21 листопада в рамках виконання Плану спільних заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення у Вінницькій області, затвердженого першим заступником облдержадміністрації А. Гижком начальник відділу праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Інна Курдеша спільно з соціальними партнерами (Федерацією профспілок у Вінницькій області, Головним управлінням Державної фіскальної служби у Вінницькій області, Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області, Головним територіальним управлінням юстиції у Вінницькій області) провели виховну годину стосовно переваг легального працевлаштування для студентів випускних курсів Вінницького коледжу будівництва та архітектури.

Під час заходу випускникам було наголошено, що працівник, який отримує зарплатню в „конверті”, виявляється повністю беззахисним. Усна домовленість жодним чином не оформляється, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, а відповідно:

  • його можуть звільнити в будь-який час без жодних компенсацій;
  • у нього не буде права на відпустку, в тому числі на відпустку в зв’язку із вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;
  • не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
  • не буде права не працювати у вихідний та святковий день;
  • не буде права на охорону праці;
  • не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві, тощо.

Загалом захід відбувся у дружній атмосфері.