14 травня презентовано персональну виставку декоративного подільського розпису «Писанка у подільському вазоні» Наталії Луценко, де було встановлено рекорд України в категорії «Мистецтво, Вперше» - найбільша серія картин декоративно-подільського розпису великодньої тематики. На виставці було представлено 50 картин майстрині у Вінницькому обласному центрі народної творчості.

  15 травня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Отамановського відбувся круглий стіл на тему «Незгасимий дух «Розстріляного відродження», приурочений до Дня пам'яті жертв політичних репресій.

  15 травня у Вінницькому обласному художньому музеї відкрилася виставка «Погляд» Михайла Мігріна - відомого українського художника-живописця, скульптора. Експозиція представляє близько сотні авторських робіт: олійний та акриловий живопис, а також поліхромні скульптури, створені з 1990 по 2024 рік.

  16 травня проведено культурно-мистецький захід до Всесвітнього Дня вишиванки на Європейській площі Управлінням культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики та Вінницьким обласним центром культури «Щедрик».

Відбулося нагородження працівників музеїв області з нагоди професійного свята – Міжнародного дня музеїв.

  18 травня в Тростянецькому селищному центрі культури і дозвілля відбувся перший обласний фестиваль патріотичної пісні «Пісенна броня». Учасниками фестивалю стало 16 творчих колективів з різних куточків Вінниччини.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: день спеціаліста «День медичної сестри», презентацію монографії «Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН: історія та сьогодення» присвяченої до 50-річчя від дня заснування, інформаційну годину «Право на пам'ять» до Дня пам’яті жертв політичних репресій, зустріч «Білий, молочний, чорний: який обрати?» (спільно з ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Cum Deo»), відкрито виставку з приватної колекції Анастасії Фоміної «Давній всесвіт клембівських сорочок з «квіткою» до Всесвітнього дня вишиванки.

  Для користувачів бібліотеки організовано: клуб з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers» – сектор «Вікно в Америку», «Зустріч», клуб вихідного дня, гуртки: вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, спілкування англійською мовою з волонтерами, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», тренінг «Сім’я: права і обов’язки» до Міжнародного дня сім’ї, психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулися із залежностями», група самодопомоги, проведено творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», майстер-клас «Валяне намисто» в межах роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра», годину дозвілля «Бібліоспіви».

 Упродовж тижня діяли книжкові виставки: «Родинна гармонія – баланс почуттів та розуму» до Міжнародного дня сім’ї, «Доба «розстріляного відродження» до Дня пам'яті жертв політичних репресій, виставка-ювілей «Слова, що сповнені любові й тепла…» до 70-річчя від дня народження Тетяни Яковенко, кандидата філологічних наук, письменниці, виставка книжкових ілюстрацій «Вишивка – душа українського народу» до Всесвітнього дня вишиванки, відеоогляд добірки книг «Як бути класним батьком» у межах дитячого куточку Пізнайко, книжково-ілюстративна виставка «По шляху життя» до 165-річчя від дня народження Панаса Карповича Саксаганського, українського актора, режисера, драматурга, педагога, виставка-свято «Українська вишиванка – диво, у ній народу код, його душа…» до Всесвітнього дня вишиванки, книжкова виставка-пам’ять «Великий терор мовою документів» до Дня пам’яті жертв політичних репресій, тематичний перегляд літератури «Злочин без терміну давності» до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, виставка навчальної літератури «Будь, як носій мови» («Be as Good as a Native Speaker»).

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: розповідь про морських мешканців «Мешканці Чорного моря» та майстер-клас - виготовлення медуз для третьокласників ліцею №7, годину запитань і відповідей «Про булінг серйозно і відверто» для першокурсників Вінницького фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну КНУБА, відеопрезентацію «Тендітний всесвіт слова Тетяни Яковенко», виставку літератури «Щасливий старт у вир життя», екскурсію «Місце зустрічі - бібліотека» для першокласників ліцею №3, майстер-клас «Вишита сорочка» для третьокласників приватного ліцею «Артинов».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Літописець Вінниці», «Краса Бузького Гарду», «Біль Чорнобиля».

