06 червня відбулося відкриття меморіальної дошки та вечір пам’яті Анатолія Левицького у Вінницькій обласній філармонії ім. М. Д. Леонтовича.

  08 червня проведено обласне свято фольклору імені Гната Танцюри у с. Зятківцях. Учасниками заходу стали 8 фольклорних ансамблів із Соболівської, Гніванської, Піщанської, Іллінецької та Гайсинської територіальних громад області. Відбулися урочисте відкриття музею етнографії, фольклору та народних ремесл та покладання квітів до пам’ятника Г. Танцюрі, Я. Зуїсі. Проведено вручення перехідного призу Гната Танцюри народному аматорському театру фольклору «Господині» Красненьківського СБК Іллінецької ТГ.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: краєзнавчу годину «Визначні пам’ятки Вінниччини» для вихованців Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», інформаційну годину «Європа – наш спільний дім», лекцію «Ефективне використання штучного інтелекту».

  У закладі в межах проєкту «Майстерня міських екскурсій» присвяченого ювілейному Року Михайла Коцюбинського організовано екскурсію бібліотекою.

  Для користувачів бібліотеки організовано: майстер-клас для учасників клубу «Зустріч», «Декоративна майстерня» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта, психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулись із залежностями», клуб спілкування англійською мовою з волонтером, з особистісного розвитку «Відродження» та клуб вихідного дня, зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття».

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: книжково-ілюстративні виставки «Смаки Європи: гастрономічний тур країнами ЄС» та «Кадровий потенціал як основа розвитку кадрового менеджменту».

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: еко-годину «До природи з любов'ю» та захід «Пташине царство України» для учасників пришкільного табору ліцею №7, мандрівку «Цілий світ на вулицях міста» для табірців ліцею №1, бесіду про витвори скульптури, присвячені кулінарним шедеврам національної гастрономічної спадщини «Смачні» пам'ятники України» для учасників пришкільного літнього табору ліцею №1, виставку книг «Зона природи - зона турботи» до Всесвітнього дня охорони довкілля, бібліотечну годину «Цей дивосвіт - бібліотека» для учасників пришкільного літнього табору ліцею №7, тренінг з медіації за участю Наталії Андрійчук для учасників літнього пришкільного табору ліцею №1, настольну гру «Монополія. ЄС без бар'єрів» для студентів ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг», виставку книг «Історія успіху авіаконструктора з Києва» присвячена Ігорю Сікорському - генію інженерії.

  03 червня відбувся анонс про старт обласного етапу Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули» - для учасників з усіх територіальних громад області у 2-х вікових категоріях: 11-13 років та 14-18 років у номінаціях: «Знайомтеся – це ми!», «Моя Україна: з вірою у Перемогу», «Природа –джерело натхнення та краси», «І в кожному із нас уже живе філософ!», «Моя майбутня професія», «Безмежний світ моєї уяви», «Далі буде»? Ні, «далі» –вже є!».

  03 червня оголошено підсумки Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Україна - мрія» у категорії «Вироби декоративно-прикладного мистецтва», а також проведено гурток «Золота соломка» Гайсинського міського будинку школярів і молоді зі спеціальною відзнакою БО» Фронт допомоги».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», бієнале художнього текстилю юних авторів «Нащадки величної спадщини. Символічна мова Кобзаря», виставки дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги».

  07 червня відбулося засідання конкурсної комісії з визначення переможців обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва серед мистецьких шкіл Вінниччини «Шлях до Перемоги». У Конкурсі взяло участь 40 вихованців 12 мистецьких шкіл Вінницької області. Творчі роботи переможців Конкурсу будуть надруковані як ілюстрації до патріотичного календаря на 2025–2026 роки «Шлях до Перемоги», що вийде друком до Дня захисників і захисниць України. На відкритті були присутні члени конкурсної комісії, учасники виставки.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися: тематична екскурсія «Традиційний одяг українців Східного Поділля», пішохідна екскурсія «Мистецькі історії Вінницьких вулиць».

Вінницький обласний художній музей

  03 червня відбулося заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

  04 червня презентовано інтернет-виставку творів учасників дитячих фестивалів-конкурсів «Я мрію про життя» до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України.

  06 червня проведено відкриття звітної виставки Всеукраїнського мистецького пленеру «Кращий художник The best artist-2024». Організатори пленеру - народний художник України Володимир Козюк за сприяння начальника Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова.

  07 червня відбулась інтернет-виставка живопису першого директора музею, заслуженого працівника культури Іллі Безбаха.

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля».

Вінницький обласний центр народної творчості

  03-04 червня проведено майстер–класи з виготовлення сопілок та окарин за участю майстра Володимира Віхренка для учасників зразкового аматорського ансамблю сопілкарів «Дударик» Вінницької станції натуралістів у Баланівка та з виготовлення народної іграшки з глини за участю провідного гончара Михайла Діденка для дітей.

