Відділення Національної служби посередництва

і примирення у Вінницькій області

21050 м.Вінниця, вул. Соборна, 72, к.302

тел./факс (0432) 52 46 25

 

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ

 (результати роботи за 2020 рік )

                                                          

                                                              Вінницькій обласній державній

                              адміністрації

                                          

                                             Федерації профспілок

                                         Вінницької області

 

                                                                Інформаційно-консультаційним 

                                  центрам НСПП

                                                                           

У листопаді 2020 року Національній службі посередництва і примирення  виповнилося 22 роки. Для історії це невеликий проміжок часу. Але у ньому  відбулося  багато доленосних подій становлення НСПП. Обравши європейську модель розвитку, Україна розбудовує та розвиває притаманні демократичній та суверенній державі органи, запроваджуючи низку соціально-економічних  реформ в інтересах забезпечення верховенства права та неухильного дотримання і захисту прав громадян.  Національна служба посередництва і примирення  у цьому процесі відіграє важливу роль, здійснюючи покладені на неї функції щодо посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів(конфліктів), сприяння поліпшенню рівня соціального діалогу.

Діяльність Відділення розпочалась у непростий для української економіки час, проте тісна взаємодія з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, організаціями профспілок і роботодавців, направлена на поліпшення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах області, стала запорукою досягнення позитивних результатів.

Відділення  висловлює слова вдячності місцевим органам виконавчої влади та самоврядування, всім соціальним партнерам, трудовим арбітрам, незалежним посередникам і  завідуючим  інформаційно-консультаційними центрами Національної служби посередництва і примирення  за плідну співпрацю та взаємодію у забезпеченні стабільності у трудових колективах Вінниччини.

 

 АКЦІЇ ПРОТЕСТУ

Відділенням НСПП у Вінницькій області упродовж 2020 року не було зафіксовано жодного випадку колективного припинення робіт на підприємствах, установах, організаціях Вінницької області, яке відповідно до вимог розділу ІІІ Закону України ”Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” класифікувалось як страйк.      

 

КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ (КОНФЛІКТИ)

Упродовж 2020 року Відділення здійснювало заходи, спрямовані на вирішення 2 вимог та 2 колективних трудових спорів (конфліктів):

- між найманими працівниками Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області та адміністрацією Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області (КП «Городківка-комунсервіс») (розпорядження НСПП від 20 січня 2020 № 054-р). Вимога найманих працівників - «Виплатити заборгованість із заробітної плати у сумі 162120,86 грн».

Працівники Відділення здійснювали всі необхідні заходи щодо сприяння вирішенню КТС(К) та вимоги найманих працівників, надавати усні консультації та рекомендації, методичну допомогу сторонам КТС (к), проводили узгоджувальні зустрічі (всього – 7).

Відділення співпрацювало з соціальними партнерами - Департаментом соціальної і молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації, Крижопільською РДА, Городківською сільською радою, представниками Вінницької обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевого та побутового обслуговування населення України, Управління Держпраці у Вінницькій області, Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, з якими проводились консультації, узгоджувальні зустрічі, дистанційні наради.

Результатом спільної роботи стало прийняття рішення 12.03.2020  Городківською сільською радою про виділення безповоротної допомоги у сумі 162120,86 грн для КП «Городківка-комунсервіс». КТС(К) у КП «Городківка-комунсервіс» було знято з реєстрації як вирішений (розпорядження НСПП від 27.04.2020 № 257-р).

- між найманими працівниками Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області та адміністрацією Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області (КП «Городківка-комунсервіс») (розпорядження НСПП від 18 лютого 2020 року № 130-р). Вимога найманих працівників - «Своєчасно виплачувати заробітну плату найманим працівникам КП «Городківка-комунсервіс» у 2020 році».

Працівники Відділення протягом звітного періоду здійснювали всі необхідні заходи щодо сприяння вирішенню КТС(к) та вимоги найманих працівників, надавати усні консультації та методичну допомогу сторонам КТС (к), проводили узгоджувальні зустрічі зі сторонами соціального діалогу (всього – 17).

У ході узгоджувальних зустрічей з начальником КП «Городківка-комунсервіс» та уповноваженим представником найманих працівників обговорювався стан виконання вимоги та надавались рекомендації щодо необхідності дотримання вимог законодавства про вирішення КТС(к).

Працівники Відділення активно співпрацювали з Крижопільською райдержадміністрацією та Городківською сільською радою. Голові Крижопільської райдержадміністрації та голові Городківської сільської ради направлялися звернення та рекомендації щодо сприяння вирішенню КТС(к).

Крім того, до сприяння вирішенню КТС(к) було залучено представників Держпраці у Вінницькій області, Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Вінницької обласної профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, з якими проводились узгоджувальні зустрічі та консультації.

Результатом спільної роботи стало виконання вимоги найманих працівників. Працівники Відділення підготували документи про зняття з реєстрації даного колективного трудового спору (конфлікту) як вирішеного.

