НАКАЗ

 

20 грудня 2022 року

          Вінниця

            № 2875

  

 

Про затвердження Програми

економічного і соціального розвитку

Вінницької області на 2023 рік

  

Відповідно до законів України «Про засади державної регіональної політики», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», статті 91 Бюджетного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року  № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» 

НАКАЗУЮ: 

  1. Затвердити Програму економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2023 рік (далі – Програма), що додається. 
  1. Структурним підрозділам обласної військової адміністрації, територіальним органам центральних органів виконавчої влади – виконавцям пріоритетів Програми щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним, надавати відповідальним за узагальнення та інформування звіти про результати реалізації Програми за окремими пріоритетами згідно із додатком. 
  1. Структурним підрозділам обласної військової адміністрації – відповідальним за узагальнення та інформування, щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним, надавати в електронному вигляді Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної військової адміністрації матеріали про стан виконання відповідного пріоритету Програми з детальним аналізом, переліком проблемних питань та пропозиціями щодо їх вирішення. 
  1. Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної військової адміністрації забезпечити щоквартальне: 

1)   узагальнення наданих матеріалів щодо виконання Програми;

2)   висвітлення на офіційному сайті обласної військової адміністрації інформації про виконання Програми. 

  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника та заступників Начальника обласної військової адміністрації відповідно до розподілу обов’язків.

 

Начальник обласної

військової адміністрації             

                                           Сергій БОРЗОВ

ЗАТВЕРДЖЕНО 

Наказ Начальника обласної

військової адміністрації 

20 грудня 2022 року № 2875

 

 ПРОГРАМА

ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

НА 2023 РІК

 


З М І С Т

 

ВСТУП.. 3

  1. АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ВІННИЧЧИНИ НА ПОЧАТОК ПРОГНОЗНОГО ПЕРІОДУ.. 5

ІІ. ЦІЛІ ТА ПРІОРИТЕТИ НА 2023 РІК.. 42

ІІІ. ШЛЯХИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ГОЛОВНИХ ПРОБЛЕМ ТА ДОСЯГНЕННЯ ПОСТАВЛЕНИХ ЦІЛЕЙ.. 43

Ціль 1: РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ГАЛУЗЯХ ОБОРОННОЇ РОБОТИ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ, ПРАВОПОРЯДКУ, ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН, ПІДГОТОВКА І ВЕДЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ. 43

Ціль 2: ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ЯК ОСНОВА СТІЙКОГО РОЗВИТКУ. ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА.. 47

Ціль 3: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО ТА БЕЗПЕРЕШКОДНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ТА ГУМАНІТАРНОЇ СФЕР. 55

Ціль 4: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЛЕЖНОГО РІВНЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СТАЛОСТІ ТА ДОВКІЛЛЯ.. 68

Ціль 5: РОЗВИТОК І ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ДЕМОКРАТИЧНОГО, ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА.. 70

ІV. РИЗИКИ ТА МОЖЛИВІ ПЕРЕШКОДИ.. 76

  1. V. ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ.. 78

                                                                                              

ДОДАТКИ:

  1. Основні показники економічного і соціального розвитку області на 2023 рік.
  2. Перелік обласних програм, що реалізовуватимуться у 2023 році.

 

ВСТУП

Програма економічного і соціального розвитку Вінницької області на    2023 рік (далі – Програма) розроблена на основі оцінки соціального та економічного розвитку області за звітний період 2022 року, з урахуванням завдань і положень Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки (затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695) та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки (затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 травня 2021 року № 497-р), а також Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2027 року (затверджена рішенням 42 сесії 7 скликання Вінницької обласної Ради від 21 лютого 2020 р. № 921) та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки (затвердженого рішенням 42 сесії 7 скликання Вінницької обласної Ради від 21 лютого 2020 року № 922).

У Програмі визначено ключові заходи, які необхідно реалізувати для досягнення пріоритетних завдань розвитку Вінниччини у 2023 році. Також представлені прогнозні критерії досягнення, основні показники економічного і соціального розвитку області на 2023 рік, перелік галузевих програм, які планується реалізувати у 2023 році.

 

Головною метою Програми є забезпечення активізації економічної діяльності шляхом створення необхідних умов для структурних зрушень в економіці, сприяння вирішенню гострих соціальних проблем населення області, розвитку малого та середнього бізнесу, підвищення зайнятості населення, ефективного використання внутрішніх і зовнішніх можливостей територіальних громад.

 

Методологічною основою розроблення Програми є Закони України «Про засади державної регіональної політики», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», «Про правовий режим воєнного стану» та «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», постанов Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки», від 26 квітня 2003 року № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проєкту державного бюджету» (зі змінами), від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами), від 31 травня 2021 року № 586 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2022 – 2024 роки», а також щомісячний макроекономічний та монетарний огляд Національного банку України (вересень 2022 року).

 

Програма визначає цілі, пріоритети та прогнозні показники соціально-економічного розвитку області на 2023 рік, а також заходи та шляхи їх досягнення, спрямовані на ефективне розв’язання проблем економічного і соціального розвитку, створення необхідних умов для стабілізації економіки, подальшого зростання та запобігання економічному спаду.

Інформаційна складова Програми базується на фактичних показниках економічного і соціального розвитку Вінницької області за звітний період 2022 року, за наявною офіційною статистичною інформацією, а також пропозиціях структурних підрозділів обласної військової адміністрації, територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Програмою враховано реалізацію затверджених галузевих програм, пропозицій постійних комісій обласної Ради, структурних підрозділів обласної військової адміністрації, які розробили відповідні розділи Програми.

Обласна військова адміністрація здійснює поточне управління і оперативний контроль ходу реалізації програмних заходів та щоквартально розміщує на офіційному веб-сайті інформацію про їх виконання.

Програма, у процесі її виконання, з урахуванням змін функціонування економіки в умовах воєнного стану може переглядатися. Зміни і доповнення до Програми затверджуються наказом Начальника обласної військової адміністрації.

 

I.      АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ВІННИЧЧИНИ НА ПОЧАТОК ПРОГНОЗНОГО ПЕРІОДУ

 

Реалізація державної політики в оборонній та правоохоронній діяльності.

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації (далі - рф) проти України завдання в галузі оборонної роботи з 24 лютого 2022 року набули в діяльності обласної військової адміністрації особливого статусу невідкладності та першочерговості, пріоритетності та актуальності.

Обласною військовою адміністрацією на території області у звітному періоді:

забезпечено, в межах повноважень, виконання заходів підготовки та ведення територіальної оборони, проведення заходів мобілізації, зокрема: постачання людських, транспортних ресурсів, переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій області на функціонування в умовах особливого періоду тощо;

спільно з військовим командуванням запроваджено та організовано здійснення заходів правового режиму воєнного стану;

здійснено надання всебічної допомоги силам безпеки та силам оборони Вінниччини та інших регіонів.

Обласною військовою адміністрацією організовано розміщення підрозділів окремої бригади територіальної оборони у кожному районі області. Для облаштування місць їх розташування спрямовано 18,3 млн грн, зокрема з обласного бюджету – 3 млн грн, з місцевих бюджетів територіальних громад – 15,3 млн грн.

З уведенням правового режиму воєнного стану керівництвом обласної військової адміністрації:

організовано укомплектування бригади територіальної оборони особовим складом, озброєнням та військовою технікою;

спільно з військовим командуванням утворено комендатуру Вінницької області та м. Вінниці, також шість комендатур районів;

утворено інформаційно-аналітичний центр обласної військової адміністрації для підвищення ефективності інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття управлінських рішень органів виконавчої влади, правоохоронних органів та військових формувань;

складено плани та забезпечено охорону і оборону населених пунктів області визначеними силами і засобами;

розгорнуто систему блокпостів та опорних пунктів на території області;

забезпечено охорону і оборону важливих об’єктів критичної інфраструктури області;

проведено заходи із утворення, організації діяльності, бойової підготовки добровольчих формувань територіальних громад;

здійснено інші заходи сприяння зміцненню обороноздатності держави.

Ужито невідкладних заходів щодо створення умов для розміщення управління та підрозділів окремої бригади територіальної оборони. З цією метою за рахунок виділених коштів проведено проєктувальні та інженерно-будівельні роботи щодо відновлення місць постійної дислокації підрозділів бригади територіальної оборони, зокрема виготовлено технічну документацію для проведення капітального ремонту будівель та споруд, відновлено водопостачання, здійснено поточний та капітальний ремонт приміщень, інженерних мереж, закуплено військове майно тощо.

В умовах широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України організовано заходи з інженерного облаштування та будівництва фортифікаційних споруд на території області. З цією метою визначено місця їх облаштування, організовано залучення спеціальної техніки, безоплатно передано бригаді територіальної оборони понад 11 тис. куб. м лісоматеріалів. Запроваджено трудову повинність для працездатних осіб на період виконання робіт.

Обласною та районними військовими адміністраціями за період дії правового режиму воєнного стану проведено значну роботу щодо пошуку та надання у користування новоутвореним підрозділам сил безпеки та сил оборони приміщень для їх розміщення на території області.

Так, з початку повномасштабної військової агресії проти України спільними наказами обласної (районних) військової адміністрації та військового командування для зазначених цілей виділено приміщення 85 установ, організацій та підприємств області.

Спільними наказами начальників районних військових адміністрацій області та відповідного військового командування, рішеннями органів місцевого самоврядування для розміщення військових частин виділено ще 69 об’єктів.

У період дії правового режиму воєнного стану обласною військовою адміністрацією надана матеріальна допомога підрозділам сил безпеки та сил оборони, зокрема:

  1. Безоплатно передано в якості гуманітарної допомоги:

автомобільної техніки                        – 12 од.;

продовольства                                     – 98 палет;

військового спорядження та майна   – 215 палет;

  1. Відчужено або вилучено для потреб оборони:

автомобільної техніки                        – 249 од.;

лісоматеріалів                                     – 11 420 м³;

мішків для піску                                  – 2860 од.;

ліжок двоярусних                               – 305 од.;

електроінструменту                            – 6 од.

  1. Закуплено та передано з матеріального резерву області майна різноманітного призначення на загальну суму 1,185 млн грн.

 

Незважаючи на наявність дестабілізуючих чинників, обумовлених активними бойовими діями на території держави, наслідками поширення коронавірусу COVID-19, встановлення на території України правового режиму воєнного стану, Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області (далі ГУНП) та територіальними підрозділами проведені превентивні та оперативні заходи і якісні структурні перетворення дозволили забезпечити належний рівень публічної безпеки і порядку на території регіону та не допустити ускладнення криміногенної обстановки.

З початку збройної агресії підрозділи поліції переведено на посилений варіант несення службової діяльності, а також у цілодобовому режимі розгорнуто роботу Ситуаційного центру для відслідковування та аналізу ситуації, що складається на території області, з метою прийняття скоординованих рішень із іншими силами безпеки і оборони регіону.

Завдяки вжитим підрозділами поліції організаційним та практичним заходам, безпекова ситуація в регіоні утримується на належному рівні.

Щоденно на виконання завдань по забезпеченню правового режиму воєнного стану залучається 820 працівників поліції (що складає 25% від особового складу поліції гарнізону області), решта поліцейських виконують завдання щодо реагування на звернення та повідомлення громадян, оперативно-розшукової діяльності, досудового слідства та забезпечення діяльності поліції.

У межах повноважень поліції, спільно з органами державної влади, правоохоронними органами області, у період дії воєнного стану, реалізовуються заходи визначені планом територіальної оборони області.

Загалом, від початку повномасштабного російського вторгнення ситуація в області залишається стабільною та повністю контрольованою.

Поліція вживає організаційних та практичних заходів для дотримання прав і свобод громадян, попередження та розкриття кримінальних правопорушень.

У 2022 році в межах завершального етапу реалізації проєкту «Поліцейський офіцер громади» кожна територіальна громада буде забезпечена офіцером поліції, який працюватиме та проживатиме на її території з метою надання якісних поліцейських послуг.

Наразі, за сприяння місцевих органів самоврядування, в області вже функціонують 4 центри безпеки та 61 поліцейська станція, з яких 18 – розпочали свою роботу під час воєнного стану.

Упродовж поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про вчинення 7,2 тис. кримінальних правопорушень (без урахування закритих), з яких за вчинення злочинних посягань повідомлено про підозру по 4,6 тис.

На 10,6 % відбулося загальне зниження рівня злочинності.

Збільшилася кількість закінчених розслідувань та направлених до суду кримінальних проваджень за фактами створення злочинної організації (12 проти 11 у минулому році).

 

Захист населення і територій області від наслідків надзвичайних ситуацій та забезпечення функціонування територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

Відповідно до класифікатора надзвичайних ситуацій в області зареєстрована 1 надзвичайна ситуація об’єктового рівня, природного характеру, пов’язана з окремим випадком особливо небезпечного інфекційного захворювання сільськогосподарських тварин (африканська чума свиней).

Протягом звітного періоду в області проведено:

19 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких розглядалося 39 питань, з яких направлені на: попередження виникнення надзвичайних ситуацій – 24; ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій – 4 та загальні питання – 11;

у період з 07 по 10 червня 2022 року комісією Об’єкта №1 Кабінету Міністрів України здійснено комплексну перевірку щодо стану функціонування запасних пунктів управління обласної державної адміністрації, оцінка «готові до виконання завдань за призначенням»;

у період з 19 по 30 липня 2022 року комісією Кабінету Міністрів України здійснено комплексну перевірку щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки та діяльності аварійно-рятувальних служб у Вінницькій області;

2 штабних тренування органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в умовах паводку, пропуску льодоходу і повені та підготовки до осінньо-зимового періоду;

          штабні тренування органів управління цивільного захисту Ладижинської територіальної громади, Тростянецької територіальної громади, Бершадської територіальної громади Гайсинського району за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспоруді Ладижинської ТЕС»;

штабні тренування органів управління цивільного захисту Могилів-Подільського району, Ямпільської територіальної громади за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту  громади та району при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспорудах Новодністровського каскаду ГЕС»;

штабні тренування органів управління цивільного захисту Вінницького району та Калинівської і Стрижавської територіальних громад за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади з організації евакуації населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на арсеналі зберігання ракет та боєприпасів Міністерства оборони України» (28 квітня);

щотижневі перевірки наявності та якості прямого телефонного зв’язку між оперативним черговим пункту управління облдержадміністрації та черговим військової частини А 1119 та А0310;

три квартальні технічні перевірки працездатності внутрішньообласної системи централізованого оповіщення області з міського та позаміського запасних пунктів управління;

проведення заходів щодо проведення технічної інвентаризації  захисних споруд цивільного захисту - в області на обліку перебуває 819 захисних споруд цивільного захисту (107 сховищ, 712 протирадіаційних укриттів) та 781 найпростіше укриття.

Постійно проводились просвітницькі заходи щодо запобігання поширення на території області коронавірусу COVID-19 в інтернет-виданнях – 20000 матеріалів, друкованих виданнях – 4700 матеріалів, радіо – 537 виступів, телебачення 1230 відеосюжетів.

Проводився комплекс протипожежних заходів у пожежонебезпечний період в лісах та на сільськогосподарських угіддях.

За 9 місяців 2022 року в порівнянні з минулим роком в області стан з пожежами характеризується наступними основними показниками:

зареєстровано 1798 пожеж (-45,9%);

загинуло внаслідок пожеж 55 людей (+44,7%), з них 3 дитини;

травмовано на пожежах 36 осіб (0%);

врятовано 16 осіб (-30,4%);

прямі збитки, завдані пожежами в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року збільшились та склали 62,7 млн грн (+35,0%);

побічні збитки, завдані пожежами, зменшились у 0,9 рази та склали 228,5 млн грн (-1,6%).

Щоденно в області в середньому виникало 7 пожеж, економічні втрати від яких становили 846 тис. грн.

Аналіз пожеж на об’єктах суб’єктів господарювання, профілактику на яких здійснюють органи державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки, свідчить про зменшення кількості пожеж на підприємствах, в організаціях та закладах порівняно з 2021 роком. Загальна кількість таких пожеж, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилась та становить 15 випадків проти 33 (-54,5%), що складає 0,8% від загальної кількості пожеж. Збиток від них становить 22 млн 736 тис. грн.(+56,4%), що становить 9,9% від загального збитку. Внаслідок пожеж на підконтрольних об’єктах загинула 1 людина проти 0 за аналогічний період минулого року.

Найбільше пожеж виникає в житловому секторі (житлові будинки, дачі, тощо) і становить 883 (49,1%) від  загальної кількості, проти 958 в минулому році (-18,7%), якими нанесений збиток на суму 83,8 млн грн.

Аналізуючи причини, від яких виникають пожежі, слід відзначити їх найбільшу кількість від необережного поводження з вогнем - 1006 пожеж або 56,1% від загальної кількості пожеж.

З початку 2022 року в області на об`єктах екосистеми виникло 499 пожеж на площі 420,2 га, що становить 27,7% від загальної кількості пожеж в поточному році, проти 1743 пожеж за аналогічний період минулого року           (-71,4%). Внаслідок пожеж завдано матеріального збитку на загальну суму 25,9 млн грн.

Впродовж 9 місяців 2022 року проводилась робота щодо забезпечення пожежної безпеки в природних екосистемах, так влаштовано 388 км мінералізованих смуг та проведено відновлення 945 км, перекрито 352 позапланових дороги. Біля доріг встановлено 212 попереджуючих аншлагів та плакатів.

Через ЗМІ проводилась роз’яснювальна робота з населенням про дотримання вимог пожежної безпеки в лісах та відповідальність за їх порушення.

З метою виявлення та притягнення порушників правил пожежної безпеки в лісогосподарських підприємствах є в наявності 16 постійно діючих рейдових бригад, які забезпечені легковим автотранспортом, що оснащений GPS-системами. В поточному році спільно з працівниками Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проведено 491 рейд з метою виявлення порушників Правил пожежної безпеки. Проводились пожежно-профілактичні відпрацювання населених пунктів, під час яких здійснено подвірні обходи для роз'яснення правил пожежної безпеки у побуті, в т. ч. у екосистемах, виступи у трудових колективах на підприємствах, в установах та організаціях.

З початку 2022 року на території області проведено 239 пожежно-профілактичних відпрацювань територіальних громад та старостинських округів, якими охоплено 326 населених пунктів.

 

Розвиток промисловості.

Повномасштабний напад росії призвів до різкого зниження економічної активності як в області, так і в Україні в цілому. На початку війни третина підприємств зупинила діяльність. Причини цього – фізичні руйнування та тимчасова окупація цілих регіонів, високий рівень невизначеності та ризиків, розірвання логістичних і виробничих зв’язків, вимушена масова міграція населення.

З початком збройної агресії рф стало актуальним питання переміщення підприємств з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, в безпечні регіони України. Для цього Урядом в березні поточного року було запущено програму з релокації українських виробництв за підтримки держави.

З метою вжиття невідкладних заходів, пов’язаних із переміщенням виробничих потужностей суб’єктів господарювання із територій, де ведуться або є загроза ведення бойових дій, у Вінницьку область, наказом Начальника обласної військової адміністрації від 08 квітня 2022 року № 267 створено робочу групу з питання релокації та супроводу таких суб’єктів господарювання, якою сформовано базу вільних виробничих та інших приміщень різної форми власності, різного розміру та характеристик, яка налічує наразі понад 300 пропозицій.

Станом на 01.11.2022 на територію Вінницької області за програмою Уряду релоковано 41 підприємство (32 підприємства та 9 ФОП), з них:

  • 28 підприємств вже працюють на новій локації;
  • 6 підприємств здійснюють монтаж обладнання на нових локаціях;
  • 7 підприємств перевезли обладнання та/або товари на зберігання.

Слід також зазначити, що 12 підприємств вже повернулися в рідні міста та відновили роботу на старих локаціях.

Галузева структура релокованих підприємств:

  • переробна промисловість – 53,66%;
  • торгівля – 21,95%;
  • транспорт – 7,32%;
  • надання послуг – 17,07%.

 

Підприємства переїхали з Маріуполя, Києва, Краматорська, Сєвєродонецька, Харкова, Дніпра, Херсона та Чернігова.

Ряд підприємств перевезли частину власного персоналу, а деякі здійснюють набір серед місцевих жителів та з числа офіційно зареєстрованих безробітних через центри зайнятості.

Наразі на базах релокованих підприємств вже створено майже 800 робочих місць.

Загалом по області 278 роботодавців взяли на робочі місця 585 внутрішньо переміщених осіб, скориставшись програмою компенсації витрат на оплату праці.

 

За попередніми даними індекс промислової продукції за січень-вересень 2022 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року становить 89,1%. У січні-вересні 2022 року проти відповідного періоду минулого року збільшили виробництво промислової продукції підприємства легкої промисловості (139,7%) та з виробництва основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (117,2%).

Разом з тим, не досягли рівня відповідного періоду минулого року такі галузі, як: добувна – на 54,3%, з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 8,7%, а також інші підприємства переробної промисловості: машинобудування – на 43,3%, з виробництва готових металевих виробів, крім машин і устаткування – на 33,2%, з виробництва будматеріалів – на 29,8%, з виготовлення виробів з деревини – на 22,8%, з виробництва хімічних речовин та хімічної продукції – на 6,4%, з виробництва харчових продуктів, напоїв – на 3,1%.

У січні-вересні 2022 року промисловими підприємствами області реалізовано готової продукції (товарів, послуг) на суму 66,98 млрд грн.

 

У 2022 році приватними інвесторами на Вінниччині продовжується реалізація 87 довгострокових інвестиційних проєктів, термін впровадження яких закінчується у 2024 році, на загальну суму 2,2 млрд грн, а це – 1451 нових робочих місць.

 

Сільське господарство.

Агропромисловий комплекс Вінниччини продовжує виконання своїх функцій щодо забезпечення продовольчої безпеки регіону. Попри всі труднощі воєнного стану, підприємствами агропромислового комплексу забезпечено сталу роботу галузі. Сільгоспвиробниками області успішно проведено комплекс весняно-польових робіт у 2022 році. Загальна посівна площа по всіх категоріях господарств в поточному році становить 1,614 млн га. В структурі посівів в 2022 році частка зернових культур складає 49,7%, технічних – 35,1%, картоплі та овочів – 8,1%, кормових культур – 7%. В порівнянні з 2021 роком зменшилась частка зернових культур та зросла частка технічних культур, площ під картоплею та овочами, а також кормових культур.

В 2022 році площі під зерновими культурами зменшились на 96,7 тис. га та становлять 804,2 тис. га. Зокрема, на 30,1 тис. га зменшилися посіви озимих зернових культур під урожай поточного року, на 66,6 тис. га кукурудзи на зерно, на 5,9 тис. га ярого ячменю. Разом з тим, збільшено площі посівів під ярою пшеницею, горохом та гречкою. Площі під соняшником збільшені на 20,3 тис. га, сої - на 24,3 тис. га. Цукрові буряки посіяно на площі 43,4 тис. га.

Навесні 2022 року в області активно впроваджувалась громадська ініціатива «Сади Перемоги», завдяки якій зросли площі посадки картоплі та овочів. Площі під картоплею в поточному році становлять 105,6 тис. га, що на 3,8 тис. га більше попереднього року. Площі під овочами зросли на 0,3 тис. га і становлять 25,3 тис. га.

Сільгоспвиробники області в поточному році в оптимальні терміни завершили збирання ранньої групи зернових культур та проводять осінньо-польові роботи. За оперативними даними станом на 13.10.2022 року по всіх категоріях господарств всього зернових та зернобобових культур зібрано на площі 451,9 тис. га, що становить 56,2% площ посівів. Всього намолочено 1935,2 тис. тонн зерна. Середня урожайність складає 42,8 ц/га. В тому числі триває збирання кукурудзи на зерно, якої зібрано на площі 40,1 тис. га (10,2%), намолочено – 160,5 тис. тонн при урожайності 40,0 ц/га (у 2021 році – 93,7 ц/га).

Продовжується збирання технічних культур. Соняшник зібрано на площі 167,4 тис. га (51,1 %), намолочено – 354,0 тис. тонн при середній урожайності 21,1 ц/га (у 2021 році – 32,0 ц/га). Сої зібрано на площі 25,8 тис. га (24,5 %), намолочено – 45,2 тис. тонн при урожайності 17,5 ц/га (у 2021 році – 28,4 ц/га). Цукрових буряків викопано на площі 17,4 тис. га (40,2 %), накопано – 730,6 тис. тонн при середній урожайності 419,9 ц/га (у 2021 році – 464,9 ц/га).

В галузі тваринництва станом на 1 жовтня 2022 року в усіх категоріях господарств утримувалось 214,6 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 105,4 тис. голів корів, 189,7 тис. голів свиней, 37,9 тис. голів овець та кіз, 38,5 млн голів птиці. У порівнянні до аналогічного періоду минулого року чисельність великої рогатої худоби скоротилась на 4,7 %, корів - на 9,4%, свиней - на 9,9%. Поголів’я овець та кіз збільшилось на 1,6%, птиці – на 0,4 %.

За січень-вересень 2022 року в усіх категоріях господарств вироблено 486,4 тис. тонн молока, 478,9 млн шт. яєць, реалізовано на забій сільськогосподарських тварин в живій масі в обсязі 481,4 тис. тонн. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року реалізація тварин на забій збільшилась на 0,2 %, виробництво молока скоротилось на 6,4 %, яєць – на    16,4 %.

 

Зовнішньоторговельний оборот товарів.

За січень - вересень 2022 року зовнішньоторговельний оборот товарів збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 17,0% і склав 1521,0 млн дол. США.

За 9 місяців 2022 року за темпами зростання експорту товарів область займала 4 місце серед регіонів України. Питома вага області у загальному обсязі експорту українських товарів складає 3,3%.

Обсяги експорту товарів становили 1082,3 млн дол. США (+33,2%), а імпорту – 438,7 млн дол. США (-10,3%). Баланс зовнішньої торгівлі області продовжує залишатись позитивним і становить 643,5 млн дол. США, що відображає перевагу експортних операцій над імпортними. Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 2,47. Ця позитивна тенденція свідчить про насичення внутрішнього ринку вітчизняними товарами, що відповідає інтересам вітчизняних виробників і сприяє розвитку імпортозаміщення.

Основу товарної структури зовнішньої торгівлі товарами складають продукти рослинного походження (питома вага у загальному експорті – 34,8%, в т. ч. зернові культури – 22,3%, олійні – 10,3%), жири та олії – 21,0%, продукти тваринного походження – 15,7% (м'ясо – 9,7%, молочні продукти, яйця, мед – 5,9%), готові харчові продукти – 8,7% (в т. ч. макуха – 3,4%, алкогольні напої – 2,7%), деревина і вироби з неї (8,5%), машини, обладнання та механізми (4,1%). Найкраща динаміка експорту за січень-вересень 2022 року порівняно з аналогічним періодом 2021 року:

цукор - експорт збільшився у 7,7 рази,

м’ясо - в 3,6 рази,

соняшник - в 3,2 рази,

молочні продукти – у 2,2 рази,

олія – в 1,7 рази,

зернові – в 1,4 рази,

алкогольні напої – в 1,2 рази.

Також збільшився експорт готового одягу із текстильних матеріалів (майже у 1,5 рази) та пластмас і полімерних матеріалів (у 1,4 рази).

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу (ЄС) становив 645,7 млн дол. США (59,7% від загального обсягу експорту) та збільшився порівняно із 9 місяцями 2021 року в 1,85 рази.

Основними статтями експорту до країн ЄС є продукти рослинного походження, питома вага яких у загальному експорті складає 37,1% (в т. ч. зернові культури – 20,1%), жири та олії – 22,6%, деревина і вироби неї – 12,6%, готові харчові продукти – 9,6%, машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання – 5,5%, продукти тваринного походження – 5,2%, текстильні матеріали та текстильні вироби – 2,3%. Значний приріст експорту відбувся за рахунок поставок зерна (збільшення у 3,2 рази), олії (у 2,6 рази), насіння соняшнику (у 4,9 рази), молочних продуктів (у 4,5 рази), макухи (у 1,5 рази), алкогольних напоїв (у 1,2 рази), цукру та кондитерських виробів (у 7,5 рази) та ін. товарів.

 

Виконання зведеного бюджету області.

За звітними даними за 9 місяців 2022 року до зведеного бюджету області (загальний і спеціальний фонди) надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 10730,5 млн грн, або 77,7 % плану на рік та 107,9% до планових показників на 9 місяців, понад плану отримано 784,6 млн грн доходів. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження доходів місцевих бюджетів збільшились на 23,3 %.

Крім того, до загального та спеціального фондів зведеного бюджету області отримано 4231,8 млн грн дотацій та субвенцій з державного бюджету, або 61,5 % плану на рік та 79,6 % плану на 9 місяців, недоотримано до плану 1081,9 млн грн субвенцій з держбюджету в основному капітального спрямування (по спеціальному фонду), зокрема, субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання доріг та субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я. Порівняно з аналогічним періодом 2021 року надходження дотацій та субвенцій з державного бюджету зменшились на 852,8 млн грн, або на 16,8 % за рахунок зменшення надходжень субвенцій спеціального фонду.

З врахуванням всіх міжбюджетних трансфертів (субвенцій, дотацій) з державного бюджету зведений бюджет області по доходах загального і спеціального фондів отримав 14 962,3 млн грн, або 72,3 % плану на рік та 98,1 % плану на 9 місяців, і порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 1173,2 млн грн, або на 8,5 %.

У т. ч. до загального фонду зведеного бюджету області надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 10012,5 млн грн, або 76,0 % плану на рік з врахуванням змін та 105,4 % до планових показників на 9 місяців, відносно плану на 9 місяців додатково отримано 515,4 млн грн доходів. Порівняно з відповідним періодом минулого року доходи загального фонду збільшились на 2043,5 млн грн, або на 25,6 % (у порівняних умовах збільшились на  1759,0 млн грн, або на 21,3 %).

Дохідну частину загального фонду бюджету до плану на 9 місяців         2022 року виконано по 39-ти (з 70-ти) бюджетах адміністративно-територіальних одиниць (бюджетів територіальних громад, районних та обласного бюджетів), зокрема виконано всі районні бюджети та обласний бюджет. Не виконано 31 бюджет територіальних громад внаслідок зменшення надходжень податків від суб’єктів господарювання під час воєнного стану в країні.

За 9 місяців 2022 року до спеціального фонду зведеного бюджету області надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 718,1 млн грн, або 114,1 % плану на рік за розписами місцевих бюджетів (заплановано 629,1 млн грн) та 160,0 % до планових показників на 9 місяців, і порівняно з відповідним періодом минулого року зменшились на 17,5 млн грн, або на 2,4 %. З них, доходів бюджету розвитку надійшло 59,5 млн грн, або 60,8 % плану на рік та 111,1 % до планових показників на 9 місяців. Порівняно з січнем-вереснем   2021 року надходження до бюджету розвитку зменшились на 27,3 млн грн, або на 31,5 %.

За 9 місяців поточного року по зведеному бюджету області (загальний і спеціальний фонди) проведено видатків у сумі 12397,8 млн грн, або 57,0 % плану на рік з врахуванням змін та 77,8 % до планових показників на 9 місяців, і зменшились проти аналогічного періоду минулого року на 631,9 млн грн, або на 4,8 % за рахунок зменшення капітальних видатків. Зокрема, капітальних видатків проведено у сумі 596,3 млн грн, або 19,1 % плану на рік зі змінами та 29,8 % до планових показників на 9 місяців, це менше проти 9-ти місяців минулого року на 938,0 млн грн, або на 61,1 %.

В першу чергу кошти зведеного бюджету спрямовувались на фінансування захищених статей видатків: за січень-вересень 2022 року на зазначені цілі використано 10 069,7 млн грн, що становить 81,2 % усіх видатків загального і спеціального фондів, зокрема на зарплату (з нарахуваннями) працівникам бюджетних установ - 7495,5 млн грн, або 60,5% усіх видатків.

На фінансування соціально-культурної сфери за 9 місяців 2022 року було використано 9040,3 млн грн, що становить 72,9 % усіх видатків загального і спеціального фондів. З них, на освіту використано 6 852,1 млн грн (проти аналогічного періоду минулого року збільшення на 143,8 млн грн, або на 2,1 %), на охорону здоров’я – 801,4 млн грн (зменшення проти 9-ти місяців        2021 року на 72,3 млн грн, або на 8,3 %), на соціальний захист та соціальне забезпечення – 738,5 млн грн (збільшення проти січня-вересня 2021 року на 80,5 млн грн, або на 12,2 %), на культуру – 430,0 млн грн (збільшення проти аналогічного періоду минулого року на 5,8 млн грн, або на 1,4 %), на фізкультуру і спорт – 218,3 млн грн (збільшення проти січня-вересня 2021 року на 4,1 млн грн, або на 1,9 %).

Крім того, за січень-вересень 2022 року на житлово-комунальне господарство використано 766,7 млн грн (проти аналогічного періоду минулого року збільшились на 35,6 млн грн, або на 4,9 %), на будівництво та регіональний розвиток – 65,1 млн грн (зменшення проти січня-вересня 2021 року на 322,4 млн грн, або на 83,1 %), на утримання та розвиток автомобільних доріг – 151,4 млн грн (зменшення проти аналогічного періоду минулого року на 748,1 млн грн, або на 83,2 %).

Зокрема, за 9 місяців 2022 року проведено 11309,3 млн грн видатків загального фонду, або 63,9 % плану на рік з врахуванням змін (заплановано 17693,6 млн грн), та 85,3 % до планових показників на 9 місяців (план – 13258,5 млн грн) і проти аналогічного періоду 2021 року збільшились на 555,4 млн грн, або на 5,2 %.

Видатків спеціального фонду проведено в обсязі 1088,6 млн грн, або     26,7 % плану на рік з врахуванням змін (заплановано 4074,2 млн грн), та 40,8% до планових показників на 9 місяців (план – 2667,5 млн грн) і проти аналогічного періоду минулого року зменшились на 1187,3 млн грн, або на   52,2 %.

 

Розвиток сфери торгівлі та послуг.

В умовах воєнного стану галузь торгівлі області одна із перших відчула наслідки війни: зокрема руйнування логістичних ланцюгів постачання, дефіцит основних соціально значущих товарів, зростання цін. Однак, не зважаючи на наявність інфляційних процесів, зусиллями Уряду, обласної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання наразі в торгових мережах наявні всі соціально значущі товари за доступними цінами.

Незважаючи на несприятливу інвестиційну ситуацію у І півріччі 2022 року завершено реконструкцію магазину мережі фудмаркетів ТОВ «ТМ «Айва» в м.Вінниця, Хмельницьке шосе, 15 (10 нових робочих місць), 2 цехів напівфабрикатів та 5 магазинів у м.Козятин а також 1 магазину техніки,1 пекарні та 2 закладів харчування в Тульчинській територіальній громаді. У м.Липовець відбулось відкриття нового магазину ТОВ «АТБ-Маркет»              (36 нових робочих місць) та магазину будівельних товарів.

У торговельних мережах представлено продукцію місцевих товаровиробників: ПрАТ «Концерн Хлібпром» ВП «Вінницяхліб», ТОВ «Зерносвіт», ТОВ «Літинський молокозавод», ТОВ «Люстдорф», ТОВ «ФУД Девелопмент», ТОВ «Ковінько-ковбаси», ЗАТ «Тульчин-М'ясо», ФОП Бондарук Ю.В., ТОВ «Вінницька цукерка», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», ТОВ-ПІДПРИЄМСТВО «АВІС», Філія «Птахофабрика «Авіс» ПАТ «Агрохолдинг Авангард», ПрАТ «МКЗ» «Регіна», ПАТ «МХП», ТОВ «Козятинський м’ясокомбінат», ПрАТ «ВІННИЦЬКА КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА», ТОВ «Еко Снек».

Розвивається мережа фірмової торгівлі місцевих товаровиробників, зокрема ПрАТ «Літинський молокозавод» ТМ «Білозгар», ФОП  Бондарук Ю.В. ТМ «Бондарукові ковбаси», ТОВ «Солодка Мрія-Вінниця» ТМ «Солодка Мрія», ТОВ «Ковінько-ковбаси» ТМ «Ковбаскофф» та ПрАТ «МХП» ТМ «Наша ряба», ПрАТ «ВІННИЦЬКА КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА» ТМ ROSHEN.

З метою забезпечення споживчого попиту населення в населених пунктах області періодично проводяться ярмаркові заходи, на яких реалізується продукція місцевих виробників.

В області, за оперативною інформацією, працюють понад 7000 об’єктів торгівлі та понад 1300 об’єктів ресторанного господарства, які надають послуги харчування. На постійній основі провадять діяльність 79 ринків та 45 ярмарків. У населених пунктах, в яких відсутня стаціонарна торговельна мережа, у визначені дні тижня здійснюється виїзна торгівля продуктами харчування, товарами першої необхідності, промислової та господарської груп, а також товарами складного асортименту за попереднім замовленням.

 

В період воєнного стану зростання цін відбулося майже на всі основні товари та послуги.

Так, за даними Державної служби статистики України індекс споживчих цін за січень-вересень 2022 року до грудня 2021 року по Вінницькій області становив 118,9% (по Україні – 121,8%). Серед регіонів України за цим показником область займає 1 місце.

У вересні 2022 року в області середні ціни на 15 з 25 найменувань соціально значущих товарів є нижчими від середніх по Україні.

По таких продуктах харчування як яловичина, свинина, крупи гречані ціни в області є значно нижчими ніж в середньому по Україні: на 7,21 грн/кг,        6,61 грн/кг, 6,09 грн/кг відповідно. На окремі продукти ціни є вищими ніж середні по Україні зокрема на: сири м’які жирні на 7,94 грн/кг, ковбаси варені першого ґатунку на 5,87 грн/кг, сметана жирністю до 15% включно на            4,36 грн/кг.

Основними факторами зростання цін на продукти харчування є підвищення курсу валют, руйнування логістичних ланцюгів, підвищення вартості пального, а також зростання світового попиту на продовольчі товари.

 

Розвиток малого бізнесу.

За даними Головного Управління Державної податкової служби у Вінницькій області в області діє понад 78 тис. суб`єктів малого підприємництва, з них 11353 - малих підприємств, 67484 - фізичних осіб підприємців. Одним із головних завдань розвитку малого бізнесу залишається вирішення питань зайнятості населення. Всього в малому підприємництві області зайнято понад 150 тис. осіб, що становить четверту частину економічно-активного населення області.

Малий бізнес продовжує відігравати важливу роль у формуванні місцевих бюджетів та характеризується позитивною динамікою в частині їх наповнення. Сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 9 місяців 2022 року становить 3883,5 млн грн, або 23,7 % від загальних обсягів надходжень, що на 9,4% більше ніж за 9 місяців 2021 року.

Сума надходжень до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 9 місяців 2022 року проти відповідного періоду 2021 року зросла на 10,7%, або на 221,4 млн грн і становить 2289,5 млн грн, а їх частка в загальному обсязі надходжень до місцевих бюджетів складає майже 23,2 %.

Від суб’єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), надходження до бюджету за               9 місяців 2022 року зросли на 111,2 млн грн або на 12,8% і вони складають       980,6 млн грн, що становить 10,0% від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів.

Не зважаючи на військовий стан, держава посилює підтримку малого бізнесу. Окрім Державної програми «5-7-9», яка надала можливість Вінницькому бізнесу отримати понад 8,2 млрд грн пільгових кредитів, з            01 липня поточного року в рамках урядової програми «єРобота» грантові кошти на розвиток та започаткування власного бізнесу отримають 85 заявників області на загальну суму понад 19 млн грн, що передбачає створення 157 нових робочих місць.

 

Розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг.

Забезпечення якісного надання адміністративних послуг в умовах сьогодення має надзвичайно важливе значення в роботі органів влади усіх рівнів.

Надання адміністративних послуг в області забезпечується 49 центрами (ЦНАП), 6 - територіальних відділень, 117 - віддалених робочих місць (ВРМ),   2 - мобільних ЦНАП та 6 - мобільних кейсів.

З початку року відкрито 2 нових ЦНАП (Уланівська та Ободівська сільські територіальні громади), 1 територіальний підрозділ (село Гранів Краснопільської сільської територіальної громади) та створено 36 віддалених робочих місць ЦНАП.

Роботу ЦНАП забезпечують 531 особа персоналу, в т. ч. 382 адміністратора та 149 державних реєстраторів.

За 9 місяців 2022 року суб’єкти звернення отримали через ЦНАП 790785 адміністративних послуг, що на 1,04% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року.

За надання адміністративних послуг до місцевих бюджетів надійшло майже 84,0 млн грн, що на 13,6 млн грн або на 19,2% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року.

В умовах воєнного стану оформлення та видача паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється в 8 ЦНАП області: Вінницької, Гайсинської, Жмеринської, Калинівської, Козятинської, Немирівської, Агрономічної та Якушинецької територіальних громад.

Послуги з видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів здійснюються в 4 ЦНАП Вінницької, Жмеринської, Калинівської та Козятинської міських територіальних громад.

 

Розвиток транспортної інфраструктури.

Відповідно до існуючої маршрутної мережі сьогодні в області є                437 внутрішньообласних міжміських і приміських маршрутів, 575 приміських маршрутів, які не виходять за межі території району та близько 100 міських маршрутів.

