ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

НАКАЗ

 

01.03.2024

Вінниця

№ 133

 

Про відмову щодо вилучення земельної ділянки та встановлення земельного сервітуту

 

До обласної військової адміністрації звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю «Підземні ресурси» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 43762466, юридична адреса: вул. Академіка Філатова, буд. 1/22, офіс 10, м. Київ) із заявою від 19 грудня 2023 року № 1/1912 щодо вилучення з постійного користування земельної ділянки площею 4,1032 га з кадастровим номером 0525386300:01:001:0229, що розташована на території Шаргородської міської територіальної громади Жмеринського району та встановлення земельного сервітуту для розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель та споруд підприємствами, пов’язаними з користуванням надрами.

За результатами розгляду заяви встановлено наступне:

Земельна ділянка площею 4,1032 га з кадастровим номером 0525386300:01:001:0229, категорія земель – землі промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення, цільове призначення – для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами, перебуває у державній власності в особі Вінницької обласної державної адміністрації, знаходиться у постійному користуванні Дочірнього підприємства «Вінницький облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», що посвідчується Державним актом на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ № 020341, виданим 12 листопада 2012 року.

Власником спеціального дозволу на користування надрами від 30 грудня 2022 року № 6665 є Товариство з обмеженою відповідальністю «Підземні ресурси».

Відповідно до абзацу другого частини четвертої статті 66 Земельного кодексу України земельні ділянки усіх форм власності та категорій надаються у користування власникам спеціальних дозволів на геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислову розробку, корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промислову розробку родовищ) загальнодержавного та місцевого значення та (або) на видобування корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення шляхом встановлення земельних сервітутів згідно з межами ділянок надр та строками дії відповідних спеціальних дозволів на користування надрами, а також за межами таких ділянок надр для будівництва та розміщення споруд/об’єктів, пов’язаних із зазначеним видом діяльності (з автоматичним продовженням строку дії земельного сервітуту в разі продовження строку дії відповідного спеціального дозволу на користування надрами). Встановлення земельних сервітутів для зазначених цілей здійснюється без зміни цільового призначення таких земельних ділянок, крім земель природно-заповідного фонду, оздоровчого призначення, рекреаційного призначення, історико-культурного призначення.

Відповідно до пункту «в3» частини першої статті 99 Земельного кодексу України власники або землекористувачі земельних ділянок чи інші заінтересовані особи можуть вимагати встановлення земельного сервітуту, як право на користування земельною ділянкою для потреб геологічного вивчення, зокрема дослідно-промислової розробки, корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промислової розробки родовищ) загальнодержавного та місцевого значення та (або) для видобування корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення з правом будівництва та розміщення споруд/об’єктів, пов’язаних із зазначеним видом діяльності, за умови, що при цьому не порушуються права землевласника, передбачені статтею 98 цього Кодексу.

Абзацом десятим частини першої статті 1241 Земельного кодексу України визначено, що до клопотання додаються технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди, сервітуту, що розробляється без одержання дозволу на її розроблення (у разі встановлення земельного сервітуту щодо сформованої земельної ділянки).

Одночасне прийняття рішення щодо вилучення з постійного користування земельної ділянки та встановлення земельного сервітуту Земельним кодексом України не передбачено.

Відповідно до статей 17, 66, 92, 99, 100, 1241, 149 Земельного кодексу України, статей 36, 69–72, 74, 75 Закону України «Про адміністративну процедуру»

НАКАЗУЮ: 

  1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю «Підземні ресурси» у вилученні з постійного користування та встановлення земельного сервітуту на земельну ділянку площею 4,1032 га з кадастровим номером 0525386300:01:001:0229 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами, яка перебуває у постійному користуванні Дочірнього підприємства «Вінницький облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», на території Шаргородської міської територіальної громади Жмеринського району.
  1. Департаменту правового забезпечення обласної військової адміністрації довести цей наказ до відома Товариства з обмеженою відповідальністю «Підземні ресурси» у порядку, встановленому статтею 75 Закону України «Про адміністративну процедуру».
  1. Цей наказ набирає чинності з дня доведення його до відома Товариства з обмеженою відповідальністю «Підземні ресурси».
  1. Цей наказ може бути оскаржено до Президента України, Кабінету Міністрів України протягом тридцяти календарних днів та господарського суду протягом трьох років з дня набрання ним чинності.
  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника начальника обласної військової адміністрації Олександра Піщика.

 

Начальник обласної

військової адміністрації   

     Сергій БОРЗОВ