Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

 19 грудня відбулось офіційне відкриття Ліцею мистецтв, який працюватиме на базі Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича.

 20 грудня відбувся обласний конкурс кіноаматорів «КіноМетр-2023». Учасниками конкурсу стали 28 аматорів кіносправи, які представили свої відеороботи у трьох номінаціях «Анімаційні фільми», «Документальне кіно», »Ігрове кіно», «Фільми на тему російського вторгнення в Україну 2022р.» та «Експериментальне кіно».

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

 18, 19 грудня проведено інформаційні години «Чорнобиль – трагедія і подвиг» (до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС), «Адвокат – захисник прав та законних інтересів громадян» (до Дня адвокатури).

 20 грудня відбулася година народознавства «Свята моєї Батьківщини. Зимові свята українців» (для вихованців Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій»), тематичну годину «Різдвяна містерія» у межах циклу заходів «У звичаях й традиціях Поділля пізнавай» (для членів ГО «Соціальна інклюзія» та інформаційного центру для осіб з інвалідністю «INVA-INFORM»).

 21 грудня відбувся літературний вечір «Марко Вовчок: геніальна бунтарка» (до 190-річчя від дня народження письменниці, перекладачки, етнографині), вечір літературних читань «Казки різдвяного ангела».

Упродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: книжкова виставка «Запалений любов’ю до України» (до 150-річчя з дня народження Філянського Миколи Григоровича, українського поета, прозаїка і музейного діяча), виставка-портрет «Життя і творчість Марка Вовчка» (до 190-річчя від дня народження Марка Вовчка, письменниці, перекладачки, етнографині), книжково-ілюстративна виставка «НАТО як організація колективної безпеки», книжкова виставка-калейдоскоп «Різдвяно-новорічні свята на Вінниччині», книжкова виставка-калейдоскоп «Пам’ятаймо, справжній дух Різдва живе у наших серцях!» («Let’s Remember, the True Spirit of Christmas Lies in Our Hearts!») (до святкування Різдва).

Для користувачів бібліотеки були організовані: клуб з особистісного розвитку «Відродження», клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», майстер-клас «Виготовлення новорічної іграшки» для дітей ВПО, майстер-клас з пісочної анімації «Зимові візерунки» для дітей (спільно з БО «Благодійним фондом Володимира Продивуса»), майстер-клас з фомфлористики «Орхідея» в межах роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра», творча майстерня «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта» (майстриня – Людмила Лисенко).

                    Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

 18 грудня для восьмикласників Агрономічного ліцею проведено майстер-клас з виготовлення новорічної прикраси «Гноми - охоронці скарбів», виставку-інформацію про Євроатлантичну інтеграцію України представлено під час перегляду літератури «Все про НАТО : читай, слухай, дізнавайся». Для учнів початкових класів ліцею № 7 здійснили віртуальну мандрівку однією з країнам Європи - сонячною Грецією, яка закохує у себе з першого погляду.

19 грудня про країну Словаччину, яка відома на весь світ своїми печерами, горами, неймовірною кількістю різних палаців та фортець, дізнавались третьокласники ліцею № 7 під час години цікавих повідомлень «Словаччина - країна великих вражень». Для учнів початкових класів приватної гімназії «Артинов-Дельфін» працівники бібліотеки підготували серію оглядово-пізнавальних бесід «Творці сучасної української літератури» про сучасних дитячих письменників - ювілярів 2024 року.  

 20 грудня до 190-річчя від дня народження української письменниці, перекладачки, етнографині Марко Вовчок увазі відвідувачів оформлено виставку «Марко Вовчок: таємниця фатальної жінки».

 21 грудня шестикласники ліцею № 1 здійснили екскурсію бібліотечними залами та взяли участь у святковому майстер-класі «Новорічний гном». Працівники бібліотеки подарували справжнє свято вихованцям реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Промінь». Лялькова вистава «Різдвяна рукавичка» зарядила усіх чудовим настроєм, а подарунки від ГО «Формула успіху» стали гарним новорічним сюрпризом.

