Богословська Олена, головний спеціаліст відділення НСПП у Вінницькій області

На виконання Закону України «Про соціальний діалог в Україні» та відповідно до Порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок та організацій роботодавців відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) протягом 2017 року здійснювало активну роботу з питань проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок та організацій роботодавців на територіальному рівні.

Позитивних результатів у проведенні оцінки відповідності критеріям репрезентативності було досягнуто завдяки активній правороз’яснювальній роботі, яку протягом 2017 року проводили працівники Відділення. Це і організація семінарів, зустрічей, участь у круглих столах, нарадах. Так, начальник відділення НСПП брав участь у засіданнях Ради Федерації профспілок Вінницької області, де у своїх виступах наголошував на необхідності ведення соціального діалогу відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні», роз’яснював порядок, інформував присутніх про хід проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності. Зокрема, протягом 2017 р. було проведено 11 таких заходів.

Упродовж 2017 року Відділенням було проведено 14 засідань комісії з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців на територіальному рівні (далі – Комісія). На засіданнях Комісії були розглянуті подані документи для підтвердження репрезентативності, прийняті відповідні рішення та видані свідоцтва 36 профспілковим організаціям Вінницької області, з них 4 обласні (Жмеринська профспілкова організація Південно-Західної залізниці, Вінницька обласна організація працівників культури, Вінницька обласна організація працівників лісового господарства, Вінницька обласна організація працівників текстильної та легкої промисловості) і 32 районні та міські організації.

Завдяки вищевказаним діям працівників Відділення протягом 2017 року оцінка відповідності критеріям репрезентативності здійснювалась результативно та відповідно до нормативно-правових документів.