НАКАЗ

 

19 травня 2022 року

Вінниця

№ 387

 

Про затвердження Порядку використання

коштів обласного бюджету для здійснення

компенсаційної виплати за навчання

учасників бойових дій та їхніх дітей

 

Відповідно до статей 20, 22, 91 Бюджетного кодексу України, Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти», постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного часу»

 

НАКАЗУЮ:

 

  1. Затвердити Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційної виплати за навчання учасників бойових дій та їхніх дітей що додається.

 

  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Начальника обласної військової адміністрації Наталю Заболотну.

 

 

Начальник обласної

військової адміністрації

Сергій БОРЗОВ

  

 

Додаток

до наказу Начальника обласної

військової адміністрації

19 травня 2022 року № 387

 

 

Порядок

використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційної виплати за навчання учасників бойових дій та їхніх дітей

 

  1. Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційної виплати за навчання учасників бойових дій та їхніх дітей (далі – Порядок) визначає механізм здійснення компенсаційної виплати студентам (уродженцям Вінницької області та особам, які на час подачі документів до навчального закладу офіційно були зареєстровані на території Вінницької області), з числа осіб:

визнаних учасниками бойових дій та їхніх дітей;

дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції на сході України, бойових дій чи збройних конфліктів на сході України або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи конфліктів на сході України, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції/операції об’єднаних сил;

дітей осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції Гідності;

здобувачів вищої освіти, які проходять навчання за програмою підготовки офіцерів запасу на кафедрі військової підготовки, яким після закінчення навчання присвоюється військове звання – «молодший лейтенант запасу»;

інтернів, які мають ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування і навчаються з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності відповідно до переліку лікарських або провізорських спеціальностей інтернатури;

членів сім’ї загиблого (вдови, вдівця);

(далі – Студенти) за навчання протягом першого та другого семестру поточного навчального року на контрактній формі навчання денного відділення закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти Вінницької області, незалежно від форми власності закладу (далі – заклади освіти), які вперше здобувають освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» та ступенями вищої освіти «бакалавр» і «магістр» в межах коштів, виділених з обласного бюджету на вказані цілі.

 

  1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених в обласному бюджеті, за відповідним кодом програмної класифікації видатків.

 

  1. Головним розпорядником бюджетних коштів є Департамент соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації (далі – головний розпорядник коштів).

 

  1. Органи соціального захисту населення районних військових адміністрацій, міських рад міст обласного значення є розпорядниками коштів обласного бюджету місцевим бюджетам щодо компенсаційної виплати за навчання Студентів.

 

  1. Персональні дані осіб, отримані у зв’язку з реалізацією цього Порядку, збираються, обробляються та використовуються відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

 

  1. Заклади освіти подають Департаменту гуманітарної політики обласної військової адміністрації до 01 липня списки Студентів, які не мають академічної заборгованості, за встановленою формою.

Керівники закладів освіти несуть персональну відповідальність щодо формування списків Студентів, які мають право на отримання компенсаційної виплати за навчання.

 

  1. Заклади освіти забезпечують інформування Студентів про обов’язкове подання необхідних документів, зазначених в пунктах 12, 14 Порядку, до органів соціального захисту населення районних військових адміністрацій, міських рад міст обласного значення, центрів надання адміністративних послуг, фронт-офісів територіальних громад за місцем реєстрації, проживання, перебування.

 

  1. Департамент гуманітарної політики обласної військової адміністрації на підставі поданих списків закладами освіти формує узагальнений список Студентів та до 08 липня поточного року включно надає його Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації.

Департамент соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації та Департамент освіти і науки обласної військової адміністрації не опрацьовує додаткові списки Студентів, які будуть надані закладами освіти після 08 липня.

 

  1. Департамент соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації надає узагальнений список Студентів органам соціального захисту населення районних військових адміністрацій, міських рад міст обласного значення для опрацювання та формування повного пакету необхідних документів вказаної категорії осіб.

 

  1. Органи соціального захисту населення районних військових адміністрацій, міських рад міст обласного значення, центри надання адміністративних послуг, фронт-офіси територіальних громад приймають документи, формують справи заявників та подають список з уточненими даними і відміткою про наявність повного пакету документів до 30 липня Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації.
  2. Для отримання компенсаційної виплати за навчання учасник бойових дій, вдова (вдівець) звертається до органів соціального захисту населення районної військової адміністрації, міських рад міст обласного значення, центрів надання адміністративних послуг, фронт-офісів територіальних громад за місцем реєстрації, проживання, перебування з відповідною заявою до 30 липня.

 

12 До заяви додаються:

 

1) копія документа, що посвідчує особу громадянина України, іноземця або особи без громадянства (з пред’явленням оригіналу);

 

2) копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті);

 

3) копія посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни (з пред’явленням оригіналу);

 

4) копія посвідчення «член сім’ї загиблого» (з пред’явленням оригіналу);

 

5) довідка з навчального закладу про оплату навчання за І та ІІ семестри поточного навчального року;

 

6) довідка про реквізити поточного рахунку, відкритого в банківській установі;

 

7) довідка з навчального закладу, яка підтверджує факт отримання вперше особою певного освітньо-кваліфікаційного рівня, освітнього ступеня;

 

8) довідка з навчального закладу про відсутність академічної заборгованості за поточний навчальний рік.

 

  1. Для отримання компенсаційної виплати за навчання дітей, з числа осіб, визнаних учасниками бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів на сході України або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи конфліктів на сході України, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції на сході України та дітей осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції Гідності, особа, яка навчається та досягла 18-річного віку або один з батьків (усиновитель, опікун) дитини звертається до органів соціального захисту населення районної військової адміністрації, міських рад міст обласного значення, центрів надання адміністративних послуг, фронт-офісів територіальних громад за місцем реєстрації проживання або перебування з відповідною заявою до 30 липня.

 

  1. До заяви додаються:

 

1) копія документа, що посвідчує особу громадянина України, іноземця або особи без громадянства (з пред’явленням оригіналу);

 

2) копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті);

 

3) копія посвідчення учасника бойових, особи з інвалідністю внаслідок війни, копія посвідчення «член сім’ї загиблого» (з пред'явленням оригіналу);

 

4) копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про народження, свідоцтво про одруження тощо);

 

5) заява від інших членів сім’ї (другого з подружжя) про не заперечення у виплаті одноразової компенсаційної виплати за навчання особі, що звернулася до органу соціального захисту населення з відповідною заявою;

 

6) довідка з навчального закладу про оплату навчання за І та ІІ семестри поточного навчального року;

 

7) довідка про реквізити поточного рахунку, відкритого в банківській установі;

 

8) довідка з навчального закладу, яка підтверджує факт отримання вперше особою певного освітньо-кваліфікаційного рівня, освітнього ступеня;

 

9) довідка з навчального закладу про відсутність академічної заборгованості за поточний  навчальний рік.

 

  1. Департамент соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації готує проєкт рішення про компенсаційну виплату згідно з додатком (список Студентів) та подає на затвердження обласній Раді.

 

  1. На основі затвердженого рішення обласної Ради Департамент соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації проводить розподіл коштів для здійснення компенсаційної виплати за навчання Студентів, виділених з обласного бюджету місцевим бюджетам та подає його Департаменту фінансів обласної військової адміністрації.

 

  1. Департамент фінансів обласної військової адміністрації відповідно до отриманої від Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації інформації, готує відповідний проєкт наказу Начальника обласної військової адміністрації щодо внесення змін до обласного бюджету.

 

  1. Затверджений обласною Радою список Студентів для здійснення компенсаційної виплати за навчання учасників бойових дій та їхніх дітей, Департамент соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації надсилає до органів соціального захисту населення районної військової адміністрації, міських рад міст обласного значення.

 

  1. На підставі наданого Департаментом соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації списку Студентів для здійснення компенсаційної виплати за навчання учасників бойових дій та їхніх дітей і документів, визначених пунктами 12, 14 цього Порядку, органи соціального захисту населення районної військової адміністрації, міських рад міст обласного значення здійснюють нарахування та виплату коштів на банківські рахунки.

 

  1. У разі виявлення порушень умов переказу коштів, зазначених у пунктах 12 та 14 цього Порядку, орган соціального захисту населення письмово повідомляє заявника про повернення коштів за його заявою із зазначенням причин.

 

  1. Заявник протягом п’яти банківських днів після отримання повідомлення про повернення коштів здійснює переказ коштів на рахунок органу соціального захисту населення.

 

  1. Орган соціального захисту населення районної військової адміністрації, міських рад міст обласного значення протягом трьох банківських днів здійснює переказ коштів на рахунок головного розпорядника бюджетних коштів та подає Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації пояснювальну записку щодо причини повернення коштів.

 

  1. Керівники органів соціального захисту населення районних військових адміністрацій, міських рад міст обласного значення несуть персональну відповідальність щодо правомірності здійснення компенсаційної виплати за навчання.

 

 

Директор Департаменту

соціальної та молодіжної політики

обласної військової адміністрації 

Світлана ЯРМОЛЕНКО

 

 

      Додаток.doc