НАКАЗ

 

06 грудня 2022 року

Вінниця

№ 2723

 

Про внесення змін до Обласної цільової

програми підтримки учасників бойових дій,

членів їх сімей та членів сімей загиблих

(померлих) учасників антитерористичної

операції/операції об’єднаних сил на 20222026 роки

 

 

Відповідно до статей 20, 22, 91 Бюджетного кодексу України, Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану»

 

НАКАЗУЮ:

 

  1. Унести зміни до Обласної цільової програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2022–2026 роки, затвердженої рішенням 15 сесії обласної Ради 8 скликання від 24 грудня 2021 року № 298, виклавши її у новій редакції  згідно з додатками 1–4, що додаються.
  1. Визнати таким, що втратили чинність, наказ Начальника обласної військової адміністрації від 29 серпня 2022 року № 1629 «Про внесення змін до Обласної цільової програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2022–2026 роки, затвердженої рішенням 15 сесії обласної Ради 8 скликання від 24 грудня 2021 року № 298».
  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Начальника обласної військової адміністрації Наталю Заболотну.

 

 

Начальник обласної

військової адміністрації

Сергій БОРЗОВ

 

 

Додаток 1

до рішення 15 сесії обласної Ради

8 скликання від 24 грудня 2021 року № 298

(у редакції наказу Начальника

обласної військової адміністрації

06 грудня 2022 року № 2723)

 

1.1. Загальна характеристика Обласної цільової програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 20222026 роки

 

1

Ініціатор розроблення Програми

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації

2

Дата, номер і назва розпорядчого документу органу виконавчої влади про розроблення програми

Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

3

Розробник програми

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації

4

Співрозробник програми

Структурні підрозділи обласної державної адміністрації, інститути громадянського суспільства

5

Відповідальний виконавець Програми

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації

6

Учасники Програми

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації,

Департамент охорони здоров’я та реабілітації облдержадміністрації,

Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації,

Департамент фінансів облдержадміністрації,

Департамент гуманітарної політики облдержадміністрації,

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації,

Відділ у Вінницькій області Міністерства у справах ветеранів України,

Інститути громадянського суспільства

7

Термін реалізації програми

2022–2026 роки

7.1

Етапи виконання програми (для довгострокових програм)

 

8

Перелік місцевих бюджетів, які приймають участь у виконанні програми

Обласний бюджет

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації  програми, всього (тис. грн)

273 927,0

9.1

в тому числі бюджетних коштів

 

 

-  з них коштів обласного бюджету (тис. грн)

273 927,0

10

Основні джерела фінансування програми

Обласний бюджет, інші джерела, незаборонені чинним законодавством

 

1.2. Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована програма

 

Обласна цільова програма підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2022–2026 роки (далі – Програма) – це комплекс заходів, які реалізовуватимуться з метою надання комплексу соціальних, психологічних та інших послуг громадянам, які є учасниками бойових дій, членами їх сімей та членами сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил.

Програма розроблена відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», Указів Президента України від 18 березня 2015 року № 150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» та від 30 липня 2018 року № 116 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 квітня 2018 року «Про широкомасштабну антитерористичну операцію в Донецькій та Луганській областях», рішення 42 сесії обласної Ради 7 скликання від 21 лютого 2020 року № 921 «Про Стратегію збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2027 року».

Реалізація заходів Програми сприятиме підтримці належного соціального, морально-психологічного стану учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, забезпеченні потреб у соціальному обслуговуванні та психологічній підтримці.

 

1.3. Мета Програми

 

Метою обласної Програми є реалізація комплексу взаємопов’язаних завдань і заходів, що спрямовані на розв’язання найважливіших проблем, які виникають у регіоні та поєднання зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій різних форм власності, спрямованих на поглиблення соціального захисту, адаптації, спільної координації наявних ресурсів для забезпечення державних гарантій учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил.