 22 грудня до новорічно-різдвяних свят оформлено виставку книг «Дзвенить сніжинок гомін золотий», де представлено книги, що стосуються українських різдвяних традицій, а також художню літературу новорічної тематики.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

 У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

 20, 22 грудня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї спільно із родиною Героя Небесної Сотні, Героя України Максима Шимка проведено акцію «Різдвяний вінок для Героя». Під час акції виготовлено майже 60 вінків. Вироби покладено до Меморіалу загиблих захисників України, пам’ятника Героям Небесної Сотні «Дерево Свободи», Центрального, Сабарівського та Пироговського кладовищ. 

 20 грудня відбулася презентація «Книги Пам’яті полеглих за Україну. Вінницька область» за участі родин загиблих у російсько-українській війні. Це довідкове видання, де зібрані відомості про 276 захисників, які загинули в період з лютого 2014 по 22 лютого 2022 року. Про підготовчу роботу та принципи побудови книги розповідали представники авторського колективу Ольга Коляструк та Анатолій Войнаровський.

 23 грудня у рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися 2 майстер-класи з гончарства від майстра Ярослава Міщенка.

Вінницький обласний художній музей

 19-22 грудня відбулись тематичні заняття з циклу курсу історії мистецтва та скульптури для юних художників (учнів Вінницької дитячої художньої школи) «Азбука образотворення». В рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки « Мистецтво - дітям».

 22 грудня відбулось відкриття виставки робіт учасників VI Всеукраїнського пленеру-акції візуальної творчості «Прилетіла ластівонька» для дітей, позбавлених батьківського піклування та з РАС. В рамках заходів на вшанування пам’яті відомого українського композитора і педагога Миколи Леонтовича. 

Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали 3 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Ткані візерунки на Древі Роду».

Вінницький обласний центр народної творчості

         19 грудня відбулося відкриття обласної виставки народного мистецтва «Різдвяне диво»). Експозиція виставки складалася із 100 робіт різдвяної тематики, які представили 43 майстри народного мистецтва Вінниччини, в тому числі учні художнього відділу Жмеринської ДМШ та мисткинь Літинського Подільського народного університету культури. Центром експозиції виставки стала різдвяна зірка «Перемога», яку виготовив Василь Собчук, механізатор СТОВ «Урожай» із с.Біляни Чернівецької ТГ та мережані витинанки з різдвяними сюжетами Дмитра Власійчука з м.Хмільника та Ліни Концевич з м.Вінниці. Гарним доповненням до експозиції виставки стали картини провідних художників – Івана Горобчука, Василя Слободя-нюка, Олександра Пелешка, Ірини Кравченко, Валентини Матієнко, Лариси Чумакової та інших. На виставці були представлені роботи виконані в різних техніках, це: різьблення, вишивка, гончарство, соломо та рогозоплетіння, художнє ткацтво, флористика, лялька-мотанка, тощо.

 Проведено майстер-клас з виготовлення традиційної різдвяної іграшки для учнів Прибузької ЗОШ Лука-Мелешківської ТГ за участю майстра декоративного розпису Сергія Бугая.

 20 грудня відбулося засідання Конкурсної комісії з присудження щорічної премій імені Степана Руданського Вінницької обласної Ради. За підсумками журі конкурсу лауреатами премії стали: Святослав Васильчук, письменник – за книгу «Із славетного роду Руданських» (Житомир); Микола Завальний, поет-гуморист, сатирик – за книгу «Електрична жінка» (Крижопіль); Аматорський театральний колектив «Сміхограй» (Калинівка); Студентський молодіжний театр «Сатирикон» (Тульчинський фаховий коледж культури).

  З метою вшанування пам’яті М.Д.Леонтовича проведено літературно-мистецький захід «Українська пісня, що об’єднує народні часи», з нагоди 146 річниці з дня народження М.Леонтовича (м. Немирів, музей історії та етнографії Немирівщини).

 22 грудня проведено майстер-клас з виготовлення різдвяного павучка із соломи за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталії Шпак.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

 21,23-24 грудня проведено - 5 благодійних новорічно-різдвяних заходів «Щедрик об'єднує» в рамках культурно-мистецького проєкту «Світовид» для дітей пільгових категорій м.Вінниці.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М.К. Садовського

Проведено 13 вистав: «Стікери», «Дім, у якому переночував бог», «Ніч вовків», «Снігова королева».