Дану кількість маршрутів обслуговує до 1500 автобусів. Разом з тим, на автобусних маршрутах загального користування працює 107 автобусів пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, лише в КП «Вінницька транспортна компанія» експлуатується 77 автобусів,     59 тролейбусів та 9 модернізованих трамваїв пристосованих для перевезення пасажирів з інвалідністю.

У області налічується 42 автостанції, які надають послуги, пов'язані з їх проїздом автобусними маршрутами загального користування та з відправленням та прибуттям автобусів згідно з розкладом руху.

Слід зазначити, що зі зміною адміністративно-територіального устрою області та внесеними змінами до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» в частині організатора пасажирських перевезень, на сьогоднішній день маршрутна мережа потребує суттєвих змін.

Наразі проводиться робота щодо формування нової єдиної мережі міжміських та приміських маршрутів загального користування за принципом «обласний центр – районні центри», «районні центри – центри територіальних громад», «центри територіальних громад (далі – ТГ) – центри ТГ» що дозволить виключити дублювання та нерівномірність маршрутів руху, забезпечить доступ до віддалених населених пунктів у районах, а також, дозволить забезпечити доступність послуг для незахищених верств населення.

На території області у підпорядкуванні двох регіональних філій «Південно-західна залізниця» та «Одеська залізниця» знаходяться                      68 залізничних станцій. Загальна протяжність залізничних магістралей Вінниччини складає 1074,4 км.

Разом з тим, на Вінниччині зареєстроване комунальне підприємство «Аеропорт Вінниця», що має зручну транспортну розв’язку (автомобільну та залізничну) для перевезення пасажирів та вантажів як по Україні, так і за її межами та може приймати літаки класу Боїнг-737, Аеробус А320, Ту-154, Іл-76, Ан-74. До його зони обслуговування входять 10 областей України та північні райони Молдови.

Згідно з Державною цільовою програмою розвитку аеропортів на період до 2023 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від                24 лютого 2016 року № 126 (зі змінами), в області розпочато реалізацію проєкту «Реконструкція аеродрому в КП «Аеропорт Вінниця» на території Гавришівської сільської ради Вінницького району Вінницької області».

Однак, у зв’язку із російською агресією проти України, наразі скорочено видатки загального фонду державного бюджету за бюджетною програмою «Фінансове забезпечення заходів з розвитку аеропортної інфраструктури» для їх спрямування до резервного фонду державного бюджету.

Серед об’єктів, що зазнали значної руйнації на теренах області є і Вінницький аеропорт, а саме: будівлі аеровокзалу та командно-диспетчерського пункту з авіаційно диспетчерською вежею.

Станом на 01.01.2022 року в межах Вінницької області протяжність автомобільних доріг державного значення складає 2018,9 км, з них:

- міжнародні – 383,3 км;

- національні – 45,5 км;

- регіональні – 683,5 км;

- територіальні – 906,6 км.

У 2022 році на ремонти та експлуатаційне утримання доріг загального користування державного значення передбачено всього 2311,5 млн грн коштів державного дорожнього фонду. В межах зазначеного фінансового ресурсу заплановано реалізацію 14 проєктів з капітального та поточного середнього ремонту доріг протяжністю 33,03 км на суму 1949,8 млн грн, заходи з експлуатаційного утримання на суму 361,7 млн грн.

Проте, фінансування з державного дорожнього фонду є обмеженим. Так, у січні – вересні 2022 року виконано робіт на суму 2132,3 млн грн, з них профінансовано лише 228,1 млн грн.

У 2022 році на ремонт та експлуатаційне утримання доріг загального користування місцевого значення передбачено 1398,1 млн грн коштів державного дорожнього фонду. В межах зазначеного фінансового ресурсу заплановано реалізацію 23 проєктів з капітального та поточного середнього ремонту доріг протяжністю 70,3 км та мостів протяжністю 232,7 п м, заходи з експлуатаційного утримання.

Проте, фінансування з державного дорожнього фонду є обмеженим. Так, у січні – вересні 2022 року з державного бюджету надійшло лише 162,0 млн грн, з яких освоєно 67,7 млн грн на виконання першочергових невідкладних робіт на мережі доріг загального користування місцевого значення.

  

Енергоефективність та енергозбереження.

Протягом 9 місяців 2022 року в рамках Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2017-2022 роки виконано роботи по переведенню котелень на альтернативні види палива на 7 об’єктах, а саме:

в смт Теплик опалювальний пункт адміністративного приміщення замінено газовий котел на твердопаливний потужністю 100 кВт;

у Жмеринській територіальній громаді у закладі дошкільної освіти у с.Мартинівка для переоснащення з газового на альтернативні види палива встановлено додатковий твердопаливний котел потужністю 40 кВт;

у Погребищенській територіальній громаді здійснено дооснащення та переоснащення з газового на альтернативний вид опалення трьох закладів у школах сіл Бухни, Гопчиця та у закладі дошкільної освіти № 1 м. Погребища загальною потужністю котлів 596 кВт;

у Гніванській територіальній громаді у закладі освіти здійснено переоснащення на альтернативне опалення, встановлено твердопаливний котел потужністю 100 кВт;

у Іллінецькій територіальній громаді з метою економії використання природного газу в опалювальному пункті школи с.Тягун додатково встановлено твердопаливний котел потужністю 80 кВт.

Крім того, по 5 котельнях, які раніше використовували природний газ, розконсервовано твердопаливні котли, проведено їх ремонт та підготовлено до експлуатації. Ще по 3 котельнях заплановано додаткове встановлення теплових насосів.

Кожною територіальною громадою розроблено та затверджено Антикризові плани реагування на випадок припинення газопостачання, в яких змодельовані ситуації відсутності енергоносіїв та порядок дій органів і служб на підпорядкованих територіях. Відпрацьовано додаткові заходи для захисту населення та забезпечення теплопостачання.

За 9 місяців 2022 року усіма категоріями споживачів (населення, бюджет, промисловість, теплопостачальні підприємства, релігійні організації) спожито 335,71 млн м. куб природного газу у порівнянні з 366,12 млн. м куб за аналогічний період 2021 року, що на 8,3 % менше.

У поточному році на території області побудовано 3 сонячних електростанції, загальна їх кількість зросла до 96 - встановлена фактична потужність становить 284,6 МВт.

На території області працює 31 мала гідроелектростанція встановленою потужністю 24,187 МВт.

Зазначені об’єкти альтернативної енергетики протягом І півріччя           2022 року згенерували 154,767 млн кВт/год.

На території області також працює 3 біогазові установки зі встановленою потужністю 18,199 МВт та 2 когенераційні установки зі встановленою потужністю 1,615 МВт, які протягом І півріччя 2022 року згенерували 53,6 млн кВт/год електричної енергії.

На виконання Програми дій Уряду за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги «Реформа у сфері енергоефективності в Україні» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) у Вінницькій області створено Базу даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель.

Проведена робота щодо формування переліку будівель обласних закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, культури для подальшого внесення ними до системи енергомоніторингу ICE показників споживання енергоресурсів.

 

Розвиток міжнародного та транскордонного співробітництва.

В області реалізується 6 угод про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво із регіонами Республіки Польща, Чеської Республіки, Румунії та Республіки Молдова.

У травні поточного року було розірвані угоди про міжрегіональне співробітництво із Вітебським, Гродненським та Мінським обласними виконавчими комітетами республіки білорусь.

З метою налагодження співробітництва та реалізації спільних проєктів у січні область відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні.

З метою інформування бізнесу про програми підтримки та підвищення експортного потенціалу області 17 лютого 2022 року обласною державною адміністрацією спільно з Українською асоціацією бізнесу і торгівлі (UBTA) проведено конференцію «Інструменти розширення експортних можливостей українських виробників. Можливості UBTA для бізнесу в розрізі нових світових трендів». Учасниками конференції стали місцеві аграрні виробники, у тому числі крафтові, представники підприємств переробного та енергетичного сектору.

З моменту повномасштабного вторгнення рф на територію України всі заплановані заходи міжнародного характеру було відмінено або відтерміновано до мирного часу, а пріоритети міжнародного співробітництва змінились. Адже область стала транзитною та прийняла одну з найбільших кількостей переселенців, а також стала медичним хабом для поранених військових та цивільних із зони бойових дій. Відтак, обласна військова адміністрація розпочала всебічну співпрацю з регіонами-партнерами, міжнародними гуманітарними місіями та представниками дипломатичного корпусу щодо вирішення гуманітарних питань, підтримки соціальних закладів та допомоги внутрішньо переміщеним особам і громадам, в яких вони проживають.

З метою координації напрямів допомоги та швидкого реагування на наявні виклики проведено низку зустрічей із міжнародними гуманітарними організаціями та дипломатичними місіями, яких станом на вересень поточного року понад 15 працює на території області, зокрема: Всесвітня продовольча програма ООН (WFP), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), Управління ООН з координації гуманітарних справ (UN OCHA), Міжнародна організація з міграції (ІОМ), Міжнародний комітет Червоного Хреста, Французька Міжнародна гуманітарна організація ACTED, Лікарі без кордонів (MSF), Міжнародний комітет порятунку (IRC) та інші.

Міжнародні організації та місії працюють як за напрямом грошової допомоги (кеш), так і за іншими – надання продуктів харчування, непродовольчої гуманітарної допомоги, облаштування місць перебування ВПО. Зокрема, за напрямом отриманої кеш-підтримки Вінниччина є одним із лідерів, адже гуманітарними організаціями надано грошової допомоги для понад 231 тис. осіб на суму 51,2 млн дол. Таке охоплення стало можливим зокрема за рахунок ефективної координації роботи фондів з боку обласної військової адміністрації. Запроваджена нами система обліку гуманітарної допомоги взята за основу на всеукраїнському рівні. Також, допомога надається пораненим цивільним і військовим, родинам, в яких проживають люди з інвалідністю, найбільш вразливими категоріям населення. Крім того, міжнародні місії продовжують забезпечували медикаментами медичні заклади, організовувати виїзні мобільні бригади з лікарями для роботи із постраждалими від війни тощо.

Підтримку Вінниччині надали також регіони-партнери, зокрема:

- Свєнтокшиське воєводство Республіки Польща передало партію гуманітарної допомоги (спальні мішки, ковдри, термофольга, намети, гігієнічні засоби, харчові пайки з довгим терміном зберігання), перерахувало кошти на рахунок благодійного фонду «Подільська громада» та прийняло групу з            30 дітей;

- Лодзинське воєводство Республіки Польща передало 5 партій гуманітарного вантажу (медикаменти, продукти харчування, засоби гігієни, одяг, спальні мішки, шкільне приладдя) та автомобіль швидкої допомоги марки Mercedes-Benz Sprinter для Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф разом із ліками, медичним обладнанням, медичними засобами та засобами гігієни;

- Мазовецьке воєводство Республіки Польща передало спеціальний санітарний автомобіль марки Renault Trafic 2014 року випуску для КНП «Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня Вінницької обласної Ради» разом із ліками та медичними засобами, прийнято 28 дітей;

- Ясський повіт Румунії передав партію гуманітарної допомоги (продукти харчування, матраци, аптечки першої допомоги, пледи, спальники, засоби гігієни) на суму 100 тис. лей та прийняв групу з 38 дітей та супроводжуючих (тренерів) з Вінницької обласної федерації з художньої гімнастики;

- Ліберецький край Чеської Республіки передав 5 партій гуманітарної допомоги (продукти харчування, засоби гігієни, одяг; для військового госпіталю: медикаменти, витратні матеріали, засоби захисту для військових, дизель генератор ATLAS COPCO QAS 100 KVa/80kw; для Головного управління ДСНС у Вінницькій області 378 комплектів спецодягу) та грошову допомогу на рахунок благодійного фонду «Подільська громада» у сумі 1 млн євро; на рахунок Благодійного фонду перерахували кошти староства та містечка Ліберецького краю, а також регіон прийняв 44 дитини-сироти з Вінницького та Жмеринського обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та Брацлавської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів.

З метою обговорення ключових можливостей взаємодії і надання допомоги для внутрішньо переміщених осіб у громадах області 24 травня поточного року область відвідали представниками з питань гуманітарної допомоги Україні в Ліберецькому краї Чеської Республіки.

 

Prozorro: система, що трансформує ринок.

За січень-вересень 2022 року бюджетними закладами, установами, організаціями, які утримуються за кошти обласного та районних бюджетів проведено більше 28 тис. електронних закупівель. Очікувана вартість становила майже 3 млрд грн. Економія коштів обласного та районних бюджетів становила 31 млн грн, або 1,05% від очікуваної вартості. За результатами моніторингу 9 місяців поточного року сайту Prozorro, обласна військова адміністрація займає ІІ місце серед областей України за кількістю проведених електронних закупівель.

 

Ринок праці та зайнятість населення.

Вплив на ринок праці, так як і на економіку регіону, мала військова агресія та запровадження воєнного стану в Україні, вимушена внутрішня та зовнішня міграція, що вимагало вжиття заходів для збереження стабільності на ринку праці.

Протягом січня-вересня 2022 року до обласної служби зайнятості за пошуком роботи звернулось 46,2 тис. осіб, з них – 42,1 тис. осіб мали статус безробітного (на 9,7 тис. осіб менше, ніж в минулому році).

Майже 40,0 тис. осіб отримували допомогу по безробіттю, середній розмір якої у січні-вересні 2022 року склав 4646 грн.

Протягом січня-вересня 2022 року вдалося повернути до продуктивної зайнятості 14,8 тис. громадян, які звернулись за пошуком роботи до обласної служби зайнятості. З них 13,1 тис. – зареєстровані безробітні, 1,7 тис. осіб - працевлаштовані до набуття ними статусу безробітного. Рівень працевлаштування безробітних – 31,3% (середній рівень працевлаштування безробітних по державі – 24,8%).

Протягом 9 місяців 2021 року прийнято рішення про виплату роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 174 особи з числа безробітних, які працевлаштовані за направленням служби зайнятості на нові робочі місця.

У січні-вересні 2022 року послугами обласної служби зайнятості скористався 3431 громадянин з числа внутрішньо переміщених осіб, які отримали довідку про облік переміщеної особи, вдалося працевлаштувати       688 шукачів роботи.

У березні 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні». Протягом квітня-вересня 2022 року надано компенсації роботодавцям за працевлаштування 607 шукачів роботи з числа внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01 жовтня 2022 року отримано заявок на суму 7,1 млн грн, перераховано роботодавцям компенсацію витрат за кожну працевлаштовану особу 7,0 млн грн.

Станом на 01 жовтня 2022 року Державним центром зайнятості через «Дія» за програмою мікрогрантів прийнято 85 позитивних рішень на суму     19,0 млн грн для суб’єктів підприємницької діяльності, які планують реалізувати себе, виділяються як розповсюджені (торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, вирощування сільськогосподарської продукції, пошиття одягу, відкриття кафе та кав'ярень, пекарень) так і мало поширені (виробництво катерів, виготовлення настільних ігор).

 

Розвиток освіти і науки.

Надання загальної середньої освіти забезпечують 637 закладів, в тому числі: 82 опорних заклади та 126 їх філій; 21 заклад загальної середньої освіти обласної комунальної власності з цілодобовим перебуванням дітей.

В умовах повномасштабної збройної агресії рф та запровадження в Україні правового режиму воєнного стану з 24 лютого 2022 року майже всі заклади перейшли на дистанційне навчання.

Заклади дошкільної освіти, в яких були облаштовані укриття, починаючи з травня організували роботу чергових груп для дітей, батьки яких працюють на підприємствах критичної інфраструктури.

Заклади загальної середньої освіти області забезпечили доступ до освіти 5,3 тис. дітей з числа внутрішньо переміщених. Водночас понад 19,5 тис. здобувачів освіти та 466 педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти області виїхали за межі держави. Також 3-4 березня 2022 року було здійснено евакуацію 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчалися та проживали в пансіонах закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування до Республіки Польща та Чеської Республіки. За кордоном для дітей були створені комфортні умови для їх перебування, дистанційного навчання та дозвілля.

Спільними зусиллями обласної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування та закладів освіти було забезпечено організоване завершення 2021-2022 навчального року.

Протягом звітного періоду в області функціонували 39 інклюзивно-ресурсних центрів.

За оперативними даними органів управління освітою територіальних громад станом на 01 жовтня 2022 року інклюзивне навчання організовано на базі 394 закладів загальної середньої освіти та 136 закладів дошкільної освіти. Відповідно до освітніх запитів дітей з особливими освітніми потребами інклюзивне навчання здійснюється у 1103 класах (1387 дітей) та в  27 дошкільних групах (344 дитини).

У 2022 році в області функціонує 28 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, в яких навчається 12,4 тис. здобувачів освіти. 5217 осіб зараховано до закладів освіти на 2022/2023 навчальний рік (на 50 осіб більше ніж у 2021 році), у тому числі за регіональним замовленням – 4925 особи    (104% до плану).

У 2022 випущено 4742 кваліфікованих робітників, зокрема 124 фахівці, які направлені на підприємства, в установи, організації, із якими укладені угоди.

На базі закладів професійно-технічної освіти області діють 24 навчально-практичні центри, оснащені сучасним обладнанням та технікою (5 - аграрного профілю; 8 – будівельного; 2 – сфери послуг; 1 – залізничного профілю;              8 – промислового).

В області функціонують 37 закладів вищої та фахової передвищої освіти: 25 закладів фахової передвищої освіти та 12 закладів вищої освіти, з яких           4 мають статус національного.

В 2022 році в закладах вищої освіти навчалося 33,5 тис. студентів, у закладах фахової передвищої освіти – 14,8 тис.

Впродовж 8 років на території міста Вінниці функціонує тимчасово переведений Донецький національний університет ім. Василя Стуса. Внаслідок повномасштабної військової агресії рф 24 лютого 2022 року до Вінниччини було переміщено:

Каховський агротехнологічний фаховий коледж;

ВСП Краматорський фаховий коледж промисловості, інформаційних технологій та бізнесу Донбаської державної машинобудівної академії»;

Новокаховський приладобудівний фаховий коледж;

Харківський національний університет Повітряних Сил ім. Кожедуба;

Харківський національний університет внутрішніх справ;

Національна медична військова академія;

Національна академія Національної гвардії України.

З початком повномасштабної агресії рф галузь освіти змушена була подолати велику кількість викликів. З перших днів війни заклади освіти області зазнали різних пошкоджень. Загалом протягом І півріччя 2022 року внаслідок   3-х ракетних ударів, в тій чи іншій мірі пошкодження отримали: 8 закладів дошкільної, 4 загальної середньої, 1 професійної (професійно-технічної),            2 фахової передвищої та 1 вищої освіти. Загальна орієнтовна сума завданих збитків складає 45 млн грн.

Завершено відновлювані роботи у 5 закладах: 1 заклад дошкільної та           2 заклади загальної середньої освіти (Калинівська міська територіальна громада) та по одному закладу професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти (Вінницька міська територіальна громада).

У 2022 році в області підвіз учнів до закладів освіти здійснювався            341 шкільним автобусом (17 спеціальних шкільних автобусів) та 61 одиницею орендованого транспорту.

У 2022-2023 навчальному році підвозу потребують 20914 учнів. Фактично забезпечено підвозом 16651 учень (79,6 %).

З початком повномасштабної збройної агресії рф та запровадження в Україні правового режиму воєнного стану з 24 лютого 2022 року на потреби Збройних Сил України було передано 76 шкільних автобусів.

Станом на 30 вересня 2022 року за рахунок місцевих бюджетів було придбано 2 шкільних автобуси (Тростянецька та Брацлавська територіальні громади), загальна потреба у придбанні шкільних автобусів складає                 146 одиниць.

У зв’язку з військовою агресією рф проти України відбувся масовий вивіз дітей за кордон. Зокрема 19,5 тис. учнів виїхало за межі країни. Разом з тим до навчання у закладах загальної середньої освіти області долучилося 5,3 тис. дітей з числа внутрішньо переміщених сімей.

З початком 2022/2023 навчального року спостерігався процес повернення учнів. Станом на 01 жовтня 2022 року за кордоном залишаються 11,2 тис. учнів. Загалом в закладах загальної середньої освіти збільшився контингент з        166,4 тис. учнів у 2021-2022 навчальному році до 167,8 тис. у 2022/2023 навчальному році. Майже не зазнав змін контингент учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти (зріст складає 3% у порівнянні з 2021 роком).

Ще одним викликом, з яким зіштовхнулися заклади освіти – це тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб на базі закладів. Станом на               01 жовтня 2022 року необхідно було вирішити питання альтернативного місця проживання для 870 внутрішньо переміщених осіб, з яких більшість розміщено в обласному центрі – м. Вінниці.

