18 червня у рамках «Дня спільнодії» та реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбувся захід «Національно-культурна ідентичність як підтримка стійкості». Спікерами заходу виступили Наталя Заболотна − перший заступник Начальника обласної військової адміністрації, Олена Бессараба – регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», Анатолій Войнаровський − кандидат історичних наук, доцент кафедри культури, методики навчання історії та спеціальних історичних дисциплін Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Лілія Гальчевська − старший науковий співробітник науково-дослідницького відділу давньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею, Наталя Сентемон − директор Вінницького обласного центру культури «Щедрик», Олена Гордієнко − завідувач відокремленого підрозділу «Музей Мужніх». Крім цього, охочі долучитись до пішохідної екскурсії «Вінницькі Мури. Погляд крізь віки» та оглянули виставку «УКРАЇНИ ЩИТ».

  19 червня відбувся концерт академічного оркестру «Арката» та симфонічного оркестру «Маестро - 70» до 70-річчя від дня народження Георгія Куркова художнього керівника та головного диригента - заслуженого діяча мистецтв України та культури Польщі у Вінницькій обласній філармонії ім. М. Д. Леонтовича.       

  21 червня відбулась атестація на предмет підтвердження звання «народний аматорський» фольклорний ансамбль «Джерело» Білківського СБК та на присвоєння звання «народний аматорський» вокальному жіночому ансамблю «Мелодія» у «Центрі культури і дозвілля» Дашівської селищної ради.

  22 червня проведено XIV Міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий Вогонь» у ВОЦК Щедрик.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: інформаційну годину «Трійця у традиціях і звичаях українського народу» до дня Святої Трійці, цикл «Зустрічі для здоров’я і гармонії душі». Зустріч червнева «Чайна історія» спільно з ГО «Міжнародна асоціація «Протиковідний альянс», виїзну культурно-мистецьку акцію «У центрі Всесвіту – дитина» у оздоровчому центрі для переселенців «Я Маріуполь. Родина», захід-застереження «Хімічна залежність: шляхи протидії» до Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками, творчу зустріч «Українська пісня – сила єднання» у межах засідання клубу «Зустріч» до Всесвітнього дня біженців.

   20 червня відбулося відкриття персональної виставки живопису Наталії Марцинюк «Малюю, що люблю».

  23 червня презентовано фотовиставки «Історії успіху внутрішньо переміщених осіб» до Всесвітнього дня біженців.

  Для користувачів бібліотеки організовано: тренінг «Мобільна грамотність» для людей старшого віку та ВПО, експрес-курс «Фішки мобільного фото» для людей старшого віку та ВПО, клуб вихідного дня, клуб з особистісного розвитку «Відродження», майстер-клас для учасників клубу «Зустріч», клуб спілкування англійською мовою з волонтерами, онлайн клуб спілкування англійською мовою з волонтером, «Декоративна майстерня» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулись із залежностями», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття», інформаційно-просвітницький захід «Сімейні зустрічі» спільно з ГО «Українська сімейна фундація» для підтримки родин ВПО.

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: книжкова виставка-пам’ять «Війна, яка пройшла крізь серце» до 83-річчя від початку подій Другої світової війни на території Вінниччини, книжкова виставка «А пам’ять не згасла, пам'ять нетлінна» до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, правова полиця «Конституційно-правовий статус біженців в Україні» до Всесвітнього дня біженців, виставки-інсталяції «Два прапори – єдина країна» до Дня кримськотатарського прапора та «Цитрусовий настрій».

  Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: відкриття двох загонів «Таємниці Чорного моря» пришкільного літнього табору Villa School Vinnitsa для учасників та майстер-клас «Грайливі зайченята», пізнавальну годину «Пташине царство України», пізнавальну програму «Чудо українського віночка», розважальну гру «Веселі канікули» та годину цікавих повідомлень «Тварини-рекордсмени» для учасників пришкільного літнього табору ліцею №2, гру «Вгадай мелодію» для вихованців пришкільного літнього табору ліцею №7.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї триває робота виставок «України щит», бієнале художнього текстилю юних авторів «Нащадки величної спадщини. Символічна мова Кобзаря», виставки дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги», «Еней» – невідзнятий кадр».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До відокремленого підрозділу «Музею Мужніх» надійшло 24 предмети.

  22 червня відбулася інтерактивна екскурсія «Мамонт Вінні та його друзі: подорож у далеке минуле» у рамках програми «Заходи вихідного дня».

Вінницький обласний художній музей

  Упродовж тижня проведено: серію майстер-класів «Жартівлива глина» з виготовлення глиняної іграшки для учнів молодших класів приміських шкільних таборів, заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

  21 червня відбулася мистецька програма «Боротьба спогадів» до 82-річчя вторгнення в Україну нацистських загарбників та відзначення Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни.       

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах», «Весільний обряд Поділля».

Вінницький обласний центр народної творчості

  17 червня проведено зустріч із учнями Вінницької приватної школи «Хаб Скул» та приватної творчої школи «Амадея» де діти ознайомилися із різними видами народного мистецтва та оглянули експозицію виставки робіт учнів художнього відділення Вінницької ДМШ№2.

  Взято участь у підведенні підсумків проведення Міжнародного офлайн та онлайн фестивалю-конкурсу народного хорового співу імені В. Іжевського «Над Собом пісня дзвінко лине».

  18 червня відбулася зустріч із дітьми літнього табору відпочинку при Вінницькому ліцеї №7, Вінницької приватної школи «Хаб Скул» та приватної школи майстерності під керівництвом Оксани Верхової-Єднак. В ході зустрічі ознайомили дітей з різними видами народного мистецтва та оглянули експозицію виставки робіт учнів художнього відділення Вінницької ДМШ№2.

  19 червня проведено майстер-клас для дітей з виготовлення народної іграшки з глини за участю провідного гончара Михайла Діденка.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  20 червня співорганізація у проведенні всеукраїнського форуму для представників молодіжних рад та екологічно свідомої молоді «Eco Future of Ukrainе».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний  театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 6 вистав: «Русалонька», «Ніч вовків», «Селфі зі Склерозом», «Ромео і Джульєтта», «Я б тобі небо прихилив».

 22 червня відбувся показ вистави Рівненського театру «Каліка з острова Ішмаан» (обмінні гастролі).

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Як Лисичка пташкою була», «Стрибаюча принцеса», «A Mouse And The Pink Ribbon або Мишка та рожева стрічка», «Подорож маленької Зіроньки».

  У рамках проведення літньої оздоровчої кампанії для дітей Вінниччини актори здійснили показ 8 вистав у таборах денного відпочинку та дозвілля дітей на базі закладів освіти та дошкільної освіти.

  22 червня на стаціонарній сцені театру здійснено показ вистави казки-гри «Весела подорож».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича   

  21 червня відбувся концерт академічного оркестру «Арката» для випускників Вінницького ліцею №12 та №26.

  21 червня проведено концерт академічного оркестру «Арката» для випускників Вінницького ліцею.

  22 червня взято участь ансамблю солістів «Експромт» у вокально-хореографічному конкурсі «Колорити України».

  З 18 по 21 червня відбулося 5 концертів у пришкільних таборах м. Вінниці за участю творчих колективів філармонії.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури,  мистецтв та туризму

  Упродовж тижня завершилося навчання з підвищення кваліфікації групи викладачів класу фортепіано, концертмейстери, піаністи мистецьких шкіл.

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Упродовж тижня в клубних закладах області проведено культурно-мистецькі заходи: відкриття персональної виставки Анни Попович «Барвистий світ Анни Попович» у КЗ «Центр культури і дозвілля Калинівської міської ради», майстер-класи: з використання мандали у КЗ «Краснопільський центр культури і дозвілля», «Єдиноріжка» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», з виготовлення орігамі у КЗ «Краснопільський центр культури і дозвілля», «Мелодія українського віночка» у КЗ «Центр культури і дозвілля Війтівецької сільської ради», з плетіння купальських вінків та збору цілющих трав для виготовлення чаїв для ЗСУ у КЗ «Краснопільський центр культури і дозвілля».

