Згідно Прогнозу можливого стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) у трудових колективах підприємств, установ і організацій у Вінницькій області у II півріччі 2019 року відділенням НС1111 у Вінницькій області (далі - Відділення) було спрогнозовано ймовірність напруження соціально-трудових відносин на територіальному рівні у м.Ладижин Тростянецького району.
З метою запобігання виникненню конфліктних ситуацій, колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту фахівцями Відділення вживалися відповідні заходи. Зокрема, учасниками засідання «круглого столу» на тему «Соціальний діалог як пошук шляхів вирішення конфліктних ситуацій на підприємствах Вінниччини», проведеного Відділенням 02 серпня п.р., було прийнято рішення провести спільне виїзне засідання у м.Ладижин з метою участі у роботі тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі - Комісія).
07 серпня 2019 року на запрошення виконавчого комітету Ладижинської міської ради начальник Відділення Б.Мусієнко взяв участь у засіданні Комісії, яке відбулося у м.Ладижин. В роботі Комісії взяли участь представники Управління Держпраці у Вінницькій області, відділу праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, представники підприємств-боржників.
Під час засідання Комісії було обговорено стан соціально-трудових відносин на підприємствах, установах та організаціях, що знаходяться на території м. Ладижин та Тростянецького району.
Зокрема під час засідання було заслухано представника ПАТ«Ладижинський завод ЗБК» м.Ладижин, що перебуває в системі запобігання виникненню КТС (к) Відділення через борг із виплати заробітної плати та незабезпечення працівників продуктивною зайнятістю. З моменту взяття на облік згідно з моніторингом Відділення спостерігалася негативна динаміка зростання суми заборгованої заробітної плати, в саме збільшення суми боргу у 2,2 раза до 400,5 тис.грн,. що може призвести до загострення стану СТВ і виникнення КТС (к).
В ході обговорення конфліктної ситуації на підприємстві Б.Мусієнком було запропоновано вирішення її в правовому руслі, а саме, відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів). По підсумках розгляду було вирішено розробити графік погашення заборгованості із заробітної плати та запланувати на серпень 2019 р. проведення перевірки підприємства представниками Управління Державної служби України з питань праці у Вінницькій області з метою визначення фактичного стану дотримання законодавства про працю.
Також члени Комісії заслухали представника підприємства-банкрута ДП «Тростянецький спиртовий завод». На сьогодні підприємство вимушено призупинило роботу. Відділенням здійснюються заходи щодо запобігання виникненню КТС (к) на даному підприємстві у співпраці з управлінням соціального захисту населення Тростянецької районної державної адміністрації та управлінням праці Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА. Також здійснюється моніторинг стану погашення заборгованості відповідно до графіка, складеного на підприємстві. Поточна заробітна плата найманим працівникам виплачується у повному обсязі та згідно з графіком поступово погашається борг по зарплаті за попередні роки. Наразі погашено 89% від суми, що стала чинником конфліктної ситуації. Членами Комісії запропоновано скласти новий графік та неухильно його дотримуватись.
За результатами виїзду було досягнуто домовленості про обмін інформацією з метою недопущення несанкціонованих акцій протесту, стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах м.Ладижина та співпрацю щодо захисту соціально-трудових прав та інтересів найманих працівників. Начальник Відділення висловив сподівання на подальшу співпрацю, зважаючи на результативність заходів, що вживаються Відділенням спільно із всіма зацікавленими сторонами.