Протягом звітного періоду здійснювалася робота щодо облаштування укриттів та створення безпечних умов перебування працівників та здобувачів освіти у закладах освіти області. За результатами якого у закладах:

дошкільної освіти облаштовано 449 укриттів (61% від загальної кількості закладів (в т.ч. школи з дошкільним відділенням);

загальної середньої освіти (в тому числі філії) облаштовано 598 укриттів (79% від загальної кількості закладів (в т.ч. філії);

професійної (професійно-технічної) освіти облаштовано укриття у             26 закладах (93%);

фахової передвищої освіти укриття облаштовано у 24 облаштовано укриття (96%);

вищої освіти укриття облаштовано у 11 закладах (92%).

 

Розвиток медичної галузі.

У 2022 році було продовжено виконання капітального ремонту приміщень четвертого поверху пологового будинку Вінницької міської лікарні «Центр матері та дитини», вартість виконаних робіт - 459,9 тис. грн.

За відсутністю фінансування роботи з реконструкції інших об’єктів не виконувалися.

У рамках впровадження регіонального субпроєкту за рахунок обох джерел фінансування (Світовий банк, обласний бюджет) проведено 397 планових коронарографій хворим 1 черги обласного реєстру хворих із серцево-судинною патологією. У 54,2% хворих виявлена патологія коронарних судин. Із зазначеної кількості обстежених хворих 40 % пацієнтів з «критичним станом судин (закриття прохідності ≥ 90%)» простентовані безкоштовно під час планової коронарографії. На планове оперативне втручання направлено 13,1% планово обстежених хворих.

Станом на 01 жовтня 2022 року у КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» здійснено всього 1016 коронарографії (в т. ч. 41,7% ургентних). Всього операцій стентувань коронарних судин 596 (в т. ч. 55,9% ургентних).

Спільно із спеціалістами Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова у КНП « Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» за 9 місяців      2022 року прооперовано 49 хворих на «відкритому серці».

За кошти Світового банку в рамках субпроєкту в КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» облаштовано нову операційну. Протягом 2022 року у ній проведено 132 операції.

У комунальному некомерційному підприємстві Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб» створено два інфекційні відділення. У поточному році на розбудову Центру витрачено 19,8 млн грн, з них: на обладнання – 19,8 млн грн. А саме закуплено:

апарати ШВЛ (13 од.)– 9,5 млн грн,

комп'ютерний томограф – 18,7 млн грн,

модульний монітор пацієнта (6 од.) – 146,0 тис. грн,

рентгенологічний апарат – 2,6 млн грн.

Проведено ремонтні роботи у приміщеннях Центру. Лабораторія Центру отримала Сертифікат про технічну компетентність. Клінічний Центр інфекційних хвороб офіційно нагороджений статусом «Вибір країни» 2022.

Станом на 01.10.2022 на базі закладу розгорнуто 230 ліжок, в тому числі для лікування пацієнтів з COVID-19 -200, 14 ліжок в палаті інтенсивної терапії. За звітний період проліковано 889 пацієнтів.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну спричинило критичне навантаження на національну систему охорони здоров’я.

Наказом Вінницької обласної військової адміністрації визначено                 23 заклади для надання медичної допомоги пораненим військовослужбовцям. Ліжковий фонд становить 2085 ліжок (25,0 % від загального ліжкового фонду та 50% ліжкового фонду визначених закладів). У закладах визначених для лікування для пораненим працює 163 лікаря хірурга, 174 анестезіолога/ реаніматолога та 282 операційні сестри.

З метою забезпечення потреб галузі в лікарських засобах та виробах медичного призначення створено єдиний склад медичної гуманітарної допомоги на базі обласного комунального закладу «База спеціального медичного призначення». За період з 01 березня по 01 липня 2022 року відбулося 95 поставок гуманітарної допомоги загальною масою понад             223 тонни, з них 8 тонн медичного обладнання, 90 тон медичного інвентарю (функціональні ліжка, матраци), 75 тон виробів медичного призначення,           30 тонн медикаментів. Міністерством охорони здоров’я України поставлено 368 одиниць обладнання, що передані закладам охорони здоров’я (апарат ШВЛ – 6 од., монітори пацієнта – 15, ВАК системи – 5, наркозно-дихальній апарат – 2, інфузійний насос – 11, ноутбуки – 300, апарат рентгенівський діагностичний пересувний – 6, діагностичний УЗІ апарат – 19, кардіограф – 3, автомобілі екстреної ШМД – 30).

Протягом звітного періоду парк санітарних автомобілів комунального некомерційного підприємства «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» поповнився на 30 автомобілів, отриманих від державного підприємства «Медичні закупівлі України» шляхом централізованого постачання за рахунок коштів державного бюджету.

Як гуманітарну допомогу отримано 4 автомобілі екстреної медичної допомоги.

На потреби Збройних Сил України передано 63 автомобілі екстреної медичної допомоги.

За період повномасштабного вторгнення бригадами екстреної медичної допомоги здійснено транспортування 1577 поранених та постраждалих з евакуаційних потягів до закладів охорони здоров'я м. Вінниці.

Також, до закладів охорони здоров'я м. Львів для подальшого лікування за кордоном було транспортовано 70 пацієнтів.

Сформовано 275 пакетів документів військовослужбовців та цивільних для направлення за кордон підготовлено і відправлено до Міністерства оборони України та Міністерства охорони здоров’я України.

 

Соціальний захист населення.

На території Вінницької області функціонує 63 «фронт»-офіси з надання адміністративних послуг соціального характеру.

З впровадженням воєнного стану в Україні всі територіальні громади області продовжують здійснювати безперебійний прийом документів для призначення різних видів державних допомог, пільг та житлових субсидій із використанням Програмного комплексу «Соціальна громада», що забезпечує стабільну роботу управлінь соціального захисту населення районних військових адміністрацій.

Протягом 9 місяців 2022 року кількість сформованих справ, переданих відповідному органу соціального захисту населення із застосуванням Програмного комплексу, становить 209313. Кількість електронних справ, за якими органом соціального захисту населення прийнято рішення про призначення (відмову у призначені) соціальних виплат складає 180528, а саме: соціальні допомоги – 53247, пільги - 8095, субсидії – 41242, інше -77944.

Видатки на виплату державних адресних допомог по області за 9 місяців 2022 року склали 2,15 млрд грн для майже 92 тис. осіб.

Послугою «Е- малятко» скористались 2831 мешканець області.

Станом на 01 жовтня 2022 року в області на обліку перебуває понад         181 тис. внутрішньо переміщених осіб. За ІІІ квартал 2022 року нараховано та виплачено допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам на загальну суму 1,66 млрд грн.

З березня 2022 року розпочато призначення компенсації за житлово-комунальні послуги тим, хто безоплатно прихистив внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій чи зон проведення воєнних (бойових) дій. Загальна сума компенсації з державного бюджету за березень – серпень поточного року складає 11,4 млн грн (13,3 тис. виплат).

Загальна сума компенсації за квітень – серпень поточного року за рахунок міжнародних організацій складає 28,6 млрд грн (17,6 тис. виплат).

За 9 місяців 2022 року соціальну стипендію виплачено 1597 студентам на загальну суму 22,5 млн грн.

Житлову субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу за 8 місяців 2022 року отримали 137,8 тисяч домогосподарств на загальну суму 843,8 млн грн. За вересень 2022 року житлову субсидію нараховано для виплати Пенсійним фондом України у грошовій формі 48,4 тис. домогосподарствам на суму 12,9 млн грн.

Станом на 01 жовтня 2022 року видатки державного бюджету на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи становили 30,8 млн грн для 17,2 тис. постраждалих осіб.

 

В області станом на 01 жовтня 2022 року проживає 37987 ветеранів війни, з них 3775 осіб з інвалідністю внаслідок війни; 22441 учасник бойових дій; 6041 учасник війни. Щорічну разову грошову допомогу до 5 травня отримали 15807 осіб, на суму 23,5 млн грн, що є 90% від загальної суми виділених коштів, з них 11355 ветеранів АТО/ООС на суму 16,5 млн грн.

Станом на 01 жовтня 2022 року з числа ветеранів війни, які перебували в зоні АТО/ООС, отримали статус учасника бойових дій 17763 особи; особи з інвалідністю внаслідок війни – 892 особи; учасників війни - 33 особи; постраждалих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту –      37 осіб, членів сімей загиблих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту - 5 осіб.

У 2022 році здійснено виплату щорічної матеріальної допомоги членам сімей загиблих/постраждалих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту у зв’язку з річницею подій на Майдані 18-20.02.2014 за рахунок коштів обласного бюджету, яку здійснено 5 членам сімей загиблих Героїв Небесної Сотні на загальну суму 15,0 тис. грн та 33 постраждалим особам на загальну суму 33,0 тис. грн в рамках виконання заходів Комплексної цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2022–2026 роки, затвердженої рішенням 37 сесії обласної Ради від 24.12.2021 № 300.

За рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, компенсаційну виплату за належні для отримання жилі приміщення деяким категоріям осіб виплачено:

- 9 сім’ям на загальну суму 9497,1 тис грн;

- 4 сім’ям учасників бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб - на загальну суму 5513,6 тис. грн, (кошти субвенції використані в повному обсязі),

- 1 особі з числа членів сімей загиблих учасників Революції Гідності -    623,5 тис. грн.

 

В області проживають13560 багатодітних сімей, в яких виховуються     46312 дітей.

Протягом 9 місяців 2022 року районними військовими адміністраціями та виконавчими органами міських рад видано 1321 посвідчення батьків багатодітної сім’ї та 3174 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.

У 2022 році підготовлено 24 подання щодо присвоєння жінкам почесного звання України «Мати-героїня».

Протягом 2022 року працівники центрів соціальних служб та інших надавачів соціальних послуг забезпечували надання послуги соціального супроводу 112 прийомним сім’ям, в яких виховується 215 прийомних дітей,     63 дитячим будинкам сімейного типу, в яких перебуває 391 дитина-вихованець, та 271 сім’я опікунів та піклувальників, в яких виховується 382 підопічні дитини.

На регіональному рівні за кошти обласного бюджету цілодобово функціонує безоплатна «Лінія довіри» (0 800 75 04 75), за якою можна отримати консультацію з питань запобігання домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, а також з питань дискримінації за ознакою статі.

З 01 січня 2022 року по 28 вересня 2022 року послугами відділення надання соціальних послуг особам/дітям/сім’ям, які постраждали від насильства скористались 28 жінок та 48 дітей, з них 27 хлопчиків та                   21 дівчинка. Протягом 9 місяців 2022 року жінки отримали 1760 послуг, зокрема 1620 соціальних послуг, 134 психологічні консультації, 6 юридичних консультацій. Діти отримали 162 послуги: 37 психологічних консультацій,      125 соціальних послуг.

 

В системі соціального захисту населення області функціонує: комунальна установа «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», Тиврівський обласний будинок-інтернат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, 5 психоневрологічних будинків-інтернатів, зокрема спецвідділення геріатричного профілю; 2 заклади інституційного догляду та виховання дітей системи соціального захисту населення. Заклади розраховані для проживання 1830 підопічних та вихованців.

Станом на 01 жовтня 2022 року в інтернатних закладах фактично проживало 1808 осіб, що становить 98,8 % наповненості та надаються соціальні послуги стаціонарного догляду за особами, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності.

З початку повномасштабного вторгнення військових сил рф на територію України 24 лютого 2022 року, кількість клієнтів інтернатних закладів зростає у зв’язку з прийняттям та розміщенням внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01 жовтня 2022 року в інтернатні заклади області прийнято 224 внутрішньо-переміщених осіб, із Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Київської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей. Найбільшу кількість евакуйованих осіб прийнято із Донецької області.

Серед обласних закладів також функціонують комунальні заклади: «Козятинський обласний соціальний центр матері та дитини, «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», «Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень»,       КЗ «Обласний комплексний центр надання соціальних послуг», в складі якого є відділення обліку бездомних осіб, відділення соціально-психологічної допомоги та адаптації, відділення надання соціальних послуг особам/дітям/сім’ям, які постраждали від домашнього насильства, відділення «Соціальний гуртожиток», Вінницький обласний центр соціальних служб, до мережі якого входять 9 центрів соціальних служб, створених в територіальних громадах.

В області діють 43 центри надання соціальних послуг, при яких функціонують 13 відділень надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання (стаціонарний догляд), 38 відділень соціальної допомоги вдома (догляду вдома), 10 відділень організації надання грошової та натуральної допомоги (натуральна допомога) та 21 відділення соціальної роботи з сім’ями/особами, які перебувають в складних життєвих обставинах (соціальний супровід).

Також 18 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), у складі яких створено 10 стаціонарних відділення постійного перебування/проживання (стаціонарний догляд), 20 відділень соціальної допомоги вдома (догляду вдома), 18 відділень організації надання грошової та натуральної допомоги (натуральна допомога) та 2 відділення соціальної роботи з сім’ями/особами, які перебувають в складних життєвих обставинах (соціальний супровід).

В області соціальну послугу догляду вдома отримує майже 13,9 тис. осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

 

Захист прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

За 9 місяців 2022 року на обліку служб у справах дітей області перебувало 1773 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах; з них впродовж року взято на такий облік 445 дітей та знято - 328 дітей, у зв’язку із усуненням умов та обставин, які стали підставою для взяття дітей на облік.

З метою попередження скоєння дітьми правопорушень надано допомогу (вжито координаційні заходи) щодо покращення сімейного виховання             477 сім’ям, в яких виховується 787 дітей. загалом проведено 932 профілактичних бесіди з дітьми.

Упродовж 9 місяців 2022 року проведено за участі представників територіальних підрозділів Національної поліції, органів місцевого самоврядування, інших структур, дотичних до питань захисту дітей,               1365 профілактичних заходи «Діти вулиці», «Розважальні заклади», «Неблагополучна сім’я», під час яких було виявлено 756 дітей.

Однією з форм профілактики соціального сирітства є забезпечення захисту житлових та майнових прав дітей. В області проводиться системна робота з цих питань. Службою у справах дітей обласної військової адміністрації в межах повноважень реалізуються заходи щодо захисту житлових, майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. За оперативними даними служб у справах дітей на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та на соціальному квартирному обліку перебуває 359 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років.

В організаційно-методичному управлінні служби у справах дітей облдержадміністрації знаходяться комунальні заклади: «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», з плановою місткістю ―     40 місць та «Жмеринський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», з плановою місткістю ― 25 місць (далі ― Центри).

Протягом 9 місяців 2022 року з метою надання комплексу послуг соціально-психологічної реабілітації у Центри направлено 37 дітей. Всього в закладах протягом зазначеного періоду поточного 2022 року перебувало (стаціонарно) 97 дітей. Станом на 01 жовтня 2022 року у Центрах проживають та проходять соціально-психологічну реабілітацію 60 дітей.

Станом на 30 вересня 2022 року на обліку служб у справах дітей області перебуває 64 дитини з причини жорстокого поводження, або загрози його вчинення (з них 60 ― домашнього насильства). Протягом 9 місяців 2022 року постраждало 63 дитини з 51 сім’ї.

Єдиний електронний банк даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім'ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів (далі - Єдина інформаційно-аналітична система «Діти») функціонує у 6 міських територіальних громадах області та службах у справах дітей обласної та районних військових адміністрацій. Станом на 01 жовтня 2022 року у Базі даних Єдиної інформаційно-аналітичної система «Діти» (далі – ЄІАС) створено 55 нових облікових засобів служб у справах дітей сільських, селищних, міських рад. На центральний рівень надіслані заявки на підключення користувачів однієї міської, трьох служб у справах дітей сільських, селищних рад та                5 пакетів документів на створення облікового запису служби у справах дітей у ЄІАС.

З початку року в регіоні усиновлено 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: громадянами України – 10 та іноземними громадянами – 7.

На 01 жовтня 2022 року на первинному обліку служб у справах дітей області перебувало 2266 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 2120 в сім’ях громадян України (1625 під опікою, піклуванням, 495 в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу), що складає 93,6 % до загальної кількості таких дітей.

З початку 2022 року статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, набуло 263 дитини.

Впродовж 2022 року до сімейних форм виховання влаштовано 235 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (196 – під опіку, піклування, 39 в ПС, ДБСТ).

В області функціонує 65 дитячих будинків сімейного типу та                    114 прийомних сімей, до яких виховуються 622 дитини-сироти, дитини, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Особлива увага приділяється захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які внутрішньо переміщені з районів проведення операції об’єднаних сил та тимчасово окупованої території, цій категорії дітей надається всебічна підтримка. На території області перебуває     54 424 внутрішньо переміщені дитини.

Станом на 30 вересня 2022 року 468 дітям/особам надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

На даний час у зв’язку з військовою агресією рф в області перебуває        143 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, які переміщені до 32 громад області із 11 регіонів України, всі вони мають законних представників. Так, в області 3 дитячих будинки сімейного типу       (21 дитина-вихованець), 13 прийомних сімей (31 прийомна дитина), 60 сімей опікунів/піклувальників (91 дитина), які перемістились з інших територій у зв’язку з військовою агресією рф.

В умовах воєнного стану до регіону перемістилась 1 сім’я патронатного вихователя з Донецької області, у якій проживають 4 неповнолітні та малолітні вихованці, що перебувають на обліку дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах.

 

Розвиток фізичної культури та спорту.

В області забезпечено розвиток 74 видів спорту, серед яких 27 літніх олімпійських, 2 зимових олімпійських, 27 неолімпійських видів спорту та          18 видів спорту серед спортсмені з обмеженими фізичними можливостями, що забезпечило залучення 23122 осіб до занять цими видами спорту. Упродовж 2022 року в спортивних школах області підтримувався розвиток 43 видів спорту. Із загальної кількості (54) спортивних шкіл: 48 ДЮСШ, 6 СДЮСШОР, 7 мають вищу категорію, 7 – першу категорією, 13 – другу категорією, 27 без категорії.

Фізкультурно-оздоровчою роботою та спортивною діяльністю займаються громадські організації (спілки) спортивного спрямування – обласні федерації (осередки) з видів спорту; фізичним вихованням та фізкультурно-оздоровчою роботою за місцем навчання – учнівська та студентська спортивні спілки, за місцем роботи громадян – обласні організації всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Спартак», «Україна», зокрема серед сільського населення – Вінницька територіальна організація ВФСТ «Колос»; фізкультурно-оздоровчу роботу в міських і селищних територіальних громадах у місцях масового відпочинку –Комунальна організація Вінницької обласної Ради «Вінницький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Розвиток спорту вищих досягнень забезпечували спортсмени області, які є членами національних збірних команд, комунальний заклад «Вінницька школа вищої спортивної майстерності», комунальна організація «Вінницький обласний центр олімпійської підготовки», спортивні клуби області, а також спортивні команди (Збройних Сил України та інших військових формувань, правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб) утворені відповідно до законів України, які здійснюють розвиток професійного спорту.

Комунальний заклад «Вінницький регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт»» здійснює заходи з фізичної культури і спорту серед осіб з інвалідністю.

Станом на 01 січня 2022 року в області функціонували 3721 спортивні споруди, зокрема 35 стадіонів з трибунами на 1500-3000 місць для глядачів та     5 стадіонів з трибунами від 3000 місць і більше, 333 майданчики з тренажерним обладнанням, 570 футбольних полів, 612 спортивних залів, 638 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 123 стрілецьких тири та інші.

 

Розвиток культурної сфери.

Станом на 01 жовтня 2022 року мережа закладів культури області становить 2038 установ, з них 13 – обласного підпорядкування.

Від початку повномасштабного російського вторгнення заклади культури Вінниччини не припиняли своєї роботи, змінивши її формат відповідно до умов реальності. Режим роботи працівників було організовано з огляду на безпекову ситуацію, встановлювався дистанційний режим роботи, а в окремих випадках – заклади знаходились на простої.

У 789 будинках культури та клубах (77%) організовано центри з надання гуманітарної допомоги вимушено переміщеним особам та збір коштів для підтримки ЗСУ.

З метою підняття патріотичного духу та підтримки ЗСУ працівниками культури області проведено понад 547 концертів та мистецьких акцій, в яких взяли участь 297 творчих колективів та 1391 окремий виконавець. Всього зібрано 48,4 млн грн, частину з яких перераховано у фонд допомоги ЗСУ.

З початком широкомасштабного вторгнення рф працівниками музейних закладів області проведено відповідну роботу з максимального убезпечення музейних колекцій.

Водночас, впродовж звітного періоду в музеях створено 306 виставок, проведено 3,2 тис. екскурсій, які відвідали близько 400 тис. осіб.

Співробітники музеїв активізували свою діяльність зі збору матеріалів подій російського вторгнення, роботи волонтерських центрів, життєвих історій внутрішньо переміщених осіб. Обласним краєзнавчим музеєм оновлено мартиролог загиблих захисників України, здійснено фотофіксацію, відеодокументування, збір предметної бази, накопичено цифровий матеріал для відеоконтенту майбутньої експозиції.

