14-16 червня проведено Міжнародний офлайн та онлайн фестиваль-конкурс народного хорового співу імені В. Іжевського «Над Собом пісня дзвінко лине», з нагоди відзначення 103-ї річниці від дня народження митця у м. Іллінці. Концертну програму представили в офлайн та онлайн форматі 57 хорових колективів з Вінниччини та ближніх областей України.

  14 червня відбулося відкриття пам’ятної фотовиставки «Еней: невідзнятий кадр» Юрія Мигуна - полеглого за Україну воїна 35-ї окремої бригади морської піхоти у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: економічну годину «Лідер і менеджмент – дві важливі ролі для бізнесу», виїзний майстер-клас «Малювання вином», інформаційну годину «Дивовижні акваріумні рибки», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою.

  11 червня відбулося відкриття персональної виставки Василя Чайковського «Жахливі квіти війни» та презентація книги «Спогади про окупацію, обстріли та художню творчість».

  Для користувачів бібліотеки організовано: клуб з особистісного розвитку «Відродження», клуб «Зустріч», клуб спілкування англійською мовою з волонтерами, клуб вихідного дня, психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулись із залежностями», групу самодопомоги, гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття», «Декоративна майстерня» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», годину дозвілля «Бібліоспіви».

   Упродовж тижня діяли книжкові виставки: книжкова виставка «Ти як?» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», інформаційне повідомлення «Безоплатна правова допомога», книжково-ілюстративна виставка «Моя рибка: акваріумістика», виставка однієї книги «Гідро-геологічна основа Поділля» до 100-річчя від дня друкування книги.

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: зустріч на тему «Марно часу ти не гай, про безпеку пам'ятай» з Тетяною Форманюк - інспекторкою з ювенальної превенції відділу поліції №1 для учасників пришкільного літнього табору ліцею №1, бесіду «Парад рекордсменів» для учасників пришкільного літнього табору ліцею № 7, гру-вікторину «Що я знаю про Європу?» для табірців ліцею № 1, пізнавальну вікторину «Що ти знаєш про Європу?» для учасників пришкільного табору ліцею №4, виставку книг «Красою Японії народжений» Ясунарі Кавабати з нагоди 125-річчя від дня народження, тренінг-практикум «Фізичний та ментальний КОД стійкості, через пізнання себе та своїх реакцій» в межах проєкту С. В. Кудлаєнка «Фізичний та емоційний КОД стійкості», тренер - психологиня Світлана Пиріжок, зустріч з дитячою письменницею Галиною Рибачук-Прач із презентацією нової книги «Таємниця старої черешні» для учасників пришкільного літнього табору ліцею № 7, майстер-клас «Яскраві улюбленці квітів» для відвідувачів бібліотеки ГЦ «Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей».

  13 червня представлено виставку книг «Покутський жайвір - Марко Черемшина» Марка Черемшини з нагоди 150-річчя від дня народження видатного українського письменника і громадського діяча.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», бієнале художнього текстилю юних авторів «Нащадки величної спадщини. Символічна мова Кобзаря», виставки дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги».

  14 червня відбулося засідання Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Вінницькій обласній державній адміністрації.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися майстер-клас з виготовлення народної ляльки та інтерактивна екскурсія «Археологічні мандри: урок виживання».

Вінницький обласний художній музей

  Упродовж тижня проведено: заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, серію майстер-класів з виготовлення глиняної іграшки для учнів молодших класів приміських шкільних таборів «Жартівлива глина», психологічний тренінг «Ментальний та фізичний код стійкості через пізнання себе та своїх реакцій на стрес» в рамках проєкту ГО «Ми-Вінничани».

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля».

Вінницький обласний центр народної творчості

  10 червня відбувся творчий вечір заслуженого артиста України Адама Дзюби з нагоди відзначення 75-річчя від дня народження у ВОУАМДТ ім. М. Садовського.

  10-11 червня проведено зустріч із учнями ІІ класу Вінницького ліцею ім.             О. Сухомовського та дітьми літнього табору відпочинку. Відбулося знайомство дітей з різними видами народного мистецтва та оглянуто експозицію виставки робіт учнів художнього відділення Вінницької ДМШ№2.

  11 червня відбувся майстер-клас з виготовлення народної іграшки із глини за участю гончара Михайла Діденка для дітей.

  14 червня проведено виступ на тему «Нематеріальна культурна спадщина Вінниччини та виявлення і занесення елементів НКС» до обласного та національного реєстру елементів НКС на укрінформ «Ми – Вінничани».

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  10 червня відбулось перше засідання жіночого клубу «Лілея», зустріч з поетесою Світланою Пелюшко та презентація збірки «Очиця» на базі підприємства УТОС.

  16 червня співорганізація у проведенні звітного концерту хореографічної студії «Soul Dance» у креативному просторі «Щедрик».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 7 вистав: «Красуня та Чудовисько», «Стікери», «Попелюшка», «Бал негідників», «За двома зайцями», «У неділю рано зілля копала».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Коти-бiженцi», «Подорож маленької Зіроньки», «Як Лисичка пташкою була», «Котик та Півник», «Стрибаюча принцеса», «Курочка Ряба».

  У рамках проєкту «Знайди себе» Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу проведено 1 лекцію для 30 учасників проєкту - дітей з територіальних громад Вінницької області.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича 

  12 червня відбувся концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела» «Хорові акварелі».

  14 червня проведено концерт академічного камерного оркестру «Арката» для випускників Вінницької початкової школи №31.

  З 11 по 14 червня відбулося 4 концерти у пришкільних таборах м. Вінниці за участю творчих колективів філармонії.

ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ,  МИСТЕЦТВ ТА ТУРИЗМУ

  10 червня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи викладачів класу фортепіано, концертмейстери, піаністи мистецьких шкіл в кількості 31 особа.

  11 червня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів методистів публічних бібліотек в кількості 9 осіб.

  11, 13, 14 червня проведено психологічний тренінг з психологічної підтримки та надання психосоціальних послуг для працівників галузі культури територіальних громад Вінницької області. Тренінг проходив за підтримки Міжнародної організації ООН з міграції.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Упродовж тижня в клубних закладах області проведено культурно-мистецькі заходи: концертно-розважальну програму «Літо зустрічаєм - діток розважаєм» у КЗ «Центр культури і дозвілля Війтівецької сільської ради, фестиваль традиційної української народної кухні «Тиврівські вареники» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тиврівської селищної ради», майстер-клас з випалювання по тканині.

  Відбулися благодійні акції «Повертайся живим» у м. Вінниця КЗ «Липовецький міський будинок культури», «Подяка воїну за Україну» у філія СБК с. Буди КЗ «Тростянецький селищний комунальний Центр культури і дозвілля» Тростянецької селищної ради та благодійні концерти на підтримку ЗСУ у с. Велика Русава КУ «Центр культури і дозвілля» Томашпільської селищної ради, КЗ «Міський Будинок культури Гайсинської міської ради», с. Виляни КУ «Центр культури і дозвілля» Томашпільської селищної ради.

  16 червня проведено благодійний захід до Дня батька у КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 3 виставки. У рамках семінару-практикуму «Актуальність збереження та популяризації НКС» працівники Бершадського краєзнавчого музею підготували виставки «З історії роду» та «Традиційний жіночий одяг Бершадщини».

  У музеї Василя Стуса с. Рахнівка Гайсинського району відкрито виставку «Біля Стусової криниці».

  До Дня Конституції України науковими працівниками Бершадського краєзнавчого музею розпочато цикл лекцій «Гетьман Пилип Орлик і його Конституція».

  Підготовлено та презентовано грант від МХП «Час діяти, Україно!» за темою «Заповіт Старого Майстра» – диво-творчість мікромініатюриста Михайла Маслюка» працівниками міського історичного музею м. Жмеринка у м. Вінниці.

  За звітний період проведено майстер-клас з декоративно-ужиткового мистецтва у міському історичному музеї м. Жмеринка.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  Упродовж тижня в бібліотеках області проведено культурно-мистецькі заходи: виставку-портрет «Творча спадщина Василя Шкляра» у Барській публічній бібліотеці, виставку однієї книги В. Шкляра «Чорне сонце» у бібліотека-філія с. Горишківка Томашпільської ТГ, зустріч із Сергієм Гальчаком - науковцем, краєзнавцем, журналістом та Ігорем Балюком, видавцем ТОВ «Меркьюрі-Поділля» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, книжково-ілюстративну виставку «Для всіх, хто любить Україну» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», виставку «Літо: секрети краси і здоров’я» у Барській публічній бібліотеці, проєкт «Мистецька палітра Томашпілля», де представлено творчість Людмили Кушнір, відбулось засідання розмовного клубу «Мова має значення» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», цикл заходів книжкові стежинки літа для дітей «Літо. Книга. Позитив» у Антонівська сільська бібліотека-філія Томашпільської ТГ, гру-лекцію «Медіаграмотність як засіб виявлення неправдивої інформації» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», ретро-виставку «Книга у спадок (батьки - дітям)» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», виставку «Співець рідного краю» у Антонівській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ.

  Відбулося перше заняття літньої дитячої мистецької студії «Мрія» у Білянській бібліотеці-філії КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради.

  Презентовано відеопрезентацію «Українська хата — на придане багата» у рамках загальнобібліотечного проєкту «Коли хати ще говорили» у КЗ «Бершадська бібліотека».

  Відбувся обласний семінар-практикум «Актуальність збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини» та виставка робіт сучасних майстрів у Бершадській міській територіальній громаді.

  До 150-річчя від дня народження Марка Черемшини проведено виставку літератури «Марко Черемшина – співець Гуцульщини» у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» та виставку-портрет «Талант і трагедія Марка Черемшини» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради».

  З нагоди річниці від дня народження Гната Танцюри організовано виставки «Пісень подільських дивина – співати їх не переспівати» у Гайсинській головній бібліотеці.

  Відбулася презентація проєкту «Спілкування без меж» за сприяння Благодійного Фонду «Брацлавська громада» у співпраці із КЗ «Брацлавська публічна бібліотека». Протягом літа будуть проводитися заходи в межах марафону «Бібліомайданчик».

  В рамках Європейської ініціативи «Угода мерів» проходять «Дні Сталої Енергії – 2024», де організовано тематичні книжкові виставки «Збережемо енергію – збережемо Землю» та «Екологічна освіта – основа третього тисячоліття» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» Хмільницької ТГ.

  Проведено тренінг в межах проєкту «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення» від Міжнародної організації з міграції та реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» – ініційованої першою леді Оленою Зеленською, що проходив на базі Вінницького обласного навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму та тренінг «Збереження ментального здоров'я» Іриною Станіславчук у Публічна бібліотека ЦКД Тиврівської селищної ради.