 05 червня відбулися онлайн-семінар на тему «Охорона нематеріальної культурної спадщини у Харківській області» організованого Харківським обласним організаційно-методичним центром культури та мистецтва, проведено атестацію на предмет присвоєння звання «народний аматорський» жіночому вокальному ансамблю «Оксамитки» с. Ситківці Райгородської ТГ.

  05-06 червня проведено екскурсію для учнів І класу Вінницької школи-ліцею №7 та для дітей літнього табору відпочинку (огляд виставки «За мотивами народних майстрів» дитячих робіт учнів художнього відділення Вінницької ДМШ№2.).

  06 червня відбувся обласний семінар для керівників закладів клубного типу на тему: «Шляхи підвищення ефективності роботи ЗККТ. Формування активності громадсько-патріотичної позиції мешканців громади» спільно із Вінницьким НМЦГК та мистецтв.

  07 червня проведено виїзний семінар з НКС для працівників культури Бершадської селищної ТГ та відбулася атестація творчих колективів на предмет підтвердження звання «народний аматорський».

  З 03-08 червня підготовлено та розміщено в соціальних мережах відеосюжети та фотопрезентації: відеосюжет обласного фестивалю хореографічного мистецтва ім. Володимира Румянцева (випуск 4), відеопрезентація відкриття виставки художнього відділення Вінницької ДМШ №2 «За мотивами народних майстрів»; фоторепортажі семінарів з НКС на базі Харківського організаційно-методичного центру культури і мистецтва, атестації дитячих колективів Вінницької ДШМ, з вокально-хорового мистецтва на базі ЦКіД Немирівської міської ради та обласного семінару для завідуючих СБК області, атестації на предмет присвоєння звання «народний аматорський» жіночому вокальному ансамблю «Оксамитки» с. Ситківці Райгородської ТГ, майстер-класів для дітей з виготовлення традиційної іграшки з глини та з виготовлення сопілок та окарин, екскурсій для дітей у Світлиці ОЦНТ та обласного свята фольклору ім. Г. Танцюри.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

Упродовж тижня відбулися співорганізація у проведенні ІІ відкритого Всеукраїнського фестивалю творчості та таланту «Хвиля Талантів», культурно-мистецький захід «Музична хвилинка» на базі підприємства УТОС.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 5 вистав: «BLACKOUT», «Клуб самотніх сердець», «Ці вільні метелики», «Красуня та Чудовисько».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Коти-бiженцi», «Iвасик-Телесик», «Як Лисичка пташкою була», «Три мiхи хитрощiв», «Веселе мишеня», «Як Лисичка пташкою була».

ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ ІМ. М. Д. ЛЕОНТОВИЧА 

  Упродовж тижня проведено концерти: ансамблю солістів «Експромт» «Viva! Rock & Roll», академічного камерного оркестру «Арката» для випускників Вінницької початкової школи №5, участь академічного камерного оркестру «Арката» у звітному концерті школи танцю «Альфа-Денс», участь ансамблю солістів «Експромт» у хореографічному фестивалі-конкурсу.

  З 04 по 07 червня відбулося 5 концертів у пришкільних таборах м. Вінниці за участю творчих колективів філармонії.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  04 червня відбулася хвилина мовчання та вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, який відзначається щороку.

  05 червня проведено відеоогляд «Заповідними стежками України» до Національного плану дій з охорони навколишнього природнього середовища на період до 2025 року.

  05 червня відбулися інформаційні години «Основи державної політики євроатлантичної інтеграції України».

  08 червня проведено відеоогляд «Василь Барвінський: Я вибрав до життя боротьбу і працю».

Тульчинський фаховий коледж культури   

  Упродовж тижня проведено: медіапроєкт «Діти війни за мир» до Міжнародного Дня захисту дітей, відеовікторину «Як добре ви знаєте Конституцію» до Дня Конституції України, виховні години «Хай буде дитинство щасливим моє і усіх дітей світу», «Хай щастю дитини не буде кінця!» до Міжнародного дня захисту дітей, «Україна пам'ятає» до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, «Конституція – основа моєї держави», «Конституція – твої права і обов'язки» до Дня Конституції України.

  З 03-09 червня відбулася заліково-екзаменаційна сесія здобувачів освіти.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  03 червня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів керівників закладів культури клубного типу в кількості 16 осіб.

  04 червня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації (ІІ етап) групи слухачів викладачі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва мистецьких шкіл в кількості 30 осіб.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  До Дня захисту дітей упродовж тижня проведено заходи: концерт «Ми-майбутнє вільної країни у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличинни», фото-флешмоб у КЗ «Оратівський центр культури і дозвілля» та культурно-мистецькі заходи у КЗ «Центр культури і дозвілля Жмеринської міської територіальної громади».

  Відбулися акція «Голоси дітей» у КЗ «Самгородоцький центр культури і дозвілля» та мистецька акція до Дня вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України у КЗ «Центр культури та дозвілля Війтівецької сільської ради».

  03 червня проведено проект талантів «Покажи себе» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 6 нових виставок: «Хай яскраво сонце світить» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Мрії про Україну» (Піщанський краєзнавчий музей), «Український іконопис Ігоря Сидоренка» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. Присяжнюк), «Юні таланти-2024» (історичний музей м. Хмільник), «Гнат Танцюра – невтомний збирач народних перлин» (музей фольклору Гната Танцюри (м. Гайсин), «Пишуть наші земляки» (літературний музей ім. В. Забаштанського, селище Браїлів).

  05 червня проведено засідання «круглого» столу із вшанування борців за незалежність України у ХХ ст. у краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка (селище Літин).

До Дня хрещення Київської Русі та Дня Української Державності прочитано цикл лекцій «Прихід Русі до християнської віри» науковими працівниками Бершадського краєзнавчого музею.

Відбувся мітинг-реквієм та захід присвячений 80-й річниці з дня останнього бою сотні Шуляка у м. Хмільник.

  08 червня взято участь у проведенні обласного свята фольклору ім. Г. Т. Танцюри. Відбулося відкриття філії музею в селі Зятківці – музею етнографії, фольклору та народних ремесел у м. Гайсин.

  Проведено онлайн-екскурсію для жителів Відня, які народилися в Ольгополі. Під час екскурсії торкнулися теми про звичаї і традиції краю, орнаменти на вишивках, події кінця ХХ століття.

  Відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ в м. Погребище.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Дня пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України проведено виставки: «Діти – жертви збройної агресії» у Іванівській сільській бібліотеці, «Непрочитані книги дитинства» у Білянській бібліотеці-філії КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради, «Відібране дитинство» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», «Діти Янголи» у КЗ «Публічна бібліотека Оратівської селищної ради», «Діти: безвинні жертви агресії» у КЗ «Публічна бібліотека Війтівецької сільської ради», «Дитячі долі в полум'ї війни», годину пам'яті «Дитинство обірване війною» у КЗ «Публічна бібліотека Уланівської сільської ради», «Ангели скорботи», «Дитячі мрії розбиті війною», годину пам'яті «Їх вічний сон – наш вічний сум» в бібліотеках Кунківської ТГ, «Пам'ятаємо про маленькі серця» у Іллінецькій міській бібліотеці; акції «Пам’ятаємо про маленькі серця» у КЗ «Бершадська бібліотека», «О діти, Янголи невинні!» у Томашпільській бібліотеці, «Втрачене дитинство» у КЗ «Публічна бібліотека Ободівської сільської ради»; акцію «Голоси дітей» у КЗ «Публічна бібліотека» Кунківської сільської ради, Якушинецька бібліотека, КЗ «Публічна бібліотека» Ольгопільської сільської ради, Чернівецька бібліотека-філія для дітей, Березівська бібліотека-філія КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради; інформаційну годину «Діти-жертви війни – найбільш невинні жертви» у Маломочульській сільській бібліотеці Теплицької ТГ.

  До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища організовано книжкові виставки: «Бережімо природу» у Козятинській публічній бібліотеці, «Радість світу дарує довкілля» у Раківській сільській бібліотеці-філії Томашпільської ТГ, «Світ природи у світі книг» у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ, «Природа – храм здоров’я» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради, «Сміття і люди. Зворотний бік споживання» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», «Бережи природу для людського роду» у Барська публічна бібліотека, «Дозвілля б’є на сполох» у КЗ «Бершадська бібліотека, «Зелена природа – справді дивина» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», «Журналіст: професія і покликання» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  Упродовж тижня в бібліотеках області проведено культурно-мистецькі заходи: книжкову виставку «Наш український Вальтер Скотт» до 115-ї річниці від дня народження Олександра Ільченка у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, акцію «Бібліотека просто неба» у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека», виставку-скарбничку цікавинок «Літо, літечко прийшло» у Василівській бібліотеці Ладижинської МТГ, виставку з новинками «Читайте залюбки» у КЗ «Бершадська бібліотека», бібліотечний проєкт «Бібліотечні зустрічі. Я жінка» у КЗ «Бершадська бібліотека», народознавчий проєкт – мандри в батьківську хату «Коли хати ще говорили» та відеопрезентацію «Лава – невіддільна частина інтер’єру старої хати» у КЗ «Бершадська бібліотека», чергове засідання мовного клубу «Мова єднає» у Дашівській публічній бібліотеці імені Йосипа Позичанюка, урок української мови «Рідна мово моя…» для відвідувачів клубу «Говорімо українською» у Публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради, семінар бібліотечних працівників на тему «Історико-краєзнавчі аспекти роботи бібліотеки, як основної інформаційної бази на селі» у КО «Шаргородська центральна міська бібліотека».