22 травня проведено зустріч «Місце зустрічі – бібліотека» з Юрієм Гайовиком, ветераном російсько-української війни в межах циклу заходів до Дня Героїв України у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Отамановського.

  23 травня презентовано книгу «Українські колібрі» Світлани Пенькової – дружини загиблого героя України та відбулася коуч-сесія «Де брати сенси, щоб жити повноцінним життям» у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Отамановського.

  23 травня відбувся ювілейний концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» з нагоди 80-річчя створення колективу у Вінницькій обласній філармонії ім. М. Д. Леонтовича.

  24 травня на базі Тульчинського фахового коледжу культури відбувся обласний конкурс творчих дітей та молоді «ARTМІСТОК−2024». У конкурсі взяли участь здобувачі освіти загальноосвітніх і мистецьких шкіл, гуртків, студій образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва.

  24 травня проведено обласний фестиваль національних культур «Всі ми діти твої, Україно!» у м. Шаргород. Учасниками фестивалю стали 16 творчих колективів з м. Вінниці, Шаргородської та Іванівської територіальних громад. В рамках фестивалю працювала виставка – ярмарок за участю 15 майстрів з різних видів народного мистецтва з м. Вінниці, с. Щіток Вінницького району, Гнаткова Томашпільської ТГ, с. Крищинці Тульчинської ТГ, Шаргородської міської ТГ та м. Калинівки. Також були презентовані страви національної кухні, а також страви, які увійшли до обласного списку як елементи НКС («Голубці з пшоном» с. Перепільчинці та «макаран» с. Козлівка Шаргородської територіальної громади).

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: цикл «Зустрічі для здоров’я і гармонії душі», зустріч травнева «Цілющі лікарські рослини» спільно з ГО «Міжнародна асоціація «Протиковідний альянс», майстер-клас з виготовлення прикраси «Латаття жовте світиться, як свічечки!» у межах роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра», стартував 5-денний тренінг для координаторів Хабів цифрової освіти за проєктом «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках-Хабах цифрової освіти», за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції, та у співпраці із Міністерством цифрової трансформації України.

  Для користувачів бібліотеки були організовано: творчі майстерні «Подільська вишивка» у межах співпраці з «ВінОк», ГО Вінницький центр освітніх технологій, «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», тренінг «Мобільна грамотність», клуб з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», «Зустріч», з особистісного розвитку «Відродження», клуб вихідного дня, зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ», психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулися із залежностями», гуртки: вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, спілкування англійською мовою з волонтерами, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви».

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: книжково-ілюстративна виставка «Борці за волю» до Дня Героїв України, виставка-калейдоскоп «Життя насичене пригодами» до 165-річчя від дня народження Артура Конан Дойля, англійського прозаїка, книжкова виставка-подія «Краєзнавство Вінниччини».

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  23 травня на честь вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар та відзначення Дня боротьби за права кримськотатарського народу увазі підписників бібліотечної Фейсбук-сторінки в рубриці екранізовано переглянуто онлайн-підбірку фільмів, в яких показані події з життя людей на момент депортації.

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: літературно-ігровий мікс «Світ українських казок» для п'ятикласників ліцею №31, майстер-клас зі створення патріотичної книжкової закладки до ГЦ «Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей», що реалізовує БФ «Посмішка. ЮА» в партнерстві з Міжнародною організацією Save the Children in Ukraine, організовано екскурсію «Українська ідея. Постать на тлі революції» спільно з Музеєм Вінниці для студентів ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг» та представлено виставку книг з циклу «Україна: повернення своєї історії» з нагоди 145-річчя від дня народження Симона Петлюри, майстер-клас з виготовлення вишитої сорочки «А над світом вишиванка цвіте» для другокласників ліцею № 7, годину спілкування з елементами тренінгу «Булінг: ознаки і протидія» для семикласників ліцею № 3, виставку-спілкування «Барвінкове розмаїття - мови рідної суцвіття».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Літописець Вінниці», «Краса Бузького Гарду».

