НАКАЗ

 

07.02.2023

 Вінниця

 № 188

 

Про стан фінансово-бюджетної дисципліни в

установах, організаціях та на підприємствах

області і посилення контролю за використанням

державних та комунальних ресурсів

 

Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області протягом 2022 року на підприємствах, в установах та організаціях державної і комунальної форм власності проведено 616 заходів державного фінансового контролю, зокрема 24 ревізії, 7 державних фінансових аудитів, 29 перевірок закупівель та моніторинг 556 процедур закупівель, контролем охоплено 16,3 млрд грн фінансових і матеріальних ресурсів.

За результатами проведених протягом звітного періоду заходів виявлено факти порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на загальну суму понад 90,2 млн грн, з яких незаконні витрати – 72,7 млн грн, втрати належних доходів об’єктами контролю та бюджетами різних рівнів – 15,2 млн грн, нецільове витрачання коштів – 2,0 млн грн, недостачі –0,3 млн грн.

У ході державних фінансових аудитів та інспектувань виявлено факти неефективних управлінських рішень, що призвели або можуть призвести до неотримання майже 1,2 млрд грн доходів та понесення більш як 565 млн грн непродуктивних (зайвих) витрат.

Проведено моніторинг 556 процедур закупівель товарів, робіт та послуг загальною очікуваною вартістю майже 3,5 млрд грн та у 352 випадках виявлено порушень майже на 1,5 млрд грн.

Вжитими заходами забезпечено усунення виявлених втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 90,9 млн грн, вдалося запобігти незаконному витрачанню державних та комунальних ресурсів на 485,7 млн грн, зокрема шляхом відміни 87 процедур закупівель та розірвання 57 договорів, за результатами державних фінансових аудитів отримано економічний ефект більш як на 311,5 млн грн.

За допущені порушення бюджетного законодавства до об’єктів контролю застосовано 19 фінансових санкцій у вигляді попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства, зупинення операцій з бюджетними коштами та призупинення бюджетних асигнувань.

До адміністративної відповідальності притягнуто 106 посадових осіб об’єктів контролю, 18 – до дисциплінарної та матеріальної, у тому числі 6 осіб звільнено із займаних посад.

Відповідно до статей 16, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», пункту 4 розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 січня 2011 року № 148-р «Про зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни» та з метою забезпечення ефективного використання державних ресурсів, підвищення відповідальності працівників бюджетних установ за стан фінансово-бюджетної дисципліни

 

НАКАЗУЮ:

 

  1. Департаменту гуманітарної політики обласної військової адміністрації, Департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації; Державному підприємству «Архітектурно-будівельний інжиніринг»; рекомендувати виконкомам рад: Вінницькій, Жмеринській, Могилів-Подільській, Немирівській, Хмільницькій, Ямпільській міським, Літинській селищній:

1) проаналізувати причини та умови виникнення порушень та недоліків, які виявлені Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області під час проведення заходів державного фінансового контролю, зокрема у підпорядкованих бюджетних установах та комунальних підприємствах;

2) спрямувати роботу на повне усунення виявлених порушень, врахування наданих рекомендацій, та забезпечення додержання вимог чинного законодавства.

  1. Структурним підрозділам обласної військової адміністрації – головним розпорядникам коштів обласного бюджету, районним військовим адміністраціям, керівникам підвідомчих установ і підприємств, рекомендувати органам місцевого самоврядування:

1) здійснювати управління бюджетними коштами у межах встановлених бюджетних повноважень та оцінку ефективності бюджетних видатків, забезпечуючи результативне, цільове та економне використання бюджетних коштів;

2) встановити жорсткий контроль за витрачанням бюджетних коштів, отриманих розпорядниками нижчого рівня та одержувачами бюджетних коштів, а також за цільовим, законним та ефективним використанням державних та комунальних ресурсів, зокрема при отриманні та використанні гуманітарної та іншої допомоги;

3) дотримуватись вимог Бюджетного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2004 року № 228 «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ», зокрема щодо взяття бюджетних зобов’язань в межах бюджетних асигнувань, передбачених кошторисами;

4) здійснювати постійний контроль за дотриманням підпорядкованими підприємствами та установами законодавства з оплати праці та штатних нормативів;

 5) забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства про закупівлі та з фінансових питань при здійсненні фінансово-господарських операцій, веденні бухгалтерського обліку та звітності;

6) для попередження фактів порушень, пов’язаних із завищенням вартості чи обсягів ремонтно-будівельних робіт об’єктів спільної комунальної власності територіальних громад області, забезпечити належний контроль та технічний нагляд за їх виконанням;

7) посилити роботу та забезпечити належний внутрішній контроль за використанням державних та комунальних ресурсів;

8) за результатами проведеної роботи інформувати протягом 2023 року Департамент фінансів обласної військової адміністрації та Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітнім періодом.

  1. Департаменту фінансів обласної військової адміністрації про стан виконання цього наказу інформувати обласну військову адміністрацію до 25 липня 2023 року та 25 січня 2024 року.
  1. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Начальника обласної військової адміністрації від 28 вересня 2022 року № 1965 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни в установах, організаціях і підприємствах області та здійснення контролю за використанням бюджетних ресурсів у І півріччі 2022 року».
  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Начальника обласної військової адміністрації Сергія Здітовецького.

 

Начальник обласної

військової адміністрації

Сергій БОРЗОВ