 

1.4. Обґрунтування шляхів і засобів розв'язання проблеми, строки та етапи виконання Програми

 

Вирішення питань соціального захисту учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних, які потребують соціальної підтримки шляхом реалізації комплексу взаємопов’язаних заходів структурними підрозділами обласної державної адміністрації, райдержадміністраціями, виконавчими комітетами районних, міських, сільських, селищних рад, територіальними громадами, державними соціальними фондами, інститутами громадянського суспільства за рахунок бюджетів усіх рівнів, а також інших джерел, незаборонених чинним законодавством України.

Програма реалізується протягом 2022–2026 років.

 

1.5. Завдання Програми та результативні показники

 

Виконання заходів Програми передбачає здійснення низки заходів, скерованих на реалізацію державної соціальної політики в області, охоплення максимальної кількості учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил заходами соціальної адаптації, психологічної підтримки та, забезпечення матеріальної підтримки таких осіб, шляхом додержання державних соціальних гарантій і впровадження додаткових регіональних форм адресної підтримки, збільшення ефективності взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інститутів громадського суспільства, спільної координації наявних ресурсів.

Ресурсне забезпечення програми на 2022 рік становить 74220,0 тис. грн, на 2023 – 85507,0 тис. грн, на 2024 – 36348,0 тис. грн, 2025 – 38053,0 тис. грн та на 2026 – 39799,0 тис. грн.

Показником продукту Програми є  кількість осіб, які отримали поранення під час проходження АТО/ООС, та яким виплачена одноразова матеріальна допомога; яким здійснено компенсаційну виплату за навчання учасників бойових дій та їх дітей; яким надано щорічну одноразову матеріальну допомогу з числа дітей загиблих(померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил до Дня святого Миколая; яким надано щорічну матеріальну допомогу, з числа членів сімей захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України; кількість сімей, яким виплачено матеріальну допомогу для здійснення почесної церемонії поховання та кількість осіб, охоплених заходами із соціальної адаптації учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС.

Показником ефективності Програми є середні витрати для здійснення вищезазначених виплат для учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, які охоплені заходами Програми.

Показником якості Програми є динаміка збільшення кількості учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та членам їх сімей, сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, охоплених заходами Програми.

 

1.6. Напрями діяльності і заходи Програми

 

З метою реалізації Програми визначено пріоритетні напрями та заходи, а також відповідальних за дотримання термінів їх виконання, джерела та обсяги фінансування з поділом на відповідні періоди (згідно з додатками).

 

1.7. Система управління та контролю за ходом виконання Програми

 

Управління та контроль за виконанням Програми, координацію дій між виконавцями, визначення порядку інформування (строків та форм звітності про хід виконання), створення допоміжних органів управління (координаційні ради, дирекції тощо) здійснюють:

на рівні обласної Ради – постійні комісії обласної Ради з питань економіки, фінансів та бюджету та з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та ветеранів;

на рівні обласної державної адміністрації – Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації.

 

 

Директор Департаменту

соціальної та молодіжної політики

обласної військової адміністрації

Світлана ЯРМОЛЕНКО

 

 

Додаток 2

до рішення 15 сесії обласної Ради

8 скликання від 24 грудня 2021 року № 298

(у редакції наказу Начальника

обласної військової адміністрації

06 грудня 2022 року № 2723)

 

Ресурсне забезпечення Обласної програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2022–2026 роки

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми

2022 рік

2023 рік

2024 рік

2025 рік

2026 рік

Всього витрат на виконання Програми

Обсяг ресурсів всього, в тому числі:

74 220,0

85 507,0

36 348,0

38 053,0

39 799,0

273 927,0

державний бюджет

 

 

 

 

 

 

обласний бюджет

74 220,0

85 507,0

36 348,0

38 053,0

39 799,0

273 927,0

кошти не бюджетних джерел

 

 

 

 

 

 

Інші місцеві бюджети

 

 

 

 

 

 

 

 

Директор Департаменту

соціальної та молодіжної політики

обласної військової адміністрації

Світлана ЯРМОЛЕНКО

 

 

Додаток 3

до рішення 15 сесії обласної Ради

8 скликання від 24 грудня 2021 року № 298

(у редакції наказу Начальника

обласної військової адміністрації

06 грудня 2022 року № 2723)

 

Результативні показники Обласної цільової програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2022-2026 роки

 

№ з/п

Назва показника

Одиниця виміру

Вихідні дані на початок дії програми

2022 рік

2023 рік

2024 рік

2025 рік

2026 рік

Всього за період дії програми

І

Показники продукту Програми

1

Кількість осіб, які отримали поранення під час проходження АТО/ООС, та яким виплачена одноразова матеріальна допомога

        осіб

5

5

7

9

11

13

45

2

Кількість осіб, яким здійснено компенсаційну виплату за навчання учасників бойових дій та їх дітей

осіб

418

521

568

593

629

652

2963

3

Кількість осіб, яким надано щорічну одноразову матеріальну допомогу з числа дітей загиблих(померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил

до Дня святого Миколая

осіб

116

120

125

130

135

140

650

4

Кількість осіб, яким надано щорічну матеріальну допомогу, з числа членів сімей захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

осіб

451

552

541

586

631

676

2986

5

Кількість сімей, яким виплачено матеріальну допомогу для здійснення почесної церемонії поховання

сімей

20

709

804

58

65

72

1708

6

Кількість осіб, охоплених заходами із соціальної адаптації учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС.

осіб

2400

3000

3800

5000

     6200

7600

25600

ІІ

Показники ефективності Програми

1

Середні витрати для виплати матеріальної допомоги особам, які отримали поранення

тис. грн

20,0

20,0

20,0

20,0

20,0

20,0

20,0

2

Середні витрати для здійснення компенсаційної виплати за навчання учасників бойових дій та їх дітей

тис. грн

14,8

20,7

20,0

20,2

20,0

20,2

20,2

3

Середні витрати для виплати щорічної матеріальної допомоги до Дня святого Миколая

тис. грн

3,0

4,2

4,2

4,2

4,3

4,3

4,2

4

Середні витрати для виплати щорічної матеріальної допомоги членам сімей захисників України

тис. грн

2,3

2,5

2,7

2,9

3,2

3,4

2,9

5

Середні витрати для виплати матеріальної допомоги для здійснення почесної церемонії поховання

тис. грн

56,8

60,0

 67,1

58,6

55,4

52,8

58,8

ІІІ

Показники якості Програми

1

Динаміка збільшення кількості осіб, які отримали

поранення під час проходження АТО/ООС, та яким виплачена одноразова матеріальна допомога

% до попереднього періоду

-

100,0

140,0

128,5

122,2

118,2

121,8

2

Динаміка збільшення кількості осіб, яким здійснено компенсаційну виплату за навчання учасників бойових дій та їх дітей

% до попереднього періоду

-

124,6

109,0

104,4

106,0

103,7

109,5

3

Динаміка збільшення кількості осіб, яким надано щорічну одноразову матеріальну допомогу з числа дітей загиблих(померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил

до Дня святого Миколая

% до попереднього періоду

-

103,4

104,2

104,0

103,8

103,7

103,8

4

Динаміка збільшення кількості осіб, яким надано щорічну матеріальну допомогу, з числа членів сімей захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

% до попереднього періоду

-

122,4

109,0

108,3

107,7

107,1

110,9

5

Динаміка збільшення кількості сімей, яким виплачено матеріальну допомогу для здійснення почесної церемонії поховання

% до попереднього періоду

-

3 545,0

113,6

113,7

117,2

110,7

800,0

6

Динаміка збільшення кількості осіб, охоплених заходами із соціальної адаптації, з числа учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС.

% до попереднього періоду

-

125,0

126,7

131,6

124,0

122,3

125,9

 

 

Директор Департаменту

соціальної та молодіжної політики

обласної військової адміністрації

Світлана ЯРМОЛЕНКО

 

Додаток 4.doc