30 травня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ» до Міжнародного дня захисту дітей. У Конкурсі взяли участь 40 вихованців з 12 мистецьких шкіл Вінницької області.

  30 травня Вінницький обласний художній музей презентував виставки та провів церемонію нагородження переможців XXV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячого візуального мистецтва «Арт-Олімп»-2024 у Вінницькому академічному обласному театрі ляльок.

  30 травня відбувся перший випуск та звітний концерт учнів ліцею мистецтв Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. М. Д. Леонтовича.

 31 травня відбулося відкриття виставки декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва учнів художнього відділення Вінницької ДМШ №2 «За мотивами народних майстрів» до Міжнародного дня захисту дітей у Вінницькому обласному центрі народної творчості. На виставці представлено понад 30 дитячих робіт художнього відділу (живопис, скульптура, паперопластика, витинанки та народні картинки).

 01 червня проведено благодійну виставу «Русалонька» до Міжнародного дня захисту дітей у ВОАУ музично-драматичному театрі ім. М. К. Садовського.

  01 червня відбувся культурно-мистецький проект «Країна щасливих дітей» в рамках культурно-мистецького проєкту «СвітОвід», в рамках «Дня спільнодії» та реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською у Вінницькому обласному центрі культури «Щедрик».   

 Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: тренінги «Доступ до офіційної інформації органів державної влади та місцевого самоврядування», ''Долаємо гендерні стереотипи'' у межах Тижня Відкритого Уряду та 5 денний тренінг для координаторів Хабів цифрової освіти у межах проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках Хабах цифрової освіти», годину поезії з вінницькою поетесою Оксаною Лихогляд у межах проєкту «У поезії живе людина», вебінар «Метод усної історії: теорія та практика», який організовано в межах реалізації проєкту «Голоси живої історії», інформаційну онлайн-годину «Глобальні екологічні проблеми: сучасний погляд» у межах Тижня Відкритого Уряду (діяльність екологічного клубу «День Х»), святкову забаву «Весь світ у долонях дитини», відеопрезентацію «Твої права – твій захист» до Міжнародного дня захисту дітей для вихованців КЗ «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», презентацію «Діяльність Українського інституту національної пам’яті та його регіональних відділень на допомогу утвердженню державності України» Олексія Серветніка в межах інтелектуально-просвітницького проєкту «На перетині культур», онлайн-вебінар «Стрес: питання та відповіді» із циклу «Професійна школа фармацевта» спільно з ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Cum Deo».

  Для користувачів бібліотеки організовано: гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, з оздоровчих практик «Активне довголіття», клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers, «Зустріч», «Вихідного дня» та клуб з особистісного розвитку «Відродження», зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» лікарем Наталією Шаламай, групу самодопомоги, зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», майстер-клас «Малювання спеціями», годину дозвілля «Бібліоспіви».

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: книжково-ілюстративні виставки «Людина. Суспільство. Демократія» у межах Тижня Відкритого Уряду, «Фольклор – джерело народної мудрості» у межах інформаційно-просвітницького заходу «Фольклорнi скарби Подiлля» спільно з факультетом фiлологiї, психологii та iноземних мов ДонНУ імені Василя Стуса та «Українська періодика міжвоєнного періоду», книжкова виставка «Дитинства чисте джерело» до Міжнародного дня захисту дітей, виставка-інсталяція «Дитинство і війна», виставка-пам’ять «Дитячі очі дивляться у вічність…» та виставка «Захист дитинства у цілому світі – це місія честі, любові, добра» до Міжнародного дня захисту дітей, до Міжнародного дня безневинних дітей – жертв агресії.

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  До Міжнародного дня захисту дітей проведено гру-розвагу «Ура! Канікули!», свято «Сонячний настрій дитинства» для четвертокласників ліцею №7 та їх родин.

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: годину спілкування «Я - моє здоров'я, моє життя» для студентів ВСП Вінницького фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну КНУБА до Всесвітнього дня без тютюну, літературний круїз «Цей дивовижний світ пригод» для третьокласників ліцею №16, майстер-клас «Магія творчості» у ГЦ "Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей", годину мужності «Ціна життя і слави» для студентів ДПТНЗ "Вінницького вищого професійного училища сфери послуг", літературно-розважальний мікс «У світі казки чарівної» для майбутніх п'ятикласників ліцею №3, пізнавальну годину «Парад рекордсменів. Велетні і карлики» для третьокласників ліцею №7, виставку літератури «Той, хто беріг історичну пам'ять» з нагоди відзначення 95-річчя Романа Іваничука -українського письменника, громадського діяча, одного із організаторів Товариства української мови імені Тараса Шевченка та Народного руху України.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.».