  16 травня експоновано пересувну виставку «Традиційний одяг українців Східного Поділля».

  16-17 травня відбулися 4 тематичні екскурсії «України щит», «Зброя та військове спорядження» у рамках реалізації проєкту «Знайди себе», організованого Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом за сприяння Вінницької обласної Ради.

  19 травня відбувся майстер-клас «Малюнок на склі» у рамках програми «Заходи вихідного дня» від майстра та етнографа Віктора Косаківського.

        Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

Вінницький обласний художній музей

  Упродовж тижня відбулося тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, проведено мистецьку програму для школярів «Любов, життя, родина» до Міжнародного дня сім’ї, освітню програму «Усіх у прірву забуття» для музейних відвідувачів до Дня пам’яті жертв депортації народів Криму, день відкритих дверей в рамках святкування Міжнародного дня музеїв.

  Проведено одноденну виставку сучасного живопису вінницьких митців «Код вишиванки» у рамках культурно-мистецького заходу з нагоди Всесвітнього дня вишиванки та культурно-мистецького проєкту «СвітОвид» та мистецьку акцію «А я іду по світу у вишиванці» для музейних відвідувачів.                 

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

Упродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля».

Вінницький обласний центр народної творчості

  15 травня проведено майстер-класи з традиційної вишивки за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталі Шпак-Косаківської.

   16 травня взято участь у культурно-мистецькому заході, з нагоди відзначення Всесвітнього дня вишиванки в рамках культурно-мистецького проекту «СвітОвид». Учасниками заходу стали 15 майстрів традиційної ручної вишивки з м.Вінниці, Агрономічної, Ямпільської, Стрижавської, Літинської, Крижопільської територіальних громад та 9 вишивальниць, учасників студії вишивки при ОЦНТ під керівництвом ЗИНТУ Наталі Шпак-Косаківської, які представляли свої вироби та отримали сертифікати про закінчення навчання в студії вишивки. Учасниками концертної програми стали 5 народних аматорських творчих колективів: жіночі вокальні ансамблі «Рута-м’ята» Радівського СБК Калинівської міської територіальної громади Хмільницького району, «Лебедонька» міського будинку культури Липовецької міської ради, «З роси й води» Вінницької централізованої клубної системи Вінницької міської ради та фольклорний ансамбль «Зелен-рута» Стрижавського КЗ «ЦРКіД Стрижавської селищної ради Вінницького району, а також театр мод «Кралі» с.Серебринці Вендичанської селищної територіальної громади Могилів-Подільського району. Також у концертній програмі заходу представлено дефіле 15-ти традиційних народних строїв із колекції Віктора Косаківського, кандидата наук, доцента ВДПУ імені Коцюбинського, етнографа, науковця.

  З 13 по 17 травня розміщено в соціальних мережах фотопрезентації: майстер-класу з традиційної вишивки, фоторепортаж персональної виставки декоративного подільського розпису Наталії Луценко «Писанка у подільському вазоні», культурно-мистецького заходу, з нагоди відзначення Всесвітнього дня вишиванки та відеовітання з днем народження народного художника України Володимира Козюка, в рамках культурно-мистецького проекту «Плеяда митців Вінниччини» та семінару з НКС та клубної роботи на базі Якушинецької територіальної громади; відеосюжет ІІ обласного онлайн-фестивалю великодніх гаївок «Веснянки співаймо – Перемогу закликаймо!».

 Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  16 травня проведення заходу «Вишиванки моєї мами не застаріли з роками» до Дня матері та Дня вишиванки працівниками ВОЦК «Щедрик» (членами УТОС) та учасниками художньої самодіяльності ПОГ «Вінницьке УП УТОС» на базі підприємства УТОС.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

      Проведено 4 вистави: «Селфі зі Склерозом», «Стікери», «Лісова пісня», «Ціанистий калій з молоком чи без».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Бабусина пригода «, «Кошеня на ім'я Гав», «Гусеня» у ТГ Вінниччини: м. Іллінці та с.Михайлівка.

  У рамках проєкту «Знайди себе» проведено 2 театралізовані лекції Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу на стаціонарній сцені.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

 15 травня відбувся концерт симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича.

