НАКАЗ

 

05 серпня 2022 року

Вінниця

№ 1401

 

 

 

Про організацію заходів, пов’язаних з

забезпеченням поховань загиблих

(померлих) внаслідок військової

агресії Російської Федерації проти України

 

 

Відповідно статей 8, 13, 14, 15 Закону України «Про поховання та похоронну справу», пункту 4 статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 22 травня 2000 року № 829 «Про грошове забезпечення військовослужбовців»

 

НАКАЗУЮ:

1. Районним військовим адміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних, міських рад:

1) спільно з районними та міськими Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, представниками інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, забезпечити організацію вшанування загиблих воїнів, відповідно до вимог статутів Збройних Сил України;

2) при формуванні комплекту предметів ритуальної належності враховувати необхідність включення до комплекту Державного прапора України (розмір 2400*1600 см).

2. Рекомендувати виконавчим комітетам сільських, селищних, міських рад розробити та затвердити Порядок відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України за формою і змістом, що додається.

3. Районним військовим адміністраціям надати затверджені копії Порядків відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України Управлінню у справах національностей та релігій обласної військової адміністрації до 15 серпня 2022 року.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Начальника обласної військової адміністрації Олександра Піщика.

 

 

Начальник обласної

військової адміністрації                                                              

 Сергій БОРЗОВ

 

 

Додаток

до наказу Начальника  обласної військової адміністрації  

05 серпня 2022 року № 1401

 

 

Порядок

відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України для мешканців  ______________________ громади

 

 

І. ЗАГАЛЬНІ  ПОЛОЖЕННЯ

1. Цей Порядок визначає механізм відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) внаслідок військової агресії російської федерації проти України військовослужбовців військових формувань, утворених відповідно до законів України, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, служби цивільного захисту, добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України, (інших осіб, які виконували службовий обов’язок по забезпеченню функціонування об’єктів критичної інфраструктури, працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та закладів, які забезпечують життєдіяльність територіальної громади, а також цивільних осіб, які є членами ________________ громади, що загинули (померли) внаслідок військової агресії російської федерації проти України, в тому числі внаслідок ракетних ударів (далі – загиблі (померлі) особи).

2. Відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб здійснюється у разі, якщо вони на день смерті були жителями ________________громади, або один із батьків (або дружина (чоловік) загиблого (померлого) є жителями ________________ громади, у разі здійснення поховання загиблої (померлої) особи на території ________________громади.

3. Відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб, які виконували службовий обов’язок по забезпеченню функціонування об’єктів критичної інфраструктури та працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та закладів, які забезпечують життєдіяльність ________________громади, здійснюється незалежно від їх належності до жителів __________________громади.

4. Відшкодування витрат на поховання цивільних осіб, які загинули (померли) внаслідок ракетних ударів по інфраструктурі та житловим об’єктам ________________громади, здійснюється у разі якщо вони на день смерті були членами ________________ громади.

5. Гранична вартість відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб визначається рішенням ________________громади, але не може становити менше п’яти прожиткових мінімумів у  розрахунку  на  місяць  на  одну особу, установлених законом на дату загибелі (смерті).

6. Відшкодування витрат здійснювати за похованнями загиблих (померлих) осіб, які проведені з 24 лютого 2022 року.

7. Рішення щодо відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб приймає виконавчий комітет ________________ ради за пропозицією профільної комісії (далі – Комісія).

8. Відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб здійснює ____________________________, який є головним розпорядником таких коштів.

 

ІІ. ВІДШКОДУВАННЯ  ВИТРАТ  НА  ПОХОВАННЯ

1. Відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб проводиться безпосередньо виконавцеві ритуальних послуг або іншому суб’єкту господарювання який здійснив таке поховання.

2. Відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб безпосередньо виконавцеві ритуальних послуг або іншому суб’єкту господарювання, який здійснив поховання, проводиться на підставі наступних документів, які подаються до головного розпорядника, визначеного пунктом 1.8 даного Порядку, а саме:

 1)  звернення виконавця ритуальних послуг, який здійснив поховання, на ім’я міського (сільського, селищного) голови (із зазначенням банківських реквізитів);

 2) копії договору-замовлення на здійснення поховання загиблої (померлої) особи;

 3) копії свідоцтва про смерть загиблої (померлої) особи (копія лікарського свідоцтва про смерть);

 4) довідки з військових формувань, утворених відповідно до законів України, правоохоронних органів, служби цивільного захисту, добровольчого формування територіальної оборони, організацій, які здійснюють функціонування об’єктів критичної інфраструктури та органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та закладів, які забезпечують життєдіяльність ________________ громади, інших організацій про причинний зв’язок смерті особи з військовою агресією російської федерації проти України;

 5) копії виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма 027/0) в разі смерті цивільної особи внаслідок поранень та /або травмувань несумісних із життям до/або під час отримання ним кваліфікованої медичної допомоги;

 6) довідка про місце реєстрації загиблої (померлої) або одного із батьків (або дружини (чоловіка) загиблого (померлого), що підтверджує реєстрацію в ________________ громаді;

 7) засвідчені в установленому законодавством порядку копії розрахункових документів, що підтверджують вартість ритуальних послуг, передбачених в пункті 2.3, які були здійснені при похованні загиблої (померлої) особи.

 3. Перелік ритуальних послуг, на які проводиться відшкодування:

 1) оформлення договору-замовлення на виконавця ритуальних послуг або іншого суб’єкта господарювання на організацію та проведення поховання;

 2) надання предметів ритуальної належності (покривало, простирадло, подушка ритуальні, рушники, Державний прапор України (розмір 2400*1600 см);

 3) доставка предметів похоронної належності (завантаження на складі, перевезення, вивантаження на місці призначення та перенесення до місця знаходження тіла померлого);

 4) надання транспортних послуг для перевезення труни з тілом померлого та супроводу обряду;

 5) перенесення труни з тілом померлого;

 6) організація поховання і проведення ритуалу;

 7) надання труни;

 8) надання вінків похоронних (в кількості не більше 4 штук) з траурною (з написом чи без нього) або жовто-блакитною стрічками;

 9) Надання хреста дерев’яного та тимчасової намогильної таблички з текстом;

 10) Копання могили (викопування ручним чи механізованим способом, опускання труни в могилу, закопування, формування намогильного насипу).

 4. Вартість ритуальних послуг, зазначених в пункті 2.3. даного Порядку, визначається рішенням ________________ громади, але не може становити менше п’яти прожиткових мінімумів у розрахунку на місяць на одну особу, установлених законом на дату загибелі (смерті) за одне поховання.

 5. Головний розпорядник, визначений пунктом 1.8. даного порядку, подає документи на розгляд Комісії, яка приймає рішення щодо відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб та розміру відшкодування, відповідно до пунктів 2.2.–2.4. Порядку або рішення про відмову у відшкодуванні таких витрат.

 6. За наслідками розгляду документів Комісія подає їх на розгляд виконавчого комітету міської (сільської, селищної) ради.

 7. Фінансовий орган ______________ громади на підставі рішення виконавчого комітету здійснює фінансування видатків на відшкодування витрат на поховання загиблих (померлих) осіб, у межах асигнувань, передбачених у бюджеті _______________ громади на відповідний рік на зазначену мету.

 8. Фінансовий орган _____________ громади, після отримання коштів з бюджету територіальної громади, перераховує їх на банківський рахунок виконавця ритуальних послуг або іншого суб’єкта господарювання, який здійснив поховання.

 

 

Начальник Управління у справах

національностей та релігій

обласної військової адміністрації                                        

 Ігор САЛЕЦЬКИЙ