  01 червня відбулося відкриття і нагородження учасників та переможців Х Вінницької бієнале художнього текстилю юних авторів «Нащадки величної спадщини. Символічна мова Кобзаря» – до Міжнародного дня захисту дітей. У експозиції представлено твори учнів мистецьких закладів з різних теренів України: Львівської дитячої школи народного мистецтва, Заводської художньої школи Тернопільської області, Хмельницької дитячої школи образотворчого мистецтва, гуманітарно-педагогічного факультету Хмельницького Національного університету, Одеської дитячої художньої школи ім. К. Костанді, Вінницької дитячої школи мистецтв, художнього відділення Вінницької дитячої музичної школи № 2. У бієнале взяли участь близько ста авторів, представлено понад сорок композицій у техніках художнього текстилю – гобелен, батик, колаж, валяння, набійка, розпис по тканині, авторська лялька, просторова композиція тощо.

      У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися: інтерактивна екскурсія «Мамонт Вінні та його друзі: подорож у далеке минуле». Проведено пішохідну екскурсію «Вінницькі Мури. Погляд крізь віки» та майстер-класи із витинанки, кольчугоплетіння.

Вінницький обласний художній музей

  27-28 травня відбулись заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

  31 травня проведено мистецько-розважальну програму «Музей - відкритий простір» для школярів Вінниччини до Міжнародного дня захисту дітей.

 Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Упродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля», «Благословенна та держава, що має відданих синів».

  Вінницький обласний центр народної творчості

  28 травня відбувся тренінг-практикум «Фізичний та ментальний КОД стійкості, через пізнання себе та своїх реакцій» за участю провідного психолога Світлани Пирожок, в рамках проекту С. В. Кудлаєнка.

  29 травня проведено атестацію на предмет підтвердження звання «народний (зразковий) аматорський» творчих колективів Літинської селищної ради, зокрема фольклорні «Джерело» Багриновецької філії, «Берегиня» Бірківської філії та дитячого ансамблю танцю «Шанс» ЦКіД.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  Упродовж тижня відбулися співорганізації звітного концерту хореографічної студії «Sharm S» та звітного концерту класу викладача Олени Савчук Вінницької дитячої школи мистецтв, проведено захід присвяченого Міжнародному Дню захисту дітей від Національної поліції Вінницької області.

 29 травня проведено екскурсію "З історії кінематографа" та перегляд фільму про заслуженого майстра народної творчості Фросину Міщенко для учнів класу викладача Олени Савчук Вінницької школи мистецтв.

 Відбувся майстер-клас зі створення глиняної іграшки від майстрині Людмили Філінської для учнів класу викладачки Олени Савчук Вінницької школи мистецтв.

  31 травня проведено урочисте вручення відзнак почесного звання "Мати-героїня".

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний  театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 5 вистав: «Я б тобі небо прихилив», «Ніч вовків», «За двома зайцями».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Веселi ведмежата», «Веселе мишеня», «Як Лисичка пташкою була», «Пастушка i Сажотрус», «Пiвтори жменi».

  До Міжнародного дня захисту дiтей проведено показ благодійної вистави для дiтей, якi проходять курс лікування при відділенні онкогематології КНП «Вінницька обласна дитяча лiкарня Вінницької обласної Ради».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  Упродовж тижня проведено концерти: «Кохання-Музика-Весна» за участю солістів та артистів філармонії, ансамблю солістів «Експромт» «Дух Свободи» для учнів загальноосвітніх шкіл м. Вінниці, академічного камерного оркестру «Арката» для випускників приватної школи ХАБ Скул, концерт академічного камерного оркестру «Арката» «Спогади про майбутнє».

  01 червня взято участь ансамблю солістів «Експромт» в рамках фестивалю «Перлини Поділля» до Дня захисту дітей.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  28 травня відбулася мистецька акція «Корифеї Alma Mater» пам’яті видатних майстрів Олега Тимошенка та Мирослава Скорика, за участю викладачів та студентів.

  29 травня проведено виховні години «Європа починається не за кордоном, а в серці кожного з нас».

  01 червня проведено караван вражень «У центрі Всесвіту – Дитина» до Міжнародного дня захисту дітей.

Тульчинський фаховий коледж культури

         Упродовж тижня проведено: виховні години «А в серці тільки ти, моя прекрасна, рідна Україно!» до 95-ї річниці від дня народження Романа Іваничука, українського письменника, «Твоє майбутнє у твоїх руках» до Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням, відкрито книжкову поличку «Куріння чи здоров’я – обирай сам», організовано обласне методичне об'єднання методистів закладів освіти.

