РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

21 лютого 2020 року

Вінниця

№ 130

 

Про затвердження плану заходів щодо дальшого розвитку сфери надання адміністративних послуг

 

Відповідно до законів України «Про місцеві державні адміністрації»,  «Про адміністративні послуги», враховуючи Указ Президента України від 04 вересня 2019 року № 647/2019 «Про деякі заходи із забезпечення надання якісних публічних послуг» та з метою забезпечення доступності та якості надання адмі-ністративних послуг суб’єктам звернення, розширення та реорганізації мережі центрів надання адміністративних послуг:

1. Затвердити план заходів щодо дальшого розвитку сфери надання адмі-ністративних послуг (далі – план заходів), що додається.

2. Виконавцям плану заходів забезпечити його виконання у визначені терміни, про що інформувати Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації для дальшого узагальнення та інформування облдержадміністрації щоквартально до 10 числа місяця, наступ-ного за звітним кварталом.

3. Контроль за виконання цього розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації С. Здітовецького.

 

 

Голова обласної державної

адміністрації   

Владислав СКАЛЬСЬКИЙ

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

облдержадміністрації

21 лютого 2020 року № 130

 

 

План заходів щодо дальшого розвитку сфери надання адміністративних та публічних послуг

 

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальні виконавці

1.

Створити моніторингову робочу групу з оцінки якості надання адміністративних та прирівняних до них послуг у центрах надання адміністративних послуг (далі - ЦНАП) у Вінницькій області за участі представників структурних підрозділів облдерж-адміністрації, територіальних органів центральних органів влади, що є суб’єктами надання адміністративних послуг.

До 25 лютого 2020 року

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації.

2.

Забезпечити проведення оцінки стану надання послуг шляхом здійснення виїзних обстежень роботи ЦНАП та підготовку рекомендацій щодо удосконалення роботи ЦНАП у Вінницькій області, а також подальшої розбудови мережі ЦНАП. 

До 1 квітня 2020 року

(згідно графіка)

Моніторингова робоча група з оцінки якості надання адміністративних та прирівняних до них послуг.

3.

Утворити спільні робочі групи (районна державна адміністра-ція, міська/селищна/сільська рада) для напрацювання плану дій та механізму передачі повноважень з організації надання адміністра-тивних послуг органами місцевого самоврядування, у тому числі шляхом створення «спільних» (міськ-, селищно-районного) ЦНАП та підписання відповідної угоди/меморандуму.

До 1 березня 2020 року

Райдержадміністрації спільно з органами місцевого самоврядування.

4.

Проаналізувати стан спроможності та готовності органів місцевого самоврядування, в тому числі об’єднаних територіаль-них громад (далі – ОТГ), щодо забезпечення надання адміністра-тивних послуг на територіях відповідних районів в обсягах та у спосіб, передбачений чинним законодавством, у разі  передачі повноважень райдержадміністрацій з організації надання адмі-ністративних послуг у процесі реформування державного управління, а також можливі наслідки від ліквідації ЦНАП районних державних адміністрацій та скорочення штату адмі-ністраторів.

Аналітичний висновок подати Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної державної адміністрації.

До 1 квітня 2020 року

Райдержадміністрації, виконкоми об’єднаних територіальних громад.

5.

Забезпечити організацію надання адміністративних послуг соціального характеру населенню шляхом:

- утворення структурного підрозділу (визначення посадової особи), який (яка) забезпечуватиме реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, із урахуванням віддалених робочих місць, створених у старостатах, та затвердити положення про відповідний підрозділ;

- забезпечення розміщення зазначеного структурного підрозділу (посадової особи) у приміщенні ЦНАП та на віддалених робочих місцях, створених у старостатах, облаштувавши їх відповідним інформаційно-комунікаційним, матеріально-технічним забезпеченням та необхідною системою захисту інформації;

- забезпечення взаємодії між утвореними структурними підрозділами (посадовою особою) та структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій в процесі надання громадянам адміністративних послуг соціального характеру.

До 1 липня 2020 року

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми  об’єднаних територіальних громад.

6.

Провести роботу щодо усунення дублювання функцій з організації надання адміністративних послуг та здійснити заходи з організації надання адміністративних послуг на засадах міжмуніципального співробітництва (створення спільних ЦНАП, укладення меморандумів та угод (узгоджених рішень) про співпрацю в сфері надання адміністративних послуг, що передба-чають можливість надання адміністративних послуг мешканцям населених пунктів, розташованих за межами території громади, в якій утворений ЦНАП.

До 1 липня 2020 року

Райдержадміністрації спільно з органами місцевого самоврядування.

7.

Забезпечити створення ЦНАП ОТГ шляхом реорганізації ЦНАП районної державної адміністрації, вирішити питання щодо надання відповідних  приміщень.

До 1 липня 2020 року

Барська, Іллінецька, Літинська, Немирівська, Оратівська, Калинівська, Теплицька, Томашпільська, Тростянецька, Тульчинська райдержадміністрації, спільно з виконкомами ОТГ (за згодою).

8.

До запровадження надання адміністративних послуг через ЦНАП, утворених органами місцевого самоврядування, в тому числі ОТГ, вжити заходів щодо недопущення ліквідації ЦНАП та/або скорочення штатної чисельності адміністраторів та держав-них реєстраторів бізнесу й реєстраторів прав на нерухоме майно.

Протягом 2020 року

Райдержадміністрації.

9.

Опрацювати питання з визначення можливостей щодо здійснення міжбюджетних трансфертів (субвенцій на утримання об’єктів спільного користування) між бюджетами громад сільсь-ких, селищних рад ОТГ та місцевими радами з урахуванням визначеного статтями 7, 86 Бюджетного Кодексу України принци-пу субсидіарності - максимально можливого наближення надання публічних послуг до їх безпосередніх споживачів.

І півріччя 2020 року

Департамент фінансів облдержадміністрації, райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування.

10.

В рамках реалізації спільного проекту «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) розробити план заходів на 2020 рік автоматизації роботи ЦНАП, впровад-ження сучасних технологій прийняття та опрацювання заяв громадян, створення технологічних процесів та алгоритмів надан-ня послуг в електронному вигляді, в тому числі запровадження проєкту оцінки якості обслуговування громадян та суб’єктів господарювання ЦНАП шляхом замовлення послуги удаваним суб’єктом звернення (таємний клієнт), забезпечити реалізацію та щомісячний моніторинг такого проекту, публічне оприлюднення результатів такої оцінки.

До 1 липня 2020 року

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, управління інформаційних технологій апарату облдержадміністрації.

11.

Забезпечити організацію та проведення навчання для посадових осіб ОТГ, керівників та адміністраторів ЦНАП щодо документального, організаційно-технічного створення ЦНАП та забезпечення їх ефективної роботи.

І півріччя 2020 року

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Вінницької області (за згодою).

12.

Вивчити питання спроможності та, за наявності такої, вирішити питання запровадження надання через ЦНАП органів місцевого самоврядування окремих адміністративних послуг, зокрема пов’язаних із реєстрацією актів цивільного стану, реєстрацією транспортних засобів, видачею/обміном посвідчень водія, держав-ною реєстрацією земельної ділянки, видачею паспортних доку-ментів.

Протягом 2020 року

Органи місцевого самоврядування (за згодою).

13.

   Забезпечити надання методично-консультативної підтримки громадам щодо створення (реорганізації) та подальшої роботи ЦНАП.

Протягом 2020 року

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації.

14.

   Забезпечити організацію та проведення публічних заходів (конференцій, форумів, презентацій, брифінгів, круглих столів, зустрічей з громадськістю тощо) за напрямом надання адміністративних послуг та роботи ЦНАП.

Протягом 2020 року

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування.