02 травня у Вінниці відбулося засідання круглого столу на тему «Правові аспекти інституціоналізації медіації у сфері праці». Співорганізаторами заходу виступили Національна служба посередництва і примирення, Донецький національний університет імені Василя Стуса (юридичний факультет), Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського (факультет права, публічного управління та адміністрування) та ГО «Трудові ініціативи».

Мета заходу – об’єднання спільних зусиль задля побудови дієвого інституту медіації у сфері праці в Україні. 

У роботі круглого столу взяли участь фахівців у галузі трудового права, медіатори, адвокати, судді, науковці, громадські діячі, трудові арбітри та посередники НСПП, а також фахівці обласних відділень НСПП.

З вітальним словом до учасників звернулася перша заступниця Голови НСПП Світлана Запара, яка наголосила на важливості інституціоналізації медіації у сфері праці, зазначивши, що у рамках круглого столу є унікальна можливість обмінятися досвідом, ознайомитися із сучасними дослідженнями та визначити шляхи подальшого розвитку медіації у сфері праці.

Керівник відділення НСПП у Вінницькій області Богдан Мусієнко привітав учасників та наголосив, що захід є гарною нагодою для спілкування в межах професійного майданчика.

 Круглий стіл відбувся у форматі обговорення напрацювань учасників щодо проблем та можливостей подальших кроків для імплементації медіації у трудову сферу життя суспільства.

Предметно розглянуто питання правової інституціоналізації трудової медіації, її адаптації до законодавства України, що є особливо актуальним у контексті реформи трудового законодавства та інтеграції у ЄС.

Спікерами деталізовано проблематику застосування трудової медіації у індивідуальних трудових спорах, медіацію у судовій практиці та у практиці адвоката, деякі аспекти інституалізації медіації України в умовах військового стану тощо.

Керівник відділення подякував партнерам та спікерам за активну участь. Наголосив на необхідності співпраці стейкхолдерів, всіх, кому цікавий механізм застосування медіації у сфері праці,  підкреслив цінність та вагомість кожної висловленої думки.