  Упродовж тижня взято участь ансамблю солістів «Експромт» у шоу «Диво Visio», Подільського камерного хору «Леонтович-капела» у соціальному проєкті «Мрії здійснюються», ансамблю солістів «Експромт» у проведені конкурсу «The Challenge».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  13 травня відбулася виставка-портрет «Літературні світи Панаса Мирного» (13 травня – 170 років від дня народження Панаса Мирного (справж. – Панас Якович Рудченко (1849-1920), українського письменника, драматурга, громадського діяча).

  16-17 травня проведено майстер-клас та лекцію «Напрями і форми сучасного вітчизняного хорового виконавства» заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, професора кафедри хорового та оперно-симфонічного диригування ХНУМ імені І.П. Котляревського Наталії Бєлік - Золотарьової у рамках дня циклової комісії хорового диригування.

  Упродовж тижня відбулися звітні концерти камерного оркестру, духового оркестру та концерт з власних творів студентів «Я-композитор!». Проведено годину повідомлень «Корифей українського театру – Панас Саксаганський» до 165 річчя від дня народження Панаса Карповича Саксаганського, інформаційні години історії «Розп’ятими долями болить Україна» до Дня пам’яті жертв політичних репресій, відбувся перегляд фільму «Хайтарма» режисера Ахтема Сеїтаблаєва та проведено відеоподорож у минуле «Зламані крила свободи» до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, презентовано виставку-настрій «Вишивана моя Україна» до Дня української вишиванки.

Тульчинський фаховий коледж культури

   Впродовж тижня проведено навчально-польові і тренувальні заняття з предмету «Захист України», виховні години: «В кожної дитини – матінка єдина», «За все, що маю, дякую тобі» до Дня матері, «Є цінності святі – любов, життя, родина», «Сім’я і основні сімейні цінності» до Міжнародного дня родини. 

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  15 травня завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів викладачів хореографії, керівників хореографічних колективів в кількості 21 особа.

  16 травня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів працівників обласних бібліотек в кількості 14 осіб.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  До Дня вишиванки відбулися: фотоконкурс «Моя вишиванка найкраща» у філія с. Сокиринці КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», мистецький захід «Вишиваємо перемогу» у КЗ «Самгородський центр культури і дозвілля», онлайн флешмоб «Вишиванка - символ української сили та сучасна зброя» у КЗ «Центр культури і дозвілля Жмеринської міської ради.

  Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: благодійний концерт «Вір у ЗСУ, допомагай» у КЗ «Самгородський центр культури і дозвілля», благодійний захід «Безсмертний код нації» у КЗ «Центр культури і дозвілля Якушинецької сільської ради, благодійну акцію «Вишиванка - символ Батьківщини прадіда пророчий заповіт» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини» Теплицької селищної ради, благодійний дитячий концерт «Ми всі твої діти, Україно!» у с.Війтівці та Качанівка КЗ «Центр культури і дозвілля Війтівецької сільської ради, літературний вернісаж «Все, що душа довірила словам» у КУ «Центр культури і дозвілля Ободівської сільської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 19 виставок, більшість з яких присвячені Дню вишиванки: «А вишиванка – долі оберіг» та «Від минулого до сьогодення» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва), «Вишиваю світ» та «Сторінки історії музею» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Душа мого народу – рушники» (Оратівський краєзнавчий музей), «Чарівний світ вишивки» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, селище Літин), «Вишивана сорочка» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району), «Нев’янучі барви української вишивки» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Ф. Коновалюка), «День вишиванки єднає українців» (музей фольклору Г. Т. Танцюри, м. Гайсин) та ін.

  У краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка селище Літин відбулася презентація книги «Імперія зла та брехні» Петра Гронюка ветерана Збройних сил України.

  До Дня матері проведено тематичний захід «Смачні посиденьки з мамою» та до Дня вишиванки відбулася інтерактивна лялькова вистава «Казка про вишиванку» та інтерактивна гра «Кольорова вишиванка» с. Баланівка, вікторина для учнівської молоді «Про вишиванку від прадавніх днів до сьогодення» в історичному музеї ім. В. Порика.

