О.Богословська, головний спеціаліст відділення НСПП у Вінницькій області

 

Відповідно до  плану роботи відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) з підвищення рівня правової культури на 2018 рік у рамках Меморандуму про співпрацю спільно з громадським об’єднанням  «Подільський центр медіації» (далі – ГО) 14 лютого 2018 року Відділення  провело науково-практичний семінар «Вирішення трудових спорів» у приміщенні Вінницької обласної універсальної бібліотеки ім. К.І. Тімірязєва. У семінарі взяли участь працівники Відділення, арбітри, посередники НСПП, члени ГО, працівники прокуратури та судових органів, студенти та викладачі вищих навчальних закладів та ін.

У ході семінару було розглянуто такі питання:

  1. Правове регулювання трудових спорів в Україні.
  2. Актуальні питання вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).
  3. Основні аспекти реформування законодавства з вирішення трудових спорів (конфліктів).
  4. Закон «Про соціальний діалог в Україні».

Модератор Мотилюк М., голова ГО, відкрила семінар та представила в.о. начальника Відділення Мусієнка Б., який у своїй доповіді відповідно до плану заходу висвітлив актуальні питання правового регулювання трудових спорів, зокрема, вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), окреслив основні завдання та функції НСПП, акцентувавши увагу на необхідності реформування законодавства про трудові спори відповідно до Нової моделі вирішення трудових спорів в Україні, розробленої експертною групою за участю НСПП.

Семінар проходив у формі активного діалогу та обговорення. Учасників, насамперед, цікавило, як на практиці відбувається процес вирішення колективного трудового спору (конфлікту), які основні причини їх виникнення, хто може брати участь у колективному трудовому спорі (конфлікті) тощо. Б.Мусієнко надав відповіді на усі запитання, наводячи конкретні приклади з практики роботи Відділення.

По завершенню семінару організатори підвели підсумки та запросили учасників на заходи, що надалі проводитимуться у Школі медіації та права за участю працівників Відділення.

Інтерес та активність учасників заходу свідчить, що така форма роботи з підвищення рівня правових знань та популяризації діяльності НСПП є актуальною та дієвою, оскільки дає змогу донести всім зацікавленим особам необхідну інформацію щодо реалізації Законів «Про вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», «Про соціальний діалог в Україні».