  20 травня до Дня Героїв України проведено урок мужності «Маріуполь. 86 днів героїчної оборони» та експонувалися виставки «Герої мого краю: Янголи Маріуполя», «Душа у місті Марії» спільно з Департаментом освіти ВМР та Вінницьким державним педагогічним університетом імені Михайла Коцюбинського для школярів.

  22 травня взято участь у тренінгу «Стрес. Управління стресом. Перша психологічна допомога. Спілкування й взаємодія з ветеранами» в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», спільно з відділом психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжнародної організації з міграції та проекту «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення».

  23 травня відбувся «круглий стіл» на тему: «Великий терор (1937–1938) на Вінниччині: відновлення пам’яті» до Дня пам‘яті жертв політичних репресій. З вітальним словом виступили заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА Єлизавета Добровольська, начальник Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА Ольга Дернова, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. У заході взяли участь: керівники Редакції книги «Реабілітовані історією» Валерій Лациба, Микола Вижга; викладачі історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Анатолій Войнаровський, Олег Мельничук, Павло Кравченко, Донецького національного університету ім. Василя Стуса Олена Отземко, головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олексій Серветник, члени ГВО «Вінницьке обласне товариство політичних в’язнів, репресованих та їх дітей» Любов Севастьянова, Василь Соловйов, провідний спеціаліст Державного архіву Вінницької області Костянтин Завальнюк, краєзнавець села Ситківці Гайсинського району Олена Марчук.

  26 травня у рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулася пішохідна екскурсія «Мистецькі історії вінницьких вулиць від Тетяни Журунової».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

Вінницький обласний художній музей

  21-24 травня відбувся онлайн-курс з підвищення кваліфікації, організований Центром неперервної культурно-мистецької освіти НАККіМ на тему: «Інноваційні форми та методи роботи закладів культури у післявоєнний період. Реабілітація культурою. Культура як психолог» .

  22 травня проведено тренінг в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та проєкт «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення» організованого обласною військовою адміністрацією, відділом психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжнародної організації міграції.

  Упродовж тижня відбулося тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, патріотична акція «Міцний народ сталевої волі» до Дня Героїв України, освітня програма «Вінницька трагедія» до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

 Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Упродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля», «Благословенна та держава, що має відданих синів».

Вінницький обласний центр народної творчості

  20 травня відбувся семінар з вокально-хорового мистецтва на базі ЦКіД Тиврівської селищної ради.

  20 травня проведено майстер-класи з виготовлення іграшки з глини за участю Михайла Діденка.

  24 травня відбувся семінар з клубної роботи та нематеріальної культурної спадщини на базі Сутисківської ТГ Тиврівської селищної ради.

  З 20 по 24 травня розміщено в соціальних мережах фотопрезентації: майстер-класу з гончарства, семінару з НКС та клубної роботи на базі Сутисківської селищної територіальної громади, участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі хореографічного мистецтва «Київ єднає» зразкового аматорського ансамблю «Радість» ліцею №2 Ладижинської міської ради; відеосюжет: персональної виставки подільського декоративного розпису Наталі Луценко, «Етніка: українські народні художні промисли», решетилівська вишивка білим по білому, «Косівська мальована кераміка», Гутництво, Українське художнє скло, писанкарство, ІІ обласного онлайн-фестивалю «Веснянки співаємо, перемогу закликаємо!», виступу народного аматорського ансамблю української пісні «Мальви» ЦКіД Немирівської міської ради на обласному фестивалі «Пісенна броня-2024» в м.Тростянці.

 Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  21 травня відбувся концерт під назвою «Травневий калейдоскоп» у волонтерському центрі «Тетріс» організований працівниками ВОЦК «Щедрик» (членами УТОС) та учасниками художньої самодіяльності ПОГ «Вінницьке УП УТОС».

  22 травня проведено показ художнього фільму «Памфір» до Дня сім'ї для молодих родин академії Національної гвардії України в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

Проведено 4 вистави: «BLACKOUT», «Дім у якому переночував Бог», «Ромео і Джульєтта», «Ці вільні метелики».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Коти-біженці», «Котик та Півник», «Стариган із крилами», «Вовк та троє поросят», «Всі миші люблять сир», «Котик та Півник».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  21 травня відбувся концерт ансамблю солістів «Експромт» «Вечірка в стилі HOLLYWOOD».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  20-22 травня відбувся перегляд фільму «Хайтарма» режисера Ахтема Сеїтаблаєва до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

  21-23 травня проведено концерти студентів виконавських відділів, учнів дитячої академії мистецтв та звіт симфонічного оркестру.

 22 травня відбулася інформаційна година «Історії сучасних героїв, які після 24 лютого стали на захист України» до Дня Героїв України.

  24 травня проведено бібліографічний огляд літератури «Витоки слов’янської писемності» до Дня слов'янської писемностi i культури.

Тульчинський фаховий коледж культури

  Впродовж тижня проведено: виставу на 2 дії «Мойра, або Ляльки», відкрито книжкову полицю Тиждень європейської книги «В об’єктиві – Європа» до Дня Європи в Україні, проведено годину мужності «Герої завжди поміж нас» до Дня Героїв в Україні та виховну годину «Мандрівка стежками слов’янської писемності та культури» до Дня слов’янської писемності і культури. Відбувся ІІІ Всеукраїнський молодіжний онлайн-етнофестиваль «Калинові мости».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  22-24 травня завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів працівників обласних бібліотек  з підвищення кваліфікації (ІІ етап) групи слухачів викладачів Тульчинського фахового коледжу культури , з підвищення кваліфікації (ІІ етап) групи слухачів викладачів ВФКН ім. М. Леонтовича.

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

 Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: проект талантів «Покажи себе» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», засідання експертної ради щодо внесення елементів нематеріальної культурної спадщини до місцевого реєстру елементів НКС у КЗ «Центр культури та дозвілля» Калинівської міської ради.

  Відбулися урочистості з нагоди Дня Героя України у КУ «Центр культури і дозвілля Ободівської сільської ради» та проведено музично-патріотичний захід «Українці - нація Героїв» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради».

 Проведено територіальний фестиваль дитячої творчості «Веселі дзвіночки» у КЗ «Центр культури та дозвілля» Калинівської міської ради та фестиваль творчості «Теплоцвіт» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини» Теплицької селищної ради.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 11 нових виставок: «Трагічні сторінки історії України» та «Україна - нація героїв» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «День вишиванки» (Піщанський краєзнавчий музей), «Обереги мистецького роду» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва), «Вишита мережкою Немирівська земля» та персональна виставка Тетяни Ткачук «Золота соломинка» (музей історії та етнографії Немирівщини, м. Немирів), «Борці за волю України» та до другої річниці загибелі захисника Сергія Бурова «Пам'ять про подвиг» (музей В. С. Стуса, с. Рахнівка Гайсинського району), «Гопчицька вишиванка» (музей історії с. Гопчиця, Вінницький район), «Село моє, для мене ти єдине» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району) тощо.

  Проведено виставку «Народжені у вишиванках» та акцію на підтримку ЗСУ «Вишиванка – символ Батьківщини, прадідів пророчий заповіт» м.Теплик.

  З нагоди Дня захисту дітей у міському історичному музеї м. Жмеринка розпочав роботу факультет академії пана Клякси відділ «Ляпкографії», де 01 червня відбудеться презентація факультету та будуть представлені 106 малюнків дітей, що прийняли участь у конкурсі «Я малюю казку».

  До Дня національної поліції України підготовлено конкурс дитячого малюнку на тему: «Безпечне дитинство з поліцейським офіцером громади» в історичному музеї ім. В. Порика (с. Порик Хмільницького району).

Моніторинг діяльності бібліотек області 

  До Дня Героїв України в бібліотеках області організовано заходи: книжкові виставки «Героями не народжуються» у Гайсинській центральній бібліотеці, «Честь і слава незламним» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», «Українці – нація Героїв» у КЗ «Джулинська публічна бібліотека» та КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», «Герої завжди поміж нас» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради Гайсинського району, «В їхніх серцях жила Україна» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», «День Героїв!» у Студенянській Публічній бібліотеці, «День Героїв – День борців за волю України» у Іванівській сільській бібліотеці; представлено виставки-пам’ять: «Шануй своїх Героїв» у КЗ Публічна бібліотека Городківської сільської ради, «Герої нескореної країни» у КО «Шаргородська центральна міська бібліотека», «Слава Україні! Героям слава!» у бібліотеці-філії с. Горишківка Томашпільської ТГ, «Ми б’ємось за те, чому нема ціни у всьому світі – за Батьківщину!» у КЗ «Брацлавська публічна бібліотека» Брацлавської селищної ради; проведено перегляд літератури «Борці за волю України» у КЗ «Шпиківська публічна бібліотека», «Україна – країна нескорених» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, «Навіки слава Україні, Героям слава на віки!» у КЗ «Публічна бібліотека Ободівської сільської ради»; підготовлено відео спогад «Земляки, які загинули за Україну» у КЗ «Бершадська бібліотека», відбулася година пам’яті «Тернисті шляхи мужності та слави» у Могилів-Подільській публічній бібліотеці.

  До Дня слов'янської писемності і культури організовано ряд заходів: книжково-ілюстративну виставку-огляд «Духовний стержень, що єднає» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, інтелектуальну гру «Поки жива мова в устах народу, до того часу живий народ» у КЗ «Бершадська бібліотека», оформлено книжкову виставку «У слов'янській єдності – перспектива майбутнього» у Гайсинській центральній бібліотеці, підготовлено перегляд літератури «Слов’янська писемність – безцінне надбання людства» у Барській публічній бібліотеці, проведено урок української мови «Рідна мова – життя духовного основа» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради».

  З нагоди 225-ї річниці з дня народження Оноре де Бальзака (1799–1850), французького письменника, драматурга підготовлено виставку-персоналію «Секрет вічного успіху книг Оноре де Бальзака» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, перегляд літератури «Оноре де Бальзак – основоположник соціального реалістичного роману» у Яришівській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ, презентовано бібліотечну виставку «Секрет вічного успіху» у КЗ «Публічна бібліотека» Ольгопільської сільської ради та «Оноре де Бальзак – французький письменник та драматург» у центральній бібліотеці м. Ладижин.

 Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: літературну розвідку «Шерлок Холмс – найвідоміший детектив світу» до дня народження літературного героя Шерлока Холмса, виставки-інсталяції «І солодкий, і гіркий чай духмяний, запашний» до Міжнародного дня чаю та «Бджоли – це поезія й краса, бджоли творять для здоров'я чудеса» до Всесвітнього дня бджіл у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, відбулися книжкові виставки «Наука в ім’я миру і розвитку» до Дня науки в Україні у КЗ «Бершадська бібліотека», «Новинки для нашої бібліотеки» у Іванівській сільській бібліотеці, «Дивовижний світ фантастики» у центральній бібліотеці м. Ладижин, проведено зустріч із Василем Івановичем Рудиком – земляком, уродженцем села Романівки, відомим журналістом та письменником, лауреатом премії імені Степана Руданського, автором книг «Слуга народу» та «Хрестини Русі» у КЗ «Бершадська бібліотека», краєзнавчий урок-подорож «Література рідного краю» у Немирівській головній публічній бібліотеці, представлено книжково-ілюстративну виставку «Мій рідний край – життя мого перлина» у Барській публічній бібліотеці, проєкт «Мистецька палітра Томашпілля» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, віртуальну мандрівку «Краєзнавча мандрівка Калинівщиною» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради.

  До Міжнародного дня музеїв оформлено книжково-ілюстративну виставку «Подорожуємо музеями світу» у Заозерненській бібліотеці Ладижинської МТГ.