  Відбулися благодійні концерти: на підтримку ЗСУ у с. Виляни КЗ «Центр культури і дозвілля» Томашпільської селищної ради, у КЗ «Центр культури і дозвілля» Брацлавської селищної ради, у с. Стіна КЗ «Центр культури і дозвілля» Томашпільської селищної ради, у КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради, благодійна акція «Повертайся живим» у м. Вінниця КЗ «Липовецький міський будинок культури», культурно-мистецький захід «Магія українських традицій» у КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради, тематичний захід «Фантазія проводжає друзів» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 9 виставок: виставка творчих робіт випускників відділу образотворчого мистецтва школи мистецтв «Фантазії літа» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Вони народилися у Гопчиці» та «Вишиті роботи гопчицьких майстринь» (музей історії с. Гопчиця), «Ретроспектива моди: подорож у минуле через одяг» (музей історії та етнографії Немирівщини, м. Немирів), до Дня фермера «Знаряддя праці землеробства» (Барський історичний музей), до Дня Конституції України виставка військових артефактів «І на землі не буде супостата…» (Бершадський краєзнавчий музей), «Літинська земля, гордість ти моя» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка (селище Літин), «Так зростали й гралися у 20 ст.» (музей історії м. Козятин), до Міжнародного дня батька відкрито виставку чоловічого портрету в Тульчинському краєзнавчому музеї.

  18 червня відбулася зустріч «Ефективна робота колективу в умовах воєнного стану» з психологом, консультантом з питань конфліктології Mike DeGuzman з США у м. Немирів.

  За звітний період проведено майстер-класи з писанкарства, витинанки і вишивки та виготовлення ляльки-мотанки «Берегиня» у Іллінецькому краєзнавчому музеї.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  Упродовж тижня в бібліотеках області проведено культурно-мистецькі заходи: перегляд літератури «Захист прав біженців та внутрішньо переміщених осіб» до Всесвітнього дня біженців та представлено книжкову виставку-афішу «Творчість – людської душі одкровення» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», книжкову виставку «Трійця – трьома святими багата» до Дня Святої Трійці у Гайсинській центральній бібліотеці, книжково – ілюстративну виставку «Сторінками минулого і сьогодення» до 633-ї річниці від дня заснування Літина у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, пʼятиденний марафон «Бібліомайданчик» у КЗ «Брацлавська публічна бібліотека», виставку-довідку «Бути розумним – це круто!» та майстер-клас «Пластилінова мозаїка» у центральній бібліотеці м. Ладижин, книжкову виставку-рекламу «Поетичні голоси мого краю» з нагоди 565-ї річниці з часу першої письмової згадки про місто Бершадь та імпровізовану «Лавочку – читалочку» у КЗ «Бершадська бібліотека», книжкову виставку «Хто не любить літо? Літо люблять всі» у Козятинській дитячій бібліотеці, аплікацію «Повітряна куля» у публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, захід з психосоціальної підтримки дітей, який організовано Товариством Червоного Хреста України у Центрі активності громадян Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки, урок української мови «Українська мова – скарбниця мудрості» для відвідувачів клубу «Говорімо українською» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради».

  До Всесвітнього дня дитячого футболу (World Children`s Football Day) відбулася спортивна руханка «Нумо грати у футбол» у КЗ «Бершадська бібліотека».

  У центральній бібліотеці м. Ладижин відбулося нагородження переможців міського літературно – мистецького конкурсу «Ой роде ж мій красний…», започаткованого Літературно-мистецьким об’єднанням «Стожари» за підтримки Ладижинської міської ради.

  До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні представлено книжкову виставку-спомин «Внесок українців у перемогу над нацизмом» у Гайсинській центральній бібліотеці, бібліотечну акцію «В книжковій пам'яті миттєвості війни» у центральній бібліотеці КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини», оформлено перегляд літератури «22 червня День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради.

  У рамках загальнобібліотечного проєкту «Коли хати ще говорили» проведено народознавче свято «Колиска роду – українська хата», презентовано відеопрезентацію про побут і традиції українців «Кужіль, прялка, веретено» у КЗ «Бершадська бібліотека».