У перші дні широкомасштабного вторгнення рф працівниками головної книгозбірні області здійснено низку заходів щодо безпеки і збереження бібліотечного фонду, майна, найцінніших видань, рідкісних та унікальних книг, стародруків, краєзнавчих документів.

В бібліотеках області проведено відповідну роботу з вилучення з відкритого доступу книжкових видань та електронної бази даних «Аналітика» бібліографічних записів та документів російською мовою, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, російських авторів та видавництв, зазначених Міністерством культури та інформаційної політики України. Станом на 01 вересня 2022 року вилучено близько 190,0 тис. примірників видань російською мовою з бібліотечного фонду бібліотек області.

Одним із напрямків роботи бібліотек протягом 2022 року залишається забезпечення доступності культурно-освітніх послуг населенню та поліпшення поповнення інформаційних ресурсів. Тому 515 (59%) бібліотек області, зокрема 437 (56%) на селі оснащенні комп’ютерним обладнанням. Використовують ресурси Інтернету – 504 бібліотеки (58%), користуються зоною Wi-Fі –           391 (45%). В області 308 бібліотек області функціонують як хаби цифрової освіти.

У звітному періоді активізувалась робота з національно-патріотичного виховання, вивчення і удосконалення української мови. У бібліотеках області облаштовано інформаційні стенди, виставки-рекомендації, тематичні виставки. Ведеться робота зі створення україномовних клубів для мешканців громад та внутрішньо переміщених осіб.

Від початку вторгнення російських військ в Україну змінився формат роботи обласних театрально-видовищних закладів: створено вистави малих форм, активізовано виїзди театральних груп в територіальні громади. Вінницькою обласною філармонією ім. М. Д. Леонтовича започатковано новий мистецький простір «Музичне фойє».

У І півріччі 2022 року театрами представлено 187 вистав, 40 з яких в режимі онлайн. Їх відвідали понад 20 тис. осіб, в т. ч. біля 10 тис. пільгових категорій, 7,7 тис. дітей.

За підтримки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, протягом 9 місяців 2022 року здійснювались заходи, спрямовані на зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури. Так, у 31 закладі культури області проведено 6 капітальних та 25 поточних ремонтів на загальну суму 4543,4 тис. грн. Продовжувалась робота щодо комп’ютеризації закладів культури. Станом на 01 листопада 2022 року 1069 (53%) закладів культури області підключено до мережі Інтернет, в т. ч. 884 (44%) заклади підключено до широкосмугового Інтернету зі швидкістю 100 кбт/с.

 

Розвиток туристичної галузі.

За 9 місяців 2022 року сума надходжень до місцевих бюджетів від туристичного збору в області становила 2,3 млн грн, що у 1,4 рази більше відповідного періоду минулого року.

З метою розвитку та промоції туристичної галузі, а також підвищення рівня обізнаності населення області та України щодо туристичних цікавинок Вінниччини, протягом звітного періоду проводилась робота з територіальними громадами області та суб’єктами туристичної галузі щодо організації та проведення заходів для населення області та вимушено переміщених осіб:

визначено туристичні об’єкти, які можна відвідувати під час воєнного стану;

спільно з ГО «Подільська асоціація гідів та екскурсоводів» до Дня Незалежності України впроваджено історико-патріотичного проєкт «Вінниччина – Батьківщина героїв!», спрямований на підвищення рівня обізнаності історії, культури, звичаїв та традицій України і нашого краю (розроблено три маршрути). Частину коштів від проведених екскурсій ГО «Подільська асоціація гідів та екскурсоводів!» вже перерахувала на підтримку Збройних сил України;

розробляються нові маршрути культурно-пізнавального спрямування серед школярів та студентів, що покращить рівень обізнаності історії та визначних пам’яток Вінниччини.

З метою розширення туристичних потоків у регіоні створюються нові та удосконалюються існуючі туристичні дестинації.

На території Жмеринської громади функціонує сімейна пасіка «Сім’я», де проводяться цікаві екскурсії, майстер-класи з виготовлення печива та свічок, дегустація продуктів бджільництва, створено альтанку для проведення різноманітних атракцій.

На фермі «Равликова Долина», окрім екскурсії, пропонується дегустація, майстер-класи та інші розваги. Також облаштована відпочинкова зона з альтанками.

Садиба «Подільська родина» в с. Гайове є яскравим прикладом зеленого туризму.

У Хмільницькій громаді діє Центр сільського туризму «Квітуча оселя». У зеленій садибі постійно проводяться патріотичні заходи, майстер-класи з приготування національних страв та ознайомлення з культурою та традиціями нашого краю.

Створено нові зелені садиби, де пропонується затишний відпочинок:

«Садок вишневий» у с. Буша Ямпільської територіальної громади,

«Білий Маяк» у Літинській громаді.

Розпочала свою роботу нова локація «Голубе озеро» розташована у мальовничій місцині поблизу затопленого кар’єру в Гніванській територіальній громаді, де встановлено 10 комфортних наметів (глемпів) з усіма зручностями та комфортними умовами.

На соціальних сторінках в мережі Інтернет проводиться популяризація туристичної галузі Вінниччини та регулярно готуються інформації про привабливі туристичні об’єкти територіальних громад області.

 

Забезпечення санітарного та екологічного благополуччя.

За інформацією ДП «Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства» проведено заходи з відтворення лісів на площі    784 га, висаджено 3,7 млн садивних місць. Створено 77,7 га нових лісів та інших лісонасаджень переважно на деградованих землях.

Проводяться заходи з підтримки діяльності 34 лісівничих еколого-просвітницьких центрів та 58 лісівничих еколого-просвітницьких пунктів, а також 50 учнівських лісництв, які функціонують на базі державних лісогосподарських підприємств, що координуються Вінницьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Проведено 5 вебсемінарів інформаційного характеру, надано                       16 експертних консультацій для територіальних громад та громадських організацій. На базі національного природного парку «Кармелюкове Поділля» проведено круглий стіл щодо охорони навколишнього природного середовища, збереження біо- та ландшафтного різноманіття.

Протягом звітного періоду підготовлено 23 висновки з оцінки впливу на довкілля (ОВД) і допустимості ведення планованої діяльності та складено 39 звітів із стратегічної екологічної оцінки (СЕО).

 

З метою забезпечення санітарного благополуччя територій проводиться роздільне збирання та сортування побутових відходів в громадах області. Так, на території Вінницької, Калинівської, Козятинської, Барської, Мурованокуриловецької громад впроваджується система сортування побутових відходів, що в свою чергу зменшує навантаження на існуючі полігони твердих побутових відходів. Збір вторинної сировини позитивно впиває на стан навколишнього природного середовища. В свою чергу реалізація такої сировини дозволяє отримати додаткові фінансові ресурси для розвитку комунальних підприємств. Яскравим прикладом такої діяльності є Іллінецька територіальна громада, на сміттєпереробному комплексі якої створено цех з переробки поліетиленових пляшок.

 

Збереження ландшафтного та біотичного різноманіття.

Станом на 01.10.2022 в області нараховується 433 об’єкти природно-заповідного фонду (43 загальнодержавного значення, з них 1 національний природний парк та 390 місцевого значення, з них 4 регіональних ландшафтних парки) загальною площею 66741,1 га, що складає 2,27 % від площі області. Досить низький в порівнянні з іншими областями України відсоток площі заповідного фонду зумовлений високим ступенем сільськогосподарської освоєності території області (76,0% від загальної площі).

У звітному періоді погоджено дозвільну документацію щодо розширення меж території Національного парку «Кармелюкове Поділля» на 112,4 га в межах Чечельницького району Вінницької області відповідно до Указу Президента України від 23 березня 2021 року №111/2021.

Підготовлено документацію щодо розширення на 12 га площі об’єкту природно-заповідного фонду Ільківський став у Вінницькому районі.

Проводиться моніторинг можливості створення ще 3 об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

За звітний період розглянуто та погоджено 19 переліків заходів з поліпшення санітарного стану лісів на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду. Погоджено 2 ліміти на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та затверджено 4 ліміти на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

В зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою переоформлено 56 пакетів документів природоохоронної документації.

Проводяться консультації щодо забезпечення фінансування розроблення технічної документації та встановлення меж об’єктів природно-заповідного фонду коштами місцевих бюджетів територіальних громад.

Проведено виїзні обліки мисливських тварин та популяцій водно-болотних птахів. Розроблено пропозиції щодо їх збереження та відновлення.

 

Збереження та раціональне використання водних ресурсів. Якісна питна вода в кожній громаді.

Басейновою лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління Південного Бугу здійснюється регулярний гідрохімічний контроль за станом питних водозаборів Вінниччини.

Для захисту від підтоплення територій, з метою забезпечення протипаводкових, берегоукріплювальних, протиселевих, протизсувних заходів органами виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечується розроблення відповідних проєктів із залученням коштів місцевих бюджетів різних рівнів.

З метою запровадження раціонального водокористування та водовідведення:

проведено заміну/ремонт водопровідних мереж – 20,0 км;

проведено заміну/ ремонт каналізаційних мереж – 4,7 км;

підготовлено водопровідних насосних станцій – 28 од.;

підготовлено каналізаційних насосних станцій – 25 од.;

підготовлено свердловин – 190 од.

В області створено робочу групу, яка проводить вибіркове обстеження водоохоронних зон і прибережних захисних смуг уздовж водних об'єктів з метою моніторингу дотримання законодавства природоохоронного та земельного законодавства.

 

Для питного водопостачання в регіоні використовуються відкриті поверхневі водні об’єкти та підземні джерела. В якості джерел централізованого питного водопостачання використовуються відкриті водойми (річки) на п’яти водогонах (у містах Вінниця, Калинівка, Хмільник, Ладижин, Козятин), на які припадає 85% всієї спожитої води в області.

Частка населених пунктів області, охоплених послугами централізованого водопостачання, становить 26,8%, в тому числі: міста та селища міського типу - 100%, села - 24,5%.

Однак, тільки 42,5% міського та сільського населення мають доступ до систем централізованого водопостачання. Решта споживачів забезпечуються питною водою із підземних джерел (свердловин, каптажних криниць), загальна кількість яких становить 429 од.

В області в 63 територіальних громадах послуги з централізованого водопостачання та водовідведення надають 74 суб’єкта господарювання різних форм власності, які розташовані в містах, селищах, селах області, та отримали відповідні ліцензії на право провадження господарської діяльності.

З метою вирішення проблемних питань в сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення обласною військовою адміністрацією вживаються заходи щодо залучення коштів міжнародних фінансових організацій та інших джерел фінансування.

Комунальне підприємство «Вінницяоблводоканал» співпрацює із Міжнародним банком реконструкції та розвитку в рамках Другого проєкту розвитку міської інфраструктури та залучає кошти на реалізацію проєктів з реконструкції магістральних мереж водопостачання м. Вінниці. Також укладено Меморандум про співпрацю щодо розвитку системи водопостачання та водовідведення м. Вінниці із Акціонерним товариством спрощеного типу «БЕТЕН Енженьєрі», Франція.

За рахунок кредитних коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку в сумі 28,4 млн грн КП «Вінницяоблводоканал» у 2022 році було проведено реконструкцію магістральної мережі у м. Вінниці.

 

Розбудова громадянського суспільства.

Протягом звітного періоду забезпечено проведення публічних консультацій з громадськістю (конференцій, форумів, зустрічей за круглим столом, громадських слухань, зборів тощо) щодо проєктів наказів Начальника обласної військової адміністрації, обласних програм із соціально- економічного і культурного розвитку, проектів регуляторних актів, звітів головних розпорядників коштів про їх витрачання за минулий рік та з інших актуальних питань соціально-економічного та гуманітарного розвитку області.

Орієнтовний план розміщено на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Консультації з громадськістю», підрубриці «Орієнтовний план проведення консультацій».

Оприлюднення проектів нормативно-правових актів та рішень органів виконавчої влади здійснюється в установленому порядку на офіційних вебсайтах органів виконавчої влади у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Консультації з громадськістю» та в інший прийнятний спосіб.

Налагоджено ефективний діалог та співпрацю з громадською радою при обласній військової адміністрації.

Протягом звітного періоду громадською радою розглядалися актуальні питання стосовно:

  • допомоги Збройним силам України та підрозділам територіальної оборони;
  • підтримки внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Вінницької області (сприяння у пошуку житла та отриманні гуманітарної допомоги);
  • розвитку на Вінниччині інституту сільськогосподарського дорадництва як одного з існуючих механізмів забезпечення продовольчої безпеки України та інші.

Інформація про діяльність громадської ради систематично розміщується на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Громадська рада».

 

Розвиток і самореалізація української молоді, формування патріота і громадянина.

Мета патріотичного виховання – це виховання свідомого громадянина, патріота, набуття молоддю соціального досвіду, високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді потреби та уміння жити в громадському суспільстві, духовності та фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної культури.

До Міжнародного Дня молоді, в рамках проведення обласного молодіжного форуму «Українська молодь вражає», проведено покази фільмів для внутрішньо переміщеної молоді та їх обговорення з психологом, презентовано відеосюжети про внесок молоді у наближені перемоги.

Для сприяння соціальній інтеграції молоді з числа внутрішньо переміщених осіб, проведено 4 міні-феста «Будь молодим – живи активно!». Участь у заходах взяли 160 осіб з числа молоді Вінниччини та молоді переселенці з Запорізької, Миколаївської, Харківської, Донецької, Луганської, Херсонської областей, які наразі проживають у Вінницькій, Калинівській, Жмеринській, Лука-Мелешківській, Сутисківській громадах. Для фінансування проєкту залучено кошти міжнародних партнерів.

Для зміцнення фізичного та психологічного здоров’я молодих переселенців, налагодження нових соціальних зав’язків, організовано спортивний захід «Let’s go raft» - сплав Воробіївськими порогами.

У вересні 2022 року за рахунок зібраних у 2021 році коштів в сумі          404,8 тис. грн обласного етапу Всеукраїнської акції «Серце до серця» відбулася передача обладнання, а саме: шприцевих насосів одноканальних М300 та двоканальних М500, - Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні, Вінницькій обласній дитячій клінічній інфекційній лікарні та Вінницькій міській клінічній лікарні «Центр матері і дитини».

Задля сприяння розвитку та популяризації молодіжного технічного скаутського руху, у ВОМЦ «Квадрат» двічі на тиждень проводиться інформаційно-просвітницький, науково-технічний проєкт «3D Modeling Workshop» - теоретичний та практичний курс 3Д моделювання з використанням популярних 3Д середовищ та 3Д принтерів Ultimaker2+, та науково – технічний проект «Open Day in FABLAB Kvadrat», де учасники та учасниці ознайомлюються з концепцією та можливостями, які пропонує наукова лабораторія.

 

Створення і розвиток геоінформаційної системи управління та містобудівного кадастру Вінницької області.

За 9 місяців 2022 року внесено в базу 115 об’єктів містобудування, які будуть в подальшому враховані при оновлені Схеми планування території області та для врахування при розробленні Схеми планування території України. При внесенні відомостей до бази даних містобудівного кадастру області видається містобудівна кадастрова довідка, яка містить містобудівні регламенти на забудову земельної ділянки, в тому числі обов’язкову умову щодо забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення згідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

У зв'язку з поширенням COVID-19 засідання архітектурно-містобудівної ради проводяться в онлайн-режимі. Для забезпечення доступу членів ради до матеріалів містобудівної документації, що розглядаються, а також для проведення захисту розробником, усі кресленики прив'язуються через ГІС містобудівного кадастру області та публікуються на окремому порталі для подальшого розгляду (прив'язано 54 проєкти містобудівної документації).

На звернення Київської обласної військової адміністрації щодо наявних пропозицій стосовно розміщення просторових об’єктів в межах Вінницької області для взаємоузгодження місцевих і державних інтересів під час розроблення проєкту Програми комплексного відновлення Київської області для подолання наслідків військової агресії російської федерації проти України, підготовлено та надано відповідні пропозиції, в тому числі Витяги із містобудівної документації — Схеми планування території Вінницької області.

Внесено інформацію до бази містобудівного кадастру про розроблення містобудівної документації, на яку надаються державні вимоги та підготовлено до розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Стрижавської ТГ Витяги із містобудівної документації — Схеми планування території області, Схем планування території Вінницького та бувшого Літинського районів.

Підготовлено до розроблення Детальних планів території 25 Витягів із містобудівної документації - Схеми планування території області, із зазначенням функціональної зони території, в межах якої розташована земельна ділянка, та обмежень у використанні території для містобудівних потреб.

Систематично здійснюється конвертація та прив’язка до геоінформаційної системи містобудівного кадастру електронних версій містобудівної документації для її подальшої публікації на Геопорталі - у зв’язку з агресією рф, тимчасово закритий.

Тривають онлайн - семінари з представниками Мінцифри, окремими органами місцевого самоврядування області, Закарпатською, Полтавською та Одеською обласними військовими адміністраціями щодо реалізації експериментального (пілотного) проєкту запровадження Єдиного державного реєстру адрес і Реєстру будівель та споруд.

 

ІІ. ЦІЛІ ТА ПРІОРИТЕТИ НА 2023 РІК

Програмою окреслені пріоритетні цілі, основні завдання та заходи економічного, соціального та культурного розвитку регіону на короткостроковий період із урахуванням вимог чинного законодавства у період дії правового режиму воєнного стану, введеного у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України:

реалізація державної політики в галузях оборонної роботи, забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян, підготовка і ведення національного спротиву;

відновлення, утримання та технічне прикриття автомобільних доріг оборонного значення;

відновлення економічної спроможності як основа стійкого розвитку. Продовольча безпека;

забезпечення оптимального та безперешкодного функціонування соціальної та гуманітарної сфери;

забезпечення належного рівня екологічної сталості та довкілля;

розвиток і захист інформаційного простору. Забезпечення розвитку демократичного, громадянського суспільства.

 

ІІІ. ШЛЯХИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ГОЛОВНИХ ПРОБЛЕМ ТА ДОСЯГНЕННЯ ПОСТАВЛЕНИХ ЦІЛЕЙ

Виконання визначених у Програмі економічного і соціального розвитку області на 2023 рік цілей шляхом реалізації пріоритетів, стане вагомим підґрунтям для економічного зростання, збільшення реальних доходів населення, забезпечення соціальних гарантій та сприятиме досягненню головної мети Програми.

 

Ціль 1: РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ГАЛУЗЯХ ОБОРОННОЇ РОБОТИ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ, ПРАВОПОРЯДКУ, ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН, ПІДГОТОВКА І ВЕДЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ.

 

Пріоритет 1. Забезпечення реалізації повноважень, передбачених законодавством, в галузі оборонної роботи.

 

Шляхи досягнення:

забезпечення виконання заходів Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2021 - 2025 роки, виконавцями яких визначені військові частини Збройних Сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби України та інші військові формування;

практичне виконання заходів, визначених Планом запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Вінницькій області;

організація та участь місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у виконанні заходів з підготовки держави (зокрема Вінницької області) до оборони;

своєчасне реагування та вжиття необхідних заходів щодо оборони території та захисту населення області;

участь у посиленні охорони та захисті державного кордону;

участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління;

участь в охороні та обороні важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури, визначених Кабінетом Міністрів України та об’єктів регіонального та місцевого значення, порушення функціонування та виведення з ладу яких становлять загрозу для життєдіяльності населення;

забезпечення умов для стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил) або їх перегрупування в межах області;

сприяння набуттю громадянами України готовності та здатності виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України;

участь в організації заходів боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора (противника) та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями;

участь в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та на протидію інформаційним операціям агресора (противника);

сприяння створенню добровольчих формувань територіальних громад;

участь в організації та проведені, у межах компетенції, заходів з посилення охорони повітряного простору області, прикритті об’єктів інфраструктури та комунікацій Вінниччини від повітряних (ракетних) ударів противника на реалізацію рішення Головнокомандувача Збройних Сил України.

 

Очікувані результати:

забезпечення надійного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління в умовах дії правового режиму воєнного стану;

відновлення, утримання та технічне прикриття автомобільних доріг оборонного значення;

удосконалення територіальної оборони та завершення обладнання (підтримання у належному стані) фортифікаційних споруд рубежів оборони районів області;

готовність до оборони населених пунктів;

надійна охорона та оборона важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури в області;

підвищення ефективності протиповітряного прикриття об’єктів інфраструктури та комунікацій від повітряних (ракетних) ударів противника;

готовність та здатність громадян України до виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

 

Пріоритет 2. Забезпечення реалізації повноважень, передбачених законодавством, з питань законності, правопорядку, прав і свобод громадян.