  31 травня відбувся звітний концерт творчих колективів коледжу.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: мистецький проект талантів «Покажи себе» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», святково-розважальну програму до Міжнародного дня захисту дитини у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», благодійний музично-патріотичний захід «Українці - нація Героїв» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», благодійний концерт «Вір у ЗСУ, допомагай» у КЗ «Центр культури і дозвілля Самгородоцької сільської ради» та благодійний концерт на підтримку ЗСУ у КЗ «Центр культури і дозвілля Брацлавської сільської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 9 виставок: виставка картин Прокопа Колісника «Від першої особи самоти» (Бершадський краєзнавчий музей), «Край в якому я живу» (музей історії та етнографії сіл Мурафської сільської ради, с. Пеньківка Жмеринського району), «Дитинства світ» та «Цей день скорботний» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район), «Ми діти твої, Україно!» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Лялька-мотанка наш оберіг» (Оратівський краєзнавчий музей), «Моє безтурботне дитинство» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району), «Художник думає малюнком» (Мурованокуриловецький краєзнавчий музей ім. Ф. Коновалюка), «Фотоісторія нашого міста» (Барський історичний музей).

  Відбулася презентація книги Вадима Вітковського про Героя України «Дмитро Дозірчий. Шлях воїна» у краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка (селище Літин).

До Міжнародного дня захисту дітей у музейних закладах області проведено ряд заходів: інтерактивний захід «Територія щасливих дітей» у музеї історії с. Баланівка, квест «Музейний предмет» у с. Поташня Гайсинського району, дитячо-ігровий проект «Дитинство без війни» у Муровано-Куриловецькому краєзнавчому музеї ім. Ф. Коновалюка.

  За звітний період проведено 8 майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва, виготовлення ляльок, сувенірів та оберегів.

Моніторинг діяльності бібліотек області 

  До 95-ї річниці від дня народження Романа Іваничука – українського письменника-шістдесятника, Героя України, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Шевченка, одного з організаторів Товариства української мови імені Тараса Шевченка, члена Спілки письменників України в бібліотеках області організовано заходи: книжкові виставки «Роман Іваничук: шлях до сердець читачів» у Василівській бібліотеці Ладижинської ТГ, «Грані таланту Романа Іваничука» у КЗ «Тростянецька СПБ», «Історія України у творах Романа Іваничука» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», «Меч і думка» у Іванівській сільській бібліотеці, виставки-портрети «В серці тільки ти, моя прекрасна, рідна Україно» у Гайсинській центральній бібліотеці та «Історія України в книгах Романа Іваничука» у Барській публічній бібліотеці, виставку-досьє «Душа письменника» у Гнатківській сільській бібліотеці-філії Томашпільської ТГ, виставку-вшанування «Магія слова Романа Іваничука» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека» на засіданні жіночого клубу «Горлиця».

 З нагоди 175-ї річниці від дня народження – Олени Пчілки відбувся літературний урок «Олена Пчілка: світло добра і любові» у центральній бібліотеці м. Ладижин.

  До Всеукраїнського Дня краєзнавства в бібліотеках Томашпільської ТГ організовано книжкові виставки: «Відкрий для себе рідний край» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, «З глибини віків рідний свій край люби і вивчай» у Олександрівській сільській бібліотеці-філії, «Цікавий світ українських традицій» у Гнатківській сільській бібліотеці-філії, «Мій рідний край – життя мого перлина» в Яришівській сільській бібліотеці-філії, «Мій край – моя історія жива» у Горишківській сільській бібліотеці-філії, «Історія рідного краю» у Кислицькій сільській бібліотеці-філії, краєзнавчі куточки «Будемо оберігати й шанувати прадавню криницю» у Липівській сільській бібліотеці-філії та «Мій край, моя історія жива» у Раківській сільській бібліотеці-філії, книжкову виставку «Сторінками краєзнавчих видань» у КЗ «Публiчна бiблiотека» Літинської селищної ради, бібліотечну виставку «Мій рідний край моєї долі оберіг» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», віртуальні презентації «Цікаві факти про місто Гайсин», книжкову виставку «Шляхами долі моїх земляків» у Гайсинської центральної бібліотеки та «Краєзнавча мандрівка Калинівщиною» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, краєзнавчо-пізнавальну годину «Ігри нашого дитинства» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  З нагоди 90-річчя з часу заснування КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ презентовано віртуальну рубрику «Знайомтесь – наша бібліотека!».

  Упродовж тижня в бібліотеках області проведено культурно-мистецькі заходи: книжкову виставку «Літо з книгою» до Дня захисту дітей у «Публічна бібліотека Якушинецької сільської ради», проєкт «Цифровий детокс» у КЗ «Бершадська бібліотека», виставку однієї книги – роман Данієля Дефо «Робінзон Крузо» у КЗ «Бершадська бібліотека», годину спілкування з учнями Ободівського ліцею «Поетичні перлини Ободівської громади» у КЗ «Публічна бібліотека Ободівської сільської ради», засідання факультету літеров’язання у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ, урок здоров’я «Таке зло – шкідливі звички» у КЗ «Бершадська бібліотека», годину застереження «Геть паління! Ми здорове покоління», де презентувано книжкову виставку «Скажемо палінню – прощавай!» до Дня боротьби з тютюнопалінням у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», засідання розмовного клубу «Мова має значення» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради».