Відділення Національної служби посередництва і примирення у Вінницькій області

21050 м.Вінниця, вул. Соборна, 72, к.302 тел./факс (0432) 52 46 25

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ

(результати роботи за 9 місяців 2020 року )

                                                          

                                                              Вінницькій обласній державній

                              адміністрації

                                          

                                             Федерації профспілок

                                         Вінницької області

 

                                                                Інформаційно-консультаційним 

                                  центрам НСПП

                                                                           

У листопаді 2020 року Національній службі посередництва і примирення  виповнюється 22 роки. Для історії це невеликий проміжок часу. Але у ньому  відбулося  багато доленосних подій становлення НСПП. Обравши європейську модель розвитку, Україна розбудовує та розвиває притаманні демократичній та суверенній державі органи, запроваджуючи низку соціально-економічних  реформ в інтересах забезпечення верховенства права та неухильного дотримання і захисту прав громадян.  Національна служба посередництва і примирення  у цьому процесі відіграє важливу роль, здійснюючи покладені на неї функції щодо посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів(конфліктів), сприяння поліпшенню рівня соціального діалогу.

Діяльність Відділення розпочалась у непростий для української економіки час, проте тісна взаємодія з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, організаціями профспілок і роботодавців, направлена на поліпшення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах області, стала запорукою досягнення позитивних результатів.

Відділення  висловлює слова вдячності місцевим органам виконавчої влади та самоврядування, всім соціальним партнерам, трудовим арбітрам, незалежним посередникам і  завідуючим  інформаційно-консультаційними центрами Національної служби посередництва і примирення  за плідну співпрацю та взаємодію у забезпеченні стабільності у трудових колективах Вінниччини.

 

 АКЦІЇ ПРОТЕСТУ

Відділенням НСПП у Вінницькій області упродовж 9 місяців 2020 року не було зафіксовано жодного випадку колективного припинення робіт на підприємствах, установах, організаціях Вінницької області, яке відповідно до вимог розділу ІІІ Закону України ”Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” класифікувалось як страйк.  

       

КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ (КОНФЛІКТИ)

Упродовж 9місяців 2020 року Відділення здійснювало заходи, спрямовані на вирішення 2 вимог та 2 колективних трудових спорів (конфліктів):

- між найманими працівниками Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області та адміністрацією Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області (КП «Городківка-комунсервіс») (розпорядження НСПП від 20 січня 2020 № 054-р). Вимога найманих працівників - «Виплатити заборгованість із заробітної плати у сумі 162120,86 грн».

Працівники Відділення здійснювали всі необхідні заходи щодо сприяння вирішенню КТС(К) та вимоги найманих працівників, надавати усні консультації та рекомендації, методичну допомогу сторонам КТС (к), проводили узгоджувальні зустрічі (всього – 7).

Відділення співпрацювало з соціальними партнерами - Департаментом соціальної і молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації, Крижопільською РДА, Городківською сільською радою, представниками Вінницької обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевого та побутового обслуговування населення України, Управління Держпраці у Вінницькій області, Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, з якими проводились консультації, узгоджувальні зустрічі, дистанційні наради.

Результатом спільної роботи стало прийняття рішення 12.03.2020  Городківською сільською радою про виділення безповоротної допомоги у сумі 162120,86 грн для КП «Городківка-комунсервіс». КТС(К) у КП «Городківка-комунсервіс» було знято з реєстрації як вирішений (розпорядження НСПП від 27.04.2020 № 257-р).

- між найманими працівниками Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області та адміністрацією Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області (КП «Городківка-комунсервіс») (розпорядження НСПП від 18 лютого 2020 року № 130-р). Вимога найманих працівників - «Своєчасно виплачувати заробітну плату найманим працівникам КП «Городківка-комунсервіс» у 2020 році».

Фахівці Відділення проводили узгоджувальні зустрічі з начальником КП «Городківка-комунсервіс» та уповноваженим представником найманих працівників (дистанційно), під час яких обговорювався стан виконання вимоги та надавались рекомендації щодо необхідності дотримання вимог законодавства про вирішення КТС(К). Проводилася активна співпраця з Крижопільською райдержадміністрацією та Городківською сільською радою.

Крім того, до сприяння вирішенню КТС(К) було залучено представників Держпраці у Вінницькій області, Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Вінницької обласної профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, з якими проводились узгоджувальні зустрічі та консультації.

Відділення у ході сприяння вирішенню даного КТС(К) продовжує взаємодію із сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами. 

Стан СТВ у КП «Городківка-комунсервіс» відносно стабільний. Відділення продовжує здійснювати всі необхідні заходи щодо сприяння вирішенню даного КТС(К) та відслідковує стан виконання вимоги найманих працівників.

 

ЗАПОБІГАННЯ ВИНИКНЕННЮ КОЛЕКТИВНИХ ТРУДОВИХ СПОРІВ (КОНФЛІКТІВ)

Всього Відділення упродовж 9 місяців п.р. сприяло врегулюванню 26 конфліктних ситуацій на 22 підприємствах та установах області на виробничому рівні, 19 з яких виникли з початку року.

 Протягом І кварталу взято на облік 9 конфліктних ситуацій, протягом ІІ –  4 конфліктні ситуації, протягом ІІІ – 6 конфліктних ситуацій.

Протягом І кварталу 2020 року врегульовано та знято з обліку 2 конфліктні ситуації. 2 конфліктні ситуації переросли у колективні трудові спори (конфлікти) та були зняті з обліку.

Протягом ІІ кварталу 2020 року врегульовано та знято з обліку 7 конфліктних ситуацій, протягом ІІІ кварталу 2020 року – 7 конфліктних ситуацій.

 

Прогноз розвитку соціально-трудових відносин,  виникнення колективних трудових  спорів (конфліктів) у трудових  колективах підприємств, установ і організацій у Вінницькій області у II півріччі 2020 року

Здійснений Відділенням аналіз фінансово-економічних показників та показників ринку праці області, моніторинг стану СТВ та аналіз колективних трудових спорів (конфліктів), конфліктних ситуацій, що перебували у системі запобігання виникненню КТС (к) Відділення, показали, що збереження в окремих галузях економіки таких деструктивних чинників, як наявність заборгованості із виплати заробітної плати, несвоєчасність виплати поточної заробітної плати, недостатній рівень бюджетного фінансування, невдоволення найманих працівників умовами колективного договору можуть призвести до ускладнення стану СТВ, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), проведення акцій соціального протесту в трудових колективах окремих підприємств.

Збереження соціально-економічної стабільності в державі, зменшення рівня безробіття, підвищення ефективності діяльності підприємств та посилення відповідальності роботодавців за своєчасність і повноту виплати заробітної плати  сприятимуть поліпшенню стану СТВ. Важливим напрямом діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є належний захист трудових прав працівників, детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин.

Таким чином, з огляду на загальні тенденції економічного розвитку області, а також враховуючи стан та динаміку соціально-трудових відносин у колективах підприємств, установ та організацій найбільш проблемних галузей економіки, у II півріччі 2020 року Відділення передбачає можливе ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту у трудових колективах підприємствах таких видів економічної діяльності, як:

  • виробництво хімічних речовин і хімічної продукції;
  • охорона здоров`я;
  • водопостачання, каналізація, поводження з відходами;
  • постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря;
  • діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування.

 

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН  СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

Відповідно до цього Закону «Про соціальний діалог в Україні» відділення НСПП у Вінницькій області здійснює оцінку відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців на територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу.

Результатом проведеної роботи стало здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та визнання репрезентативними 46 профспілкових організацій та 1 організації роботодавців Вінницької області (2011-2015 р.), представникам яких було вручено Свідоцтва, що засвідчують відповідність критеріям репрезентативності.

Оскільки відповідно до ч.2 ст. 7 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», оцінка відповідності критеріям репрезентативності профспілок та організацій роботодавців здійснюється один раз на 5 років, починаючи з 2016 було проведено підготовчу правороз’яснювальну роботу щодо повторного проходження процедури підтвердження репрезентативності.

Протягом 2016-2020 р. свою репрезентативність підтвердили 43 профспілкова організація та 1 організація роботодавців області.

Всього, починаючи з 2011 року, пройшло оцінку відповідності критеріям репрезентативності 89 профспілкових організацій та 2 організації роботодавців області.