 

Шляхи досягнення:

забезпечення виконання заходів Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2021-2025 роки, виконавцями яких визначені правоохоронні органи;

оперативне реагування поліції на правопорушення – надання публічної послуги з оперативного реагування нарядів поліції на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення та інші події;

профілактика вуличної злочинності, протидія скоєнню кримінальних правопорушень в публічних місцях;

запровадження автоматизованої системи обліку дій із затриманими особами «Custody Records», запобігання незаконному затриманню осіб, удосконалення системи їх захисту від катувань і належного поводження, а також підвищення стандартів захисту прав поліцейських від можливих неправдивих звинувачень у неправомірних діях;

забезпечення безпеки осіб, які постраждали від домашнього насильства, ефективного функціонування мобільних груп з реагування на факти вчинення домашнього насильства;

протидія колабораційній, диверсійній, терористичній та іншій діяльності спрямованої проти України;

виявлення та припинення фактів розповсюдження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів безконтактним шляхом з використанням мережі всесвітнього доступу Інтернет, настінних графіті;

підвищення ефективності боротьби з майновими злочинами – протидія злочинності, пов’язаної з посяганням на майно громадян (крадіжки з квартир та іншого житла, кишенькові крадіжки, шахрайства, грабежі);

забезпечення виконання в межах компетенції заходів Державної цільової правоохоронної програми облаштування державного кордону щодо будівництва інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій Державної прикордонної служби України на період до 2024 року.

 

Очікувані результати:

зміцнення законності та правопорядку, забезпечення дотримання прав та свобод громадян;

покращення якості надання поліцейських послуг;

впровадження системи відеоаналітики з можливістю розпізнавання обличчя людини та транспортних засобів з ідентифікацією номерних знаків;

вдосконалення системи управління усіма видами нарядів поліції з метою налагодження та оптимізації робочого процесу, забезпечення ефективного і оперативного обміну даними;

підвищення ефективності здійснення превентивних заходів (адміннагляд, забезпечення безпеки дорожнього руху тощо);

попередження правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, зосередження уваги на документуванні фактів керування транспортними засобами водіями в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;

підвищення ефективності розслідування серійних, резонансних, особливо тяжких та тяжких кримінальних правопорушень, а також злочинів майнової спрямованості;

попередження та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним заволодінням транспортними засобами;

виявлення і ліквідація місць збору осіб, які зловживають наркотиками, підпільних лабораторій для виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин, документування злочинної діяльності такого роду;

виявлення осіб, які можуть бути причетними до співпраці з окупаційними військами та притягнення їх до відповідальності відповідно до чинного законодавства;

створення мережі сучасних зон очікування для транспортних засобів біля прикордонних пунктів пропуску на українсько-молдовському державному кордоні у межах Вінницької області.

 

Пріоритет 3. Здійснення комплексу заходів цивільного захисту на території області.

 

Шляхи досягнення:

матеріально-технічне забезпечення заходів цивільного захисту;

технічне дооснащення мережі пунктів управління;

модернізація та реконструкція існуючої територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення;

створення належних умов для функціонування внутрішньообласної системи оповіщення, міського та позаміського запасних пунктів управління облдержадміністрації, матеріально-технічних складів, споруд цивільної оборони та цивільного захисту, забезпечення публічної безпеки та протидії  від протиправних посягань;

впровадження інженерного захисту територій населених пунктів Могилів-Подільського району Вінницької області від небезпечних факторів впливу зсувних та гідрологічних процесів;

забезпечення працівників територіальних формувань, спеціалізованих служб цивільного захисту та особового складу пунктів управління облдержадміністрації засобами радіаційного та хімічного захисту;

впровадження комплексу заходів щодо відновлення функціонування захисних споруд цивільного захисту (органом управління яких, як об’єктами нерухомого майна є Вінницька обласна Рада) за призначенням та їх доукомплектування необхідними засобами цивільного захисту, майном, в тому числі забезпечення доступності захисних споруд для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

планування та здійснення евакуаційних заходів для всіх категорій населення, яке проживає в населених пунктах, що знаходяться у зонах можливого катастрофічного затоплення, небезпечного хімічного ураження, районах виникнення стихійного лиха (масових лісових пожеж, зсувів, поводків, підтоплень та інших геофізичних і гідрометеорологічних явищ з тяжкими наслідками), великих аварій, інших надзвичайних ситуацій (у тому числі пов'язаних із можливими терористичними проявами та воєнними діями);

утримання та поповнення регіонального матеріального резерву для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій згідно із затвердженою номенклатурою;

проведення командно-штабних навчань, семінарів з працівниками органів управління цивільного захисту;

видання нормативних документів;

створення об’єктових систем запобігання надзвичайним ситуаціям;

підготовка і перепідготовка спеціалістів з питань цивільного захисту.

 

Очікувані результати:

безперервне функціонування та експлуатаційно-технічне обслуговування систем оповіщення керівного складу, органів управління цивільного захисту та населення;

приведення наявного фонду захисних споруд цивільної оборони у готовність до використання за призначенням та недопущення скорочення їх чисельності;

підвищення ефективності захисту населення від небезпечних хімічних речовин, впровадження режимів радіаційного і хімічного захисту населення з використанням засобів колективного захисту у разі радіаційного або хімічного забруднення території;

утримання та накопичення матеріальних резервів для ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків у обсягах відповідно до затвердженої номенклатури;

впровадження сучасних інженерно-технічних та інших заходів, спрямованих на підвищення стійкості функціонування об'єктів і систем життєзабезпечення;

безпечні умови життєдіяльності населення;

підвищення готовності органів управління та сил цивільного захисту області до дій за призначенням в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій;

зменшення кількості надзвичайних ситуацій техногенного характеру і постраждалого від наслідків надзвичайних ситуацій населення;

зменшення витрат на відшкодування збитків від надзвичайних ситуацій;

зняття можливої соціальної напруги серед населення та підвищення довіри населення до влади.

 

Ціль 2: ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ЯК ОСНОВА СТІЙКОГО РОЗВИТКУ. ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

 

Пріоритет 1. Оновлення промислового виробництва як основа економічного зростання регіону.

 

Шляхи досягнення:

виконання мобілізаційних завдань та державного оборонного замовлення з метою посилення обороноздатності країни;

виконання Програми Уряду з переміщення підприємств з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, в безпечні регіони України;

інтеграція релокованих підприємств в промисловий комплекс області, налагодження партнерських контактів та створення нових зв’язків між українськими компаніями, формування ланцюгів постачання, створення спільних нових продуктів;

підтримка інтересів вітчизняного товаровиробника, участь підприємств області в грантових програмах з модернізації основних фондів та впровадження передових технологій виробництва для підвищення конкурентоспроможності товарів та послуг;

стимулювання розвитку імпортозаміщення і реалізація внутрішнього потенціалу у виробництві промислової продукції для збуту на внутрішньому і зовнішньому ринках;

сприяння розбудові в області інноваційної інфраструктури (технопарків, бізнес-інкубаторів, науково-технологічних центрів тощо), яка відповідає сучасним ринковим вимогам та дає можливість створення власних інноваційних продуктів і технологій цивільного і оборонного призначення;

розбудова логістичної та складської інфраструктури через будівництво нових логістично-вантажних хабів, захищених сховищ нафтопродуктів, спеціалізованих складських приміщень;

сприяння розвитку індустріальних парків як потужного інструменту швидкого відновлення промисловості та майданчика для швидкої релокації виробництв з зони бойових дій;

промоція інвестиційних можливостей області через інвестиційний портал vininvest.gov.ua, розширення функціоналу інвестиційного порталу області за допомогою використання геоінформаційних технологій;

стимулювання залучення інвестицій у пріоритетні сектори економіки регіону шляхом вивчення наявних ресурсів та потреб громад в інвестиціях;

покращення ефективності роботи Агенції регіонального розвитку Вінницької області з метою сприяння комунікаціям із зовнішніми партнерами, бізнес-суб’єктами, донорами, які готові інвестувати у регіон.

 

Очікувані результати:

відновлення обсягів промислового виробництва до рівня обсягів промислової продукції до періоду введення правового режиму воєнного стану;

оновлення основних фондів промислових підприємств та підвищення продуктивності промислового виробництва;

підвищення конкурентоспроможності продукції підприємств області;

спрощення можливостей актуалізації інвестиційних пропозицій;

створення понад 500 нових робочих місць.

 

Пріоритет 2. Забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, підтримка розвитку малого аграрного підприємництва.

 

Шляхи досягнення:

сприяння розвитку агропромислового виробництва, підтримка розширення наявних потужностей з виробництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;

сприяння технічному та технологічному оновленню виробничих процесів в агропромисловому комплексі, впровадження новітніх та енергоощадних технологій, техніки та устаткування;

сприяння раціональному використанню природних ресурсів, дотриманню науково-обґрунтованих сівозмін та екологічних нормативів;

сприяння наповненню регіональних продовольчих ринків продуктами харчування для забезпечення населення області;

стимулювання зайнятості сільського населення в сфері сільськогосподарського товарного виробництва, підтримка діяльності особистих селянських, фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших суб’єктів господарювання на селі;

забезпечення виконання заходів, передбачених Програмою розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2021-2025 роки;

створення умов для впровадження заходів з охорони та використання земель, підвищення родючості ґрунтів.

 

Очікувані результати:

збільшення виробництва продукції сільського господарства по всіх категоріях господарств на 12,9 %;

розширення та модернізація потужностей підприємств агропромислового комплексу, диверсифікація видів діяльності за рахунок розширення технологій та асортименту продукції;

забезпечення продовольчої безпеки регіону та експортних потреб у продукції сільського господарства та продуктів її переробки;

розвиток малого аграрного підприємництва в сільській місцевості, підвищення рівня зайнятості сільських мешканців;

підвищення стійкості територіальних громад.

 

Пріоритет 3. Впровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій в системі життєзабезпечення населених пунктів.

 

Шляхи досягнення:

здійснення заходів дооснащення та переведення котелень бюджетних установ та підприємств теплокомуненерго області з газового на альтернативні види палива;

реалізація комплексних проектів з енергозбереження в системах життєзабезпечення населення;

продовження роботи з реалізації заходів впровадження систем енергетичного менеджменту у територіальних громадах області;

підвищення культури енергоспоживання населенням через засоби масової інформації та проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній.

 

Очікувані результати:

підвищення ефективності споживання енергоресурсів та зменшення показників питомих витрат енергії на одиницю площі;

економія коштів при оплаті спожитих паливно-енергетичних ресурсів бюджетними та комунальними установами області;

збільшення частки потужності котелень, які працюють на альтеративних видах палива;

скорочення споживання природного газу бюджетними установами області до 10,1 млн м. куб або на 15% (у порівнянні зі споживанням у 2021 році) до кінця 2023 року;

поетапна термомодернізація житлового фонду, підвищення експлуатаційних властивостей житлових будинків, скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів населенням.

 

Пріоритет 4. Розвиток сфери торгівлі та послуг.

 

Шляхи досягнення:

сприяння у забезпеченні та насиченні торговельних закладів основними групами продовольчих та непродовольчих товарів;

здійснення моніторингу та контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на основні соціально значущі товари;

сприяння у релокації та відновленні роботи суб’єктів господарювання в сфері торгівлі та послуг;

форматизація торговельних мереж в залежності від соціально-економічних факторів та викликів воєнного стану;

диверсифікація підприємств сфери торгівлі та послуг (запровадження адресної доставки товарів та надання послуг тощо);

модернізація торгівлі (розвиток on-line торгівлі, діджитилізація рітейлу, обслуговування без кас);

проведення форумів, зустрічей, тренінгів, конференцій, круглих столів, семінарів та інших заходів, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності підприємств області на внутрішніх та зовнішніх ринках (система НАССР- безпека харчових продуктів, ISO тощо);

сприяння у просуванні продуктів місцевих товаровиробників в національних торговельних мережах супермаркетів на регіональних та міжнародних ринках;

проведення ярмаркових та виставкових заходів всіх рівнів та максимально можливе використання місцевого виробничого і сільськогосподарського потенціалів для забезпечення потреб населення.

 

Очікувані результати:

безперебійне постачання та наявність товарів в торговельній мережі;

доступність та якісне надання торговельних послуг;

стабілізація цінової ситуації, наповнення внутрішнього ринку якісними вітчизняними товарами;

проведення виставково-ярмаркових заходів, що відповідають економічним потребам регіону і його мешканцям;

збільшення частки продажу товарів вітчизняних виробників в роздрібному товарообороті.

 

Пріоритет 5. Розвиток малого та середнього бізнесу.

 

Шляхи досягнення:

надання інформаційно-консультативної підтримки суб'єктам малого і середнього підприємництва;

створення у територіальних громадах області сприятливих умов ведення бізнесу, в тому числі шляхом встановлення диференційованих ставок місцевих податків і зборів, вдосконалення правового регулювання господарських відносин;

підтримка ефективного конструктивного діалогу між бізнесом та владою;

сприяння можливій участі суб’єктів малого і середнього підприємництва у державних програмах фінансової підтримки, розширення доступу до фінансово-кредитних ресурсів;

створення нових центрів надання адміністративних послуг та забезпечення їхнього ефективного функціонування, збільшення кількості видів послуг у центрах надання адміністративних послуг;

надання підтримки у вигляді гранту в рамках проведення конкурсу бізнес-планів для підприємців початківців (стартапи);

сприяння проведенню освітніх заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня, знань та навичок необхідних для здійснення підприємницької діяльності;

підвищення позитивного іміджу підприємців.

 

Очікувані результати:

збільшення кількості зайнятих підприємницькою діяльністю, створення нових робочих місць;

зменшення регуляторного навантаження на бізнес;

збільшення надходжень до місцевого бюджету від діяльності суб’єктів малого підприємництва;

відкриття центрів надання адміністративних послуг в територіальних громадах;

підвищення освітнього рівня громадян та суб’єктів підприємництва, шляхом проведення цільових навчальних семінарів з питань започаткування та ведення підприємницької діяльності;

розширення місцевої інфраструктури підтримки підприємництва в громадах.

 

Пріоритет 6. Забезпечення належного функціонування, відновлення та розвитку транспортної інфраструктури.

 

Шляхи досягнення:

здійснення контролю за якістю робіт з відновлення, утримання та технічного прикриття автомобільних доріг оборонного значення у відповідності до доведених планів та встановлених вимог;

здійснення контролю за якістю робіт з відновлення доріг загального користування державного та місцевого значення, вулично-дорожньої мережі населених пунктів у відповідності до діючих державних будівельних норм;

впровадження ефективних технічних рішень з застосування засобів організації дорожнього руху та покращення інформаційного забезпечення учасників дорожнього руху з метою контролю безпеки автомобільних доріг;

забезпечення належного габаритно-вагового контролю за результатами функціонування пересувних комплексів та встановлення комплексів зважування у русі (WIM);

оновлення зовнішнього освітлення зупинок та пішохідних переходів в населених пунктах з запровадженням сучасних енергозберігаючих технологій з використанням сонячних панелей;

проведення спільних нарад з представниками територіальних громад щодо вирішення проблемних питань у сфері дорожнього господарства;

формування нової єдиної мережі міжміських та приміських маршрутів загального користування за принципом «обласний центр – районні центри», «районні центри – центри територіальних громад», «центри територіальних громад (далі – ТГ) – центри ТГ», проведення пасажирообстеження та відповідних конкурсів на право обслуговування автобусних маршрутів загального користування;

проведення роз’яснювальної роботи серед перевізників щодо відповідальності (адміністративно-господарських штрафів) за здійснення діяльності поза межами правового поля;

створення «гарячої лінії» для швидкого реагування на порушення роботи перевізників та надання інформації щодо діяльності «нелегальних» перевізників; впровадження диспетчеризації всіх пасажирських перевезень громадського транспорту області;

продовження реалізації проєкту «Реконструкція аеродрому в КП «Аеропорт Вінниця»» (який зазнав значної руйнації під час військової агресії рф);

розробка інформаційної кампанії направленої на популяризацію користування послугами легальних перевізників.

 

Очікувані результати:

функціонування в умовах воєнного стану транспортної інфраструктури для забезпечення транспортного сполучення, здійснення логістичних перевезень та функціонування гуманітарних коридорів;

відновлення об’єктів дорожньої інфраструктури, а саме:

  • спрямування коштів державного дорожнього фонду у сумі:
  • 500,0 млн грн (орієнтовно) на проведення робіт з ремонту та заходів з експлуатаційного утримання мережі доріг загального користування державного значення;
  • 772,1 млн грн (орієнтовно) на проведення робіт з ремонту та заходів з експлуатаційного утримання мережі доріг загального користування місцевого значення;
  • виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування:
  • державного значення протяжністю 45,0 км та штучних спорудах протяжністю 390,8 пог м;
  • місцевого значення протяжністю 100,0 км та штучних спорудах протяжністю 150,0 пог м;

зменшення руйнування доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області;

підвищення рівня доступності для користувачів доріг до соціальних, культурних, освітніх і медичних послуг;

зниження втрат від дорожньо-транспортних пригод, спричинених незадовільним станом автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури;

оптимізація маршрутів, виключення «дублювання» маршрутів, забезпечення доступності послуг для незахищених верств населення;

зменшення «тіньових» перевезень;

відновлення роботи КП «Аеропорт Вінниця»;

безпека та комфорт пасажирів в громадському транспорті.

 

Пріоритет 7. Подальший розвиток міжнародного та транскордонного співробітництва. Співпраця з міжнародними організаціями та місіями.

 

Шляхи досягнення:

поглиблення співпраці в рамках діючих угод про співробітництво між обласною державною адміністрацією та регіонами Республіки Польща, Молдови, Чеської Республіки, Румунії та напрацювання нових міжнародних контактів, зокрема з регіоном Бургундія-Франш-Конте Французької Республіки, Осієчко-Баранською жупанією Республіки Хорватія та іншими регіонами, в тому числі в рамках гуманітарної співпраці;

активізація співробітництва з міжнародними організаціями та місіями, зокрема щодо допомоги постраждалим від ракетних обстрілів, внутрішньо переміщеним особам, родинам, в яких проживають люди з інвалідністю, та найбільш вразливими категоріям населення, а також відбудови пошкоджених об’єктів;

оновлення Інтернет ресурсів щодо грантових можливостей та інформаційної підтримки експортерів (випуск щомісячних вісників «Дайджест актуальних грантових програм та конкурсів» та «Export_Digest»);

залучення підприємців Вінниччини до онлайн-виставок у найбільш перспективних країнах з точки зору експорту;

проведення тематичних онлайн-заходів для експортерів з підвищення обізнаності щодо актуальних процесів менеджменту;

залучення представників бізнесу до участі у секторальних освітніх програмах і навчаннях, які передбачають міжнародний обмін досвідом, з метою підвищення рівня конкурентоздатності ведення бізнесу;

організація на території області заходів, пов’язаних із реалізацією проєктів і залученням міжнародної технічної допомоги та іноземних інвестицій.

 

Очікувані результати:

активізація міжнародного співробітництва з регіонами-партнерами, обмін досвідом в економічній, соціальній, науковій, туристичній та культурній сферах, реалізація спільних проєктів;

залучення додаткових ресурсів за рахунок міжнародної технічної допомоги;

диверсифікація зовнішньої торгівлі, оптимізація логістичних ланцюгів експортно-імпортних операцій;

нарощення обсягів експорту та його переорієнтація з сировинного на товари з доданою вартістю;

розвиток міжрегіонального та транскордонного співробітництва в рамках раніше підписаних міжнародних угод про співпрацю та укладання нових угод.

 

Пріоритет 8. Підвищення ефективності реалізації державної політики зайнятості.

 

Шляхи досягнення:

створення сприятливого середовища для розвитку малого і середнього підприємництва;

удосконалення системи професійного навчання на виробництві;

забезпечення розвитку інклюзивного ринку праці для створення нових і збереження існуючих робочих місць;

сприяння самозайнятості безробітних шляхом одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації ними підприємницької діяльності;

організація професійного навчання та перекваліфікації осіб, які мають статус безробітного;

проведення інформаційних та профконсультаційних вебінарів для осіб, які перебувають на обліку в обласній службі зайнятості;

виплата допомоги по безробіттю особам, які мають статус безробітного;

співпраця з роботодавцями щодо збільшення пропозицій по вакансіях, які подаються до служби зайнятості;

надання профорієнтаційних послуг учням закладів загальної середньої освіти та організація профорієнтаційних заходів;

забезпечення виплати роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за осіб з числа безробітних, які працевлаштовані за направленням служби зайнятості на нові робочі місця.

 

Очікувані результати:

підвищення добробуту громадян, зростання середньомісячного розміру заробітної плати робітників, зайнятих у галузях економіки на 8,8%;

недопущення зростання рівня безробіття;

збільшення кількості офіційного працевлаштованих осіб та легалізації заробітної плати;

попередження фактів нелегального використання робочої сили; розвиток соціального діалогу;

запобігання трудовій міграції.

 

 Ціль 3: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО ТА БЕЗПЕРЕШКОДНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ТА ГУМАНІТАРНОЇ СФЕР.

