ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

НАКАЗ

 

19.02.2024

Вінниця

№ 90

 

 

Про стан фінансово-бюджетної

дисципліни в установах, організаціях

і на підприємствах області та посилення

контролю за використанням бюджетних ресурсів

 

 

Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області упродовж 2023 року на підприємствах, в установах та організаціях, розташованих на території Вінницької області, проведено 687 заходів державного фінансового контролю (зокрема 33 ревізії, 7 державних фінансових аудитів, 17 перевірок закупівель та моніторинг 630 процедур закупівель), контролем охоплено 21,5 млрд грн фінансових і матеріальних ресурсів, з яких 13,2 млрд грн – комунальні.

За результатами проведених протягом звітного періоду заходів виявлено факти порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на загальну суму майже 100,6 млн грн, з яких незаконні витрати – 62,2 млн грн, втрати належних доходів об’єктами контролю та бюджетами різних рівнів – понад 33,8 млн грн, нецільове витрачання ресурсів – 3,4 млн грн, нестача матеріальних ресурсів – 1,2 млн грн.

У ході державних фінансових аудитів та інспектувань виявлено факти неефективних управлінських дій (рішень), що призвели (можуть призвести) до неотримання більш як 813,3 млн грн доходів та понесення 215,5 млн грн непродуктивних (зайвих) витрат.

Вжитими заходами забезпечено усунення виявлених втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 84,8 млн грн, вдалося запобігти незаконному витрачанню державних та комунальних ресурсів на 361,5 млн грн, зокрема шляхом відміни 69 процедур закупівель та розірвання 190 договорів, за результатами державних фінансових аудитів отримано економічний ефект і упереджено зайве витрачання фінансових та матеріальних ресурсів у загальній сумі 736,9 млн грн.

За допущені порушення бюджетного законодавства до об’єктів контролю застосовано 21 фінансову санкцію у вигляді попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства та зупинення операцій з бюджетними коштами.

До адміністративної відповідальності притягнуто 95 посадових осіб об’єктів контролю, 23 – до дисциплінарної та матеріальної, зокрема 7 осіб звільнено із займаних посад.

Місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, керівниками підприємств розглянуто і впроваджено в роботі 73 пропозиції (рекомендації), надані за результатами державних фінансових аудитів. Разом з тим, залишаються невпровадженими 15 пропозицій (рекомендацій), зокрема за результатами державних фінансових аудитів бюджетів Гніванської (6) та Могилів-Подільської міських територіальних громад (3) і Департаментом гуманітарної політики Вінницької обласної військової адміністрації бюджетних програм (6).

Не забезпечено повне усунення втрат фінансових і матеріальних ресурсів, виявлених ревізіями у 2023 році у Могилів-Подільській міській раді – 9,1 млн грн,  Управлінні освіти Могилів-Подільської міської ради  – 7,8 млн грн, Донецькому національному університеті імені Василя Стуса – 6,4 млн грн, Вінницькому національному медичному університеті ім. М. І. Пирогова – 4,9 млн грн, Комунальній установі «Гніванський центр з обслуговування закладів освіти» – 1,7 млн грн, Іллінецькій міській раді – 1,5 млн грн, Стрижавській  селищній раді – 1,5 млн грн, Фінансовому управлінні Гніванської    міської ради – 1,2 млн грн, Фінансово-економічному управлінні Могилів-Подільської міської ради – 1,2 млн грн.   

Відповідно до статей 16, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Указу Президента України від 24 лютого 2022 № 68/2022 «Про утворення військових адміністрацій»,  статті 4 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», пункту 4 розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 січня 2011 року № 148-р «Про зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни» та з метою забезпечення ефективного використання державних ресурсів, підвищення відповідальності працівників бюджетних установ за стан фінансово-бюджетної дисципліни

НАКАЗУЮ: 

  1. Департаменту гуманітарної політики обласної військової адміністрації; рекомендувати виконавчим комітетам Вінницької, Гайсинської, Гніванської, Могилів-Подільської, Іллінецької міських та Стрижавської  селищної рад:

1) вжити заходів щодо усунення фінансових порушень, виявлених ревізіями, та порушень законодавства у сфері публічних закупівель, встановлених під час їх моніторингу, що викладені у висновках Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області, зокрема керівниками підвідомчих установ;

2) сприяти врахуванню керівниками підвідомчих підприємств пропозицій та рекомендацій, наданих за результатами державних фінансових аудитів, задля підвищення виконавської дисципліни та ефективності використання державних та комунальних ресурсів.

  1. Структурним підрозділам обласної військової адміністрації – головним розпорядникам коштів обласного бюджету, районним військовим адміністраціям, рекомендувати органам місцевого самоврядування:

1) посилити фінансово-бюджетну дисципліну, забезпечити контроль за дотриманням бюджетного законодавства, цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і майна, зокрема при отриманні та використанні гуманітарної допомоги, вжити заходів щодо попередження порушень та зловживань, відшкодування заподіяної шкоди (втрат) і притягнення винних посадових осіб до відповідальності;

2) забезпечити дотримання вимог чинного законодавства при організації та проведенні процедур закупівель та з фінансових питань при здійсненні фінансово-господарських операцій, веденні бухгалтерського обліку та звітності, зокрема з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2022 року № 1275 «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» та затверджених нею Особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану;

3) забезпечити контроль за технічним наглядом та виконанням ремонтно-будівельних робіт об’єктів спільної комунальної власності територіальних громад області з метою попередження фактів порушень, пов’язаних із завищенням їх вартості чи обсягів;

4) забезпечити виконання показників, визначених паспортами бюджетних програм, та якість звітування про їх виконання;

5) дотримуватись вимог Бюджетного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2002 року № 228 «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ», зокрема щодо взяття бюджетних зобов’язань в межах бюджетних асигнувань, передбачених кошторисами;

6) установити контроль за здійсненням видатків на утримання установ та закладів в межах обсягів асигнувань, передбачених кошторисами та помісячними розписами. Не допускати взяття фінансових зобов’язань (проведення фактичних видатків) понад обсяги бюджетних асигнувань, визначених кошторисами;

7) при проведенні видатків місцевих бюджетів на здійснення місцевих програм неухильно дотримуватись вимог статей 89, 90, 91 Бюджетного кодексу України;

8) не допускати простроченої дебіторської та кредиторської заборгованості в обліку установ і організацій, своєчасно проводити претензійно-позовну роботу щодо її погашення;

9) за результатами проведеної роботи інформувати протягом 2024 року Департамент фінансів обласної військової адміністрації та Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним періодом.

  1. Департаменту фінансів обласної військової адміністрації про стан виконання цього наказу інформувати обласну військову адміністрацію до 25 липня 2024 року та 25 січня 2025 року.
  1. Визнати таким, що втратив чинність, наказ начальника обласної військової адміністрації від 07 лютого 2023 року № 188 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни в установах, організаціях та на підприємствах області і посилення контролю за використанням державних та комунальних ресурсів».
  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника начальника обласної військової адміністрації Сергія Здітовецького.

 

Начальник обласної

військової адміністрації

 Сергій БОРЗОВ