2019 року за ініціативи відділення НСПП у Вінницькій області (далі - Відділення) організовано та проведено «круглий стіл» на тему: «Соціальний діалог як пошук шляхів вирішення конфліктних ситуацій на підприємствах Вінниччини».
У засіданні «круглого столу» взяли участь фахівці Відділення, представники відділу праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації і Управління Держпраці у Вінницькій області.
Відкрив роботу «круглого столу» начальник Відділення Б.Мусієнко, який ознайомив присутніх з роботою Відділення щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах Вінниччини.
У ході засідання було розглянуто конфліктні ситуації у КНВО «Форт» МВС України» (заборгованість складає 14302,0 тис.грн. при середньообліковій чисельності найманих працівників 685 чол.); ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону» (заборгованість складає 6264,9 тис.грн. при середньообліковій чисельності 498 чол.), КП «Городківка-комунсервіс»; ДП «Теплокомуненерго Маяк» ПАТ «Вінницький завод МАЯК»; ПАТ «Ладижинський завод залізобетонних конструкцій», Вінницькій філії ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» та проаналізовано чинники, які призвели до ускладнення стану соціально-трудових відносин на даних підприємствах.
Детально було розглянуто ситуацію на підприємствах, які мають значну заборгованість із заробітної плати, а саме: КНВО «Форт» МВС України та ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону», загальна сума заборгованості із заробітної плати на яких становить приблизно 73% від загальної суми заборгованості на економічно-активних підприємствах Вінниччини.
Учасники засідання висловили свої пропозиції щодо врегулювання розбіжностей між сторонами соціального діалогу на вищезазначених підприємствах з метою недопущення ескалації конфліктних ситуацій, необхідності дотримання законодавства про працю щодо оплати праці та розвитку соціального діалогу.
За результатами засідання «круглого столу» було прийнято рішення винести на розгляд Вінницької обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат стан соціально-трудових відносин на даних підприємствах. Крім того, вирішено провести спільне виїзне засідання до м. Ладижин Тростянецького району з метою участі у роботі Ладижинської міської тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат; організувати інформаційно-консультаційну зустріч у КНВО «Форт» м. Вінниця з метою попередження несанкціонованих акцій протесту та провести спільну узгоджувальну зустріч у ДП «Теплокомуненерго Маяк» м. Вінниця.