РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

22 березня 2021 року

Вінниця

№ 218

 

Про затвердження Положення про

робочу групу щодо вирішення

проблемних питань діяльності

суб’єктів малого підприємництва

 

Відповідно  до статті 19, пункту 9 статті 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», з метою врегулювання проблемних питань роботи малого та мікробізнесу, послаблення негативного впливу на його діяльність      та зважаючи на лист Офісу Президента України від 05 березня 2021 року № 44–01/381:

 

1. Затвердити Положення про робочу групу з підготовки пропозицій щодо підтримки роботи малого та мікробізнесу, що додається.

2. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника Голови обласної державної адміністрації Сергія Здітовецького.

 

 

Голова обласної державної

адміністрації

Сергій БОРЗОВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядженням Голови

обласної державної адміністрації

22 березня 2021 року № 218  

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про робочу групу з підготовки пропозицій  щодо підтримки роботи малого та мікробізнесу

 

  1. Робоча група щодо вирішення проблемних питань діяльності суб’єктів малого підприємництва, зокрема суб’єктів мікропідприємництва (далі – робоча група), є консультативно-дорадчим органом при обласній державній адміністрації.

 

  1. Робоча група у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, розпорядженнями Голови обласної державної адміністрації, рішеннями обласної ради, а також цим Положенням.

Робоча група здійснює свою діяльність у тісній співпраці з Радою з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України.

Рішення робочої групи розглядаються на засіданнях Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України, рішення та пропозиції Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України  розглядаються на засіданнях  робочої групи.

 

  1. Основними завданнями робочої групи є:

 

  • аналіз стану на території області малого підприємництва, зокрема мікропідприємництва, на основі офіційної інформації, а також інформації, отриманої від представників підприємницького середовища області, громадських об’єднань суб’єктів малого підприємництва, органів місцевого самоврядування та органів  виконавчої влади області;

 

  • підготовка пропозицій щодо врегулювання проблемних питань діяльності малого підприємництва, зокрема ініціювання розробки проєктів управлінських рішень місцевих органів виконавчої влади, проєктів звернень та запитів до відповідних центральних органів виконавчої влади;

 

  • обговорення законопроєктів з питань розвитку малого підприємництва, підготовка пропозицій, спрямованих на удосконалення законодавства України щодо провадження діяльності суб’єктами малого підприємництва, зокрема суб’єктами мікропідприємництва;

 

  • сприяння налагодженню ефективної взаємодії держави з суб’єктами малого підприємництва, їх громадськими об’єднаннями;

 

  • розгляд інших питань та надання пропозицій щодо розвитку малого підприємництва.

 

  1. Робоча група має право:

 

  • одержувати в установленому порядку безоплатно від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань;

 

  • запрошувати за потреби експертів: відповідальних працівників органів виконавчої влади, фахівців установ, підприємств та організацій, представників інститутів громадянського суспільства та науковців;

 

  • організовувати та проводити публічні наради, консультації та навчально-роз’яснювальні заходи;

 

  • розглядати інші питання та надавати рекомендації відповідно до своєї компетенції.

 

  1. Робоча група утворюється у складі голови робочої групи, секретаря та членів робочої групи. Члени робочої групи беруть участь у її роботі на громадських засадах.

Робоча група самостійно приймає рішення про свою внутрішню структуру, напрямки роботи і підгрупи, обговорює і приймає процедури своєї роботи.

 

  1. Голова робочої групи:

здійснює керівництво діяльністю робочої групи;

призначає дату засідання робочої групи;

головує на засіданнях робочої групи;

затверджує рішення робочої групи;

у разі тимчасової неможливості виконувати обов’язки керівника робочої групи, їх виконує один з членів робочої групи, визначений керівником;

 

  1. Секретар робочої групи:

за дорученням голови робочої групи забезпечує інформування членів робочої групи про засідання робочої групи та надсилає проєкт порядку денного та наявні робочі матеріали (у електронному вигляді);

відповідно до пропозицій членів робочої групи формує проєкт порядку денного засідань робочої групи;

веде протокол засідання робочої групи;

розсилає членам робочої групи інформацію щодо роботи робочої групи, включно з протоколами засідань та прийнятими рішеннями (в електронному вигляді);

виконує інші завдання, пов’язані з організацією та проведенням засідань робочої групи.

 

  1. Голова та секретар робочої групи визначаються розпорядженням Голови обласної державної адміністрації.

 

  1. До складу робочої групи входять представники малого підприємництва (представники громадських організацій, спілок, асоціацій, об’єднань та громадських ініціатив, тощо), представники незалежного експертного середовища, науковці та співробітники місцевих органів державної влади (у кількості не більше одного представника від однієї громадської організації, спілки, об’єднання чи громадської ініціативи).

Включення нового члена до складу робочої групи здійснюється відповідно до офіційної заяви від громадської організації, об’єднання чи громадської ініціативи суб’єктів малого підприємництва, на ім’я Голови обласної державної адміністрації із зазначенням персоналізації представника.

Член робочої групи може бути виключений зі складу робочої групи за власним бажанням чи у випадках, коли його діяльність (чи діяльність організації) носить протиправний  характер, або у випадку, коли член робочої групи не брав участь у 3-х засіданнях робочої групи поспіль. Персональний склад робочої групи, а також зміни у персональному складі, затверджуються Головою обласної державної адміністрації.

 

  1. Основною формою роботи робочої групи є засідання, що проводяться за необхідності та за ініціативою голови робочої групи, двох третин більшості членів робочої групи, чи Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України.

Засідання робочої групи проводить її голова, а у разі його відсутності –виконувач обов’язків керівника робочої групи, визначений головою, або секретар.

Засідання робочої групи вважається правочинним, якщо на ньому присутні більш як половина її членів.

 

  1. Робоча група приймає рішення у межах своєї компетенції та відповідно до покладених на неї завдань. Рішення робочої групи приймаються відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів. У разі рівного розподілу голосів голос голови робочої групи є вирішальним.

 

Рішення робочої групи оформлюється протоколом, який підписується головою засідання та секретарем.

Рішення робочої групи, прийняті у межах її компетенції, є рекомендаційними для розгляду і врахування в роботі обласної державної адміністрації, місцевими органами виконавчої влади, державними установами та організаціями, органами місцевого самоврядування, а також Радою з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України.

У разі необхідності рішення робочої групи реалізуються шляхом видання в установленому порядку розпоряджень Голови обласної державної адміністрації.

 

  1. Робоча група систематично інформує громадськість через засоби масової інформації та інші інформаційні ресурси про свою діяльність, прийняті рішення та стан їх реалізації.

Окремі громадяни, зокрема фізичні особи-підприємці, а також громадські організації, бізнес-структури та державні установи, можуть звертатися до робочої групи за інформацією, запитами та пропозиціями, які повинні розглядатися на чергових засіданнях робочих груп з наданням  відповідної інформації.

 

  1. Організаційно-технічне забезпечення діяльності робочої групи, її тимчасових робочих груп та інших робочих органів здійснюється Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної державної адміністрації.