 20 грудня проведено благодійну виставу «Снігова королева» (на безкоштовній основі) для дітей військовослужбовців та дітей з родин внутрішньо переміщених осіб (300 дітей). Ініціатор - Вінницька міська рада, Служба у справах дітей ВМР.

 22 грудня проведено благодійну виставу «Снігова королева» для дітей військовослужбовців та дітей з родин внутрішньо переміщених осіб Донецької області та м. Маріуполь Ініціатор - Вінницька обласна військова адміністрація, Управління культури та креативних індустрій ДГП ОВА.

Вінницький обласний академічний театр ляльок

 Для різдвяно-новорічних свят створено нові розважальні театральні постановки: «Миколай летить на Марс», «Зустрічаймо Миколая», «Новорічні вечорниці» та «Новорічна пригода Дракоші».

 20 грудня  проведено  благодійний захід «Дитинство на Різдво», ініційований Ініціативною групою «Ми з Херсону». У святковому заході  взяли участь діти-особи з інвалідністю; діти ветеранів та учасників бойових дій; діти (ВПО) з Херсонщини та Луганщини  – всього 150 осіб.

   У рамках благодійної акції «Дитинство на Різдво» відбулося відкриття виставки – експозиції «Чарівний світ ляльки»,  основою якої  є приватна колекція майстрині-лялькарки з Швейцарії  Маргріт  Клеті.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

 21 грудня відбувся концерт симфонічного оркестру «Зимовий бал з Полем Моріа».

 22 грудня проведено концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела» «Янголи Різдва».

 18-24 грудня відбулося 13 показів Новорічної вистави «Зимова пісня Мавки» для дітей м. Вінниці та області.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім.М.Д. Леонтовича

 Проведено фоторепортаж «Довкілля б’є на сполох» до Національного плану дій з охорони навколишнього природнього середовища на період до 2025 року.

 20 грудня проведено відеоогляд «Крим – це Україна». Відбувся концерт учнів «Дитяча Академія мистецтв» та учнів ліцею мистецтв.

 22 грудня проведено годину повідомлень «О слово! Будь моїм мечем!» до 190 річчя від дня народження Марко Вовчок, української письменниці, перекладачки.

 Відбувся експрес-огляд «Доторкнись до музики душею» до 165 річчя від дня народження Джакомо Пуччіні, італійського композитора. Проведено перегляд документального фільму В.Кастеллі «НАТО: Свій чи чужий».

 22 грудня відбулась концертна новорічна програма.

Тульчинський фаховий коледж культури

 Впродовж тижня проведено виховні години «Молодіжна злочинність: джерела, характер, шляхи запобігання», «STOPБУЛІНГ». Проведено новорічну дитячу вечірку з нагоди зустрічі 2024 року «Світ існує для добра».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

 Протягом тижня проводилася робота з матеріалами звіту про роботу Вінницького обласного навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму за 2023 рік.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

 19 грудня відбулася благодійна акція від волонтерської групи «Разом- ми сила» - «Повертайся живим» в КЗ «Липовецький міський будинок культури».

 Проведено онлайн конкурс, присвячений 190-річниці від Дня народження С. Руданського «Україна сміється – отже не здається» в КЗ «Центр культури та дозвілля Калинівської міської ради».

 Відбувся благодійний марафон від волонтерської групи працівників культури «З вірою в Перемогу» в КЗ «Муровано-Куриловецький центр культури та дозвілля».

 19 – 25 грудня проведено челендж «І в Різдвяні морози зігрій серце бійця» в КЗ «Оратівський Центр культури і дозвілля».

 Відбулася різдвяно-новорічна виставка «З Різдвом Христовим та Новим роком» в КЗ «Центр культури і дозвілля Крижопільської селищної ради».

 25 грудня відбулася благодійна мистецька акція на підтримку ЗСУ «Коляда з Перемогою в серці» в КЗ «Центр культури , мистецтв та естетичного виховання Іллінецької міської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

 За звітний період створено 9 нових виставок: до 97-ї річниці від дня народження краєзнавця В. Вовкодава «Знатні і знані мої земляки» (музей історії с. Кармалюкове Жмеринського району), «Дзвін дзвенить…» (Ободівський краєзнавчий музей), «Новорічний калейдоскоп Світлани Кушнір» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк), «Різдвяна шопка» (музей народних ремесел і промислів, с. Гальжбіївка Могилів-Подільського району), «Новорічний спадок бабусі» (Оратівський краєзнавчий музей), виставка живописних робіт художників з м. Тульчин Аліни Славгородської та Михайла Довганя (Барський історичний музей), «Новорічні іграшки зі старої скриньки» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Зимова феєрія» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, смт Літин), «Зимове місто» (Тульчинський краєзнавчий музей).

 Водночас завідувачем музею фольклору Гната Танцюри (м. Гайсин) були проведені міні-дослідження «Колядки і щедрівки в записах Гната Танцюри» та із циклу «Історія музейного предмету» «Збирачка фольклору Марко Вовчок» до 190-річчя від дня народження письменниці та фольклористки.

 При міському історичному музеї м. Жмеринка традиційно розпочала свою роботу «Зимова Резиденція», на базі якої для дітей та молоді проводяться різноманітні заходи та виставкові проекти.

 За звітний період проведено 10 майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва, виготовлення різдвяних «павуків» та скандинавських гномів. Проведено майстер-клас з виготовлення різдвяних «павуків», як прадавнього символу Різдва та Нового року, в історичному музеї ім. В. Порика (с. Порик).

Моніторинг діяльності бібліотек області

 До 190-річчя від дня народження Марка Вовчка в бібліотеках області організовано заходи: відеопрезентацію книги І. Волошенюка «Марія й Опанас, проза і Парнас» в Гайсинській центральній бібліотеці Гайсинської ЦБС, виставку «Правдива донька українського народу» в Брацлавській публічній бібліотеці, виставку «Гордість українського письменництва. Марко Вовчок в публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, проведено літературну годину «Почуття обов’язку в серці» та організовано книжкову виставку «Марко Вовчок: обрії життя і творчості» в КЗ «Хмільницька публічна бібліотека»,  в КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради» підготовлено бібліотечну виставку «Фатальна жінка української літератури». Фото Погребище, в Немирівській головній публічній бібліотеці для слухачів «Університету третього віку» проведено літературну вітальню «Дивовижна жіноча доля Марко Вовчок».

 У Барській публічній бібліотеці в межах проєкту «Дивосвіт народного мистецтва» експонується виставка робіт студентів КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», за мотивами українських розписів, писанкарства і вишивки. Також працівники підготували та провели народознавчий урок «Як в Україні прикрашали оселю до Різдва: традиції та сучасність».

 В КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради напередодні різдвяно-новорічних свят експонувалася виставка-інсталяція «Новорічна заметіль», «Ой, весела в нас зима», «Зупинись, новинки прочитай!» та працює «Новорічна майстерня в бібліотеці», де користувачі виготовляють новорічні прикраси.

 У публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради було проведено майстер-клас з виготовлення новорічних прикрас з учасниками краєзнавчого клубу «Криниця».

  Вокальна студія «Зозуля» під керівництвом викладача Алли Кущенко представлено концертну програму «Новорічно-різдвяна феєрія».

 У публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради відбувся урок української мови для відвідувачів клубу «Говорімо українською» під назвою «Без мови немає народу, як сонця без сяйва й тепла».

 Користувач бібліотеки та благодійник Анатолій Гребенюк, подарував КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» книги сучасних українських письменників на суму одна тисяча гривень та підписку газети «33 Канал» на 2024 рік на суму одна тисяча двісті шість гривень.

 У Барській публічній бібліотеці для барчан та переселенців пройшла чергова ресурсна зустріч, яку провела Ольга Беляєва, Ph.D, психолог, КПТ-консультант, практичний психолог ВСП «БФКТБ НТУ», арттерапевт.

 В Тульчинській публічній бібліотеці проведено майстер-клас «Різдвяна зірка». В молодіжному центрі Тульчинської публічної бібліотеки психологи мобільної команди гуманітарної організації INTERSOS спільно з фахівцями-психологами, соціальними працівниками відділу соціально-психологічної підтримки населення, яке постраждало від війни та працівниками бібліотеки для дітей військових та ВПО провели арт терапевтичний майстер-клас з малювання.