 

ЗАПОБІГАННЯ ВИНИКНЕННЮ КОЛЕКТИВНИХ ТРУДОВИХ СПОРІВ (КОНФЛІКТІВ)

Всього Відділення упродовж 2020 року сприяло врегулюванню 33 конфліктних ситуацій на 27 підприємствах та установах області на виробничому рівні, 26 із яких виникли з початку року. Результатом роботи Відділення стало усунення чинників ускладнення стану соціально-трудових відносин у 19 конфліктних ситуаціях, що виникли на 19 підприємствах та установах Вінницької області.

Протягом І кварталу взято на облік 9 конфліктних ситуацій, протягом ІІ кварталу – 4 конфліктні ситуації, протягом ІІІ кварталу – 6 конфліктних ситуацій, протягом IV кварталу – 6 конфліктних ситуацій.

Упродовж І кварталу 2020 року знято з обліку 4 конфліктні ситуації, упродовж ІІ кварталу – 7 конфліктних ситуацій, з них 2 переросли у колективні трудові спори (конфлікти), упродовж ІІІ кварталу – 7 конфліктних ситуацій, упродовж IV кварталу – 3 конфліктні ситуації.

Здійснений Відділенням аналіз стану СТВ на підприємствах області, які упродовж поточного року перебували у Базі даних підприємств, що відзначались підвищеним рівнем конфліктогенності, та системі запобігання виникненню КТС (к), засвідчив, що основним чинником ускладнення стану соціально-трудових відносин  є невиконання вимог законодавства про працю. У 2020 році Відділення сприяло врегулюванню 33 конфліктних ситуацій, 28 з яких (84,8%) були спричинені невчасною виплатою заробітної плати. Упродовж  2020 року в результаті заходів, вжитих Відділенням щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), погашено заборгованості із виплати заробітної плати у сумі 4070,2 тис. грн. (53,4% від суми заборгованості, що стала основною причиною виникнення конфліктних ситуацій).

Таким чином, порушення строків виплати поточної заробітної плати, наявність заборгованості, низький рівень оплати праці наразі є конфліктогенними чинниками та вразі недофінансування знову можуть стати приводом для виникнення конфліктних ситуацій та вступу у КТС (к). Окрім того, існують проблеми з практичним впровадженням започаткованих реформ на фоні пандемії коронавірусу, що ймовірно викликатиме посилення негативних настроїв серед найманих працівників.

 

Прогноз

розвитку соціально-трудових відносин,  виникнення КТС(к)

 на підприємствах Вінницької області у I півріччі 2021 року.

За результатами проведеного аналізу можна зробити висновок, що поліпшення стану соціально-трудових відносин у I півріччі 2021 року можливе лише за умови відновлення соціально-економічної стабільності в державі, підвищення рівня зайнятості населення, підвищення ефективності діяльності підприємств, особливо зважаючи на вплив карантинних обмежень, посилення відповідальності роботодавців за своєчасність і повноту виплати заробітної плати, забезпечення здійснення соціального діалогу. В свою чергу, збереження в окремих галузях економіки таких деструктивних чинників, як наявність заборгованості із виплати заробітної плати, несвоєчасність виплати поточної заробітної плати, недостатній рівень бюджетного фінансування, можуть призвести до ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), проведення акцій соціального протесту в трудових колективах окремих підприємств.

Таким чином, з огляду на загальні тенденції економічного розвитку області, а також враховуючи стан та динаміку соціально-трудових відносин у колективах підприємств, установ та організацій найбільш проблемних галузей економіки, у I півріччі 2021 року Відділення передбачає можливе ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту у трудових колективах підприємствах таких видів економічної діяльності, як:

- охорона здоров`я;

- водопостачання, каналізація, поводження з відходами;

-  постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря;

- діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування.

Для  забезпечення соціально-економічної стабільності необхідним є виконання програм економічного та соціального розвитку адміністративно-територіальних одиниць, успішне та максимально «безболісне» для найманих працівників реформування проблемних галузей, зменшення рівня безробіття, своєчасне  реагування всіх уповноважених органів на можливі ускладнення стану соціально-трудових відносин.

 

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН

СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

Відповідно до цього Закону «Про соціальний діалог в Україні» відділення НСПП у Вінницькій області здійснює оцінку відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців на територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу.

Результатом проведеної роботи стало здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та визнання репрезентативними 46 профспілкових організацій та 1 організації роботодавців Вінницької області (2011-2015 р.), представникам яких було вручено Свідоцтва, що засвідчують відповідність критеріям репрезентативності.

Оскільки відповідно до ч.2 ст. 7 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», оцінка відповідності критеріям репрезентативності профспілок та організацій роботодавців здійснюється один раз на 5 років, починаючи з 2016 було проведено підготовчу правороз’яснювальну роботу щодо повторного проходження процедури підтвердження репрезентативності.

          Протягом 2016-2020 р. свою репрезентативність підтвердили 43 профспілкова організація та 1 організація роботодавців області.

Всього, починаючи з 2011 року, пройшло оцінку відповідності критеріям репрезентативності 89 профспілкових організацій та 2 організації роботодавців області.