  За звітний період проведено 6 майстер-класів з писанкарства, з виготовлення мапи України, з виготовлення оригамі, з декоративно-ужиткового мистецтва.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Міжнародного дня сім’ї в бібліотеках області організовано заходи: книжкові виставки «Моя сім’я – мій оберіг» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», «Без сім’ї немає щастя на землі» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради, виставку-iнсталяцiю «Сiм'я та збереження культурних традицій» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, виставку-колаж під назвою «Обереги української родини» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», засідання клубу «Джерело» на тему «Велика родина – багатство людини. Хороша родина – її оберіг» у КЗ «Публічна бібліотека» Піщанської селищної ради, виставку-колаж «В душі бринить струна єдина – родина, книга і дитина» у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ.

  До Дня вишиванки організовано ряд заходів: книжкові виставки «Вишиванка − оберіг нації» у КЗ «Тростянецька СПБ», «Вишивальний світ» в Білянській бібліотеці-філії Чернівецької ТГ та представлено роботи білянських майстринь вишивальниць, «Вишиванка – символ нескорених» та проведено годину фольклору «У рідному краї цвітуть вишиванки» у Могилів-Подільській публічній бібліотеці, бібліотечні виставки: «Вишиванка – символ України» та виставку народної творчості «Мережки долі», де представлено роботи майстрині Голубецької Ганни у КЗ «Публічна бібліотека» Піщанської селищної ради, «Вишиванка – сила української душі» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, «Вишиванка – символ нашої самобутності» у Дашівській публічній бібліотеці імені Йосипа Позичанюка, «У рідному краю цвітуть вишиванки» та пройшов майстер-клас «Вишиванка на сітці низанкою» у Малинківській бібліотеці Погребищенської ТГ, онлайн-челендж «Вишита мудрість поколінь» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», виставку-експозицію «Розквітла вишиванка кольорами, орнаментами душу зігріва…» у Барській публічній бібліотеці, бібліотечну годину «А над світом українська вишивка цвіте…» та майстер-клас ручної вишивки Лариси Любенко у Жаданівській сільській бібліотеці-філії Іллінецької ММБ, віртуальну інформаційну виставку «Розквітла вишиванка кольорами» у Гайсинській центральній бібліотеці, книжково-ілюстративну виставку «Чарівний світ вишиванки» та майстер-клас від майстрині вишивки Євдокії Мазур у молодіжному центрі Тульчинської публічної бібліотеки, виставку-панораму «Хай квітне Україна чорноброва у вишиванках незбагненної краси» у КЗ «Бершадська бібліотека», книжкову виставку-берегиня «Вишиванок краса дивовижна» у Добрянецькій бібліотеці-філії Ямпільської ТГ, книжково-ілюстративну виставку-інсталяцію «Вишиванка – символ української душі» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, виставка-експозиція «В руках майстринь народжується диво» у Капустянській бібліотеці-філії Тростянецької ТГ, годину фольклору «Мати долю вишивала» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, виставку літератури «Вишиванка національна святиня» у Яришівській сільській бібліотеці-філії, виставки: «Вишиванка – твій генетичний код» у Олександрівській бібліотеці-філії Томашпільської ТГ, «Чарівний світ вишиванок» у Пеньківській бібліотеці-філії, «Вишиванка – духовна броня українця» у Гнатківській сільській бібліотеці-філії, «Вишивана моя Україна» у Вилянській сільській бібліотеці-філії, «Вишиванка – літопис історії та культури України» у Раківській бібліотеці-філії.

   До 175-річчя від дня народження Панаса Мирного презентовано виставки-персоналії «Суворий літописець епохи» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», »Панас Мирний – корифей української прози» у Немирівській головній публічній бібліотеці, «Панас Мирний – мужній борець за правду i волю» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, бібліографічний огляд літератури «Літературний світ Панаса Мирного» та презентовано виставку-портрет під назвою «Панас Мирний – український корифей» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека».

  До 70 річного ювілею подільської поетеси Тетяни Яковенко підготовлено бібліотечну виставку «Філософія життя i творчості Тетяни Яковенко» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради та літературну годину «Живий вогонь поезії Тетяни Яковенко» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради».