24 квітня на базі Тульчинського фахового коледжу культури проведено Обласний фестиваль українського танцю «Dance Поділля» в рамках обласного фестивалю сучасного вуличного мистецтва «COMUNITY».

25 квітня у світлиці Вінницького обласного центру народної творчості відбулося відкриття обласної виставки народного мистецтва «Сяйво Великодня».

25 квітня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї проведено нараду музейних працівників «Стан та збереження музейних колекцій у громадських музеях області». Обговорили актуальні питання щодо посилення ролі в музеї як регіональних культурно-освітніх установ зі збереження та популяризації культурної спадщини, захисту музейних колекцій в умовах воєнного стану, упорядкування мережі музеїв області, що працюють на громадських засадах, формування музейних колекцій артефактами російсько-української війни тощо.

26 квітня відбувся Всеукраїнський двотуровий конкурс виконавців на духових інструментах імені Віталія Гуцала.

26 квітня проведено урочистості за участі керівництва області та ліквідаторів Чорнобильської катастрофи.

26 квітня до Міжнародного дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу відбувся концерт «В.А. Моцарт. Реквієм». За участю академічного симфонічного оркестр Тернопільської обласної філармонії, академічної хорової капели орея Житомирської обласної філармонії та академічного камерного хору «Бревіс» Тернопільської обласної філармонії.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

Упродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: лекцію-візуалізацію «Література і війна: національний вимір» в межах інтелектуально-просвітницького проєкту «На перетині культур» Ірини Зелененької; день інформації «Життєвий баланс: ключ до щастя» до Всеукраїнського дня психолога та «Історія української книги та книгодрукування» Олександри Костюк до Всесвітнього дня книги та авторського права; методично-інформаційний день на тему: «Бібліотека і екологічне просвітництво в інтересах сталого розвитку громади» до Всеукраїнського дня довкілля, Всесвітнього дня Землі; конференцію молодих науковців «Здоров'я жінки. Злободенні питання лікування» спільно з ГО «Міжнародна асоціація Протиковідний Альянс»; зустріч з ліквідаторами Чорнобильської катастрофи «Трагедія і подвиг Чорнобиля» до Міжнародного дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Упродовж тижня діяли книжкові виставки: «Іммануїл Кант – творець німецької класичної філософії» до 300-річчя від дня народження німецького філософа, науковця, «Про книгу – з любов’ю і повагою», «Медична книга минулого століття (книги-ювіляри 2024)», книжково-ілюстративна виставка «Європейські книги, які читають в Україні», жанрова виставка «Безсмертя Шекспіра ховається у книгах» до 460-річчя від дня народження англійського драматурга, поета,  виставка однієї книги «Стара вища освіта в Київській Україні ХVI–початку ХІХ ст.» до 100-річчя з дня друкування видання.

До Дня вшанування пам'яті жертв Чорнобильської трагедії на АЕС відбулися: виставка-пам’ять «Дзвін Чорнобиля все ще лунає», книжкова виставка-пам’ять «Чорнобильський пил на роки опадає», книжково-ілюстративна виставка «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи», книжкова виставка «Чорнобиль: без права на забуття».

Для користувачів бібліотеки були організовано: тренінг «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО; клуб з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», клуб вихідного дня; майстер-клас з виготовлення прикрас «Містичне таїнство – цвітіння яблунь» в межах роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра»; творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», майстер-клас з розпису пряників до Великодня спільно з ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів КУМ ДЕО»; гурток вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття»; зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ», лікарем Наталією Шаламай, зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою; годину спілкування «Сімейні зустрічі» для підтримки родин ВПО (спільно з ГО «Українська сімейна фундація»), годину дозвілля «Бібліоспіви», флешмоб «Що читають українці», книжковий подіум «Під шелест сторінок мистецьких», краєзнавчий коментар «Авторське право у краєзнавстві: виклики та перспективи при цифровій передачі даних».

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва імені І. Франка

До Всесвітнього дня книги та авторського права організовано: автограф-сесію «Натхненний любов'ю до рідного краю» з вінницьким краєзнавцем, письменником і журналістом Олександром Дмитруком для студентів ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг», бібліотечний урок «Незвичайні книги світу» для другокласників приватного ліцею «Артинов».

До 38-х роковин наймаштабнішої техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС представлено інформацію про книги, що висвітлюють події Чорнобильської трагедії в мережі Фейсбук та виставку-реквієм «Чорнобильська трагедія: пам'ять як попередження».

Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: екологічну годину «Шукаємо вихід із сміттєвих лабіринтів» для другокласників приватного ліцею «Артинов», Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською», професійний мікс «Моя професія - моє майбутнє» для семикласників ліцею №30, інформаційну годину «Як тролейбус став тролейбусом?» для третьокласників ліцею №7, зустріч «Здоровий спосіб життя - хворобам немає вороття» з лікаркою-гастроентерологом Тимчук Євгенією в рамках проєкту «Ми за здоровий спосіб життя» для семикласників ліцею №7.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Літописець Вінниці», «Краса Бузького Гарду», «Біль Чорнобиля», «З Україною в серці».

15 – 21 квітня проведено 30 майстер-класів з писанкарства «Світ у писанці».

27, 28 квітня відбувся майстер-клас «Малюнок на склі» від Віктора Косаківського» та майстер-клас з гончарства «Керамічна писанка-брязкальце» від Михайла Діденка у рамках програми «Заходи вихідного дня».

Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

Вінницький обласний художній музей

22-26 квітня відбулися майстер-класи і лекції з писанкарства «Українська писанка»-2024 в рамках Великоднього фестивалю для учнів молодшого, середнього шкільного віку вінницьких шкіл, студентів ВДПУ ім. Коцюбинського, працівників компанії GSK.

22-26 квітня взято участь у короткотерміновій онлайн-програмі підвищення кваліфікації Центру неперервної культурно-мистецької освіти НАККІМ.

Упродовж тижня відбулися: тематичні заняття «Шедеври Вінниччини. Потоцькі з курсу історії мистецтв для учнів старшого шкільного віку у КЗ «Вінницький фізико-математичний ліцей №17» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки «Мистецтво - дітям», тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, освітня програма на вшанування жертв Чорнобильської катастрофи 26 квітня 1986 року «Мікрорентґени пам’яті»«, розміщено матеріали онлайн-виставки творів митця Юрія Дяченка до 70- річчя від дня народження майстра дереворізьблення.

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

 Упродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Чорнобиль. Вічна рана України».

Вінницький обласний центр народної творчості

22 квітня проведено семінар-практикум на тему «Тенденції розвитку клубних закладів. Ігрові мультимедійні програми» спільно з Вінницьким обласним навчально-методичним центром галузі культури, мистецтва та туризму.

23 квітня взято участь у форсайт-заході «Духовно-творчий потенціал української традиційної культури» до дня пам'яток історії та культури у Джулинській сільській територіальній громаді.

24 квітня відбувся перегляд концертної програми дитячого духового оркестру на предмет присвоєння звання «народний аматорський» Чернівецького ЦКД. Взято участь у творчому вечорі «Таланту золота зернина» Марії Гоцуляк - заслуженого майстра народної творчості України, журналістки, письменниці.

26 квітня проведено перегляд концертної програми на предмет підтвердження звання «народний аматорський»: фольклорного ансамблю «Берегині» Кирнасівського селищного БК, фольклорного гурту «Калинове гроно» Тиманівського СБК Тульчинської міської ради».

Відбувся майстер-клас з традиційної вишивки за участю Наталі Шпак-Косаківської заслуженого майстра народної творчості України та з виготовлення народної іграшки з глини Михайла Діденка за участю провідного майстра гончарного мистецтва.

З 22 по 28 квітня підготовлено та розміщено в соціальних мережах наступні відеосюжети та фотопрезентації: семінар-практикум для працівників закладів культури Мурованокуриловецької селищної рад, семінар-практикум спільно з Вінницьким обласним навчально-методичним центром галузі культури, мистецтва та туризму на тему «Тенденції розвитку клубних закладів. Ігрові мультимедійні програми»; фото зразкового аматорського хореографічного колективу «Круазе» Лука-Мелешківської дитячої музичної школи, який отримав І спеціальну відзнаку у Всеукраїнському конкурсі хореографічного мистецтва «АНдер Денс» (м. Камянець-Подільський); майстер-клас з написання писанок «Писанка намальована - з любов'ю подарована» за участі майстрині-писанкарки Надії Погребняк (Жванський сільський будинок культури); відеопрезентація гала-концерту переможців обласного конкурсу читців «Кобзар і Україна - 2024»; фотоматеріали регіонального «Свята Колотухи» в рамках культурно-мистецького заходу «Музика єднає» у КЗ «Центр культури і дозвілля Глухівецької селищної ради»; форсайт-заходу «Духовно-творчий потенціал української традиційної культури» до дня пам'яток історії та культури у Джулинській сільській територіальній громаді; майстер-клас з виготовлення народної іграшки з глини за участю провідного майстра гончарного мистецтва Михайла Діденка; обласний фестиваль українського танцю «Денс Поділля» у Тульчинському фаховому коледжі.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

26 квітня відбувся майстер-клас з писанкарства для Вінничан, ВПО та інших пільгових категорій.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

Проведено 6 вистав: «За дверима», «Ніч святого Валентина», «Ці вільні метелики», «Бал негідників», «Політ над гніздом зозулі», «Ножиці».

27 квітня Черкаський театр ім.Т.Г.Шевченка презентував виставу «НОЖИЦІ».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

Протягом тижня здійснено показ вистав: «Небезпечна пригода» для учнів та вихованців дошкільних навчальних закладів, «Коти-біженці» для ТГ Вінницької області, «Веселе мишеня» для глядачів м. Ладижин, «Півтори жмені» для глядачів м. Гнівань, «Ще раз про Червону Шапочку», цікаву пригоду в джунглях «Таємничий гіпопотам».

На стаціонарній сцені театру проведено 2 театралізовані лекції у рамках проєкту «Знайди себе» Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

23 квітня проведено концерт ансамблю солістів «Експромт» «Червона рута - квітка надії» для курсантів та викладачів ліцею цивільного захисту.

24 квітня відбувся концерт академічного камерного оркестру «Арката» «Під лазурним небосхилом».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

23 квітня відбувся звітний концерт хору.

24 квітня проведено перегляд відеоматеріалів «Крим. Нескорений».

25 квітня відбувся звіт хореографічного відділу.

26 квітня проведено виставку - екскурсію «Чорнобиль -трагедія і подвиг» та виховну годину «Чорнобиль – наша пам’ять, наш біль» до Дня Чорнобильської трагедії.

 Тульчинський фаховий коледж культури

          Упродовж тижня проведено: виховні години «Дзвони Чорнобиля», «Чорнобиль. Трагедія. Пам'ять», «Чорнобиль – біль і трагедія», «Чорнобиль в серці України, а біль його по всій Землі», онлайн-медіапрезентацію «Чорнобиль: поезія катастрофи» до Міжнародного дня пам’яті Чорнобильської трагедії.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

25 квітня завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів працівники ЗККТ (керівники молодіжних гуртків).

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

Упродовж тижня проведено низку культурно-мистецьких заходів: майстер-класи з писанкарства «Тиждень писанки» у КЗ «Центр культури, дозвілля і туризму Мурафської сільської ради», з виготовлення великодніх сувенірів у КУ «Центр культури і дозвілля Ободівської сільської ради», «Намалюй писанку до Великодня» у Пилявській філії КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», благодійний майстер-клас з хореографічного мистецтва - латино-американська самба у КЗ «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради», відбулося регіональне «Свято Колотухи» в рамках культурно-мистецького заходу «Музика єднає» у КЗ «Центр культури і дозвілля Глухівецької селищної ради», проведено благодійні заходи в рамках фестивалю «Розквітне весна-розквітне Україна» у КЗ «Центр розвитку культури і дозвілля» Стрижавської селищної ради філія с.Переорки та «Хай квітне в танці Україна» у Горбанівській філії КЗ «Центр культури і дозвілля Агрономічної сільської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

За звітний період створено 7 нових виставок: «Земле моя, запашна, барвінкова» (літературно-меморіальний музей М. П. Стельмаха, с. Дяківці Вінницького району), «Чорнобиль – довгий слід трагедії» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Чорнобиль – трагедія, подвиг, пам’ять» (Сутисківський історичний музей «Слава»), виставка малюнків самодіяльного художника Сергія Гуренка «Дивовижна природа» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, селище Літин), «Чорнобиль – довгий слід трагедії» (краєзнавчий музей с. Ольгопіль, Гайсинський район), «Ліквідатори катастрофи поруч з нами» (історичний музей ім. В. Порика, с. Порик Хмільницького району), «Великодній вернісаж» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк).

Відбулася презентація книги «Літинщина крізь роки та віки» Олександра Ткачука у краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка, селище Літин.

23 квітня взято участь у тренінгу «Час діяти Україно», що відбувся на базі Центру активності громадян міста Хмільника.

За звітний період проведено 18 майстер-класів з писанкарства та виготовлення великодніх свічок, будиночків, дряпанок.

Моніторинг діяльності бібліотек області

В бібліотеках області організовано заходи до Міжнародного дня Матері-Землі: виставку-роздум «Екологія в життєвому просторі людини» у Барській публічній бібліотеці, екозахід «Земля – наш спільний дім», де презентовано книжкову виставку «Краса Землі така велична сила» у Брацлавській публічній бібліотеці, екологічний тренінг «Чисте довкілля – чисте сумління» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», годину цікавих повідомлень «Наша планета Земля – наш дім. Земля України – наш рідний дім!» та бібліотечну виставку «Не руйнуй гармонії земної» у Немирівській головній публічній бібліотеці, книжкову виставку «Людина. Довкілля. Здоров'я» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, відеоролик «Красу планети не зіпсуй – вона одна у тебе» у КЗ «Бершадська бібліотека», книжкову виставку «Про дива і таємниці природи-чарівниці» у Публічній бібліотеці Кунківської сільської ради, екологічний урок «Екологія – справа кожного» та книжково-ілюстративну виставку «Краса Землі така велика сила» у Могилів-Подільській публічній бібліотеці № 1, виставка «Твоя планета Земля» у КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради, книжкову виставку-айстопер «Земля кричить SOS» у Якушинецькій бібліотеці, виставка-інсталяція «Відкрита долоня моєї землі» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», книжково-ілюстративна виставка «Земля для людей – люди для Землі» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», виставку «Жива планета» в бібліотеках Томашпільської ТГ.

До Всесвітнього дня книги і авторського права відбулися заходи: виставка «З книгою я відкриваю світ» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради, літературна вітрина «Книги, що захопили світ» у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ, відео-презентація «Популярні новинки від українських видавництв уже в бібліотеці» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», літературний подіум «Книжковий Ukrainian Fashion Week» та виставку-годинник «Настав час читати» у Немирівська публічна бібліотека, виставка «Через книжку до духовності і культури» у Лука-Мелешківській сільській бібліотеці, бібліотечна виставка «У книзі цілий світ» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

До Дня пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи організовано заходи: виставку-застереження «Гіркий полин твоєї долі, Україно…» у Барська публічна бібліотека, книжкову виставку «Дзвони Чорнобиля» у Тульчинській публічній бібліотеці, урок екологічної пам'яті «Чорнобильська катастрофа: вчора, сьогодні, завтра» у Іллінецькій міській мультимедійний бібліотеці, годину пам’яті «Атомне століття раною болить» та виставку – історичний хроноскоп «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі» у Бершадській публічній бібліотеці, вечір-пам’яті «Чорнобиль: без права на забуття» та виставку-вшанування «Терновий вінець Чорнобиля» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», виставку-застереження «Чорнобиль – виклик, не засвоєний людством» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», книжкові виставки та перегляди літератури: «Чорний птах гіркої пам’яті», «Дзвони пам’яті Чорнобиля», «Чорнобильська трагедія одвічний слід на Україні» у відділах Публічної бібліотеки Калинівської міської ради, книжкову виставку «Чорнобиль – без права на забуття» у Гайсинській центральній бібліотеці, виставку-реквієм «Під тінню Чорнобильського крила» у Дашівській публічній бібліотеці імені Йосипа Позичанюка.

До 460-річниці від дня народження видатного поета і драматурга Вільяма Шекспіра проведено заходи: презентацію театралізованої виставки «Вільям Шекспір – геній століть» та бібліотечної виставки, що супроводжувалась театралізованою інсценізацією образів творів Шекспіра, зокрема, Ромео і Джульєтти у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, виставку «Хороша любов, котру шукали, ще краща – котра народжується без пошуків» у Калинівській публічній бібліотеці, виставку-персоналію «Вільям Шекспір – титан епохи Відродження» у Барській публічній бібліотеці, виставку-екскурс «Вільям Шекспір – співець кохання, майстер драми» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

Упродовж тижня проведено низку культурно-мистецьких заходів: проєкт «Мистецька палітра Томашпілля» Аріни Лукової у Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради; літературну годину «Рідну мову вам заповідаю» у рамках днів пам’яті «Бортнякова весна» в Публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради; експрес-виставку «Бершадчани – члени НСЖУ» та представлено виставку «Грані великого таланту» у КЗ «Бершадська бібліотека»; виставку-досьє «Козацькими шляхами» у Гнатківській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ; майстер-клас «Писанковий калейдоскоп в бібліотеці» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради та «Чарівний світ писанки» у Міжліссянській сільській бібліотеці Барської ТГ; майстер-клас з оригамі «Квітка маку – символ пам'яті» у Голубецькій бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищнї ради»; виставку «Колиска роду – рідна хата» у Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці Іллінецької міської територіальної громади; флешмоб «Пам'ятні місця моєї громади», у рамках проєкту «Туристичними стежками Погребищенщини» у Станилівська бібліотека.