Відділення Національної служби посередництва і примирення у Вінницькій області

21050 м.Вінниця, вул. Соборна, 72, к.302

тел./факс (0432) 52 46 25

 

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ

БЮЛЕТЕНЬ

 

(результати роботи за 1 квартал 2021 року )

                                                          

                                                              Вінницькій обласній

державній адміністрації

                                          

                                             Федерації профспілок

                                         Вінницької області

 

                                                                Інформаційно-консультаційним 

                                  центрам НСПП

                                                                           

 

АКЦІЇ ПРОТЕСТУ

Відділенням НСПП у Вінницькій області упродовж 1 кварталу 2021 року не було зафіксовано жодного випадку колективного припинення робіт на підприємствах, установах, організаціях Вінницької області, яке відповідно до вимог розділу ІІІ Закону України ”Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” класифікувалось як страйк.  

КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ

У 1 кварталі 2021 року Відділення здійснювало заходи, спрямовані на вирішення 1 вимоги та 1 колективного трудового спору (конфлікту):

- між найманими працівниками Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області та адміністрацією Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області (КП «Городківка-комунсервіс») (розпорядження НСПП від 18 лютого 2020 року № 130-р). Вимога найманих працівників - «Своєчасно виплачувати заробітну плату найманим працівникам КП «Городківка-комунсервіс» у 2020 році».

Фахівці Відділення проводили роботу щодо сприяння вирішенню КТС(к): надавали необхідні консультації та рекомендації сторонам КТС (к), проводили узгоджувальні зустрічі та продовжували взаємодію із соціальними партнерами.

Завдяки активній роботі Відділення вимогу найманих працівників було вирішено. 11 січня 2021 року до Відділення надійшло письмове повідомлення уповноваженого представника найманих працівників Бринзі О.С. про вирішення вимоги та колективного трудового спору (конфлікту).

Розпорядженням НСПП від 11 січня 2021 року № 003-р колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області та адміністрацією Комунального підприємства «Городківка-комунсервіс» села Городківка Крижопільського району Вінницької області було знято з реєстрації у зв'язку з вирішенням.

 

ЗАПОБІГАННЯ ВИНИКНЕННЮ КОЛЕКТИВНИХ ТРУДОВИХ СПОРІВ (КОНФЛІКТІВ)

Всього Відділення упродовж 1 кварталу 2021 року сприяло врегулюванню 22 конфліктних ситуацій на 21 підприємствах, установах, організаціях області.

За результатами моніторингу стану соціально-трудових відносин у 1 кварталі 2021 року Відділенням було взято на облік по запобіганню виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) 10 конфліктних ситуацій на підприємствах, в установах, організаціях області; половина з них – це підприємства житлово-комунальної сфери (Водопостачання; каналізація, поводження з відходами). Колективний трудовий спір (конфлікт), успішному вирішенню якого Відділення сприяло у січні п.р., також було зареєстровано на підприємстві цього виду економічної діяльності (КП «Городківка-комунсервіс»).

 Наявність цих конфліктних ситуацій та КТС (к) пояснюється не лише невирішеною проблемою погашення заборгованості із виплати заробітної плати, але й складними економічними умовами діяльності житлово-комунальної сфери через недосконалість тарифної політики, невчасні і не в повному обсязі розрахунки клієнтів за спожиті комунальні послуги. Ускладнило ситуацію запровадження ряду карантинних заходів, зокрема, тимчасове припинення функціонування закладів, що є споживачами послуг комунальних підприємств. Реалізація таких заходів суттєво погіршила їх і без того важкий фінансово-економічний стан.

Таким чином, результати проведеного аналізу дають підстави стверджувати, що соціально-трудові відносини на окремих підприємствах надалі залишатимуться напруженими, особливо зважаючи на негативні тенденції в економічній та соціальній сфері області, спричинені коронавірусною хворобою, та наявність причин конфліктогенного характеру, неусунення яких упродовж тривалого часу спричиняє ускладнення соціально-трудових відносин.

Протягом І кварталу взято на облік 10 конфліктних ситуацій на 9 підприємствах та установах;  врегульовано та знято з обліку 9 конфліктних ситуацій на 8 підприємствах.

 

 ПРОГНОЗ

розвитку соціально-трудових відносин,  виникнення КТС(к) на підприємствах Вінницької області у I півріччі 2021 року.

З огляду на загальні тенденції економічного розвитку області, а також враховуючи стан та динаміку соціально-трудових відносин у колективах підприємств, установ та організацій найбільш проблемних галузей економіки, у I півріччі 2021 року Відділення передбачає можливе ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту у трудових колективах підприємств таких видів економічної діяльності, як:

  • охорона здоров`я;
  • водопостачання, каналізація, поводження з відходами;
  • постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря;
  • діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування.

За результатами проведеного аналізу можна зробити висновок, що поліпшення стану соціально-трудових відносин у I півріччі 2021 року можливе лише за умови відновлення соціально-економічної стабільності в державі, підвищення рівня зайнятості населення, підвищення ефективності діяльності підприємств, особливо зважаючи на вплив карантинних обмежень, посилення відповідальності роботодавців за своєчасність і повноту виплати заробітної плати, забезпечення здійснення соціального діалогу. В свою чергу, збереження в окремих галузях економіки таких деструктивних чинників, як наявність заборгованості із виплати заробітної плати, несвоєчасність виплати поточної заробітної плати, недостатній рівень бюджетного фінансування, можуть призвести до ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), проведення акцій соціального протесту в трудових колективах окремих підприємств.

Для  забезпечення соціально-економічної стабільності необхідним є виконання програм економічного та соціального розвитку адміністративно-територіальних одиниць, успішне та максимально «безболісне» для найманих працівників реформування проблемних галузей, зменшення рівня безробіття, своєчасне  реагування всіх уповноважених органів на можливі ускладнення стану соціально-трудових відносин.

 

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН  СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

Відповідно до цього Закону «Про соціальний діалог в Україні» відділення НСПП у Вінницькій області здійснює оцінку відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців на територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу.

Результатом проведеної роботи стало здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та визнання репрезентативними 46 профспілкових організацій та 1 організації роботодавців Вінницької області (2011-2015 р.), представникам яких було вручено Свідоцтва, що засвідчують відповідність критеріям репрезентативності.

Оскільки відповідно до ч.2 ст. 7 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», оцінка відповідності критеріям репрезентативності профспілок та організацій роботодавців здійснюється один раз на 5 років, починаючи з 2016 було проведено підготовчу правороз’яснювальну роботу щодо повторного проходження процедури підтвердження репрезентативності.

          Протягом 2016-2020 та 1 кварталу 2021 рр. свою репрезентативність підтвердили 43 профспілкові організації та 1 організація роботодавців області.