 Пріоритет 1. Надання доступних та якісних освітніх послуг в умовах правового режиму воєнного стану.

 Шляхи досягнення:

формування оптимальної мережі закладів освіти;

забезпечення впровадження нового Державного стандарту базової загальної середньої освіти;

забезпечення облаштування у закладах освіти укриттів та використання їх відповідно до місткості, яка гарантує укриття під час повітряної тривоги всіх учасників освітнього процесу, які перебувають у закладі;

забезпечення розвитку дистанційної форми здобуття освіти та використання технологій дистанційного навчання;

створення належних умови для організації освітнього процесу та забезпечення доступності закладів освіти для дітей з особливими освітніми потребами;

створення умов для забезпечення якісного та здорового харчування в закладах освіти;

організація підвозу здобувачів освіти і педагогічних працівників до закладів освіти та придбання шкільних автобусів;

забезпечення виконання регіонального/державного замовлення на підготовку кваліфікованих робітників та фахівців;

продовження роботи зі створення навчально-практичних центрів та центру професійної досконалості на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти, оснащення їх сучасним обладнанням і впровадження інноваційних технологій та елементів дуальної форми навчання;

залучення інвестицій у розвиток професійної (професійно-технічної освіти), в тому числі приватних підприємців та міжнародних донорів;

запровадження нових стандартів професійної освіти та навчання, навчальних планів і програм на основі компетентностей кращих міжнародних практик;

покращення матеріально-технічної бази закладів освіти для підвищення якості освітніх послуг;

проведення часткової реконструкції систем опалення, пов’язаної з винесенням котлів із підвальних приміщень закладів освіти та монтаж енергоефективних котлів (на твердому та біопаливі), в тому числі з врахуванням використання місцевих видів палива.

 

Очікувані результати:

створення належних умов для організації освітнього процесу, зокрема безпечного та якісного освітнього простору в умовах правового режиму воєнного стану та поширення коронавірусної хвороби COVID-19;

надання освітніх послуг дітям із внутрішньо переміщених сімей, дітям, які вимушені були змінити місце проживання, виїхавши за кордон, чи перебувають на тимчасово захоплених територіях;

реалізація права дітей з особливими освітніми потребами на освіту, їх соціалізації та інтеграції в суспільство, у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

 

Пріоритет 2. Створення конкурентоспроможної мережі закладів охорони здоров’я в межах єдиного медичного простору.

 

Шляхи досягнення:

реконструкція відділень комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова Вінницької обласної Ради»;

реконструкція приміщень та будівель КНП «Хмільницька лікарні відновного лікування Вінницької обласної Ради»;

реконструкція системи опалення КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О. І. Ющенка Вінницької обласної Ради»;

капітальний ремонт відділень та приміщень КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної Ради»;

придбання магнітно-резонансного томографу для комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна лікарня                   ім. М. І. Пирогова Вінницької обласної Ради».

 

Очікувані результати:

покращення якості та доступності послуг з надання спеціалізованої висококваліфікованої медичної допомоги населенню в умовах модернізації та реорганізації галузі охорони здоров’я;

забезпечення оптимальних умов лікувально-діагностичного процесу, надання висококваліфікованої медичної допомоги хворим хірургічного профілю;

покращення умов перебування хворих в лікувально-профілактичних закладах області, підвищення рівня комфорту при стаціонарному лікуванні;

приведення у відповідність до вимог праці медичного персоналу;

забезпечення надійної та безпечної експлуатації будівлі, підвищення енергоефективності будівлі з метою енергозбереження.

 

Пріоритет 3. Зниження смертності хворих області від серцево-судинної патології шляхом реалізації субпроєкту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, яка направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

 

Шляхи досягнення:

використання телеметричної дистанційної консультації електрокардіограм лікувально-профілактичними закладами первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги, виїзними бригадами служби екстреної медичної допомоги в режимі 24\7;

продовження проведення планових коронарографій хворим першої черги реєстру хворих із серцево-судинною патологією;

введення в експлуатацію об’єкту завершеного будівництва - нової будівлі кардіоцентру з підключенням його до міських мереж водо-, газо-, енергозабезпечення;

створення кардіохірургічного відділення на базі КНП «Гайсинська центральна районна лікарня».

 

Очікувані результати:

зниження смертності та інвалідизації хворих від серцево-судинної патології;

покращення якості та доступності надання медичної допомоги населенню на всіх рівнях

формування у громадян пріоритету здорового способу життя.

 

Пріоритет 4. Створення якісної системи спеціалізованої інфекційної допомоги пацієнтам області. Продовження розбудови обласного центру інфекційних хвороб.

 

Шляхи досягнення:

реконструкція комунального некомерційного підприємства Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб»;

закупівля обладнання для комунального некомерційного підприємства Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб».

 

Очікувані результати:

забезпечення населення області якісною медичною допомогою по лікуванню інфекційних хвороб;

покращення умов перебування інфекційних хворих в лікувальних закладах області, підвищення рівня комфорту при стаціонарному лікуванні.

 

Пріоритет 5. Покращення ефективності соціального захисту населення області, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

 

Шляхи досягнення:

забезпечення соціального захисту працюючих, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності, своєчасного та якісного проведення атестації робочих місць за умовами праці;

забезпечення 100% приміщень, в яких здійснюється обслуговування громадян, відповідності стандартам обслуговування, обладнання елементами архітектурної доступності або здійснення їх розумного пристосування;

забезпечення роботи віддалених робочих місць з обслуговування громадян в 63 територіальних громадах Вінницької області;

забезпечення в повному обсязі потреби щодо надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та призначення грошової компенсації «пакунок малюка»;

забезпечення своєчасного встановлення статусу особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, видача посвідчень;

організація нарад, заходів з міжнародними благодійними організаціями, фондами, закладами соціальної сфери області;

формування бази з потребами у гуманітарній допомозі закладів соціальної сфери області;

розгортання додаткових ліжкомісць у закладах соціальної сфери для розміщення внутрішньо-переміщених осіб з числа осіб похилого віку та осіб з інвалідністю;

налагодження взаємодії з представниками органів влади, які здійснюють координацію напрямку евакуації з областей, де ведуться активні бойові дії;

сприяння в організації зустрічі внутрішньо-переміщених осіб на території області, транспортування та влаштування їх до закладів соціальної сфери;

формування плану впровадження соціальної послуги підтриманого проживання.

 

Очікувані результати:

створення належних, безпечних умов праці на підприємствах, установах та організаціях;

соціальна підтримка та реалізація державних гарантій окремих категорій громадян;

підвищення якості надання мешканцям територіальних громад, зокрема внутрішньо переміщеним особам, адміністративних послуг соціального характеру;

забезпечення обслуговування громадян з пенсійних питань у приміщеннях, які 100% відповідають стандартам обслуговування та обладнані елементами архітектурної доступності або здійснено їх розумне пристосування;

збільшення кількості внутрішньо-переміщених осіб, розміщених в закладах соціальної сфери області;

соціалізація осіб з інвалідністю та залучення їх до участі в житті громади;

збільшення рівня охоплення реабілітаційними послугами мешканців області та внутрішньо-переміщених осіб;

покращення матеріально-технічної бази закладів соціальної сфери, спрямоване на створення умов для комфортного проживання клієнтів у закладах соціальної сфери.

 

Пріоритет 6. Соціальна підтримка учасників АТО/ООС та їх сімей, сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, сімей героїв Небесної Сотні з Вінниччини, а також ветеранів війни.

 

Шляхи досягнення:

впровадження нових видів матеріальної підтримки учасників АТО/ООС та членів їх сімей, сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС (організація заходів спрямованих на підвищення конкурентоспроможності учасників бойових дій на ринку праці шляхом відновлення, вдосконалення, набуття нових знань, умінь та навичок, зокрема проведення тренінгів з бізнес-планування та ведення власної справи, в тому числі фермерського господарства, кооперативу тощо);

впровадження та розвиток інноваційних проєктів шляхом надання допомоги та підтримки учасникам АТО/ООС, сімей героїв Небесної Сотні, а також ветеранів війни;

здійснення заходів розвитку сімейного дозвілля, психологічного сімейного розвантаження членів сімей учасників АТО/ООС, загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, а також сімей героїв Небесної Сотні.

 

Очікувані результати:

соціальна підтримка та покращення матеріального стану родин учасників АТО/ООС, сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, сімей героїв Небесної Сотні;

психоемоційне розвантаження, налагодження контакту, згуртування членів родини учасників АТО/ООС, загиблих (померлих)учасників АТО/ООС, а також сімей героїв Небесної Сотні.

 

Пріоритет 7. Забезпечення системної та комплексної політики у сфері підтримки сім’ї. Запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми. Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

 

Шляхи досягнення:

проведення обласних конкурсів, сімейних таборів, форумів та інформаційно-просвітницьких і рекламних кампаній, інших заходів, щодо утвердження сімейних цінностей;

проведення навчальних семінарів, тренінгів, нарад, інформаційних кампаній:

  • для працівників надавачів соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • щодо рекрутизації кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, кандидатів у патронатні вихователі, наставники;
  • з підготовки кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники та усиновлювачів, кандидатів у патронатні вихователі та наставники та надання підтримки у вирішенні актуальних питань;
  • з питань протидії торгівлі людьми, зокрема, з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, з них щодо формування гендерної чутливості, розвінчування стереотипів для різних груп населення, зокрема жінок похилого віку, сільських жінок, жінок з інвалідністю, тощо;

розширення мережі та налагодження комунікації між спеціалізованими службами підтримки постраждалих осіб, в тому числі внутрішньо переміщених осіб;

запобігання і протидія домашньому насильству та насильству за ознакою статті, а також вжиття комплексних дій і заходів, спрямованих на зменшення масштабу такого явища;

спільно з іншими зацікавленими відомствами забезпечення функціонування місць для опитування/допиту постраждалих від сексуального насильства, жорстокого поводження та усіх видів насильства (домашнього чи булінг) дітей;

проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, у т. ч. в молодіжному середовищі щодо безпечного дитинства, попередження дорожньо-транспортних пригод, проявів домашнього насильства та інших негативних явищ в суспільстві, заходів з протидії яким уживаються підрозділами превентивної діяльності поліції області;

надання допомоги у вирішенні соціально-побутових питань сім’ям переселенців, у яких виховуються діти і які не в змозі їх вирішити самостійно;

забезпечення діяльності спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб (мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, притулків, денних центрів соціально-психологічної допомоги/ спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування) у співпраці з міжнародними гуманітарними організаціями;

проведення інформаційно-просвітницьких кампаній з питань протидії торгівлі людьми до: Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми; Європейського дня боротьби з торгівлею людьми; Міжнародного дня боротьби за скасування рабства;

виявлення та надання допомоги особам осіб, які постраждали від торгівлі людьми;

імплементація Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року» (зі змінами).

  

Очікувані результати:

формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків;

відродження духовних цінностей і підвищення престижу української сім’ї; забезпечення системного та комплексного підходу щодо реалізації політики у сфері підтримки сім’ї;

підвищення обізнаності населення у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі; створення дієвих механізмів допомоги та захисту постраждалих осіб;

підвищення рівня обізнаності населення щодо ризиків потрапляння в ситуації торгівлі людьми; якісне надання допомоги постраждалим особам;

забезпечення ефективної координації діяльності інституційного механізму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

 

Пріоритет 8. Забезпечення прав дітей, зокрема, внутрішньо переміщених, постраждалих від збройних конфліктів та військових дій, реалізація права кожної дитини на сімейне оточення, профілактика соціального сирітства.

 

Шляхи досягнення:

активізація діяльності щодо виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, проведення координаційних заходів по профілактиці негативних явищ в дитячому середовищі;

розвиток національного усиновлення, як пріоритетної форми сімейного виховання дітей, які залишились без піклування батьків, забезпечення вчасного розгляду звернень громадян на Єдиному порталі державних послуг Дія;

постійний моніторинг потреб внутрішньо переміщених дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та вжиття комплексу заходів щодо їх оперативного забезпечення;

активізація координаційної та навчально-методичної роботи для працівників служб у справах дітей і фахівців громад, на яких покладено функції захисту прав дітей;

реалізація права на виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, розвиток прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, інших форм, наближених до сімейних;

проведення практичних навчальних семінарів щодо організації роботи електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів в ЄІАС «Діти» із працівниками міських, сільських, селищних рад територіальних громад та підготовка до впровадження ЄІАС «Діти» на місцях;

здійснення комплексних заходів щодо створення та функціонування сімей патронатних вихователів.

  

Очікувані результати:

протидія домашньому насильству над дітьми;

досягнення не менше 93% влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання з числа тих, що перебувають на первинному обліку служб у справах дітей Вінницької області;

створення умов для всебічного розвитку і виховання дітей соціально вразливих груп, покращення їх якості життя;

охоплення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання;

зменшення кількості сімей, в яких є загроза соціального сирітства.

 

Пріоритет 9. Реалізація програм доступного житла в області. Забезпечення права на житло.

 

Шляхи досягнення:

створення сприятливих умов для розвитку будівельної галузі області;

надання допомоги у вирішенні житлової проблеми громадянам, потребуючим поліпшення житлових умов;

забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, які втратили власне житло внаслідок військової агресії збройних сил російської федерації;

залучення коштів державного та місцевих бюджетів для надання підтримки на індивідуальне будівництво у сільській місцевості, будівництво (придбання) доступного житла;

надання довгострокових пільгових кредитів молодим сім’ям, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, внутрішньо переміщеним особам на будівництво, добудову та реконструкцію, придбання житла, а також укладання угод на інженерні мережі;

здійснення контролю за введенням в експлуатацію об'єктів житла;

формування організаційних засад для здешевлення вартості будівництва і придбання житла громадянами, які потребують поліпшення житлових умов.

 

Очікувані результати:

збільшення інвестицій та кредитних коштів вітчизняних і зарубіжних фінансових установ у будівельну галузь;

збільшення обсягів будівництва житла;

підвищення рівня забезпечення громадян житлом.

 

Пріоритет 10. Забезпечення розвитку масового спорту і спорту вищих досягнень, доступності і якості оздоровчих, реабілітаційних та спортивних послуг для населення.

 

Шляхи досягнення:

створення умов максимальної безпечності проведення спортивних заходів і спортивних змагань на території області;

здійснення навчально-тренувальних зборів членів збірних команд області на спортивних об’єктах в інших регіонах держави з необхідною інфраструктурою безпеки;

здійснення заходів з адаптації навчально-тренувального процесу до умов воєнного стану;

здійснення заходів, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, капітальним та поточним ремонтом спортивних споруд різних типів, в районах і містах області:

впровадження заходів в рамках соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України»;

продовження роботи з укріплення матеріально-технічної бази обласних дитячо-юнацьких спортивних шкіл, облаштування їх необхідним обладнанням та інвентарем;

забезпечення належної підготовки вінницьких спортсменів до змагань міжнародного рівня, здійснення виплат стипендій провідним спортсменам області;

впровадження проєкту з цифровізації галузі фізичної культури та спорту в області;

забезпечення функціонування та вдосконалення мережі закладів фізичної культури і спорту, сприяння розвитку новостворених та працюючих федерацій, мережі спортивних клубів, громадських організацій спортивного спрямування, як базової ланки спортивної сфери;

забезпечення доступності, якості та різноманітності форм оздоровчих, рекреаційних, реабілітаційних та спортивних послуг для різних соціальних верств населення, особливо осіб з інвалідністю і дітей-сиріт.

 

Очікувані результати:

залучення не менше 11% дітей та молоді віком 6-18 років до занять у спортивних секціях дитячо-юнацьких спортивних шкіл та спортивних клубах;

забезпечення доступності, якості та різноманітності форм оздоровчих, рекреаційних, реабілітаційних та спортивних послуг для різних соціальних верств населення, особливо осіб з інвалідністю і дітей-сиріт в умовах воєнного («післявоєнного») стану;

створення спортсменам – членам національних збірних команд України та їх тренерам належних умов для підготовки до офіційних міжнародних змагань в 2023 році, XXXIII літніх Олімпійських і XVII літніх Паралімпійських ігор 2024 року в Парижі.

 

Пріоритет 11. Розвиток культурного процесу задля реалізації духовного потенціалу населення Вінниччини.

 

Шляхи досягнення:

внесення 5 елементів нематеріальної культурної спадщини до Національного переліку елементів НКС та 15 елементів до Обласного переліку; створення електронного каталогу елементів НКС Вінниччини; проведення інвентаризації елементів НКС, внесених до Національного переліку; сприяння розвитку народних художніх промислів і ремесл;

перехід до оновленого електронного обліку пам’яток культури, який міститиме усю інформацію необхідну для прийняття рішення стосовного конкретного об’єкту;

наповнення бази даних геопросторових даних об’єктів культурної спадщини (на першому етапі визначення центроїдів);

визначення меж території та охоронних зон об’єктів культурної спадщини;

поповнення книжкових фондів бібліотек області літературою місцевих авторів, переможців всеукраїнських літературних премій, творів українських сучасних та зарубіжних авторів у перекладі українською мовою, організація культурно-мистецьких проєктів з питань популяризації читання серед дітей та молоді, збільшення чисельності юних користувачів на 3-5%;

збільшення музейних фондів завдяки збору предметної бази, накопиченню матеріалів історичних подій в Україні; модернізація та діджиталізація музейних експозицій;

забезпечення культурного розмаїття та творчого самовираження мешканців через діяльність колективів народної творчості, гуртків, центрів культури і дозвілля та активізації їх участі в культурно-мистецьких заходах; сприяння створенню Центрів культурних послуг у Вінницькій області (ЦКП);

сприяння відкриттю мистецьких шкіл в територіальних громадах відповідно до стандарту «Забезпечення потреб громадян в початковій мистецькій освіті»; збільшення до 15% дітей шкільного віку, охоплених початковою мистецькою освітою; розширення спектру послуг освіти у сфері культури через відкриття нових відділів і класів та залучення мешканців усіх вікових категорій до опанування різних видів мистецтв;

створення творчих колективів малих форм, організація нових мистецьких просторів та сприяння гастрольної діяльності мистецьких колективів;

забезпечення роботи Кінокомісії при Департаменті гуманітарної політики облдержадміністрації та створення мапи кінолокацій Вінницької області, привабливих для кінозйомок; сприяння розбудови мережі кінопрокату в територіальних громадах області;

реалізація культурно-мистецьких проєктів і стартапів з громадськими організаціями Вінниччини, що працюють у сфері культури.

 

Очікувані результати:

створення електронного ресурсу нематеріальної культурної спадщини;

інформаційне забезпечення управління об’єктами культурної спадщини (землями історико-культурного призначення) в єдиному інформаційному просторі;

формування електронної цифрової бібліотеки;

розвиток музеїв як центрів збереження історичної та національної пам’яті;

розширення культурного розмаїття і творчого самовираження;

нові умови надання мистецької освіти, у тому числі для осіб з інвалідністю;

розширення спектру освітніх послуг у сфері культури;

закріплення позицій українського кіно як потужного виду мистецтва в рамках національно-патріотичного виховання.

 

Пріоритет 12. Розвиток туристичної галузі.

 

Шляхи досягнення:

вдосконалення регіонального управління туристичною індустрією та системи інформаційного забезпечення туристичної діяльності;

просування маркетингових інновацій, розробка новітніх моделей позиціонування і рекламування туристичного продукту, створення поліграфічної та відео-рекламно-презентаційної продукції і сувенірів;

створення, обслуговування, наповнення та просування туристичного порталу (сайту) «Вінниччина туристична» та соціальної сторінки у мережі Facebook;

презентація туристичного потенціалу області на вітчизняних та закордонних спеціалізованих конференціях, форумах, семінарах, виставках та ярмарках;

розвиток нових видів туризму, туристичних напрямів та маршрутів, зокрема, організація та проведення виїзних обстежень об’єктів туристичної інфраструктури;

підготовка та проведення прес- та інфо- турів для представників туристичних компаній, засобів масової інформації та інших зацікавлених організацій по визначених маршрутах;

сприяння розвитку туристичної інфраструктури, в тому числі пристосування для організації відвідування осіб з інвалідністю та промоція туристичних цікавинок Вінниччини для малозабезпечених верств населення, дітей-сиріт та молоді з обмеженими функціональними можливостями;

подальше налагодження співпраці з працівниками туристичного бізнесу, розробка сучасних моделей сервісного обслуговування туристів, враховуючи культуру та звичаї туристично-рекреаційних зон;

співпраця з громадами області в напрямку створення нових дестинацій та готових туристичних продуктів з метою зростання туристичних потоків та розвитку внутрішнього туризму;

сприяння в проведені ознакування туристичних об’єктів та маршрутів, розміщення туристичних білбордів щодо промоції області в регіоні та інших областях України;

покращення системи туристичної логістики в області за рахунок відкриття в районах та об’єднаних територіальних громадах нових туристичних центрів, довідкових бюро та хабів;

облаштування інфраструктури Відокремленого підрозділу Подільський зоопарк ВОКСЛП «Віноблагроліс»;

сприяння у розвитку медичного та оздоровчого туризму, зокрема розвиток курортополісу «Хмільник».

