Вступаючи на державну службу, особа крім прав та основних обов’язків державного службовці свідомо й добровільно приймає встановлені законодавством антикорупційні обмеження і заборони. Правові обмеження державних службовців зумовлено специфікою виконуваних ними державних функцій і службових повноважень. Головна мета правових обмежень – це забезпечення прозорого й ефективного функціонування інституту державної служби, встановлення правових бар’єрів перед можливими зловживаннями державних службовців, створення умов для належного виконання посадових повноважень.

У ході навчання розглянуто наступні питання:

  • дотримання особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вимог, обмежень та заборон, встановлених Законом України «Про запобігання корупції»;
  • запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;
  • правила етичної поведінки державних службовців;
  • відповідальність за порушення встановлених Законом  Про запобігання корупції» обмежень.

Особливу увагу учасників навчання звернено  на Закон України від 08 липня 2022 року № 2381-IX «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах військового стану» (далі – Закон) .

Документ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, а також протягом одного місяця з дня його припинення чи скасування, скасовує обмеження на отримання особами, зазначеними у  пунктах 12 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» подарунків, якщо вони використовувалися для допомоги Збройним Силам України або на придбання гуманітарної допомоги постраждалим від російської агресії (за наявності підтвердження використання одержаних грошових коштів (товарів) у повному обсязі на одну або декілька із визначених цілей).

Відомості про відповідні подарунки не зазначаються в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, звітний період якої повністю або частково припадає на період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022   «Про введення воєнного стану в Україні».

Також, на період дії воєнного стану та за певних умов скасовуються антикорупційні обмеження для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо заборони займатися іншою оплачуваною чи підприємницькою діяльністю. Норма стосується державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (крім державних службовців категорії «А» та посадових осіб місцевого самоврядування, віднесених до першої – третьої категорії), які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати, у простої та які протягом останнього року не здійснювали повноважень з контролю щодо своїх потенційних роботодавців.