  

Очікувані результати:

освоєння нових сегментів туристичного ринку;

покращення сервісу туристичної галузі;

збільшення туристичних потоків;

підвищення іміджу Вінниччини та інвестиційної привабливості області у лікувально-оздоровчій туристичній сфері на державному і міжнародних рівнях;

створення нових робочих місць у туристично-рекреаційній галузі та суміжних сферах діяльності;

зростання кількості туристів обслуговуваних суб’єктами туристичної діяльності на 5%;

збільшення обсягів туристичного збору на 5%;

створення комфортних умов для розвитку внутрішнього та в’їзного туризму.

 

Пріоритет 13. Сприяння розвитку вітчизняного книговидання та розповсюдження, популяризації читання Української книги.

 

Шляхи досягнення:

наповнення інформаційного простору соціально важливою книжковою продукцією та оновлення її асортименту, яка забезпечує об’єктивне висвітлення історичних подій, популяризує історичну, культурну спадщину, традиції українського народу, позитивно впливає на підвищення інтелектуального рівня дітей, молоді, задоволення освітніх, духовних і соціальних потреб громадян;

видання альбомів експозицій музеїв, робіт митців Вінниччини та творів українських класиків;

забезпечення поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек та загальноосвітніх навчальних закладів;

видання творів місцевих авторів та серії книг про міста та села області «Моя Вінниччина» за рахунок коштів обласного бюджету;

проведення культурно-освітніх тематичних заходів з метою посилення ролі книги у формуванні світогляду громадянина, його національної свідомості, патріотизму, української ментальності, створення належних умов для формування читацької культури;

популяризація книжкової продукції регіональних видавництв, творів місцевих авторів через участь видавничих організацій в обласних, всеукраїнських книжкових виставках, інших культурно- мистецьких заходах; - створення звукових книг для представлення їх в мережі Інтернет;

видання літературно-мистецького журналу «Вінницький край»;

створення звукових книг для представлення їх в мережі Інтернет;

сприяння розповсюдженню та придбанню нової літератури              місцевих авторів та лауреатів всеукраїнських літературних премій                                      ім. М. Коцюбинського та С. Руданського 2023 року бібліотеками області.

 

Очікувані результати:

забезпечення населення області українською книгою;

підвищення інтересу громадян до української історії та краєзнавчої творчості, історії населених пунктів Вінниччини;

розвиток національної культури, зміцнення духовності та моралі;

поповнення фондів бібліотек навчальних закладів і закладів культури області суспільно значимими виданнями;

збільшення чисельності користувачів бібліотек та поширення зацікавленості у читанні серед підростаючого покоління.

 

Пріоритет 14. Забезпечення міжконфесійної та міжнаціональної злагоди в області.

 

Шляхи досягнення:

організація та проведення державно-церковних заходів присвячених ювілейним датам, знаменним подіям релігійного життя краю;

модернізація та програмне забезпечення реєстру релігійних організацій та культових будівель області;

надання правової та консультативної допомоги з питань протидії міжконфесійним конфліктам та дискримінації;

проведення Міжнаціональних форумів з питань захисту прав та свобод національних меншин;

забезпечення функціонування Центру національних культур Вінниччини;

створення сприятливих умов для відродження, розвитку та збереження етнокультурної самобутності.

 

Очікувані результати:

утвердження в регіоні міжконфесійного миру та злагоди, терпимості, поважливих, компромісних відносин;

створення умов для збереження національної самобутності та етнічної ідентичності представників національних спільнот;

формування у суспільстві атмосфери несприйняття будь-яких проявів ксенофобії, антисемітизму та расизму.

 

Ціль 4: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЛЕЖНОГО РІВНЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СТАЛОСТІ ТА ДОВКІЛЛЯ

 

Пріоритет 1. Створення комфортних та безпечних умов проживання.

 

Шляхи досягнення:

затвердження Програми державного моніторингу у галузі охорони повітря до 2026 року для зони «Вінницька»;

запровадження комплексного (державного та позабюджетного) моніторингу якості атмосферного повітря на території області;

встановлення рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та передача в користування ділянок лісових земель для культурно-оздоровчих і рекреаційних цілей;

забезпечення сталого лісоуправління та виконання показників обласної Програми досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки.

 

Очікувані результати:

зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел;

збільшення показників лісистості на території області до оптимального рівня;

зростання рівня природоохоронного, культурно-оздоровчого, рекреаційного та туристичного потенціалу лісових насаджень;

пом'якшення наслідків змін клімату.

 

Пріоритет 2. Збереження та невиснажливе використання природно-заповідного фонду, забезпечення державного управління територіями та об’єктами природно-заповідного фонду.

 

Шляхи досягнення:

розширення площі та розроблення Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок Національному природному парку «Кармелюкове Поділля»;

створення нових об’єктів природо-заповідного фонду;

передача під охорону та переоформлення охоронних зобов’язань щодо 87 об’єктів природо-заповідного фонду;

формування ландшафтно-паркових зон міст як резервних територій природо-заповідного фонду.

 

Очікувані результати:

збереження біологічного та ландшафтного різноманіття;

збереження тварин і рослин, яким загрожує вимирання, зокрема збереження популяції зубра європейського;

забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства при користуванні територіями та об’єктами природо-заповідного фонду.

збільшення площ територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

 

Пріоритет 3. Підвищення рівня екологічної безпеки регіону.

 

Шляхи досягнення:

проведення освітніх заходів з охорони навколишнього природного середовища;

будівництво, реконструкція каналізаційних мереж, очисних споруд в населених пунктах;

впровадження системи безпечного (роздільного) збирання, сортування, утилізації, захоронення твердих побутових відходів;

забезпечення знешкодження накопичених непридатних до використання безхазяйних пестицидів, шляхом запровадження екологічно безпечних технологій їх знешкодження.

 

Очікувані результати:

підвищення рівня екологічної свідомості населення;

припинення скиду неочищених стічних вод у поверхневі водойми;

зменшення кількості накопичення твердих побутових відходів на існуючих полігонах (сміттєзвалищах), забезпечення виділення ресурсоцінних матеріалів, впровадження новітніх технологій в сфері управління відходами;

знешкодження накопичених непридатних до використання безхазяйних пестицидів.

 

Пріоритет 4. Збереження та раціональне використання водних ресурсів. Якісна питна вода в кожній громаді.

 

Шляхи досягнення:

моніторинг дотримання гідрологічного режиму та меж водоохоронних зон і прибережних захисних смуг уздовж водних об'єктів;

стимулювання розроблення проектів будівництва і реконструкції джерел водопостачання та систем водовідведення із залученням коштів місцевих бюджетів громад, відповідно до обласної Програми «Питна вода» Вінницької області на 2023-2027 роки;

актуалізація місцевих стратегічних та програмних документів у сфері питного водопостачання та водовідведення на рівні територіальних громад області;

моніторинг та узагальнення інформації лабораторії ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України та лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління Південного Бугу щодо показників стану якості поверхневих вод в районі питних водозаборів Вінниччини.

 

Очікувані результати:

підвищення якості надання послуг з постачання питної води та очищення стічних вод;

поліпшення стану та відновлення гідрологічних режимів водних об’єктів;

оптимізація роботи систем централізованого водопостачання та водовідведення;

покращення якості води та забезпечення маловодних територій питною водою.

  

Ціль 5: РОЗВИТОК І ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ДЕМОКРАТИЧНОГО, ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

 

Пріоритет 1. Інформаційне забезпечення державної політики.

 

Шляхи досягнення:

всебічне, об’єктивне, оперативне інформування через ЗМІ про діяльність органів влади щодо соціально-економічного розвитку, реалізації державної політики та важливих актуальних питань;

перенесення інформування з важливих питань життєдіяльності області в площину онлайн;

підготовка аналітичних та змістовних інформацій з важливих питань життєдіяльності області для подальшого використання їх представниками ЗМІ;

інформування населення про актуальні питання діяльності влади усіх рівнів через соціальні мережі, офіційні сторінки, канали органів влади: Facbook, Telegram, Vider та Instagram сторінки;

створення спеціальних банерів, сторінок, інформаційних повідомлень з необхідною і актуальною інформацією доступних для ВПО, міжнародних організацій та фондів, громадських організацій;

систематичне інформування населення про дії у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, правила поводження з вибухонебезпечними предметами тощо.

 

Очікувані результати:

постійний доступ громадськості до інформації щодо діяльності органів влади;

зменшення часу на підготовку важливих інформаційних повідомлень необхідних для швидкого оприлюднення населенню;

використання представниками ЗМІ офіційних матеріалів, як результат, оприлюднення об’єктивної та достовірної інформації;

максимальне охоплення населення для донесення важливої та актуальної інформації необхідної для використання та поінформованості.

 

Пріоритет 2. Сприяння розвитку громадянського суспільства.

 

Шляхи досягнення:

забезпечення проведення ефективних процедур громадської участі у формуванні та реалізації державної політики на національному та регіональному рівнях у вирішенні питань місцевого значення;

організація та здійснення навчальних заходів з питань розвитку громадянського суспільства для представників громадськості, працівників місцевих органів виконавчої влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування;

проведення публічних консультацій з громадськістю, конференцій, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, електронних консультацій з актуальних питань та інших заходів з питань сприяння розвитку громадянського суспільств, а також питань соціально-економічного та гуманітарного розвитку області;

сприяння діяльності консультативно-дорадчих органів при органах місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування;

створення сприятливих умов для проведення інститутами громадянського суспільства громадської експертизи місцевих органів виконавчої влади громадських антикорупційних експертиз проєктів нормативно-правових актів та забезпечення врахування їх рекомендацій;

підтримка ініціатив громадськості, надання на конкурсних засадах фінансової допомоги інститутам громадянського суспільства на реалізацію розроблених програм (проєктів, заходів), зокрема, з розвитку громадянського суспільства;

підтримка територіальних громад області щодо участі в конкурсах (програмах) проєктів з розвитку за рахунок різних джерел фінансування;

проведення щорічного обласного форуму з питань розвитку громадянського суспільства «Я ЗМІНЮЮ».

 

Очікувані результати:

налагодження ефективних механізмів участі та посилення спроможності місцевих органів виконавчої влади та територіальних органів у питаннях взаємодії та сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства;

створення сприятливих умов для комунікації та обміну досвідом між інститутами громадянського суспільства, органами державної влади та органами місцевого самоврядування;

забезпечення доступу громадськості області до інформації про діяльність інститутів громадянського суспільства;

досягнення згуртованості між представниками місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів та інститутами громадянського суспільства навколо пріоритетних цілей розвитку регіону.

 

Пріоритет 3. Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування патріота і громадянина.

 

Шляхи досягнення:

організація і проведення заходів, спрямованих на формування у молодих людей, в тому числі серед молоді внутрішньо перемішених осіб, національно-патріотичної свідомості, активної життєвої позиції, навичок реалізації громадянських прав та обов’язків;

створення умов для творчого і духовного розвитку молоді, інтелектуального самовдосконалення, набуття навичок критичного мислення;

сприяння набуттю компетентностей членами молодіжних рад, студентських/учнівських самоврядувань, представниками інститутів громадянського суспільства та фахівцями, що працюють з молоддю;

підтримка та заохочення внутрішньо переміщеної молоді до інтеграції у суспільне життя.

 

Очікувані результати:

формування у молоді національно-патріотичної свідомості, національної гідності, гордості за свою державу;

забезпечення суб’єктності молодих людей при формуванні та реалізації молодіжної політики, участі молоді у прийнятті рішень, що безпосередньо впливають на їх життя;

збільшення кількості кваліфікованих молодіжних працівників, які мають базові компетентності, необхідні для роботи з молоддю;

збільшення молодих внутрішньо переміщених осіб, які залучені до суспільних процесів та соціального життя приймаючих громад.

 

Пріоритет 4. Посилення заходів щодо запобігання корупції.

 

Шляхи досягнення:

проведення оцінювання корупційних ризиків в діяльності органів влади та визначення шляхів щодо усунення (мінімізації) виявлених корупційних ризиків;

розробка та затвердження антикорупційної програми обласної військової адміністрації на 2023-2025 роки.

 

Очікувані результати:

зменшення рівня впливу виявлених корупційних ризиків на управлінське середовище;

зменшення ймовірності вчинення особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

 

Пріоритет 5. Проведення аналізу ефективного використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм.

 

Шляхи досягнення:

складання проєкту обласного та інших місцевих бюджетів області на 2023 рік із застосуванням програмно-цільового методу та із використанням сучасних інформаційних технологій та продуктів, інтегрованих з інформаційно-аналітичною системою управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA»;

публікація даних про використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм в засобах масової інформації (електронних та друкованих), інформування на брифінгах, прес-конференціях, тощо;

аналіз стану виконання обласних програм;

проведення Головним управлінням статистики у Вінницькій області додаткових статистичних та соціологічних досліджень та спостережень;

здійснення Головним управлінням статистики у Вінницькій області статистичного моніторингу та аналізу показників соціально-економічного розвитку області та виконання обласних програм;

забезпечення Головним управлінням статистики у Вінницькій області регіональних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування необхідною додатковою статистичною інформацією для виконання ними своїх функцій і повноважень;

обговорення з громадськістю результатів використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм та подання нею відповідних пропозицій щодо покращення ефективності використання вказаних коштів.

 

Очікувані результати:

постійний доступ громадськості до інформації з питань використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм;

підвищення рівня прозорості та публічності використання бюджетних коштів, покращення ефективності їх використання під час виконання обласних програм за рахунок проведення закупівель через електрону систему PROZORRO;

підвищення результативності виконання обласних програм;

оперативний аналіз соціально-економічного розвитку області.

 

Пріоритет 6. Розвиток е-урядування та цифровізація сфери публічного управління області.

 

Шляхи досягнення:

організація підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області з питань, пов’язаних з реалізацією державної політики у сфері цифрового розвитку, електронного урядування та електронної демократії;

забезпечення інституційної спроможності області у сфері електронного урядування та цифровізації;

розвиток інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури області;

придбання (оновлення) засобів інформатизації;

придбання ліцензійного програмного забезпечення інформатизації;

проведення навчань у сфері відкритих даних;

удосконалення інформаційних ресурсів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області;

впровадження, розвиток та підтримка функціонування систем електронного документообігу в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області;

розвиток відкритих даних;

реалізація цифрових можливостей;

запровадження інформаційних технологій у галузях життєдіяльності суспільства;

реалізація спільних проектів, спрямованих на розвиток е-урядування, з українськими, міжнародними громадськими організаціями й фондами з метою створення умов для залучення позабюджетних коштів.

 

Очікувані результати:

збільшити частку використання сучасного комп'ютерного обладнання в органах публічної влади області до 60%;

збільшити частку використання ліцензійного програмного забезпечення органами публічної влади до 50%;

підключення 80% державних установ та соцзкладів до широкосмугового інтернету;

забезпечення участі 2000 працівників органів публічної влади області у навчаннях у сфері відкритих даних;

удосконалення 40% інформаційних ресурсів органів влади;

збільшення органів публічної влади області, які використовують електронний документообіг до 60%;

збільшення частки органів влади до 30%, у яких створено комплексні системи захисту інформації;

збільшення до 80% частки впровадження електронних інформаційних систем у закладах освіти, охороною здоров'я, соцзакладах;

модернізація 20% інформаційно-комунікаційної інфраструктури в органах влади області;

безперебійне функціонування існуючих автоматизованих систем області.

 

Пріоритет 7. Створення та розвиток геоінформаційної системи управління та містобудівного кадастру Вінницької області.

 

Шляхи досягнення:

створення геоінформаційної системи для обласної Ради та обласної державної адміністрації, їх структурних підрозділів;

наповнення бази геопросторових даних містобудівного кадастру;

розвиток геопорталу містобудівного кадастру;

створення топографо-геодезичної основи області та населених пунктів з точністю масштабів:1 : 10 000, 1 : 2 000,  1 : 500.

 

Очікувані результати:

інформаційне забезпечення управління розвитком регіону, як узгодженого системного управління розвитком територіальних громад області, галузей, управлінських мереж в єдиному інформаційному просторі.

 

ІV. РИЗИКИ ТА МОЖЛИВІ ПЕРЕШКОДИ

Зовнішні загрози розвитку регіону:

високий рівень безпекових ризиків через загрозу загострення російської збройної агресії проти України, триваліший термін активної стадії бойових дій;

ризик застосування зброї масового ураження;

виникнення нових хвиль пандемії COVID-19 в світі та Україні;

значно нижчі темпи відновлення економіки із-за комплексу факторів воєнного стану, зокрема руйнації виробничого потенціалу, високого рівня безробіття, низького та деформованого споживчого попиту, втрат трудового потенціалу, в тому числі через зовнішню міграцію;

загострення кризових тенденцій в світовій економіці (зокрема в енергетичній сфері та на фінансових ринках), що може вплинути на розмір міжнародної підтримки України;

надмірна жорстка монетарна політика Національного банку України та звуження банківського кредитування бізнесу;

звуження програм державної підтримки економіки або їх недостатній для стабілізації обсяг, що може потягнути за собою ланцюгову реакцію скорочення сукупного попиту та падіння податкових доходів бюджету;

погіршення фіскальної стійкості державних фінансів у зв’язку з можливою складністю залучити достатні обсяги зовнішніх позик (грантів) та високою вартістю внутрішніх державних запозичень (внаслідок жорстких параметрів монетарної політики);

техногенні катастрофи внаслідок порушення рф законів ведення війни, визначених Гаазькими і Женевськими конвенціями;

здійснення рф терористичних актів на об’єктах української енергетичної інфраструктури;

припинення роботи «зернового коридору» та подальше блокування українських чорноморських портів

прояви кіберзагроз, спрямованих на державні інформаційні ресурси, інформаційні та комунікаційні системи органів державної влади та місцевого самоврядування, організацій та підприємств, а також постачальників електронних комунікаційних мереж;

суттєве зростання цін на світових енергетичних ринках, зокрема на нафту та природний газ, зокрема в зв’язку з продовженням прискореного зростання світової економіки та підвищеним попитом на енергоносії з боку промислового виробництва;

значне зростання дефіциту державного бюджету та касових розривів у Пенсійному фонді, інших Фондах державного соціального страхування;

збереження високого рівня корупції;

зміна структури виробництва електроенергії учасниками оптового ринку електроенергії, яка регулюється ДП «Енергоринок»;

несприятливі погодні умови і, як наслідок, скорочення прогнозованих обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та зменшення її надходження на переробні підприємства.

 

Внутрішні чинники, які можуть призвести до загрози розвитку:

недосягнення запланованих темпів росту обсягів виробництва та реалізації продукції;

зниження ефективності роботи бюджетоформуючих підприємств;

високий рівень експортоорієнтованості більшості галузей переробної промисловості;

порушення логістичних маршрутів постачання матеріально-технічних ресурсів та збуту виробленої продукції;

обмежена державна підтримка з реалізації інвестиційних проєктів та розвитку галузей сільського господарства;

несприятливі кліматичні та епідеміологічні умови, внаслідок чого скорочення прогнозованих обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та зменшення її надходження на переробні підприємства;

нестача робочої сили та посилення диспропорцій на ринку праці

поширення неплатоспроможності реального сектору економіки та зростання податкового боргу, що призведе до незабезпечення фінансовими ресурсами надходжень до бюджету та скорочення фінансування окремих програм;

недостатність фінансування робіт з відновлення автомобільних доріг загального користування, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області;

руйнування дорожнього полотна внаслідок збільшення частки великовагових та великогабаритних перевезень - понаднормові навантаження та параметри;

нарощування негативних інфляційних очікувань населення;

суттєве падіння платоспроможного попиту населення;

значне підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства для населення.

 

V. ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ

 

Виконання завдань та заходів Програми економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2023 рік, а також досягнення прогнозних показників здійснюється шляхом виконання регіональних цільових програм (додаток 2) за рахунок різних джерел фінансування, зокрема:

кошти державного бюджету України,

галузевих (міжгалузевих) державних цільових програм та бюджетних програм центральних органів виконавчої влади, що спрямовуються на розвиток відповідної сфери у регіонах,

субвенцій, інших трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам,

кошти місцевих бюджетів;

кошти (гранти) міжнародних донорських організацій;

кошти інвесторів, підприємств;

кошти отримані з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

 

 

Заступник директора Департаменту міжнародного

співробітництва та регіонального розвитку

обласної військової адміністрації – начальник

управління регіонального розвитку та

взаємодії з місцевими органами влади                     

         Інесса РАТУШНЯК